Šta je novo?

Српски језик и писмо у електронским комуникацијама

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Добро је да нема никог коме смета писање ћирилицом на форуму, мада се мало осећа тај став код неких од вас.
Све је у реду док не почнете да препоручујете другима да пишу латиницом, јер је лакше, не смета странцима и компатибилна је са техничким изразима, итд... То је мишљење неких од вас, а о мишљењима је већ све речено.

Haj probajte držite se teme uljudno kao i uglavnom uvek :)
Jedan dupli nalog je banovan, drugi mutiran dok ne pojasni razloge i situaciju na PM, nema potrebe da odgovarate na njihove poruke do sada, hvala

Malo ozbiljnosti: nije problem u tim ljudima,takvih ima svugde,samo je pitanje sta drzava radi po tom pitanju...

Nas ovde ne treba da zanima sta drzava radi. Samo stanje, delovanje i ponasanje na forumu.
A za ono treba banana, ako ne trajna, onda makar na mesec dana. Sad mi jos cudnije kako je u temi o Tesla tabletu ono promaklo moderatorima.

@NennadS tebi svaka cast ...i calexxu i drugima koji pisete cirilicom ali dozvoljavate pravo slobodnog izbora onima koji pisu latinicom. Problem su ljudi koji nama pokusavaju da uzmu pravo na izbor i verujem da ih osudjujes na isti nacin kao sto bih ja osudio onoga ko tebi pokusa da oduzme pravo na slobodan izbor.

Mislim, ja sam u problem sa milojicom i upao pokusavsi da zastitim Probotzora od njegovog maltretmana.

Nenade,ne razumem tvoj post... vecina nas ovde (bar se nadam) smo odrasle osobe,formirani ljudi... mogu ja tebi ne znam sta da preporucujem,NECES to koristiti ako ne zelis,tacka.
Ako na tebe neko utice na forumu da menjas svoje navike i potrebe koje nisu zivotne vaznosti (zdravlje i sl) ,onda si vec kandidat za suicide bomber i ni Bog ti nece pomoci,tacka.
Ako je tebi (ne ti direktno) pismo koje pises od zivotne vaznosti a ne vid komunikacije,onda tu vec nesto skripi,po mom misljenju...

Poslednja izmena:
Наравно да није од животне важности и искрено раније нисам ни обраћао пажњу којим писмом пишем, било је претежно латиницом и углавном у зависности од ситуације. Међутим, након сам доживео извесно шиканирање због писања ћирилицом у стварном животу, одлучио сам да пишем претежно ћирилицом, само да видим докле су људи спремни да иду и јер инат. Два пута сам у разним пословним ситуацијама добијао препоруку да пишем искључиво латиницом, иако за то нема апсолутно никакве потребе, јер се ради о домаћим државним предузећима.
И даље на темама на овом форуму где учествују људи из Хрватске пишем латиницом из поштовања према саговорнику, не разумеју српски на латиници.
Ја не знам како ви никада не налетите на такве људе. Замисли када ти пословни сарадник каже да си националиста зато што си му послао ћирилични мејл.

Poslednja izmena:
Mislim da je nenads upao u ovu raspravu bez čitanja prethodnih postova.

Nenade,nije problem u tebi vec u poslovnom saradniku i ti tu nista ne mozes...

Pogledajte temu WoT (World of Tanks): skoro 5000 strana svega i svacega i svih nacija i ne secam se da je ikome tamo bio problem ko kako pise,svi se razumeju lepo i nema problema...bitno je sta se pise...

Eto, onda dakle prihvatanjem ćiriličnih postova na forumu ugrožavamo pravo manjine na ovom forumu koji ostaju uskraćeni za odgovor? :D
Samo sam odgovorio coveku na pitanje.
Nigde nisam napisao da zbog toga ne treba pisati.
Nek pise kako ko zeli, podjednako je glupo zabraniti cirilicu isto kao i latinicu.

Slazem se sa Gizmom. Ovo je internet. Latinica je u mnogo vecoj upotrebi, ali ne znaci da je cirilica zabranjena.
Ja na poslu sve kucam i pisem na cirilici. Takav je ustav i zakon i tu nemam izbora.
Na internetu postoji izbor i glupo je nametati bilo koje od 2 pisma.

Poslednja izmena:
Weasel,jedno off pitanje,(koliko je off..) ti si u tim vodama:
Da li preduzece (domace ili strano) internim uredbama moze da naredi upotrebu samo latinice?

Naravno da može.

Kod mene sva zvanična akta kako interna tako i kada šaljemo eksterno, moraju biti na ćirilici.

Kada pišem neki referat ili elaborat, otpadnu mi prsti od alt+shit od šaltanja pisama na svakih par minuta.

Tebi preduzeće ne može da nametne kako ćeš ti u svoje privatne svrhe da pišeš, ali može da nametne da dokumenta budu samo latinicom ili samo ćirilicom.

Poslednja izmena:
Ne verujem da je to regulisano bilo kojim zakonom, odlukom, pravilnikom. U principu, mogu da urede svoje poslovnje onako kako im odgovara pod izgovorom za razne optimizije, kompatibilnost itd.

Ne vidim problem u tome kada je u pitanju ćirilica ili latinica. Ljudska prava i prava radnika u Srbiji se često krše na mnogo gori način.
Privatno, možeš koristiti koje hoćeš pismo i u tome je poenta. Ukoliko želiš da radiš u javnoj administraciji, moraćeš da koristiš ćirilicu a ako pak želiš da radiš u nekoj privatnoj kompaniji moraćeš da se povinuješ kodeksu ponašanja usvojenom u toj firmi.

Ако је приватно предузеће, онда може и за клингонски да нареди. Државни органи и јавна предузећа морају да користе ћирилицу.

Kod mene recimo pošto je sve na ćirilici, ja samo insistiram da nazivi fajlova budu ošišanom latinicom, jer tako ne boli glava zbog kompatibilnosti.

Hvala Scouser,to me interesovalo...

Da li je moguće pisati rimske brojeve, koje ti verovatno dosta koristiš na ćiriličnoj tastaturi bez prebacivanja na latinicu?

Da li je moguće pisati rimske brojeve, koje ti verovatno dosta koristiš na ćiriličnoj tastaturi bez prebacivanja na latinicu?

Ово и мене интересује. Римски бројеви ми доста успоравају писање. Пишем (куцам) на ћирилици.

Na pamet mi nikad nije palo. Ne pamtim kad sam imao potrebu da otkucam neki rimski broj.

Samo sam odgovorio coveku na pitanje.
Nigde nisam napisao da zbog toga ne treba pisati.
Nek pise kako ko zeli, podjednako je glupo zabraniti cirilicu isto kao i latinicu.

Slazem se sa Gizmom. Ovo je internet. Latinica je u mnogo vecoj upotrebi, ali ne znaci da je cirilica zabranjena.
Ja na poslu sve kucam i pisem na cirilici. Takav je ustav i zakon i tu nemam izbora.
Na internetu postoji izbor i glupo je nametati bilo koje od 2 pisma.

Нико не говори да би требало забрањивати било које писмо. Нека пише свако како жели. Проблем је настао када је нама наметнута латиница као нацији, а ми је свесрдно прихватили. Не кажем да има лошег у овоме али то је све било у циљу неког покатоличавања и окретања ка западу. Онај ко то не види тај је слеп. Код нас многи не виде или их то једноставно не занима. Један пример овде Француза и Енглеза у Канади. Овде у Кебеку или Квебеку, како год желите, хоће да мењају Best Buy у Meilleur Achat или тако нешто све у циљу очувања француског језика. Мали пример. Уђите у Кнез Михајлову и баците поглед на излоге и називе. Разумем енглеске називе али на латиници за коју се мисли да странац разуме је велика будалаштина. Када видим sh или W или сличну будалаштину жао ми је. Овако лепо писмо и то наше пропада.
Као што си и рекао на нету није латиница у употреби него енглески језик. Странац неће разумети латиницу и ваљда је то свима јасно осим нама самима.
И ти куцаш на ћирилици на послу само зато што Устав тако налаже иначе не би зар не?
И није само код писма. Ми генерално никада нисмо имали културу сећања, очувања, неговања својих вредности, част изузецима. Тако се ето и то преноси на писмо. А то ће се и даље ширити па ћете тако ускоро имати и бошњачки непостојећи језик и мало даље од Новог Пазара. Они свој украдени језик и преименован поштују и цене иако је то српски. Штокавштину Хрвати цене иако није њихова. А космополитски Београд(и не само БГ) је равнодушан по том питању. Најјаче је оно Srbija на спортским такмичењима. Ем нико не разуме ема је ретардирано. Уместо лепо Србија и + Serbia ако треба. Такође, имена установа, улица, итд.

Не можеш користити српске бројеве због правила о канцеларијском пословању. Сваки предмет добија свој римски број у зависности од одељења коме припада материја предмета.

ma ja se zezam, de postoje srpski brojevi :D pa mi mozda jesmo izmislili struju i promaju i univerzum, srbi pa ameba, ali nismo izmislili brojeve, to je sigurno.

Mene samo zanima koliko ljudi ovde poznaje istoriju srpskog jezika i rad Vuka Karadžića...mene su učili svi profesori srpskog jezika, što u osnovnoj školi, što u gimnaziji da je ćirilica sprsko pismo i da ga treba negovati ( i ne profesorka srpskog jezika nije imala problem što neko piše latinicom, ali se uvek čudila zašto bi neko koristio neko drugo pismo pored svog )

Iskreno smešni su vam argumenti "pišemo latinicom da bi stranci mogli da razumeju".. Jel to znači da Francuzi, Arapi, Japanci i ostatak sveta teba da piše na Engleskom da bi ih ostatak sveta razumeo? Ko ne razume, nek nauči..

Nema većih nacionalista od Francuza, Amerikanca, Nemca, Engleza itd.. Mogli bi da naučite značenje pojma "nacionalizam", jer nije toliko pogrdan kakvim ga vi doživljavate.. U suštini nemate pojma da koristite tu reč..

Национализам или народњаштво је концепт који у суштини представља приврженост сопственом народу и држави.

Не можеш користити српске бројеве због правила о канцеларијском пословању. Сваки предмет добија свој римски број у зависности од одељења коме припада материја предмета.

Gde to ?
U sudu nije tako na primer.

Ta uputsva o kancelarijskom organu nisu obavezujuca, barem nisu u sudu.

Poslednja izmena:
Рецимо у градским управама, Градском већу... Водевојводине то користе, Покрајински органи....

Aaa ok. Nisam to znao.

У суду није тако, углавном користе органи државне управе, бар већина. Прописано је уредбом али мислим да не поштују баш сви, не знам, давно сам полагао државни.

Pa to, u sudu imaju svoj poslovnik i njime su uredjeni upisnici koji se oznacavaju brojevima za veca i skracenicama upisnika i brojevima za broj predmeta.

TIpa

2 O 1455/10

1 П 1110/15

3 ИИ 2/15

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno