Šta je novo?

Српски језик и писмо у електронским комуникацијама

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Niko nije proterao ćirilicu, a ovi koji se kao bore za nju, samo joj nanose štetu.
Ćirilica i latinica su jednake kod nas, i svako ko tupi samo ćirilica je naša, ne ume da poštuje sopstveno nasleđe.
Писање ћирилицом није тупљење.
Не знам зашто ти је потребно да вређаш нешто што не разумеш?
Латиница је плод наметања југословенства Србима а не српско писмо.

Nikada nigde nisam video da se neko buni zašto neko piše ćirilicom (pričam o srpskim forumima i sajtovima, dakle, Kroasan free), ali zato sam na sto mesta video da se neko buni zašto se piše latinicom...

Ovo valjda sve govori.

Ekstremiste ni jedne vrste ne podnosim.

Ovo što rade takovani ili samozvani internet "ćiriličari" (ša god taj naziv značio) je ekstremizam.

Poslednja izmena:
Пишу ћирилицом на интернету. То је екстремизам по "латиничарима".

Nikada nigde nisam video da se neko buni zašto neko piše ćirilicom (pričam o srpskim forumima i sajtovima, dakle, Kroasan free), ali zato sam na sto mesta video da se neko buni zašto se piše latinicom...

Ovo valjda sve govori.
Не буни се нико, али те на основу писма које користиш посматрају као фашисту, нацисту, затуцаног ретроградног ратног злочинца, хулигана, екстремисту, православног фундаменталисту и талибана (?!). Неки од тих израза су употребљени и у овој теми.

Ne, nije tačno. Ne na osnovu pisma koje koristiš, već na osnovu stavova koje iznosiš. A ako izneseš stav da se samo ćirilične tastature smeju prodavati u Srbiji kao pojedini ovde, to je teški talibanizam.

А шта раде?
Ne mislim pre svega na vas dvojicu. Mislim na sve ostale srpske internet patriJote i siledzije. Koji u većini samo unose nemir svima koji čitaju i uglavnom ništa dobro u svom životu nisu uradili. Mislim na one koje mržnja vodi kroz život.

Vas dvojica se u taj ekstremizam uklapate jer na regionalnom forumu pišete ćirilicom i ometate čitanje ostalim članovima koji nisu Srbi ili iz Srbije.

Takodje, vas dvoijca sami sebe nazivate "ćiriličarima". Iskren da budem, prvi put čujem za taj naziv i ne znam šta znači iako sam Srbin i pišem ćirilicom, i pritom sebe smatram patriotom.

Op je postavio dezinformaciju u prvom postu. Pitanje da li je istina i sve ostalo što piše.

interesantno kako se svi okomise na deo koji se tice pisam, a sta cemo sa jezikom? "jel", "dal", "ne bi ja to"...

Zato je jedan drugi IT forum to lepo rešio... Piši kako hoćeš, može i ćirilicom, ali kada klikneš send, pretvori se u latinicu, baš zato što je ex-yu forum.

Benchmark doživljavam kao srpski forum, tako da to nije potrebno.

Poslednja izmena:
Не буни се нико, али те на основу писма које користиш посматрају као фашисту, нацисту, затуцаног ретроградног ратног злочинца, хулигана, екстремисту, православног фундаменталисту и талибана (?!). Неки од тих израза су употребљени и у овој теми.

Ne buni se niko? A šta su ove teme? Šta hoćete da postignete?
Da nam ukažete na "pravi put" pa da i mi ostali koji smo u ogromnoj većini pređemo da pišemo ćirilicom?! Taj film nećete gledati.

Ne znam šta hoće da postignu, ali kod mene postižu averziju prema ćirilici, dakle - kontraefekat, a verujem da nisam jedini koji tako doživljava tu temu.

Ne volim kada mi se nešto nameće.

@weasel

Imate li neku statistiku, makar okvirnu. Koji procenat od ukupnih poseta forumu dolazi sa ip adresa van Srbije?
Tj da li je benchmark forum isključivo srpski forum, ili pak regionalni?

Poslednja izmena:
@M. Radoica: Prozivaju kao i ovde u temi...

Koriscenje pisma je stvar okolnosti i prilagodjavanje istim...
Zamisli sada mene u Nemackoj da pocnem da izigravam velikog srbina-ekstremistu,posto bih samo ja koristio cirilicu u familiji jer samo ja pricam pravilno (vremenom sve manje) i samo ja znma da pisem cirilicom... prvenstveno bih sebi i mojoj familiji otezao zivot,ako samo uzmem primer tastature,gde bih muku mucio sa 4 jezika koje koristim trenutno,cak vise ni nemam YU latinicne tastature jer ni nemam mogucnost da je kupim ovde a niti se trudim...

Ono sto je pravi problem a vecina udara na pogresnom mestu/forumu je sto npr moja zena i posle 30+ godina skolovanja i rada u Srbiji ne zna srpski... kao i klinci koji su osnovne zavrsili u Srbiji (stariji cak i gimnaziju) nisu znali ni najosnovnije stvari tipa "ja zivim tu i tu" ili "rodjen sam tu i tu"...
Zasto? -zato sto prvenstveno samo skolstvo cini sve da ne nauce (zato sam i rekao OP da prvo kontaktira minis. prosvete) jer kada dete koje pojma nema srpski ima u knjizi "Srspki kao ne maternji jezik" zadatak koji ni ja ni profesorica nismo znali resenje dobijate tako odbojan efekat da im ne pada na pamet da uce.
Rezultat: od 32 ucenika ako ih roditelj nije naucio,skola je samo dolila ulje na vatru.Vecina je nastavila skolovanje u inostranstvu...
Sa druge strane ako uzmemo da ni vecina "cistih" srba nije 100% pismeno,sta vise velik procenat je nepismen onda ovo i nije tako "strasno"...

Poslednja izmena:
Ne buni se niko? A šta su ove teme? Šta hoćete da postignete?
Da nam ukažete na "pravi put" pa da i mi ostali koji smo u ogromnoj većini pređemo da pišemo ćirilicom?! Taj film nećete gledati.
Ја немам намеру да било шта постижем, пиши како 'оћеш, боли ме уво. Та порука коју си цитирао се односи на оне који људе који пишу ћирилицом сматрају за заостале и мање вредне, а не обрнуто.
Ако на benchmark.rs форуму није пожељно писати ћирилицом како написа неко изнад, онда се стварно извињавам свима које угњетавам својим писмом. Позз.

Екстремизам је израз којим се означавају дела или идеологије које излазе из оквира које се сматрају друштвено прихватљивим, било из прагматичних, било из моралних разлога. Тај је израз готово у правилу пејоративан и нема никакве додирне тачке са правописом или ортографијом.
Правопис је скуп општих, важећих правила писања неког језика. Писање уз непоштовање неког од тих правила се назива правописном грешком а не екстремизмом.
За српски језик важи правило, један глас једно слово.
Како ово неко може проглашавати екстремизмом или ћириличарењем?
Немојте услед недостатка аргумената измишљати, лепити и вређати оне који се залажу за очувањем српског писма и језика.
Слободно нека свако од вас пише и говори како хоће али то не претварајте у правила или, још горе, у српски правопис.

@weasel

Imate li neku statistiku, makar okvirnu. Koji procenat od ukupnih poseta forumu dolazi sa ip adresa van Srbije?
Tj da li je benchmark forum isključivo srpski forum, ili pak regionalni?
Nemam tacnu statisktiku, no moze da se izvuce.
Vecina jeste iz Srbije (ili Srbi u inostranstvu), ali ima i iz cele regije...
Nije iskljucivo srpski forum.

Како ово неко може проглашавати екстремизмом или ћириличарењем?
Ko je to navedeno proglasio ekstremizmom ili ćiriličarenjem?

Pisanje ćirilicom nije ekstremizam i ćiriličarenje.

Stav da se na tržištu Srbije treba prodavati samo ćirilične tastature jeste ekstremizam.

Pretnje meni preko emaila zbog mojih stavova o ćirilici vs. latiniici jeste ekstremizam.

A ja nikome nisam pretio zato što koristi ćiliricu.

Piši kako hoćeš, nije me briga, meni ne smeta, naprotiv, ćirilica mi je lepša na oko i više prija za oči, ali je u mom slučaju (IT) nepraktična za korišćenje.

Eto, onda dakle prihvatanjem ćiriličnih postova na forumu ugrožavamo pravo manjine na ovom forumu koji ostaju uskraćeni za odgovor? :D

Poslednja izmena:
Desanka -> cirilica
Tastatura -> latinica

Bilo otkad sam naucio da pisem i da tastaturisem.
Nema potrebe da nakon toooliko vremena menjam navike, pogotovo ne na tastaturi i internetima.

Ne vidim zasto bi ostali menjali svoje...

Poslednja izmena:
У прилог овога, само да кажем да у 90% случајева на форумима користим ћирилицу и није било проблема. На једном од форума, на коме сам активан, ћирилица није била проблем ни Хрватима ни Словенцима када сам им слао објашњења на одговарајућа питања.
У преводу, свако види оно што види у огледалу.
Лош човек увек види лоше људе око себе, шовинисти шовинисте, екстремисти екстремисте.
Нормални људи увек лако нађу начин да се споразумеју!

^^^ Ако неко од странаца који пишу овде не разуме ћирилично писмо, слободно нека то нагласи, мени лично није проблем да прекуцам на писмо које он разуме.

Слободно нека свако од вас пише и говори како хоће али то не претварајте у правила или, још горе, у српски правопис.

Не, вас пар овде хоће да претвори ћирилицу у правило. У чисто ит темама бар вас тројица потенцирате како ко пише, да ли је ошишана латиница, обична латиница или шта већ. Више од десет година сам на форуму и никад нисам обраћао пажњу на писмо којим људи пишу. До вас тројице, тебе, радојице и господина из Канаде. Идите на бурек форум па тамо трабуњајте.

Ekstremiste ni jedne vrste ne podnosim.

Ovo što rade takovani ili samozvani internet "ćiriličari" (ša god taj naziv značio) je ekstremizam.

Imaju potrebu da budu "internet patriote" iz nekog razloga, a otvaranje teme na jednom IT forumu će sigurno ljudima promeniti mišljenje o ćirilici... Priča koja se godinama provlači po temama u kojoj se stalno nađe neki "patriota" da ti objasni zašto si manje srbin kada koristiš latinicu. Nije uopšte pitanje da li ljudi mrze ćirilicu u komunikaciji na internetu, jednostavno je latinica postala dosta više zastupljena, navikli smo da je koristimo i to apsolutno nema nikakve veze sa tim da ne poštujemo naše pismo...

Potpuno pogrešan pristup da nekom "otvoriš oči" ili šta god da pokretač teme i slični njemu žele da postignu. Ne može niko na internetu da me ubedi da počnem da pišem ćirilicom, pogotovo na IT forumu gde se koristi dosta tehničkih izraza koji prosto izgledaju smešno tako napisani. Kada i ako budem hteo da pređem na ćirilicu imaću dobre lične razloge za tako nešto, a do tad nametanje iste u temama kao što je ova je samo iritirajuće i ništa više. Patriotizam na daljinu mi je takođe vrlo zanimljiv.

Poslednja izmena:
Много си поган!
Ај што изврћеш речи, вређаш него си почео и да измишљаш?!
О каквим претњама ти пишеш и мене прозиваш?
Имаш ли ти и један једини доказ за твоје тврдње?
Зашто овај форум претвараш у пљуваоницу на коју си навикао на ЕС-у на који се позиваш за спречавање писањем ћирилицом.
Ако већ спомињешм мањину, мањина не може имати предност над већином.
Можеш своје лажи понављати до бесвести али, на твоју жалост, овде се то не толерише и такве измишљотине и оптужбе модератори бришу.
За твоје добро, запамти да ово није ЕС и упристоји се!

Fali ti ovde još samo kletva i pretnja da zaokruži celinu.

Много си поган!
Ај што изврћеш речи, вређаш него си почео и да измишљаш?!
О каквим претњама ти пишеш и мене прозиваш?
Имаш ли ти и један једини доказ за твоје тврдње?
Зашто овај форум претвараш у пљуваоницу на коју си навикао на ЕС-у на који се позиваш за спречавање писањем ћирилицом.
Ако већ спомињешм мањину, мањина не може имати предност над већином.
Можеш своје лажи понављати до бесвести али, на твоју жалост, овде се то не толерише и такве измишљотине и оптужбе модератори бришу.
За твоје добро, запамти да ово није ЕС и упристоји се!
У преводу, свако види оно што види у огледалу.
Лош човек увек види лоше људе око себе, шовинисти шовинисте, екстремисти екстремисте.
Нормални људи увек лако нађу начин да се споразумеју!

Sam si sebi odgovorio na najbolji način.

Otišli ste predaleko, a stvar je mnogo prostija nego što se čini...

Jednostavno praktičnije i lakše je pisati latinicom pogotovo kada je tema IT.

Ko je pisao završni/master rad (~100 strana) sa nekom temom iz informatike na ćirilici (meni bilo obavezno) zna o čemu pričam i koliko je to nakaradno.

Jednostavno jezik je živa stvar, a mi nemamo reči za pojedine stvari ili su one uzete iz engleskog jezika...

O њњњ.бенчмарк.рс и другим стварима (нпр ћирилица и смс) да не причамо :)

Poslednja izmena:
Не, вас пар овде хоће да претвори ћирилицу у правило. У чисто ит темама бар вас тројица потенцирате како ко пише, да ли је ошишана латиница, обична латиница или шта већ. Више од десет година сам на форуму и никад нисам обраћао пажњу на писмо којим људи пишу. До вас тројице, тебе, радојице и господина из Канаде. Идите на бурек форум па тамо трабуњајте.
На жалост ти немаш елементарно знање.
Нема ко шта појединачно од нас да претвара у правило оно што пише у српском правопису и граматици а, ако баш хоћеш, и у утставу Републике Србије.
Не шаљи ти никога на друге форуме и твоје не знање не користи као основ да писање других називаш трабуњањем.
Ти ниси трабуњао него показао колико немаш појма и колико си још у том не знању и осион.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno