Šta je novo?

Fotografije - 2015

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
s16 Hajd molim te reci kako radiš ca crnom pozadinom u lightboxu ? Ja nikako da nadjem pravi setup ni sa pozadinom ni sa reflektorima. Sa malim starim kompaktom samo nekada davno to odradjivao sa lakocom: http://pokit.org/get/img/a2f99bd0c124057bb9010203013f3c8b.jpg ..crni papir, malo podeksponirano i vozi.

Sada sa DSLR-om nema šanse a da se ne vide prelazi i sivilo.

Hvala.

Poslednja izmena:
Pa ništa posebno, al ono obavezno bi bilo grid na svetlo, i pozadina što dalje iza od subjekta.

Kako misliš grid, misliš na "filtere" ? Prekrivam svjetlo sa papirom, debljina zavisi sta tacno radim a za pozadinu jos nisam nasao adekvatan materijal, jel' koristis nesto posebno ili.. ?

Glenn, što ga pitaš za lightbox, kad to nije radio u njemu sigurno. Drugo, zašto bi uopšte pokušavao da radiš crnu pozadinu u lightboxu, kada je to veoma teško izvesti čak i kada imaš ne znam kakvu produkciju. Suština je da se odmakneš od pozadine i da naučiš "inverse square law of light" kako bi bolje razumeo distancu između svetla, subjekta i pozadine. Grid je verovatno mislio na svetlo kako se ono ne bi raspilao na sve strane (i onda vraćalo tamo gde ne želiš), ali ako radiš sa jeftinijom produkcijom, onda prvo pokušaj da radiš bez puno difuzovanja da bi bolje kontrolisao svetlo, pa tek onda pokušaj da umekšavaš. Takođe dinamika DSLR-a može dodatno da se ubije u postprodukciji, što je i tebi potrebno...

Uh bre, izvinjavam se, nisam dobro procitao tvoj prvi post i totalno sam preskocio lightbox.

Vrana je fotkana tako sto je sa moje leve strane bio softbox sa gridom a iza desno je bio jedan blic sa (diy) snutom. Crna pozadina je neki materijal sto sam kupio par metara u prodavnici tekstila, vidi se koji je materijal ispod vraninih nogu (al nisam bas nesto zadovoljan jer ne upija svetlo nego reflektuje mnogo za crnu boju, moram nesto mat da uzmem ipak).

Poslednja izmena:
@Glenn:
Za dodatno pojasnjenje ovaj iza desno je must-have kod tamnih subjekata (rim light) kako bi ga izdvojio u odnosu na tamnu pozadinu. U sustini kada god je los kontrast izmedju subjekta i pozadine mozes da koristis rim light.
Inace mozes jednostavno da blokiras svetlo koliko toliko da ti ne ode na pozadinu, pozadinu odaljis, malo podexponiras i onda u LR tipa jos vise ubijes blacks i shadows...

s16 Kada kazem light box ne mislim doslovno na box vec na setup za fotografisanje manjih stvari na crnoj pozadini + kakvi se koriste reflektori + softbox/filteri. Konatm u jednom od tih je caka. Nisam nikada koristio doslovno "kutiju" jer nije manipulativna. Ono sto me iskljucivo interesovalo jeste pozadina ili reko ima neki trik ali po tome sto govoris ocito da fulam materijal za pozadinu pa cu nastaviti da trazim. Hvala.

n1tr0 Ok je manipulacija sa svjetlom koju radim, ustimao sam se za ovo par godina fotografije samo sa DSLR-om nikako da pogodim "crnilo", pravu pozadinu. I ono sto hocu kao gore na mojoj slici, da predmet stoji na crnoj podlozi a da se ne vidi tekstura. Znam da SLR-ovi "vide" vise nijansi pa je lakse bilo sa kompaktom ali je rezultat bio mnogo uncikovitiji nego sto sada mogu da izvucem, npr flat crno: http://pokit.org/get/img/3239bd49750e3cb2d987ff63ad22143e.jpg

Ima jedan ukrasni papir koji je mozda najcrnji koji sam sreo, bolji je od platna ali njega nema u vecim povrsinama. Skontat cu nesto anyway. Hvala na sugestijama.

Poslednja izmena:
@*******i meni ok fotka. 🙂
Jesi to kupio 5DS?

@micko samo cu reci wow za ovo :d

@st.bluesman
Nisam je uklanjao, ne smeta...

@n1tr0
Normalno da je ok, nema vise zezanja heh 😛 Sala, treba ce jos mnogo prakse i rada svestan sam toga. Da da kupljen, rodilo ove godine bas dobro pa sto da ne 😀

Test... Canon EOS 5DS by Nenad Ristic, on Flickr

*******i manijaku, cestitke na novoj kupovini, neka te sluzi!! Ne zaboravi da od februara 2025. mark 3 ide meni 😀

s16 perverzija!

@*******i cestitke. Ajde dam ti moj 6d za suprugu a ti meni tu peticu. Uz doplatu naravno 🙂

Ja iskreno ne razumem zasto si uzeo 5DS kada je on studijski aparat (otuda i S u imenu). On na visem ISO je losiji od 5D mk3 bar koliko sam primetio po sample-ovima na netu.

Bedak da imas samo jedan 5Ds, zamisli da imas jos jedan pa da ne moras da menjas objektive svaki cas 🙂

@hunder
@Proday
Sto se trojek tice ja se tu vise nista ne pitam, mora da vidite sa gazdaricom 😛

@n1tr0
Meni to nema logike da je samo studiski, ja sam ga juce fino prosetao i postavio rezultate, nije mu nesto smetalo to sto nije u studiju 😀 Barem ti pratis sve pa bi trebalo da znas zasto su losije iso performanse u odnosu na mk3, na 50mp jesu losije, kada se spusti na vrednost mk3 onda su za nijansu bolje, tako da ako bas treba opet je bolji od mk3, a ima tu jos poboljsanja... Moracu jos malo da se igram ali mi se cini da u obradi moze vise da se izvuce iz podeksponiranih i preeksponiranjih delova fotografije, a da se to uopste ne primeti, da se javi neki sum ili tako nesto. Ne vezano za sve ovo, ne treba mi razuman razlog da bi nesto kupi, pozeleo sam da ga imam i to je dovoljno 🙂

@driver
Koje objektive ? 24-70 je na mk3 tu i ostaje za sva vremena 😛 85 na 5Ds, ostaje 16-35 a tada mi ne treba 85, tako da nema tu sta nesto mnogo da se menja 😛 A odkud znas da imam samo jedan 😛

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Одлична Мицко.

@s16
Hvala Micko... Znaci na dobrom sam putu 😉 Ocigledno imamo srece sa zenama 🙂

@Proday
@ hunder
Heheheh, pa vi niste normalni 😀

Bokeh 🙂
Test... Canon EOS 5DS by Nenad Ristic, on Flickr

Кад ће лепша половина да тебе мало фотка? 🙂

Vidim da promena opreme nije pomogla da se subjekat pomeri sa desne strane pravila trećine, a oči sa mesta gde se ukršta desna i gornja trećina... Kao i u slučaju prethodnih 100 fotografija 🙂.

@*******i Ma ti si totalno zadao 😀 Ja sam vrlo odusevljen 😀 Nista ti ne fali ovoj poslednjoj fotki, ne pratim toliko cesto forum, ali si osvezio forum, ranije je bilo samo hejtovanje! I sto kaze Micko, kako vreme prolazi, popravljaju ti se kadrovi. I svako uvek pocne sa slikanjem devojke, pa posle predje na svasta drugo!

Ako budes raspolozen za druzenje sa mnom i sa Mickom, javni se, pa da se prosetamo negde, malo fotkamo i druzimo 😉

Pa nek posle pojedinci pricaju kako se brze ne napreduje sa top opremom!! I meni je drago sto je tema zivnula.

@Bane R
🙂 To je sve nema vise zamerki hehe 😉 Dobeo ljudi kako da napredujem ako me ne kritikujete heheheheheh 😀

@DeuS.Mikelle
Hvala druze, trudim se da kvalitet dostigne nivo opreme sa kojim se igram 😛 jedno je sigurno, uzivam za sve pare 😀 Vidimo se neki dan bice mi zadovoljstvo... Rece micko da bi malo da propusti kroz sake 5Ds pa eto nek to bude povod kad budete slobodni neko vece vi me cimajte, da ne cimam ja vas, posto u vecernjim casovima posle 18h imam malo slobodnog vremena pre treninga... Bez obzira na to, cimaj te me kada vama odgovara 😉

@Proday
Ne pali vatru aman 😛 Svako ima pravo na svoje misljenje, ja to pozdravljam, a radim onako kako ja msilim da treba 😉

5Ds u akciji 😛
The Pobednik... by Nenad Ristic, on Flickr

Poslednja izmena:
Среди тај glow доле око крошњи у позадини😉.

Tek sad ga vidim kad si pomenuo, imaga i bez obrade, valjda je od nekog svetla u pozadini... Inace sem toga ???

Treba mi pomoc oko ove fotke, nisam nacisto da li sam ovo napravio kako treba pre svega sto se tice obrade, tako da su saveti i zapazanja veoma dobrodosli 🙂 Hvala...
Trudio sam se u obradi da docaram ambijent onakvim kakav zaista jeste, kada ispeglam svetla i WB u hladnije tonove nekako postaje jednolicna i nezanimljiva, ovako imam neku dinamiku, ali nisam nacisto da li je ovo ovako dobro...

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno