Hvala na izdvojenom vremenu konstruktivnim savetima i duhovitim opaskama hehe🙂
Nekad se zeznes u proceni, i to nije iskljuceno zar ne 🙂 Nikada se ja ne pravim pametan, cak i kad nesto znam ne namecem se ni najmanje, nemam potrebu za tim, a svasta znam, pa cak i ovde o fotografiji mogu da kazem daleko vise nego sto govorim, a nista ne govorim sto bi ukazivalo ili pokazivalo neko znanje. Iz dva razloga, daleko je vise vas koji imate obimnije znanje i iskustvo od mene pa iz postvanja ne filozofiram previse, i jednostavno sam takav, stvar nevike iz prakticnog zivota, kada ljudi oko mene ne znaju sta znam nisu svesni toga sta sve mogu da uradim i za sta sam sposoban zahvaljuci onome sto znam...
Sve navedeno je stvar ukus. Recimo da sam moga svasta nesto da uradim kako si naveo, ali sam izabrarao da uradim ovako kako sam uradio, zato sto sam tako umeo i zato sto mi se tako svidelo, ali imacu u vidu sve ovo sto si predlozio za neku drugu priliku a to je ono sto volim kod tudjeg misljenja i sto mi koristi 🙂
Dopao mi se taj bas takav kadar, prvo je ideja bila da ga napravim sa 16-35 pa mi se to nije svidelo, cekao sam nesto ovako, i eto 🙂 To je jutarnje nebo, tesko da moze da bude plavo, znaci na fotografiji je verno prikazano, mada mi to nije bio cilj. Svetlo pada sa desne strane a to je ono sto sam zeleo, tako da je samo u jutarnjim casovima fotka mogla da bude u skladu sa onim sto zelim, a tu nema plavog neba, kao i ton zelne boje trave i lisca itd itd. Fotka bi verovatno na neki svoj nacin bila dobra i da sam je drugacije realizovao, sa planovima onako kako si naveo, ali i ovako je dobra, a kada je nesto dobro to ne moze da bude bolje ili gore od necega, vec samo dobro na neki drugaciji nacin jer to sto ti mislis da je bilje nekomo ne bi bilo bolje, vec bi mu bilo bolje ovo sto je meni dobro, a sustina je da je dobro i jedno i drugo 😛
Sa svim ostalim vezanim za ekspoziciju se potpuno slazem, ali ja se za sada trudum da ima dobro eksponirane fotografije bez mnogo eksperimentisanja po tom pitanju, posto smatram da bi prvo trebao da ovladam i znam sta je dobro eksponirana fotografija da pronadjem dobro svetlo, pa tek onda da pravim neke varijacije na temu razlicitih neujednacenih ekspozicija kadra itd.
Jos nesto vezano za sugestije iskusnih. Kao sto vidis, malo malo pa pomenem nesto sto je neko od vas iskusnih rekao a sto sam usvojiu i primenio u radu, kao recimo bane vezano za preksponirane delove fotografije, ili tvoju kritiku za lose svetlo, pa je nakon toga usledila konstatacija od tebe vezana za fotke iz Paraza da imaju dobro svetlo, ali kadrovi nisu dobri, sad ti mozes da zakljucis da se ja pravim pametan ili da primetis da ipak cujem sta pricate, to je vec na tebi... Na poslednje tri fotke mislim da imam dobro svetlo. Ipak je osecaj za dobro svetlo nesto najvaznije u fotografiji, a ja mislim da mi to ne ide tako lose kao ni mnoge druge stvari, sto ne znaci da ce naredna fotografija biti bolja, ali sigurno ce od narednih deset vise njih biti dobre po svim parametrima, i tako korak po korak taj prosek dobrih trebao bi vremnom da raste, ne moze nista preko noci 🙂 Jos jednom cu ponoviti nesto, za mene je bavljenje fotografijom kombinacija fotografije i ljubavi prema likovnoj umetnonosti. Sto znaci teznja da se napravi dobra fotka na terenu, i realizacija u obradi u skladu sa inspiracijom i vizijom tog kadra 🙂