Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

@Fazlinovic
Neznam tog lika...

Jednostavno navukli su ih neposredno, na microsoft sajtu lepo pise za koga je tehnical preview (naglaseno je i da nije za glavni sistem i da ima bagova), ono sto ovde 90% ne cita, vec procita tri posta ovde i odluci da pregazi glavni sistem, sto je pogresno ako nezna da ispravlja krive drine i trpi probleme
beta je za mene tek kad se stane sa ubacivanjem novih programa/funkcija (edge browser se jos menja, itd) to je za mene pre- RTM faza, ocekuje se da je vec krenula ali ne za javnost
Inace ocekuje da beta faza traje i celog avgusta a verovatno i duze dok AMD/NV i M$ se ne sloze sa driverima

Inace ono sto niko ne kaze a to da se treba izbagavat instalacija bilo kakve aplikacije koje se dublje integrise u sistem i kontrolise isti, pre svega mislim na antiviruse, firewall-ve i slicno bar dok ne budu updatovani za win10

Poslednja izmena:
Pa imao sam vecinu bildova i nisam znao da mora da kacim screenshotove sa potpisom kako mi ti ne bi napadao, jer izgleda nemas pametnijeg posla, kao i za aktivaciju sto se me napadao pa sad cutis o tome ko da ne kazem sta :)

sta cutim?sto cekam finalnu objavu i ne prosipam se kao ti sa halucinacijama sta ce MS da uradi?uzgred,mislim da sam i napisao neko svoje predvidjanje jer me je vise ljudi pitalo,samo naravno da kao ti ne idem i zatrpavam po pola svake strane sa svojim nepovezanim i neargumentovanim vristanjem.sto se tice kontinuiranih uvreda,samo nastavi,vise govori o tebi nego o meni,nikad me u zivotu osoba kao ti sa tolicnim nivoom socijalne inteligencije nije uvredila niti sam se obazirao,tako sto se mene tice ako te moderacija vec pusta mozes slobodno i pune izraze da koristis.

sta cutim?sto cekam finalnu objavu i ne prosipam se kao ti sa halucinacijama sta ce MS da uradi?uzgred,mislim da sam i napisao neko svoje predvidjanje jer me je vise ljudi pitalo,samo naravno da kao ti ne idem i zatrpavam po pola svake strane sa svojim nepovezanim i neargumentovanim vristanjem.sto se tice kontinuiranih uvreda,samo nastavi,vise govori o tebi nego o meni,nikad me u zivotu osoba kao ti sa tolicnim nivoom socijalne inteligencije nije uvredila niti sam se obazirao,tako sto se mene tice ako te moderacija vec pusta mozes slobodno i pune izraze da koristis.

Ti mene prozivas za aktivaciju i drljanje hdd u **74 buildu mesec dana (ko da je ikog briga sta je bilo u 74 i ranijim buildovima danas), info o aktivaciji je vec dostupan i kacio sam ga... sad se jos vredjas sto nisi u pravu

dakle ispada da vristis o build-u kojeg odavno niko ni ne koristi i izvlacis zakljucke iz njega,dok ove danas ni ne koristis?tek onda sa drugo covek da zakljuci nego da vristis po temi vristanja i paznje radi?zvanicne i finalne objave o aktivacii niti je bilo,a i nema logike da je bude dok ne izadje.ono sto se sigurno zna kao i zilion puta napisano je da je dzabe sa onima sa 7,8 i 8.1 licencama,da ce biti nesto specijalno za insajdere i za one koji prelaze sa piraterizovanog win-a i da ce biti vezana validacija za hardver,i jos nije sigurno tacno u kojem obimu.one tvoje halucinacije sa kupovanjem kljuceva i preprodajom ne bih dalje i sire komentarisao,stvarno nema neke potrebe.

Windows 10

Windows zauzima onoliko RAMa koliko ima na raspolaganju. Usudio bih se da kažem da Windows 8.1 ima bolji memory management od Windows 7.
Imam jedan win7 laptop sa 4GB RAM i jedan novi win8.1 sa 8GB. Ovaj sa sedmicom je dok je imao 2GB zauzimao oko 1GB čisto podignut bez pokrenutih aplikacija. Kad sam mu dodao još 2GB isto to zauzeće se podiglo na 1,7GB, što će reći da će OS zauzeti više RAMa ukoliko ga ima više na raspolaganju.
Win 8.1 sa 8GB zauzima od 2,5GB bez pokrenutih aplikacija do 4-5-6 GB kako kad, i što više zauzme to bolje jer brže radi. Šta će mi slobodan RAM ako OS stalno mora da brlja po disku čim nešto kliknem. Bolje da zauzima što više RAMa kako bi što brže radio.
Gledaću da nabacim još €50-60 za još jedan Samsung 8GB DDR3 modul kakav je u njemu, kako bih mu dao maksimalno prostora da se raširi koliko god mu je potrebno za optimalan rad.
Naravno Core i7 sa 4 jezgra traži više memorije od starog C2D koji je u win7 laptopu, i to je jedan od razloga što OS zauzima manje RAM, ali dobar memory management po meni nije da ti OS zauzima što manje RAMa na uštrb performansi, već suprotno, da zauzme kolko god mu treba ako već ima na raspolaganju.
Šta meni znači slobodnih 4GB od dostupnih 8? Apsolutno ništa. Bolje mi je da zauzme i 5, 6GB a da brže radi, naravno.

Poslednja izmena:
dakle ispada da vristis o build-u kojeg odavno niko ni ne koristi i izvlacis zakljucke iz njega,dok ove danas ni ne koristis?tek onda sa drugo covek da zakljuci nego da vristis po temi vristanja i paznje radi?zvanicne i finalne objave o aktivacii niti je bilo,a i nema logike da je bude dok ne izadje.ono sto se sigurno zna kao i zilion puta napisano je da je dzabe sa onima sa 7,8 i 8.1 licencama,da ce biti nesto specijalno za insajdere i za one koji prelaze sa piraterizovanog win-a i da ce biti vezana validacija za hardver,i jos nije sigurno tacno u kojem obimu.one tvoje halucinacije sa kupovanjem kljuceva i preprodajom ne bih dalje i sire komentarisao,stvarno nema neke potrebe.

Ja neznam jel tebi nesto fali ili me pravis blesavim, TI potezes dokaz neceg sto sam ja rekao pre dva meseca kad je taj build bio aktuelan...! non stop trazis dokaz itd...
Sto se tice aktivacije u svojim postovima si dokazao da nemas pojma, da ocekujes da sve bude kako je bilo, a nece, nedokazan si citaj ovo dole i ne pametuj

Inace FAQ sa microsoft sajta po pitanju aktivacija i svega, jako dugacak tekst, svako ko ima nedoumica treba da ga procita ili bar udari search!
answers.microsoft.com/en-us/insider/wiki/insider_wintp-insider_install/frequently-asked-questions-windows-10/5c0b9368-a9e8-4238-b1e4-45f4b7ed2fb9

- OEM licenses are tied to the very first computer you install and activate it on

- OEM versions allow all hardware upgrades except for an upgrade to a different model motherboard
As it pertains to the OEM licenses this will invalidate the Windows 10 upgrade license because it will no longer have a previous base qualifying license which is required for the free upgrade. You will then have to purchase a full retail Windows 10 license. If the base qualifying license (Windows 7 or Windows 8.1) was a full retail version, then yes, you can transfer it.
Will I get a product key, can I get a product key?
By default, Windows 10 builds are pre-keyed, meaning, you do not have to enter a product key and should not be prompted to enter one even after Windows 10 has completed setup.
Retail gets Retail (transferable) license
OEM gets OEM (non-transferable) license

Microsoft tells me that it will be possible to do so. And that a key part of this process is that it will save a product key tied to the previously upgraded PC or device in Windows Store. This is how Windows 10 will later know that the install is allowed: It’s “one of the benefits of the new delivery system,” a Microsoft representative told me.

Zasto ovo pricam, a to da ne kupujete OEM win 8.1 licence, ako vec zelite da kupite kupite retail jer jedino tako imate sve mogucnostim sa oem licencom cete biti osudjeni na maticnu plocu sa kojom radite upgrade!

Inace danas je Microsoft nalog opet doziveo vece izmene, pljuvao sam ih zbog propusta izgleda su i sami svesni i tek sad su krenuli da pustaju update/novu verziju istog!

Poslednja izmena:
Pazi ovde nema niko losu nameru i da je dosao svesno da ljude podje*ava i da im prodaje maglu sa pricom kako mu sve super radi a ovamo je suprotno od te price.

Jednostavno nisu svi racuanri isti i generalno ono sto je mirosoft ocekivao je to da ce win 10 testirati svi sa masinama starim par godina (2-3 godine stare) ali eto vuk je sticajem okolnosti sklepao dosta stariju masinu na kojoj se ti problemi koje oni objavljuju na toj masini jednostavno ne manifestuju.

Zeljko moras uzeti u obzir hiljade i hiljade varijanti racunara pa cak milione varijanti na kojima su sve win 10 instalirane i ono sto se kod nekoga manifestuje kao problem neko drugi se ceska po glavi i pita se jel taj neko lud u fazonu gde je on video taj problem?

Zato je mikrosoft dao od pocetka insajderima pristup windowsu jer lakse se uoce greske i brze se iste popravljaju, i da se ne lazemo windows ce izaci za mesec i nesto ali budi ubedjen da ce i tada neko ovde doci da kuka kako mu nesto ne radi... da li zbog ne znanja ili sto se neki problem provukao svima i niko ga nije registrovao!

Niko ovde nema nista protiv tebe (iskreno mislim da je tako) ali znas kako kontrasi prolaze uvek nalete na vecu publiku koja koja se slozi i onda ga napadne i dok on napise jednu oni napisu 10 i ti ces voditi veciti rat pokusavajuci da ljudima dokazes nesto a i oni to verovatno znaju ali nekada je jednostavno tesko priznati da je taj jedan pojedinac u pravu nego je lakse se prikloniti vecini i samo kontrirati do kraja!

Upravo zbog jedne takve debate sam bio banovan na 7 dana kada sam u gta temi pitao ko je ovde lud ovi sto su kupili original i presli singleplayer pa sada imaju problema sa online ili mi koji smo sk*nuli igru sa neta i isto presli single i uzivali kao oni ali su nam ostale pare u novcaniku.

*** vecina se skupila i krenula da kontrira i epilog je da sam izvukao deblji kraj na kraju samo zato sto se polovina koji su garantovano skinuli igru priklonila onoj manjini koja je kupila ali boze moj da ispadnu kako podrzavaju kupovinu originala a ovamo original u zivotu nisu videli a kamoli drzali u rukama a verovatno da me je i neko prijavio moderatorima i nije bilo potrebno dugo se pojedinac ucutka.

Jednostavno ljudi ne trpe kada im u lice kazes istinu i ocekujes da ce oni da je prihvate nego ce gledaju na koji nacin da te ucutkaju i sklone jer im smestas.

Sorry ostalima za ovo na kraju i mali off i skretanje sa teme!

pa dva meseca te prozivam da okacis dokaz,njega nema pa nema,samo si ti nastavio da vristis kako je win10 nestabilan bez da ikad tu tvrdnju potkrepis ijednim dokazom,kao sto sam te zilijardu puta prozvao da dostavis bilo kakav dokaz o toj vajnoj nestabilnosti ovih build-ova.jedino ides i nasumicno vristis i lazno optuzujes ljude da nekog nagovaraju da brisu svoje legalne sedmice i osmice i stavljaju insajder bildove i usput vredjas i koristis ulicni recnik.

u tom clanku ne pise nista sto vec nije izlizano do besvesti i sto vec nisu kacili,samo je sve kompajlirano na jednom mestu.nema detaljnog preciziranja vezano za licne korisnike sem da ce licenca biti vezana za hardver,u kom i kolikom obimu jos treba da se vidi.uostalom,nisam ja taj koji je halucinirao sa licencama i preprodajom.i tad,kao i sad,cekam izlazak i sve crno na belo.

@Fazlinovic
Sve ja to znam, win8 iako meni radi posao je bio slabo prihvacen i ljudi su jedva docekali win10 koji ispravlja problem "starta" i normalno da su sad vise hypovani nego inace, ali opet moje pravo je da ja iznosim svoje isksutvo iako se to vecini "ne svidja" i ja snosim posledice da me odredjeni zbog toga ne razumeju ili cak ne vole kao umart, koji se samnom vec 2 meseca raspravlja za jednu te istu stvar :)

@umart vec si procitao 40tak stranica texta svaka cast :) za tebe sam bodlovao kriticna mesta na 0.3% texta koje sam izvukao ali nebrini znam da ni to nije dovoljno za "tvoje" prohteve

Poslednja izmena:
Taj sto tvrdi ili misli d a ce W10 biti izlecen OOTB ...taj je ili preveliki entuzijasta ili laze sebe debelo... Savrseni sistem be postoji, ako poredimo Win sa drugim sistemima nije cudo da je najbolje resenje jer isti nebi bio na 90 i kusur % racunara.. Za sve ostalo postoje "fina" podesavanja ... Ja prvi smatram da kao korisnik ne treba da instaliram rucno dx,netframework, vc i ostala cuda kako bi mi neka igrica sa Steama radila... Neka to jednostavno srede...eto meni ne radi, poslao sam par x feeedback, vama radi, nekima poput mene nece i to je to. Nisam ja tu krenuo da koristim sistem kako bi lecio nesto sto ima nedostatke. Cekam rtm i videcu sta je tu, iako ima resenje sto bi se zamarao oko toga? Radi lepo sve na w8.1 a ovo samo posmatram kako raste/razvija se ...

Dejane i meni feedback ne objavljjuje na ne-oficialnim buildima , a primetio sam da skoro uvek kad oni objave build odmah mi objave feedback , jednostavno znaju oni odakle se salje sa kojeg builda nisu glupi!

Korisnici Windows 8 obicnog ne 8.1 moraju minimum da imaju Update-ove iz aprila 2014 da bi mogli da dobiju na windows update obavestenje o upgrade-u!

Ovaj topik je već odavno otišao u qrac i stvarno mi nije jasno šta moderacija radi na njemu - ako uopšte išta radi!? Ili čak ako uopšte i postoji...

naravno da ne radi,ko ce i to za dzabe ovolike zeljkove halucinacije da brise. :)

zeljko:

naravno da sam procitao,i to jos od ranije,kao sto rekoh ovo je samo spojeno na jednom mestu sto su ranije objavljivali.sve to smo u sitna crevca pisali i kacili,ni govora o tvojim halucinacijama.

@Vuk40
@zeljko
Ljudi sve sam zavrsio, napokon hahaha :D
Sam Win je na kraju sve zavrsio.. Na kraju sam restartovao komp i sad sve radi.. Samo me nervira sto prikazuje u notifikacijama driver error, a nema problema.. :D :D :smoke: ,)

Pa zato sve radi jer driver AMD neradi, pa je aktivan onaj basic :d

Ovaj topik je već odavno otišao u qrac i stvarno mi nije jasno šta moderacija radi na njemu - ako uopšte išta radi!? Ili čak ako uopšte i postoji...

Pre par godina ove windows teme su bile pune korisnih stvari, sada samo klinci pišu - ovi stariji svi na mobilnim tehnologijama (android/apple) ;)

Ko ima problema sa Microsoft accountom da nije verifikovan, pod user accounts prebaci se na local account, tada posle nema opciju da se vrati na Microsoft (beta?) vec mora da ide pod family u nalozima i tamo kad pokusa da kreira isti dobija opciju da se vrati na microsoft account, ali sada kad se loguje two way verification prozor je integrisan u isti i nema problema oko verifikacije... meni je jedino ovako prosao two way auhentication key na 10135 buildu! :)

Odakle najbolje da skinem Microsoft word, office i ostalo, a da nije trial.. ? Kada sam danas radio upgrade na 10130, birao sam samo da ostavim fajlove.. :D :D

Pa potrazi na Store Beta...au sine al si lenj ..

A sta cini office nego te aplikacije?

https://mega.co.nz/#!gkUixDZL!ihxHqOAxT7IQRWGeZhRvvLU8dKNjmE2sBknaV0JTzOk

Najnoviji beta driveri za AMD Catalyst 15.x (15.200.1040.0 June 8) Win 7/8.1/10 x64

dxva je i dalje zeznut, nekima opencl i dalje neradi, nista novo od AMD i win10 krsoline, javim ako GUI starta jos bude brljao :)

jedino su se performanse popravile, mora da BUDzE max za onog furija

PS: sa ovim driverom start i nov setting vise ne brljave

Poslednja izmena:
Šta predstavlja ovaj "photos background task host" servis? Primetio sam da se često startuje i arči cpu.

Ljudi, ima li neko problem sa mrežnim diskovima?
Nikako ne mogu da mapiram synology nas kao mrežni disk.
Kada browse-ujem mrežu, ne vidi ga, a kada zadam IP ili ime uređaja krene da mi lupeta nešto o nedovoljnim privilegijama.

ovo sto je zeljko okacio su leakovane bete,i nisu nizasta ozbiljnije sem za draw call dx12 testove.za sve ostalo drzite se 15.5 oficijalne bete.

ovo sto je zeljko okacio su leakovane bete,i nisu nizasta ozbiljnije sem za draw call dx12 testove.za sve ostalo drzite se 15.5 oficijalne bete.

Ti stvarno nemas pametnijeg posla nego da mi protivrecis... beta ko beta ni jedan ne valja barem ne za win10... vec sam rekao resili su nestajanje GUI starta i settings-a (koji se desavao sa officialnim driverima) koje se desava masi ljudi ne samo meni
dxva malo radi malo ne od prvih amd drivera i tu nije nista promenjeno
sam microsoft sa neke AMD karte je blokirao AMD drivere na WU (da te officialne jer su zezali GUI windwosa koa meni sa 290x) bas zato sto su svi bagoviti, verovatno je zato i ovaj driver leakovan jer je trenutna situacija sa istima smesna za win10

Poslednja izmena:

Ajde onda objasni meni kako da se drzim 15.5 beta drajvera kada ih ja stavim a windows posle ko zna kojeg vreman ih pregazi njegovim sa WU! Ja opet izbrisem njegove stavim svoje i tako mogu ceo dan da vodim rat sa drajverom za karticu!

Nazad
Vrh Dno