Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Da je Amd napravio 295x2 u sigle chipu ili ti 5632 shaders-a tako bi kapiram dobili 980Ti lagano.Baš čudno da nisu otišli na tu varijantu nekako je to trend unazad bio, vrv zbog proizvodnog procesa.

4206888bd4647d387b1e3431bb47ef39.jpg

najveći GPU čip sa dimenzijama od 50 mm x 50 mm

Poslednja izmena:
Dalje govorite o propasti vec 5god, pa dajte okanite se vise ti glupi prica, firma koja proda 22M primjeraka chipa za konzole ne moze nikako da propadne ko ce da pravi chipove za PS4 i MS konzolu? mozda Nvidija? cime? imaju li konkurenciju na polju konzola?
Gotovo da imaju zagarantovanu i narednu generaciju konzola sa te strane im se smjesi svjetla buducnost, na polju Pc Gaminga u najmanju ruku Fiji ce biti konkurent Gm200 chip-u +/- 5% nema tu jasnog pobjednika, jedino gdje AMD zaista lose stoji jeste CPu segment tu je Intel odmakao daleko i moze jos da odmakne svjetlosnu godinu ispred AMD-a.

Često se priča o konzolama kao da predstavljaju slamka spasa, daleko je to od toga. Margina zarade na takvim uređajima su manje nego na drugim poljima, to jeste stabilan priliv novca, a nije to dovoljno veliko tržište kao recimo tržište mobilnih telefona, pa da bi mogli da mlate pare sa takvim marginama kao što to recimo radi Qualcomm, niti je nešto što može da izvadi ili da zakopa kompaniju, najviše se primeti taj priliv u prva dva-tri kvartala od pojave nove generacije, posle toga to je samo jedan vid stabilnog priliva određene količine novca, što pokazuju i finansijski izveštaji, bio je taj mali bum u periodu po izlasku nove generacije, ali već se to vratilo na nivo od ranije.

Razlog zašto je AMD na konzolama je taj što je ponudio najnižu cenu, nvidia je ucenjivala sony/m$ sa daleko većim margina, jednostavno nije želela da učestvuje u licitaciji ko će ponuditi manje, ne gori im pod nogama da bi radili tako nešto, a intel nije ni zainteresovan nešto posebno za konzolno tržište.

Poslednja izmena:
Da je Amd napravio 295x2 u sigle chipu ili ti 5632 shaders-a tako bi kapiram dobili 980Ti lagano.Baš čudno da nisu otišli na tu varijantu nekako je to trend unazad bio, vrv zbog proizvodnog procesa.

Pogledajte prilog 171619

najveći GPU čip sa dimenzijama od 50 mm x 50 mm

Nemoguce je, fizicka limitacija chipa je 600mm2.

290x je 512bitna karta ;) a koliko sam pratio na HBMu se ne racuna bas tako kao sto si napisao ;) ah da ... i memorija ce biti tik uz cip ... vodeno hladjenje ce biti nikad lakse .... jedna povrsina i to je to
sta se ne racuna tako??? Amd sam kaze 322gb/s za 290x i 640gb/s za Fury.

da ne bude da se svadjam po forumu,samo cu reci da gresis.

Gde greši? AMD-ova zarada po prodatoj konzoli je $12-15, to jednostavno nisu ozbiljne margine za takve količine. To će doneti oko jedne milijarde dolara za ceo konzolni ciklus, a AMD-u samo na godišnjem nivou troši oko 1,5 milijardi dolara na R&D, a planira da skreše tu cifru na 1 milijardu, intel recimo troši godišnje oko 10 milijardi godišnje na R&D.

Poslednja izmena:
kao sto smo videli,otpustanja i smanjenje troskova se desilo prosle godine i nije islo dalje,tako da je SoC segment ocigledno dovoljan da ih drzi na povrsini.

30 miliona prodatih konzola x 15$ = 450mil $. Ne bih rekao da je sitnica.

5 fps ??? HBM ja ocekivo bar 30 % brze ???

pali goldi masu, ako ne bude 20 % brze od titana to je cist kolaps...

Poslednja izmena:
Pa nije to na osnovu testova, vec matematicki dobijeno. :d Bezveze clanak.

A što bi bio kolaps ako bi bila i jeftinija....mada lično mislim da su nama mnogo interesantnije one main stream karte koje su na nivou 970 i 960...po ceni...

kako kome,meni ne pada na pamet da 2015te kupujem gcn 1.1 karte.pa po ceni da cu morati i duplo od predvidjenog da se ocepim.

5 fps ??? HBM ja ocekivo bar 30 % brze ???

pali goldi masu, ako ne bude 20 % brze od titana to je cist kolaps...

Pa nije bas AMD tako bezobrazan izbacili su Nvidiju iz posla sa konzolama onako pocistili ih posteno, sad jos da naprave Gpu brzi za 20% bilo bi puno smrtni slucajeva nastali od srcanog udara -:D

Najtuznije je sto ma koliko AMD brzu kartu da napravi, neki ljudi ovde ce naci dlaku u jajetu i u pricace pricu kako ne valja ..... I pre se desavalo...

PowerColor Unveils Water Cooled R9 390X 8GB Devil 13

UOy53od.jpg

Ovaj 390X [ex-290X] je toliko dugacak da bi zamalo probio prednju masku mog kucista. :lol:

A inace, svidja mi se sve veci broj water cooled graifckih ovih dana. Samo nek se to trziste povecava, trebaju da padnu cene tim coolerima jos dosta.

edit - that's big!
Ac90NZk.jpg

e3zXgsX.jpg

edit2 - moguce cene by Sweclockers:

cqtKcss.jpg

http://wccftech.com/amd-radeon-300-series-pricing-leaked-expensive-200-series/

Hawaii ce znaci biti upgradevan na GCN 1.2?

Poslednja izmena:
Skrenuli su s uma ako su ovo prave cene.

ne vidim nikakav probelm sa cenama ? sto jel treba 390x da bude 250e da bi bila dobra cena ? ok ... mozda su trebali da je zacene na 400$ i tako postanu konkurentniji Nvidii ali ni ovako nije strasno 8GB 290x karta je do skoro kostala 550$ + sad je na 430$ verovanto su trebali da se zaustave na 430$ ali ... sta sad uvek mozete da kupite 970 ;)

Napravili ste ko da su zacenili 1000$ kartu ....

http://www.tomshardware.com/reviews/sapphire-vapor-x-r9-290x-8gb,3977-3.html

evo zanimljiv test ... 290x 4gb i 8gb verzije vs 970 u 4k 290x sa 8gb radi bolje .. sudeci po testu, e sad ... jos malo dotegnuta verzija ... ce raditi jos bolje ... i neminovno biti malkice bolja kupovina za ljude koji nisu naklonjeni nvidii zbog raznih "benefita".

da ne budem lose shvacen ni jedna ni druga nisu za 4K igranje ... ali ... realno obe su vise nego dovoljne za 1080 igranje ;) test je zanimljiv da prikaze "snagu" samog cipa

Poslednja izmena:
sta se ne racuna tako??? Amd sam kaze 322gb/s za 290x i 640gb/s za Fury.

http://wccftech.com/amd-fiji-xt-based-graphic-card-r9-fury-x-camera-interposer-pcb-size/

evo ti u listi ... Memory Interface 4096 Wide IO nisam ulazio u tematiku ali da se racuna kao i do sad ... pisalo bi kao sto si rekao 1024bit maksimalni protok verovatno dupli kao sto si rekao ... ali vidimo da to nije slucaj i ne znam odakle ti 640 GB/s ;) omasio si te cifre lepo :) a kad vec kazes ... "AMD sam kaze" :) daj link gde to kazu

i kao sto vidis ... 290x je 512bitna karta ...

Poslednja izmena:
ne vidim nikakav probelm sa cenama ? sto jel treba 390x da bude 250e da bi bila dobra cena ? ok ... mozda su trebali da je zacene na 400$ i tako postanu konkurentniji Nvidii ali ni ovako nije strasno 8GB 290x karta je do skoro kostala 550$ + sad je na 430$ verovanto su trebali da se zaustave na 430$ ali ... sta sad uvek mozete da kupite 970 ;)

390X nece biti brzi od GTX 980 jer je 290x vec poprilicno nategnut. Tako da ne smeju da ga (za)cene na 500$, jer ne mogu da nadoknade losije termalne karakteristike sa (nepotrebno) velikim VRAMom pa da kazu da karta vredi te pare.

390X nece biti brzi od GTX 980 jer je 290x vec poprilicno nategnut. Tako da ne smeju da ga (za)cene na 500$, jer ne mogu da nadoknade losije termalne karakteristike sa (nepotrebno) velikim VRAMom pa da kazu da karta vredi te pare.

prvo nigde nisam pominjao 980 :) nego 970 sa njim se takice koliko vidim ....

E sad te termalne karakteistike kojih sse svi vatate ovde ... ja te pitam jel imas ti kuci 290x ? ja imam nije videla preko 70C, sad po ovom vremenu bez klime kuci je na 42C ... ne vidim nikakav problem sa tim ... zanima me na koliko C radi 980 ako neko hoce da podeli tu informaciju sa nama bilo bi lepo

a naravno da mogu da zacene kartu sa 8GB ... ja bi najradije to posedovao da je bilo prihvatljivih cena, ne igraju svi samo igrice ;)

Snizili su cenu 970 na 310$ nakon sto je izasla GTX980Ti. Nisam puno dodao. :) No, bi mi tuzno kad se osvrnem na nase cene i sto uopste palamudimo o dolarima kad je 970 ovde 380+e.

Poslednja izmena:
evo zanimljiv test ... 290x 4gb i 8gb verzije vs 970 u 4k 290x sa 8gb radi bolje .. sudeci po testu, e sad ... jos malo dotegnuta verzija ... ce raditi jos bolje ... i neminovno biti malkice bolja kupovina za ljude koji nisu naklonjeni nvidii zbog raznih "benefita".

Ni jedna ni druga karta nisu za 4k, osim u cf/sli, to su karte za opušteno igranje u 1080p.

Nazad
Vrh Dno