Šta je novo?

Otvaranje Servisa Racunara - Saveti

Ranije je bilo neophodno da se za taj novac nabavi oprema, adaptiranje itd i da se priloze racuni da je iskoriscen novac za to. Od 2012 ili 2013 to vise nije tako, ne rade se provere kako se trose sredstva, tvoje je da godinu dana radis i uplacujes sebi doprinose. Nakon toga mozes da zatvoris ako ti ne ide i nisi duzan nista da vracas.
Dakle odgovor je da, mozes taj novac da koristis za sta hoces.
 
Evo da se javim sa nesto novih informacija. Biznis plan sam pisao sam posto mi jedan prijatelj rekao da je platio knjigovodji ranije i da su ga glat odbili. Kao sto sam naveo konkurs je izasao i mozete predati zahtev do 30.06.2015. god. Sustina je sledeca, u dokumentu:
http://www.nsz.gov.rs/live/digitalAssets/3/3380_javni_poziv_sz_2015.pdf
Mozete videti sledecu tabelu:
bodovna-lista.jpg

Da bih povecao sanse ja sam stavio da cu firmu da otvorim kuci posto posedujem nekretninu, to je +5 bodova (ovo niste u obavezi da ispunite). Uzeo sam opremu na svoje ime i tu napravio vrednost opreme i vecu od visine subvencije, +10 bodova. Prva grupa Развијеност општине spadam u "Четврта група општина и девастирана подручја" sto su nam rekli na kursu da ce se bodovati ove godine, gradovi koji su pogodjeni poplavom gde spada Svilajnac, jos +10 bodova. Ono sto ne pise je da se obavezno opise konkurencija i potencijalni kupci i tako se dobijaju dodatni bodovi.
U NZS su mi rekli da mi je Biznis Plan odlicno uradjen i da postoji velika sansa da dobijem. Takodje mi je receno da posle podnosenja zahteva mogu da registrujem firmu ako hocu i da su prve odluke krajem aprila i rade se jednom mesecno sem Jula i Avgusta jer su tada odmori. Dakle ako ne dobijem sada, mogu da dobijem i u Septembru pa i Decembru cak, ako ostanu neraspodeljena sredstva u ostalim opstinama.
Ja sam pokrenuo proces registracije, nasao lokal, opremu imam, stolovi mi stizu u utorak-sredu i tada vec mogu da krenem polako da pakujem.
Wish me luck ;)
 
Sa srećom :)
Ja sam odustao od ideje.
Računica gruba mi je bila, da ako hoću da zaradim platu od 500E da moram da napravim 1200E mesečno, što ako mi je i subota radna moram da pravim oko 6000 din dnevno...
Malo mi je to velika suma. Biće dana kad ću napraviti i više, ali bi bilo dana kada verovatno ne bih napravio ništa.
Zato odustah
 
Ne mozes da gledas to tako, dok ne probas, ne znas kako ce biti. Sa subvencijom si uslovljen na godinu dana, dovoljno da vidis da li ce biti isplativo ili ne. Plata od 500e je visoka suma, ja cu biti zadovoljan i 200e ako napravim za mesec dana, jer je bolje i to nego da sedim kuci. Mislim, imam posla i kuci, ali nije to to.
 
Sa srećom :)
Ja sam odustao od ideje.
Računica gruba mi je bila, da ako hoću da zaradim platu od 500E da moram da napravim 1200E mesečno, što ako mi je i subota radna moram da pravim oko 6000 din dnevno...
Malo mi je to velika suma. Biće dana kad ću napraviti i više, ali bi bilo dana kada verovatno ne bih napravio ništa.
Zato odustah

Mislim da ce ti biti bolje da rntas kod nekog polupismenog gazde za 150e. Drugo, ne vidim kako to pravis 700e troskova?
 
Rintanje za 150E je davna proslost :)

150E lokalcic
100E komunalije
150E porezi i ostalo
100E gorivo

Ostalog u ovom momentu ne mogu da se setim, a bilo je...
Recimo 250E racunaj usputne troskove, od malog servisa za, auto, gume, popravke, kazne, flajeri, reklamiranje i razne nepredvidljive troskove.

Za platu od 200E se svakako ne bih cimao sa ovim.
 
Naravno, ako imas bolju matematiku, to guraj. Meni je ovde lokal 60, komunalije ne vise od 50e, porezi i ostalo videcu ali oko 100-120e. Zavisi od posla, moze i veca plata da se uzme naravno.
 
Porez ako ste pausalac u startu ne moze biti tako visok. Prvih pet godina imate pravo na umanjenje poreske osnovice od 50%.
 
Rintanje za 150E je davna proslost :)

Za ovo totalno nisi u pravu, ili ti zivis u nekoj drugoj Srbiji.

150E lokalcic
100E komunalije
150E porezi i ostalo
100E gorivo

Ostalog u ovom momentu ne mogu da se setim, a bilo je...
Recimo 250E racunaj usputne troskove, od malog servisa za, auto, gume, popravke, kazne, flajeri, reklamiranje i razne nepredvidljive troskove.

Prve tri stavke ae da i nekako proguras (iako su malo napumpane cifre) ali gorivo, auto gume, kazne, serivis placas i kad radis za drugog, prema tome to nikako nije trosak poslovanja nego tvoj licni.
Reklamiranje i flajeri nisu fixni trosak.

Za platu od 200E se svakako ne bih cimao sa ovim.

Ohhoho, cimao bi se itekako da nemas caleta koji te finansira, neki bolji posao ili si partijski kadar.

Izvini ali stvarno mi idu na zivce ljudi koji nipodastavaju ljude koji rade za 150e, mozda ti to nije bila namera ali meni deluje tako.
 
Prijatelju, sudeći po tvom postu ili si klinac ili jako neinteligentan čim o nekom koga nikad u životu nisi video rasuđuješ i pišeš ovakve nebuloze...
Bolje da si ovo prvo, nego drugo jer će ti teško biti sa poslom koji počinješ.

Svejedno biću ljubazan pa ću da ti pojasnim ono što sam napisao.

Obrati pažnju na boldovano i obojeno
Za platu od 200E se svakako ne bih cimao sa ovim.

Dakle ne bi se cimao sa nečim u šta moram da ulažem preko 500E mesečno da bih zaradio 200. Da li je jasnije?
Jednostavno bih otišao u neki servis računara i ponudio moje usluge i radio tamo za 200E.

To što ti misliš kada si prvi put upao u flame pa sam ignorisao
Mislim da ce ti biti bolje da rntas kod nekog polupismenog gazde za 150e.
Ako misliš da ćeš se rešiti "polupismenih gazdi" tako što ćeš ti biti taj gazda, sudeći po tvom načinu razgovora bićeš jednako polupismen... Ili bar socijalno neinteligentan, tako da nećeš daleko pobeći od tih gazda.
A i ako pobegneš, uvek ćeš servisirati računare raznim polupismenim ljudima kojima ćeš morati više da ćutiš jer ćeš tek tada shvatiti koliko vredi njihov dinar, dok nisi shvatao koliko vredi dinar koji ti daje "polupismeni gazda".

Da se razumemo, trenutno radim za platu od 400-500E i pored toga van posla servisom zaradim nekih 200-300E. I to mi je malo pa sam na kratko razmišljao o otvaranju servisa.
Da li ti je sada jasnije zašto mi nije isplativo otvoriti servis i krenuti sa tim poslom? Jer mislim da te pare ne bih nikada zaradio tako...

A sad ajd i ostatak odgovora.

"Prve tri stavke" su realne. ispod 150E u Kragujevcu ne mogu da nadjem lokal i to u nekom naselju koje nije cak ni širi centar grada.
Komunalije. Itekako koštaju toliko ako bih imao centralno grejanje, telefon, internet, mobilni telefon, grejanje...
Porez, to stvarno ne znam, ali iz ragovora sa mojim prijateljima koji su paušalci, toliko plaćaju mesečno. Ne bi mi ni 120E bilo puno manje.
80E-100E trošim trenutno mesečno na gorivo po Kragujevcu. Za odlazak na posao i nazad, i pored toga to što privatno radim. Pređem mesečno 800-1000km po gradu.

U one ostale stvari, ranije nisam nabrojao i recimo troškove knjigovođe.
A one ostale stvari od guma, kazni, i s čime god se ne slažeš, ako ne budeš računao takve troškove udarićeš nosom u beton i zapitaćeš se onda gde ti je računica i gde novac curi...

I ajd da ne budem nedorečen, neki sa ovog foruma me privatno poznaju i mogu da potvrde da od svoje 21. godine ne živim sa roditeljima, plaćam kiriju jer nemam svoj stan, radim od tada, pored kirije sam plaćao i studije, hranu, odeću, komunalije i ostalo...
Nisam imao nikada privilegiju da svoju zarađenu platu sprcam na letovanje, garderobu, grad sa ortacima... a da živim na račun roditelja. Sve svoje poslove sam nalazio sam... Niko me nikada nije zaposlio i nisam član ni jedne partije.
Tako da molim te ako ćeš onakvim tonom nastaviti da pišeš, da znam unapred da se unsubscribe-ujem sa teme...
 
Poslednja izmena:
Ko odlucuje o tom umanjenju, kako to ide? Meni treba u utorak da stigne resenje, tada treba da odlucim da li cu da vodim knjige ili da budem pausalac.

O tome odlucuje nadlezna poreska uprava. Radi se o njihovom pravilniku, konkretno o 'faktorima za umanjenje poreske osnovice'. Slikacu vam bas resenje, posto sam dobio nedavno. Ja sam placao nekih 7-8.000 din u startu.

Racunica nije teska, ako ti poreska osnovica bude blizu minimalne zarade ili manja svakako vredi biti pausalac zato sto ti dalje ogromnu slobodu trosenja. Ako ti je por.osn. za 10.000,00 din ili vise veca od minimalne zarade vredi razmisliti o knjigama.
 
Poslednja izmena:
Nema potrebe za vredjanjem.
Ako ne mozete normalno da diskutujete, uvek je tu pijaca , pa tamo nastavite.
 
Nema potrebe za vredjanjem.
Ako ne mozete normalno da diskutujete, uvek je tu pijaca , pa tamo nastavite.

Mogao si i njegov post da obrises, pun je uvreda za razliku od ovog sto si obrisao.
Na pijaci imas mnogo kulturnijih ljuci od njega.
 
Poslednja izmena:
Pozdrav svima, nov sam ovde, a tema me je baš zainteresovala.
Razmišljao sam o ovome, radim privatno kod kuće servis, i mesečno uzimam oko 20 000, a pošto sam mlad, trenutno mi je 20 godina i idem na fakultet, da li bih trebao da sačekam još?
Hvala
 
Za privatni posao nikad nije rano.
Mada imaj u vidu da ce ti se otvaranjem legalnog servisa povecati troskovi pa ces samim tim morati da povecas i obim posla, sto ce se na kraju odraziti na ucenje i studiranje.
Moj ti je savet da razmislis da li imas toliko volje da drzis servis i da studiras, jer ces morati da se odreknes slobodnog vremena.
 
Servis legalan:

ZA:
1.Mogucnost rada pravnim licima koja pravdaju novac odnosno moraju da imaju dokaz o trošenju novca u vidu računa - većina firmi kod nas
2.Sa prvim ide i povećane obima posla (zarade) zbog sasvim novog tržišta
3.Ide ti zdravstveno/penziono - prvo i znači nešto, za drugo vrlo diskutabilno
4. Možeš da se reklamiraš a time i razviješ biznis

Protiv:
1. Mnogo veće dažbine (lokal, porezi...)
2. Mora d avodiš knjige, makar i najprostije za paušal a samim tim...
3. ... podložan si kontroli koja će ti, sem ako si baksuz, doći jednom u 10 godina (zbog manjka radnika u poreskoj upravi)

Ja bih stiso petlju, probao i posle par meseci odlučio da li da nastavim sa legal servisom ili da se vratim na crno
 
Poslednja izmena:
Servis legalan:

ZA:
1.Mogucnost rada pravnim licima koja pravdaju novac odnosno moraju da imaju dokaz o trošenju novca u vidu računa - većina firmi kod nas
2.Sa prvim ide i povećane obima posla (zarade) zbog sasvim novog tržišta
3.Ide ti zdravstveno/penziono - prvo i znači nešto, za drugo vrlo diskutabilno
4. Možeš da se reklamiraš a time i razviješ biznis

Protiv:
1. Mnogo veće dažbine (lokal, porezi...)
2. Mora d avodiš knjige, makar i najprostije za paušal a samim tim...
3. ... podložan si kontroli koja će ti, sem ako si baksuz, doći jednom u 10 godina (zbog manjka radnika u poreskoj upravi)

Ja bih stiso petlju, probao i posle par meseci odlučio da li da nastavim sa legal servisom ili da se vratim na crno

Ja sam protiv iz razloga sto ce covek zapostaviti studije i vrlo verovatno ostati bez diplome. To nije posao uz koji mozes da studiras, mozda bi mogaoda studira ako "radi" negde u javnom sektoru.
Inace, sve sto si rekao je tacno, sem zdravstvenog siguranja koje ima i kad ne radi, kao student, tako da nema nikakvog benefita.
 
Ako hoćeš ozbiljno da studiraš, nemoj da radiš puno radno vreme. Zaista je odlično što radiš i studiraš, i mislim da bi ti najbolje bilo da nastaviš kao i do sada i radiš po potrebi (slobodnom vremenu). Tako ćeš biti fleksibilan i moći dobro da izbalansiraš svoje vreme za učenje, posao i zabavu. Ako kreneš da radiš ozbiljno, to će ti vrlo brzo postati prvi prioritet i radićeš više od planiranih 40 sati nedeljno, i tako gurnuti u drugi plan studije i sve ostalo
 
Koliko bi inace trebao da zaradjuje da bi se zadrzao na tih 20000?
Mozda ipak da zavrsi prvo studiranje pa tek onda?
 
Koliko bi inace trebao da zaradjuje da bi se zadrzao na tih 20000?
Mozda ipak da zavrsi prvo studiranje pa tek onda?

Za drzavu od 10-15000 jer ti se tu negde krecu dazbine za pausalca.
Na to dodaj kiriju koja moze da bude 10-20000 zavisi gde i kakav je lokal.
Jos jedno 5000 za ostale planirane i neplanirane troskove.
Znaci mora da zaradjuje 45-60000 da bi mu ostalo 20000, realno 60000 se moze zaraditi sa servisom ali je to 3 puta vise posla nego sto sad radi a za isti novac.
 
Hvala svima na odgovorima, verovatno cu sačekati, još jednu ili dve godine pa preći na delo...
Nevezano za to, ja bih, da sam paušalac trebao da imam oko 40 000 čiste zarade (pošto već imam lokal, a servisa nigde u krugu od par kilometara), da bi mi ostalo 20 000?
I zanima me još nešto, šta vi mislite o tome da li je bolje početi takav posao s nekim ili nastaviti sam?
 
Nije to posao za dvoje, veruj mi.
Ukoliko ti se ucini da imas previse posla i da ne stizes, bolje ti je da unajmis klinca koji ce ti pomagati za neku sitnu kintu i usput uciti posao.
 
Evo da se javim i ja, mislim da trebas da nastavis kao i do sada jer ce te dazbine opteretiti a imas obaveze oko faksa, mislim da ti to sada ne treba. Jedino ako hoces da konkurises za ovo sto sam i ja, imas u temi ovde, NZS subvencija ali imas rok do kraja Juna da podneses zahtev, a moras bar mesec dana biti na njihovoj evidenciji, sto verovatno nisi tako da ti to odpada.
U vezi mog slucaja, ja sam otvorio servis na kucnu adresu jer su lokali bili preskupi i vecina nije sredjena od poplave prosle godine pa nisam hteo da bacam pare i da se gusim tamo, pogotovo sto imam astmu. Otvorio kuci, malo spustio cenu da budem nize od konkurencije i ustedeo nekih 13500 dinara (kirija, struja, komunalije, Internet). Posla ima taman da pokrijem dadzbine za sad jer je malo i mrtav period, a i nov sam pa treba poraditi na marketingu. Posto nam je vrtic u gradu bio devastiran prosle godine od poplave, sad nema mesta za mog klinca, rekose sredinom juna, a do tad ga ja moram pazim jer supruga radi. Jos jedan razlog sto sam kuci otvorio. Drugi razlog je sto planiram da kupim neki lokal, bas kad sam otvorio sam prodao neko nasledstvo (njivu) pa razmisljam i o tome, lakse ce biti bez kirije. Jos ako legne subvencija drzave od 160k... :) Cuo sam da odluke jos nisu bile, nadam se ovih dana da jave nesto, prodje 2 meseca :(
 
Smatram sebe iskusnim u serviserkom poslu jer sam to radio u ukupnom stažu od 10 god do pre 3 god, radio sam kod gazde i batalio pre svega iz finansijskih razloga (nije više imalo smisla da radim za 16k din)....

1. Ne uortačuj se ni sa nikim.

2. Ukoliko ti je neophodna pomoć, neprimaj rodbinu, komšije, drugare, svastiku.... Jedino ozbiljnog klinca koji zna šta radi koji normalno verovatno zna manje ali je jako bitno da je doboljno bistar da može sam da reši problem bez tvoje pomoći i sam preuzima inicijativu, ako te uvek čeka da ga ti obučiš, da objasniš, sve to postaje gubljenje vremena i nema mnogo smisla.... Radnika plaćaj realno ako neide poso normalno nemože ni plata da bude velika ako ima posla preko glave plaćaj radnika u skladu sa tim...

3. Za servis lokacija i veličina lokala nisu opšte presudni, ali higijena, urednost svakako jeste...

4. Ako je ikako moguće otovori radnju u svojoj kući/garaži ako imaš kuću i izbegni nepotrebne troškove bar za prvo vreme dok nevidiš kako se stvar razvija...

5. Neznam kako ćeš bez fiskalne kase da funkcionišeš, najprostija stvar ako nekom crkne napajanje zamenićeš mu novim, koje kupuješ naravno kroz sistem PDV-a a i kad ga ugradiš i prodaš treba ti fiskalni, kako čovek da ima garanciju za taj deo ako nema fiskalni.... Kroz kasu naplaćuješ i sam rad u servisu, npr. zamena napajanja i čišćenje komjutera (fizičko, kompresor) ti je npr 700din/radni sat i tu isto ide 20% PDV-a državi, e sad za prodat novi deo moraš da kucaš na kasi a i za servis bi trebalo....

6. Za izlazak na teren ti treba auto, pre svega zbog prevoženja komjutera i dodatne opreme, kupiti auto do 1200cc benzinac sa plinom, što jeftiniji za održavanje i registraciju, idealno Opel Corsa ili Punto.... Kad nema potrebe za autom bicikla je tu najbolje rešenje, možda će nekom to delovati smešno ali treba paziti na svaki dinar....

7. Neservisiraj kompjutere koji su stariji od 10 god, jednostavno se neisplati, osim u izuzetnim slučajevima (firme, namenski kompjuteri...) nema smisla uzimati nekom za servis 2-3k din a sam komp nevredi više od 1000din... Budi realan i objasni klijentima nemože da se popravi i neisplati se.....

8. Gledaj da se razlikuješ od ostalih servisera, odnosno ponudi ljudima neku uslugu gratis koju drugi serviseri nerade, npr. prvi servis računara neka bude besplatan, potrudi se da preko zvaničnih dilera za Srbiju osim hardwera obezbediš povoljno licenciranje nekog antivirus programa....

9. Poštuj svoj rad ali još važnije poštuj i tuđe vreme, budi tačan, ako nemožeš da predvidiš potrebno vreme za završetak nekog posla nikad neobećavaj to tada i tada.... Kada se nekom mnogo žuri iz iskustva mogu da kažem da se dosta puta stvar izjalovi....

10. Verovatno ćeš morati više stvari da radiš osim servisa računara kaoko bi opstao, npr. projektovanje i održavanje računarskih mreža, servis i održavanje fiskalnih kasa, prodaja repromaterijala za štampače (svojevremeno su se lepe pare uzimale za punjenje toner kaseta, repromaterijal je bio ~300din a punjenje tonera 1200-1500din (mada je potrebno imati i uslove za punjenje tonera)), instaliranje i održavanje video nadzora...

11. Takvo je vreme da je najbolje sve troškove svesti na minimum i više puta razmisliti i pitati za savet (pre svega nekog ko je u sličnom poslu) pre nego što izvadiš novce iz džep, jer posle povratka nema....
Npr. moj biši gazda je kupovao HTC mob. od 550e kada je meni plata bila 150e na 2god sa mesečnom ratom od blizu 50e (trećina moje plate), vrlo je pogrešno kada počneš da misliš da možeš sve da kupiš na rate i da će to neosetno da prođe, moraš da znaš da je na rade skoro sve DUPLO SKUPLJE! Takav stil života može da prođe na zapadu gde su plate 5-10x veće a zbog konkurencije kamate mnogo manje, a mi smo daleko od zapada svetlosnim godinama....
Kod banke ne otvarati dozvoljeni minus jer deru, kredit neuzimati isto deru, ako nemožeš iz tekućih prihoda da se razvijaš i zadovoljavaš svoje potrebe nikakva pozajmica od ozakonjenih zelenaša ti neće u tome pomoći....
Finansijska konstrukcija je vrlo problematična u današnje vreme i danas zaraditi min 30k din za državu i troškove da bi bio na nuli je velika stvar, zaraditi preko toga još toliko je već izazov, u većim gradovima mislim da je to moguće dok u malim siromašnim mestima sa 10-15k stanovnika (gde ja živim) to je praktično nemoguće (moglo je pre 10god) ako je cilj biti legalan i plaćati sve dadžbine, jer si pre 10god lagano zarađivao 50-80e na prodaji jednog kompjutera danas 0e, veleprodajne cene su često veće nego u alti maloprodajama....

12. Budi ljubazan i strpljiv prema mušterijama, objasni im šta može a šta nemože, ja naprimer nikad neću da popravljam hakovan Facebook nalog i sa tim da se zajebavam, jednostavno mi to ide na živce....

13. Što se tiče marketinga ovde najbolje važi pravilo dobar glas se daleko čuje, tako da nemoj previše da se smaraš oko nekog reklamiranja, reklama na autu i vizit karte je sve što ti treba, eventualno neka reklama na lokalnoj radio stanici... Napravi neki skroman sajt sa osnovnim podacima i to je za početak dovoljno...

Raspisao sam se u jednom dahu, ako ima nekih pitanja tu sam....
 
Poslednja izmena:
I ja sam juče bio do biroa da overim karton i prijavio za tu obuku posle koje mogu da konkurišem za tih 160 000, pa da vidim da otvorim servis. Počeo sam da radim u jednom servisu još pre nego što sam počeo da studiram i zadržao sam se tu tokom studija i možda još godinu dana nakon studija, još tada sam počeo da pribavljam alat i komponente koje su mi najpotrebnije da brzo dijagnostifikujem/otklonim većinu kvarova (voleo bih još da nabavim još bga rework station i eeprom programator) i počeo da radim privatno. Posle toga sam počeo da radim u maloprodaji računara za nešto veće pare i tu sam nastavio sa servisom kad god sam imao vremena do pred kraj prošle godine kada sam dao otkaz i servisiranje računara mi je postalo glavni izvor prihoda. Radim od kuće, s obzirom da sam na periferiji retko ko donosi računare kod mene ali pošto imam auto ja uglavnom odem po računar sredim ga i vratim vlasniku. Napravim u proseku platu možda i malo jače nego što bih zarađivao da sam zaposlen u nekom servisu.

Video sam ovu temu i počeo da razmišljam da li bih mogao da podignem posao na malo veći nivo uz pomoć države. :D Vidim da ima vas koji ste već bili na toj dvodnevnoj obuci i pisali biznis plan pa bih molio nešto više o tome ako ste raspoloženi da napišete. Vidim da se vodi dilema i oko toga da li da se otvara kao paušalac ili sa kasom sve regularno. Ja sam juče svratio do poreske uprave i dobio poprilično štur odgovor iz fazona kao paušlac ne moraš da vodiš knjige imaš veću slobodu kako ćeš da koristiš novac sa računa, dok ćeš u drugoj varijanti morati da plaćaš knjigovođu i morati da pravdaš svaki dinar. Koliko vidim ovde situacija baš nije crno-bela, ako se već neko bavi sa ovom delatnošču interesuje me u kom je sistemu?

Vidim da je velika dilema i situacija sa piratskim windows-ima i to je možda jedina stvar koja me odvraća malo od cele priče. Retko ko uopšte razmatra varijantu legalnog sistema osim ukoliko nije neka malo ozbiljnija i dobrostojeća firma pričam iz dosadašnjeg iskustva kako sa servisom tako i sa prodajom novih računara. Zna li neko kolike su kazne uopšte za ne daj Bože situaciju da nekom inspektoru instaliramo nelegalan windows? :D

Ono što me još zanima da li bih ukoliko mi se ta sredstva odobre mogao da prijavim radnju na kuću (kuća je na ćala) da uštedim na kiriji i komunalijama barem za prvo vreme dok ne vidim kako se i da li se posao širi, pa onda eventualno da jurim neki lokal ako za tim bude potrebe? Svestan sam da sam malo zabačen ali već imam određenu klijentelu koju sam navikao da odem po računar, sredim i vratim. Mogao bih tako da nastavim samo što bih u slučaju legalne firme mogao dosta više da poradim na marketingu i tako širim posao naravno pored dobrih preporuka koje me sada prate. Ukoliko bih počeo da radim u lokalu nekom u gradu u startu imao bih dosta veće troškove ali nisam siguran da bi se odmah raširio posao bez opet dobrog marketinga.
Naravno ako još neko ima neki savet neka podeli. :)
 
@sasami

Svaka čast za post.
 
Kao prvo da pohvalim temu veoma je korisna :wave:

1.Zanima me da li kao osnovno sredstvo moze da se kupe polovne stvari?U mom slucaju to je racunar sa monitorom.
2.Da li je pausalcu zaista potreban knjigovodja?I ako jeste da li ste upoznati sa cenama sa NS region?
3.Da li pausalac placa PDV?(u pitanju su racunari i oprema).
 
1. Moze, ali moras imati dokaz o legalnom softveru na njemu.

2. Da.

3. Da.
 
Nazad
Vrh Dno