Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Ja svakog meseca potrosim izmedju 500 - 1000mb u okviru paketa, to mi je dovoljno, cesto sam na relaciji Pancevo-BG i uvek ali uvek ja gubim HSPA tj 3.5G konekciju na mostu > Pancevcu.


Sto se tice LTE, to je super, ali da ne mastamo mi o tome jos uvek, daj boze da pokriju 50% Srbije do 2020... Konkretno Telenor, setimo sr usvajanja 3G, jos uvek dole u Srbiji postoje mesta gde je 3g premija.
 
Cenim da će još da smanjuju,nije im to dovoljno da što više korisnika odvrate od LTE-a, jer im se mreža i ovako raspada.Ako nastave takvom politikom ima da me nema kod njih.Pokrivenost 3g mreže u Beogradu je katastrofalna.

Što se tiče 3G pokrivenosti u Beogradu, generalno bio sam zadovoljniji sa Telenorom, ali sam prešao na MTS zbog 50% popusta. Pisao sam u drugoj temi o lokacijama gde je MTS prilično slab. Mene najviše kolje rupa na Ibarskoj magistrali na potezu Garden centar - Bele vode, veza se prekida tokom razgovora, a o Internetu da ne govorim. Tuda skoro prolazim svaki dan. To je ujedno i značajan putni pravac i nisu smeli da dozvole ovakav propust. Nisam mogao da verujem koliko je MTS slab i na potezu Jaše prodanovića (ugao sa Cvijićevom) - Takovska. :(

Što se tiče LTE signala na pomenutim lokacijama, testiraću čim nabavim LTE telefon.
 
Poslednja izmena:
A tek konjarnik deset avijaticara ili trzni centar zatim vrh olimpa zvezdara tu u milana rakica godinama puca veza pa onda luka beograd ka reci.To je samo deo price.
 
Jel neko dobio nesto vise od 50MB na LTE pri merenju??

wp_ss_20150508_0005.png
wp_ss_20150508_0004.jpg

Ovo je kod skupstine Srbije, mozda je ogranicenje Lumie 1020 posto pise u ovom programu LTE 75MB ili je to do telenora?!
Na wikipediji pise da sve tri mreze u Srbiji su pokrenule Cat 3 koji je 100/50MB to je neki basic ... Telekom poslednji usvojio LTE, sram ih bilo, a lider u regionu.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_LTE_networks#Europe
 
Poslednja izmena:
Ja i dalje imam 6mb na kompu, meni je i 3G premija.
 
Veća brzina prenosa ne može da gubi smisao, bez obzira na količinu megabajta u paketima.
 
Vidim sa busplus ne radi na 4G tj prebacuje uvek na 3G kad se proverava preko koda. Dakle i dalje samo net radi na LTE.
 
Nadamo se da će se neko setiti i omogućiti VoLTE...
 
Kvalitet zvuka zavisi od kodeka koji se koristi, nebitno da li je prenos jednom ili drugom tehnologijom.
 
na lte je pusten samo data. dolazni i odlazni pozivi rade kroz csfb (handover na 2g/3g). za volte treba ims, a to jos nisu omogucili. mozda krenu prvo sa voice over wifi(iphone 6, samsung) pa tek malo kasnije volte
 
Poslednja izmena:
Šta je problem pa ima tako loš ping?

na lte je pusten samo data. dolazni i odlazni pozivi rade kroz csfb (handover na 2g/3g). za volte treba ims, a to jos nisu omogucili. mozda krenu prvo sa voice over wifi(iphone 6, samsung) pa tek malo kasnije volte
VoWi-Fi (tj. VoIP) neće operateri tek tako lako ponuditi :) Pitanje je i kako bi sve to funkcionisalo jer zavisi od kvaliteta wifi signala, podešenosti rutera i sl.
Sa VoLTE se ništa ne dobija u kvalitetu glasa u odnosu na 3G, pošto tu već koriste AMR-WB 12.65 kodek (Telenor i Vip). Taj kodek bi verovatno koristili i sa VoLTE.
Na 2G mreži koriste EFR (AMR12.2), kao i u 3G kada se razgovara između Telenor-Vip. Ja ne mogu da čujem razliku u kvalitetu zvuka između ta dva. Razlika je više nego očigledna kada se koristi GSM-HR kodek (tada se čuje znatno tiše, lošije, uz pucketanja i sl.)
 
Poslednja izmena:
Problem sa upload-om rešen sam od sebe.
Pogledajte prilog 169726

Pa da, evo sada kada sam pročitao rekoh da probam i vidim da radi :D
Koji su to klošari i jajare ja reči nemam - posle mesec dana cimanja i polu upotrebljivog telefona problem se rešio "sam od sebe" ..
Od početka pričaju da je do telefona, podešavanja i tek posle snimanja onog klipa u sms poruci traže razumevanje i strpljenje kako bi rešili problem :)
U poslovnici od njih 6 što radi niko nema 4G telefon ili karticu da probaju - naravno nije do kartice ni telefona bio problem ...
Biće dobro ako jedan tamo od onih zapošljenih preko veze zna razliku između uploada i downloada !

Baš dobro radi sada - 105 Mb/s Download - 31 Mb/s Upload - PING 24
Probaj i ti da obrišeš proxy i port, sačuvaj i imaćeš duplo bolje rezultate ;)
 
Poslednja izmena:
A koje su prednosti toga?

Ako nista drugo nece telefon morati stalno da preabacuje mreze kad god te nego zovne ili ukucas kod za proveru stanja il slicno.

Mislim skroz je glupo da voice ne ide preko LTE, cela nova generacija, napredak, a sluzi samo za internet.
 
Poslednja izmena:
Ima li neka statistika kakav je lte po pitanju baterije u odnosu na 3g, 2g?
 
Meni deluje da nije velika razlika u potrošnji...
Vrlo slično 3G/4G što je super jer su brzine mnogo bolje :)
 
To zavisi od spoljnih faktora na mikrolokaciji i od nacina koriscenja (more dl or more idle) pa moze da se desi i suprotno medjutim u istim uslovima 4g trosi vise nego 3g.
 
Sa VoLTE se ništa ne dobija u kvalitetu glasa u odnosu na 3G, pošto tu već koriste AMR-WB 12.65 kodek (Telenor i Vip). Taj kodek bi verovatno koristili i sa VoLTE.
Na 2G mreži koriste EFR (AMR12.2), kao i u 3G kada se razgovara između Telenor-Vip. Ja ne mogu da čujem razliku u kvalitetu zvuka između ta dva.
Bas htedo da pitam kako primecujete razliku, kada ja jedino za MTS-Telenor i obratno primetim slabiji kvalitet, dok mi je sve ostalo maltene identicno ;)
 
Mislim da je poglavica pisao da Mts nekad koristi i HalfRate kodek. Tu je razlika ocigledna.
Mozda, naravno, neko moze da cuje i razliku izmedju WB-AMR i EFR, ali ja ne mogu :)
 
Telekom i Telenor imaju IMS platforme koje koriste za fiksnu telefoniju. VoLTE ce ici preko njih u svakom slucaju. Kada - to vec (ili jos) ne znam.
Za Vip nemam informacije.
Pozdrav
 
Što se tiče 4g i baterije, prvi utisak je fantastičan, juče nikako da krene da mi crpi, a duša mu je vadjena, ostaje još da se proveri, da ne bude da je samo pogrešan osećaj...
 
app na strani telefona odredjuje da li ce voice ici kroz wifi ili ne. svi operateri u evropi prate sta se radi u usa i samo oponasaju. voice over wifi te kosta koliko i obican cs poziv a u usa su po informacijama koje imam cene uvek iste sa bilo koje wifi mreze kao u home mobilnoj mrezi(normalno). Operateri nemaju izbora pustice i vowifi i volte inace ce ih voip provajderi rasturiti, a oni postati samo isp u tom slucaju.
 
Poslednja izmena:
Bilo bi naravno odlično da postoji ta usluga, VoWI-FI. To bi značilo da nema rominga, između ostalog. A to je i razlog što ne verujem da će tako lako (ili uopšte) uvoditi. Ako i uvedu, siguran sam da će postojati i posebna cena (pretplata) za to. VoIP provajderi postoje više godina, mnogo njih je i propalo, stalno se menjaju i sl., tako da oni i nisu neka posebna konkurencija mobilnim operaterima. Jer da bi ozbiljno i stalno koristio uslugu VoIP operatera, treba ti internet, a to opet moraš da kupiš od mobilnih operatera... A pošto u skoro svakom paketu ima neograničeni broj minuta u domaćem saobraćaju, VoiP provajder je tu višak.
Mobilni operateri već praktično i jesu samo isp... Evo primera ponude tri operatera (Austrijski Drei, Nemački T-Mobile, Britanski Vodafone). Sve je praktično isto, osim cene i količine megabajta :)
1-AT-DREI.jpgT-MOBILE.jpgVODAFONE UK.jpg
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno