Šta je novo?

Ishrana, trening, fitnes (borba protiv sedenja za ljude iz IT-a)

Pošalji ga meni opušteno :D
Šalim se, za njih iskreno ne znam kakvi su...

Хахахах занимљива тема са још занимљивијим искуствима да се упи... од смеха. Полазећи од тога да Кока-Кола олакшава варење, вода у току јела, после јела, пице и палачинке, пола киле гибанице и јогурт хахахаха. Није ни чудо да смо први на листи у Европи а можда и свету по смртности од кардиоваскуларних обољења. Најјаче је ово нећу да гладујем. Коста још и напипава неку путању која ваља али ово остало је за Клинички центар:). Баш је занимљиво ово читати:).

Au čoveče. :wall:
Nije tačno, odakle sad mnogo masti i kalorija, kad ima kako Mare reče 25 na 100g znači 250 kalorija po litri?
Surutka skoro uopšte nema masti i ima oko 8g proteina po litri i to daleko kvalitetnijeg proteina od onog iz mesa i jaja.
Каква сурутка, млеко и остало. Да не дужим што се тиче протеина, слика вреди хиљаду и више речиuploadfromtaptalk1429917855979.jpeg
Лознице, полако тек смо се укључили али ће потеже ићи објашњавање балканцу као што си ти, моји, твоји, момци са форума итд.

Poslednja izmena:
@fkloznica Ne obaziri se na takve komentare ;)

@Thierry Henry Samo ti udri soju, nemam ja nista protiv da je neko drugi jede. Ja cu je sigurno izbegavati.

Poslednja izmena:
Коментари су у складу са Кока-колом која побољшава варење али се не каже шта у исто време ради јетри, цревима, дигестивном тракту итд.
Курајбер, соју не једем уопште а свет је огроман и леп што се тиче хране. Није ваљда да си само за соју чуо мајку му?
Одмах одбрамбени став месождера ал' добро навикао сам. И сам сам био у истој ситуацији. Да се одмах оградим и не паметујем много. Све овде написано је искључиво за ваше/наше добро према томе моје коментаре гледајте са те стране ако је могуће. Поз.

Zdravo svima ovde, potrebni su mi par saveta. Visok sam oko 172cm i tezak oko 85 kila, sto je mnogo. Poslednje 2 godine slabo sam bio sa aktivnostima zbog problema sa nogom, nista strasno ali sam se ugojio i to dosta. Krenuo sam u teretanu, radim kardio treninge i malo vezbe. Trcao bih napolju ali zbog problema na suncu, nakon mozda sat vremena aktivnosti velike napolju dobijem i suncanicu i hipertenziju i jos mi krene krv na nos i ne staje po pola sata i zavrsim u bolnici. U vezi ishrane, sta mi preporucujete ? Vec sam izbacio sokove, slatkise (jedva ali vec nedelju dana nisam pojeo nista slatko), crveno meso zamenio sa piletinom, ribom i eventualno pojedem jagnjetinu/prasetinu ukoliko nije masna, fastfood... Sta mi jos preporucujete, dal da uzimam proteine ? (Samo Whey bajo moj) Koje vezbe da radim ? I takodje, meni je kicma prava ali imam kriv vrat, isao sam na vezbe u centru ali ono je bilo za ledja vezbe i nije mi pomoglo uopste a radio sam mesec dana nakon tih vezbi. Sta da radim ?

Hvala vam svima unapred.

Isto, ovo je moguce sto prica Dzekson, cuo sam dosta prica i to je sok od jabuke, cvekle, sargarepe i narandze koliko znam.
Ја могу да ти предложим нешто за почетак. Детоксикацију соковима. Пробај 7 дана само сокове. Значи соковник и од 5-6 сокова на дан, може и више. Велике чаше оне од смутија.
Ако те занима мало подробније јави па да оставим програм који сам ја водио и који ме је препородио. После тих 7 дана ако се одлучиш иде следећи корак. У сваком случају гледајте да ујутру када устанете један лимун исцеђен, сирови мед(1 каш. мала) и мало јабуковог сирћета. Свако јутро мислим свако јутро.
Још једна ствар, ко хоће да се здраво храни, води нормалан живот потребно је да у глави кликне. Када се то деси постанеш свестан тек тада шта си јео, пио, како не мршавиш јер после тренинга сашијеш пицу, бели хлеб, крофну, палачинку, уштипак итд. Све некако буде логично и природно када се окренеш за 360с.

Poslednja izmena:
-Vidim da si okacio neku listu gde je soja na prvom mestu a 70% ostalog je baaaaas dostupno u Srbiji :d
-Tvoji komentari su u fazonu klasicnog vegetarijanca, kao da je samo to zdravo. Tebi izgleda nije jasno da se ovde javljaju ljudi svih godina, profila i svi imaju nesto posebno sto bi zeleli. Neko bi da smrsa, neko da se ugoji, neko da ima vise snage za trening... Svi oni imaju razlicite potrebe i potrebu da prilagode ishranu novim zeljama. Nije poenta sta je najzdravije ili ne vec kako da dodju da toga sto zele.
-Svi znamo koliko je coca-cola stetna, ne moras ti da otkrivas toplu vodu. Covek je coca colu spomenuo samo u tom kontekstu gde moze biti korisna i dalja prica je suvisna.

Valjda ti je jasno zasto ljudi piju whey. Ako ti nije jasno onda kapiram zasto si okacio onu listu, u suprotnom stvarno ne razumem sta si zeleo da kazes.
Ako treba da jedemo GMO soju samo da bi unosili proteine onda do mojega s tvojom zdravom ishranom.

Прво, нисам вегетаријанац него веган, велика разлика. Листа се односила на протеине које ви мислите да вам фале а добијате из меса:). Сојино семе јесте прво на листи али погледај и остале семенке. Има их у Србији, мало теже преко зиме и скупље али ако треба могу да оставим контакт где свега има и како набављам родитељима.
Мени је поента у ствари да се здраво храним, а могу врло лако да се угојим ако желим.
Курајбер реагујеш бурно и знам како је јер сам и сам такав био док се нисам окренуо сам себи и открио неки нови свет(молио Бога што нисам раније). Листу ниси ни погледао. Али ајде овако, индијски и бразилски орах, сирови бадем, бели бадем, тачкасти грашак, киноа, дивљи пиринач итд=препуни витамина.

U ime oca i sina i svetoga duha, Vinjak.

Хехе вињак да.
Прва фотка је честа појава код нас, недостатак и претерана жеља за неком врстом хране(слано, слатко, итд) и чиме заменити.
uploadfromtaptalk1429922529529.jpeg
Једна мало већа листа које се придржавам углавном. Значиће некоме за почетак.
uploadfromtaptalk1429922367764.jpeg

Pa ti si potpuno skrenuo s mozgom covece. Nismo vegani i ne zelimo biti, makar vecina nas. Znam gde sve ima proteina ali cena po gramu je jako bitan faktor. Seti se da zivimo u Srbiji. Isto tako nemamo bas ni izbor da se hranimo ne znam koliko zdravo s ovim primanjima. Jedem meso jer je to moj izbor. Ja sam totalna suprotnost od tebe i nanjusio sam te odmah, vidim kako razmisljas :)
Gle ovako, ne zelim da se hranim tako kao ti. Mozda bas bih pristao ako bi bi zdravlje bilo ugrozeno ali do tada mi ne pada na pamet.
Koliko zena ima hormonske poremecaje zbog takve ishrane?

A da okačim ja jedan fin snimak kako koljem prase, čisto da iznivelišem balans u ovoj temi? :D

5_0012w.jpg

F1190047w.jpg

Poslednja izmena:
Hahahaha Ovde vegane smatraju sektasima. Sad mora sto prasica da strada zbog jednog vegana :d
Tema je tek sada postala zanimljiva :D:D:D

Kolji voda vri :D

Pojavio se on iz dijaspore da objasni nama balkancima. Počev od detoksikacije koja je jedna od najvecih gluposti i marketinskih prevara ikad. Zdrava ishrana je jedno, a 5 dana "detoksikacije" je šarlatanstvo. Tek tvrdnja da su proteini iz povrca isti kao iz mesa je zaista za podsmeh, to se uci u srednjoj skoli. Evo samo deo iz jedne studije sa Harvarda, i ja zaista necu po ovom pitanju vise da se ukljucujem ima svakako i obrazovanijih po ovom pitanju, a i nemam zivaca :

All Protein Isn’t Alike

Protein is built from building blocks called amino acids. Our bodies make amino acids in two different ways: Either from scratch, or by modifying others. A few amino acids (known as the essential amino acids) must come from food.

Animal sources of protein tend to deliver all the amino acids we need.
Other protein sources, such as fruits, vegetables, grains, nuts and seeds, lack one or more essential amino acids.

Da, ali kada se kombinuje više semenki, mahunarki... bude svih 7 esencijalnih. Ja recimo preferiram ribu, papaline, jeftine, a imaju najviše proteina i masnih kiselina, nedostatak hormona rasta, antibiotika, da ne pominjem.

Хехе вињак да.
Прва фотка је честа појава код нас, недостатак и претерана жеља за неком врстом хране(слано, слатко, итд) и чиме заменити.
Pogledajte prilog 168783
Једна мало већа листа које се придржавам углавном. Значиће некоме за почетак.
Pogledajte prilog 168782
Ja uopste ne jedem povrce..tj. vrlo malo (uglavnom pirinac, krompir)..ne volim ni paradajz, papriku, luk, salate..ja bih umro od te tvoje ishrane :D

Jedan od razloga žašto izbegavam whey i ostale suplemente je i činjenica da ne postoji nikakva kontrola sastava i da se veruje američkoj fda koja ima znatno drugačije regulative od naših, pa i evropskih.
Takođe, tvrdim da bi svaka eventualna analiza sastava i aditiva bila upitne tačnosti, jer se time u Srbiji niko ne bavi, ne postoji dovoljno precizan instrument, niti obučeno lice koje to ume da uradi. Farmaceutski proizvodi (vitamini, minerali, omega3) se analiziraju. Radim u ovoj oblasti i znam šta se radi i kako se dobijaju rezultati (hint-Supermen, analizna kriptonita). :)
Ne kažem da je u suplementima nekakav otrov i da ih nikako ne treba uzimati, ako mislite da vam treba i da će vam olakšati i pomoći uzimajte ih, samo mislim da je daleko isplativije i bolje jesti neko kvalitetno meso, 10 kg govedine ima isto proteina kao i kanta proteina od 2,5 kg a sličnih su cena. Još jedan slučaj kada je opravdano je ako ne možete jesti veće količine čvrste hrane kada je to potrebno da biste uneli dovoljno proteina, ali mi koji možemo da smažemo kilo mesa u obroku to ne razumemo.
Uzimao sam whey, bcaa, kreatin on i off više od 10 godina i po mom iskustvu dugoročno nema nikakve razlike između suplementiranja i ishrane kvalitetnim crvenim mesima i ostalim izvorima kvalitetnih proteina.

Skorasnja studija je pokazala da je za nastanak Homo Sapiens-a, konkretno najvise za razvoj mozga, zahvalan iskljucivo zivotinjski protein. Ne bi smo mrdnuli dalje od majumna koji broji do 10 da smo jeli trave i lisce i dalje.

http://www.berkeley.edu/news/media/releases/99legacy/6-14-1999a.html

Ako uzmemo to u obzir, sledeci argument protiv veganstva je da na aktuelnu populaciju, uz trenutni nacin uzgajanja hrane, ne postoji teoretska sansa da se vise od 50% trenutne populacije hrani samo biljkama.

E onda ide moralno pitanje - ja prvi volim zivotinje, i smatram da je ljudska dusa = zivotinjska dusa, i ko je u stanju da ubije zivotinju iz bilo kog poriva (osim prezivljavanja) je u stanju da ubije i coveka, i takav covek je pshiciki bolestan. Zadnjih 10ak godina sam se potukao 10ak puta, bar 4 puta je bilo random premlacivanje ljudi koje sam video da maltretiraju zivotinje. Ali kada se stvari svedu na realnost i razum, ljudska civilizacija jedino moze da postoji uz Svastojedstvo i to je uzroceno evolucijom, biologijom, i prirodnim stanjem a roditelji koji forisiraju veganstvo na svojoj deci od 4-5-6-7 godina fakticki rade protiv 2 miliona godina duge evolucije i dovode svoju decu u opasnost ogromnih razmera.

Preci nam ziveli na mesu i sada se pojavi trend da neke mrsavice koje nisu dobile mecu po nekoliko godina pricaju sta je zdravo a pritom mlate pare prodajuci to sto rade. Klasicna sekta.
Deda mi ziveo na slaninici i cvarcima, u zivotu nije bio bolestan. Dali se hranio zdravo? Ja verujem da jeste. Seljak covek, gajio je sve sto je jeo, dozivso je duboku starost. To je jedino zdravo. Svi ostali dzaba mlate praznu slamu. Cak i ovaj vegan ode i kupuje voce i povrce prskano svakakvim otrovima. Jedina je razlika sto je on u sekti, mozak mu je ispran. Neka hvala, ja bih domacih cvaraka radije nego kao papagaj da zobam semenke.

Preci nam ziveli na mesu i sada se pojavi trend da neke mrsavice koje nisu dobile mecu po nekoliko godina pricaju sta je zdravo a pritom mlate pare prodajuci to sto rade. Klasicna sekta.
Deda mi ziveo na slaninici i cvarcima, u zivotu nije bio bolestan. Dali se hranio zdravo? Ja verujem da jeste. Seljak covek, gajio je sve sto je jeo, dozivso je duboku starost. To je jedino zdravo. Svi ostali dzaba mlate praznu slamu. Cak i ovaj vegan ode i kupuje voce i povrce prskano svakakvim otrovima. Jedina je razlika sto je on u sekti, mozak mu je ispran. Neka hvala, ja bih domacih cvaraka radije nego kao papagaj da zobam semenke.
+1 Tako 'e, slanina FTW!

Sustina je da treba konzumirati i travke, bilje, povrce, voce ali i meso u umerenim kolicinama spremljeno na ''zdrav'' nacin. Sigurno ne treba jesti po 5kg cvaraka i 10kg prsute nedeljno.
A ne treba zaboraviti da je u Srbiji takav standard da vecina ljudi jede meso i preradjevine u minimalnim kolicinama, tu je veci problem sto su proizvodi sumnjivog ili loseg kvaliteta sto ne vazi samo za mesista vec i za voce, povrce i sve ostalo. Svratite u prosecno selo u kom svi imaju preko 70, 80 godina a mnogi su zdravi i radno sposobni pa ih pitajte da li je meso stetno.

Ne vidim poentu ubedjivanja i tog biljojed fazona po svaku cenu, svako treba da nadje najbolji nacin ishrane za sebe a od toga je mozda i vaznije treniranje i vodjenje sto zdravijeg zivota (bez cigareta, alkohola, pravih-teskih droga, brze hrane i industrijskih slatkisa/gaziranih i kvazi-vocnih sokova, sto manje stresa). Naravno tesko je sve to izbeci ali treba pokusati, meni je jedino alk. ''problem'' da batalim a i zabole me, mora i neki porok da postoji :d, u sportu sam od sedme godine, hasam i bilje i mesinu, treniram, porast'o sam prilicno i zdrav fala bogu, sta vise covek da pozeli u zivotu osim malo boljeg standarda :D ali zdravlje je naravno prioritet.

Svet polako odlazi u 'rac sto se mnogih stvari tice, posebno postaje problem gojaznost i ocajna fizicka aktivnost ljudi, stres, industrijalizacija, globalizacija, lose posledice brzog, urbanog zivota, deklarisanje raznih bolesti i devijantnih ponasanja, sklonosti za nesto sto je ''normalno i prirodno'' i samo je pitanje vremena kada ce nam biti potreban ''restart'' i vracanje korenima, prirodi i zdravom zivotu (kog nema bez mesa u normalnim kolicinama :D), bek tu d ruts, selo, planine, reke ma uopste vracanje prirodi i zdravoj hrani, fizickim aktivnostima.. valjda nece biti prekasno za to, ako se uopste i desi ''kod vecine''. Ja cu svakako da idem tim putem ;)

Poslednja izmena:
A *** pola nas ovde na forumu nece doziveti penziju koliko su nas zagadili uraniumom a tripujemo se i merimo koliko cemo da jedemo kao da nameravamo da zivimo 105god.

Naravno ne treba preterivati ni vamo ni tamo,ekstremi nikada nisu dobri

Ovim si sve rekao, slanina koja se kupuje u marketima je nafilovana raznim industrijskim aditivima, puna je vode i uopste sve mesne preradjevine koje se prodaju kod nas su niskog kvaliteta bas zbog niskog standarda. Domaca slanina, jaja, svinjetina, teletina, piletina jaja su neka druga prica ali to nije svima dostupno. Ne bi ova tema bila zanimljiva bez nekog vegana, slazem se da treba jesti povrce, zelenis zbog enzima, mikro i makro nutritijenata i uspostavljanja balansa kiselo bazne sredine. Takodje vegani su ekstremni u svemu pa i u ishrani razumem da se neko odrice mesa ali jaja, sir ne bi trebao niko da izbaci iz ishrane. Neko ko se bavi teskim fizickim poslovima ne moze da opstane samo na hrani biljnog porekla.

Pa ti si potpuno skrenuo s mozgom covece. Nismo vegani i ne zelimo biti, makar vecina nas. Znam gde sve ima proteina ali cena po gramu je jako bitan faktor. Seti se da zivimo u Srbiji. Isto tako nemamo bas ni izbor da se hranimo ne znam koliko zdravo s ovim primanjima. Jedem meso jer je to moj izbor. Ja sam totalna suprotnost od tebe i nanjusio sam te odmah, vidim kako razmisljas :)
Gle ovako, ne zelim da se hranim tako kao ti. Mozda bas bih pristao ako bi bi zdravlje bilo ugrozeno ali do tada mi ne pada na pamet.
Koliko zena ima hormonske poremecaje zbog takve ishrane?
Чему вређање не капирам? Да ли може дискусија без тога или је то немогуће? Ко те тера да будеш веган не разумем?! Примања мојих родитеља пензоса су исто мала тако да ти то није изговор када је у питању здравље. Једи шта хоћеш ја само предлажем. Опет на крају си рекао нешто где си сам себе покопао а то је да би прешао на ту исхрану ако би ти здравље било угрожено. Зашто тада? Зашто не раније? Можда се упиташ то. Колико жена има хормонске поремећаје због такве исхране??? Хаххахахахааххахаха кххммм ниједна? Можда боље да преформулишеш питање у: колико девојчица све раније долази до менструалног циклуса са 10,11,12 година, погледај промене око себе. Ја могу да ти наведем колико жена је излечило цисте, притисак, разноразне болове, довело хормоне у ред, избацило лекове или смањило унос истих. Хормонски поремећаји се данас дешавају управо због тог меса. Можда мало да узмеш да прочиташ шта и како не би био толико бесан и више мислио на своје здравље него када загусти.

Pojavio se on iz dijaspore da objasni nama balkancima. Počev od detoksikacije koja je jedna od najvecih gluposti i marketinskih prevara ikad. Zdrava ishrana je jedno, a 5 dana "detoksikacije" je šarlatanstvo. Tek tvrdnja da su proteini iz povrca isti kao iz mesa je zaista za podsmeh, to se uci u srednjoj skoli. Evo samo deo iz jedne studije sa Harvarda, i ja zaista necu po ovom pitanju vise da se ukljucujem ima svakako i obrazovanijih po ovom pitanju, a i nemam zivaca :

All Protein Isn’t Alike

Protein is built from building blocks called amino acids. Our bodies make amino acids in two different ways: Either from scratch, or by modifying others. A few amino acids (known as the essential amino acids) must come from food.

Animal sources of protein tend to deliver all the amino acids we need.
Other protein sources, such as fruits, vegetables, grains, nuts and seeds, lack one or more essential amino acids.
И поред стандардног вређања и некултуре ипак ћу ти одговорити. Ја сам човеку предложио детоксикацију од толико дана да проба. Неће умрети не брини се. Може било ко да проба или не мора. Права детоксикација је 42 дана где је мој отац са повишеним притиском, аритмијом, увећаном простатом( где се сумњало на рак) дошао на то да ништа од тога више нема. Доктор је питао шта је радио. А посетио је 20 стручњака истих тих који промовишу вредности као ти, пилула је мајка. И онда почнеш да се питаш како и зашто. Данас су прешли на сирову 50% и кувану 50% храну. Једу рибу једном недељно или два пута. Ћале је лежао у болници када је радио тестове за аритмију а око њега краљевчани, крагујевчани, шумадија, стомаци до пода са све сланином од јутра до сутра. И сви дошли због истог проблема, срчани. Зашто? Закључи сам. Пошто немаш живаца немој више да се укључујеш и задржи то знање из средње школе јер ипак је то суво злато.

Poslednja izmena:
Vrh Dno