Šta je novo?

Ishrana, trening, fitnes (borba protiv sedenja za ljude iz IT-a)

Zaboravio sam da te ignorisem a sad me proslo :d
Tvoji dokazi se uglavnom svode na to da kacis linkove gde se navodi zasto je to dobro ali nijedan negativan slucaj ne znas i za sve tvrdis da su mitovi. Nisam siguran koliko si realan. Lepo je sto ti toliko verujes u to, ja na zalost ne verujem. Takvu ishranu smatram teskim ekstremizmom i ne zelim da posmatram samo jednu stranu medalje.
Kao sto sam rekao ja bih radije jeo sve s tim sto bih akcenat stavio na kvalitetnu, prirodnu hranu. Dzaba svo to voce i povrce ako se tovarimo otrovima kojim su prskani. U svakom slucaju lepo je sto vodis racuna o ishrani, dobrim delom tema tome i sluzi. Aj sve najbolje, necu vise da te hejtujem ;)

Wow... imamo i vege ekipu... sad nam samo fali jedan herbalife level10 guru :)

Posto mi ne radi forum teretane, evo ovde: SQ 5x135 jutros u 8:) za dobar pocetak nedelje...

Курт, фруктоза из воћа је мит. Можеш да поједеш колико хоћеш воћа никада се нећеш угојити нити имати проблема са тим у вези. То што су ти деценијама говорили да си дизајниран за месо не значи да је то тако. Беба страда код вегана је чиста будалаштина и маркетинг.

Niko ne prica o gojenju, problem je kako fruktoza prolazi kroz metabolizam, i kako je jetra teskom mukom preradjuje, pa kokakola steti jetri upravo zbog fruktoze. Ja sam decenijama drugu pricu, slusao da meso nije dobro, da meso i masti goje, i dobija srcani udar i ko zna sta jos sto se vise uklapa u tvoju pricu, Iako je u stvari suprotno.

A sto se tice dal smo dizajnirani, to je 2mil godina evolucije, i vecinski ishrane na mesu. Plus se zivotinjska hrana vrhunski iskoriscava u nasem organizmu. (Dakle veganski mitovi o truljenju mesa u stomaku su u najmanju ruku smesni).

Bebe vegana umiru ili ostaju nerazvijene ako su im majke *****i u deficitu vitamina b12, cesto i u gvozdju itd. Jer puno vegana su sektasi koji nece ni suplemente b vitamina da piju.

Meso i biljke su manje zdrave ukoliko su gajene losom hranom, djubrivom, hemijom i ne mozes da prikazujes da to vazi samo za meso.

I da, na samom kraju, krvna slika kod mesozdera (na LowCarbHighFat ishrani) je savrsena i ne samo krvna slika, vec se tom ishranom ljudi lece od gomile hronicnih i autoimunih bolesti. (alchajmer, autizam, parkins, bolesti stitne zlezde, epilepsija, rak itd itd). A hrane se 70-90% od zivotinja. Tako da prica o "losoj" zivotinjskoj hrani nema veze s vezom. Jer rekao sam vec, vegani su ukinuli sebi (pored zdrave zivotinjske hrane) industrijsko djubre i sva prica o zdravlju se tu zavrsava (sto ne jedu secer brasno i slicno).

Wow... imamo i vege ekipu... sad nam samo fali jedan herbalife level10 guru :)

oGV4WWa.png

:d

:D

Svako svoju mantru brani... klasika ;) Raspitajte se malo kod kardiologa i neurologa kakvo je stanje pa ce vam biti malo jasnije... Dok su "matorili" ljudi koji nisu odrastali na pastetama, virslama i fast foodu najmladji pacijenti sa mozdanim udarom npr. su bili u kasnim 40-im/50-im a danas ih ima i u 20-im... Od stresa samo??? Aha kako da ne :)
Moze genetika da vas spasi donekle/malo produzi stvari, ali i da vam dozvoli da se ceo zivot prezderavate prasetine, pljeskavica, bureka i sl. tesko... A vi kako hocete, vas izbor svakako.
Skoro 50% stanovnistva ima visok pritisak (vecina ga retko kontrolise a jos manje je na nekoj terapiji)... jeste stresno ziveti u Srbiji ali je hrana jos teza ;) i da, to su cinjenice a ne "farmakomafijaski lobi".

Rece mi drug da su dobijali parce zdenka sira i razanog hleba za uzinu u jednoj nasoj bolnici na odeljenju dijabeticara uz naravno propisane doze insulina...bas me zanima kakva im je tamo komplet dijeta, ali recimo daju im i margarinski namaz kao uzinu..

Ljudi treba da se edukuju i shvate da price kao sto su "od masnog postajes: gojazan, raste krvni pritisak, dobija se srcani udar, zacepljenje arterija i sl. " ne piju vise vodu. Danas su ti mitovi prevazidjeni, to sto doktori u Srbiji malko kasne to je druga stvar, meni su npr preporucivali zitarice zbog vitamina B12 i ostali zivi. :)

Ides u krajnost opet...da sigurno je dijeta prasetina, cvarci i pihtije super za srce i krvne sudove

nikolaf7 -

pa, i ima smisla. Uzmi u obzir dok citas da sam ja neko ko nije klasican "teoreticar zavera" ali dajem sebi itekako za pravo da sumnjam u sistem.

Ancel Keys je 1950 napravio opstu uzbunu sa izjavom da srcane bolesti (koje su tada parale amerikama) nastaju pod holesterolom i mastima, a cela njegova kampanja se zasnivala na opako jakom interesnom lobiju koji je cak i prepravio njegove rezultate, i napravio mit o mastima i holesterolu kao ubicama, a sve ostale studije i demanti, nastali jos tad, pa i dan danas, nekako nemaju prodju, a mit je za 50 godina postao opste prihvacena cinjenica gde babe i dede po srbijama vicu "puno holesterola, ce te ubije sinko!"

a odakle lobi ?

zitarice, rafinirana ulja, margarini, zamrznute mlecne preradjevine, svi proizvodi od belog brasna - rok trajanja 2-5 godina

zivotinjski proizvodi, meso, jaja, sveze mleko - rok trajanja 4-15 dana

Kad umesto toga sto nam je servirano, kupujemo meso i mlecne proizvode pasnih zivotinja, povrce i jaja direktno od uzgajivaca, zaobilazi se ceo taj kapitalisticki sistem industrijske poljoprivrede, transport zita, antibiotike, hormone rasta, hemijska djubriva, procesore, inspektore, proizvodjace, dostavljace i oglasivace, koji svi zaradjuju na pametan nacin jer pretvaraju jeftino otkupljene zitarice u skupe proizvode upakovane u svasta nesto sareno

Drugi problem sa celom pricom o mastima i mesu je u tome da se mit "podgrejao" cinjenicom da je mass-produkcija svih tih proizvoda uzela maha - meso se tovi vodom, hemikalijama, zivina se trpa hormonima rasta, zgusnjivaci, stabilizatori, emulgatori, vestacke arome, itd. Nijedna od ovih stvari koje se dodaju nikad nisu bile u sastavu ljudske ishrane ni na jedan nacin, vec nastale u laboratorijama.

Shokantan podatak - SVI emulgatori su "u razmatranju kao stetna materija" a vecina njih "bude pa ode" kako neko iznese neko "naucno istrazivanje". Emulgatori su inace aditivi ishrani koji sluze da smanjuju povrsinski napon i prave stabilnu emulziju (mesavinu dve nemesive supstance) i time se produzuje rok trajanja, daje vestacka boja, daju vestacki ukusi, itd. Emulgatori, njih 700 koliko ih je do sada registrovano, samo 50ak postoji u prirodi i pojavljuje se tako (vosak, limunska kiselina, magnezijumove soli, i pojedine smole), ostali su "pecnuti" u laboratorijama.

kad se sve to natrpa u meso, meso postaje proizvod nalik na one gore prvo-opisane. Otrovno i odvratno.

A to da "ne valja jesti slaninicu" je izjava da se uporedi sa cinjenicom da je u ljudskoj evoluciji bar 50 prelaznih rasa bilo cisti Mesojedi (zamisli, nisu poumirali od srca zbog holesterola!) onolki silni reptili i pacovi koji su doveli do modernog coveka, kao i cinjenica da priroda sama po sebi regulise postojanje iskljucivo Mesojeda, a ja nesto ne vidim da Tigrovi masovno umiru od slaninice, i da moraju da koknu po Dijazepam pred spavanje

Poslednja izmena:
Ides u krajnost opet...da sigurno je dijeta prasetina, cvarci i pihtije super za srce i krvne sudove
Poenta je izvaditi dupe iz sica i trositi se. Juce sam otrsio 100 grama cvaraka i musaku. Kao neko ko je imao problem sa pritiskom znam sta pricam. Licno mi je doktorka rekla da treba da jedem meso, slaninicu, pa i cvarke, a da ne uzimam preradjevine. Rezultati su vise nego vidljivi i ja sam skinuo skoro 30 kilograma, hr sa 90 pao na 65 avg, pritisak sa 140/90 pao na 120/75. Naravno da treba ukljuciti salate i povrce sto vise, ali te sektaske vegan kombinacije i mantre su teske gluposti.

11175042_10204105924667722_5207340595066095945_n.jpg

Op op,ajmo curice,samo hard core! ;) Ishrana sredjena(nema hleba,secera,soikova,gaziranog),3x nedeljno treninzi sa tezinama,cepam pesaka na posao,uskoro cu ubaciti neki kardio,od suplementacije whey+dextroza+kreatin+C vitamin posle treninga,svaki dan na prazan stomak kasikica meda u mlakoj vodi+c vitamin+propolis. :wave:

Poslednja izmena:

Narocito ako su zdravo hranjene zivotinje. To je prorodna hrana i ne moze da skodi. Jednostavno masti nisu te koje izazivaju srcane tegobe vec suprotno, i od njih los holesterol pada dobar raste itd itd. Ja razumem da je to tesko da se shvati (i meni je bilo) posto su nas 60 godina trovali sa pricama o stetnosti masti, ali kazem, malo vise interesovanja i proucavanja materije bice jasnije. Npr svedjani su tu pricu vec i zvanicno batalili, jer zvanicno preporucuju LowCarbHighFat ishranu.

Npr nasa blogerka je dosta lepo objasnila stvari. Ovo je samo jedan od tekstova. A google za neko dalje proucavanje.
http://www.vitkigurman.com/2014/03/19/mast-je-zdrava/

Osecam da ce moje pitanje zavrsti neprimeceno pored vaseg spama, biljke vs meso :)
Naime, posto volim da zderem slatko (keks, cokolada) par dana u mesecu napravim mini pauzu kada ne jedem nista od toga (cak gledam da nista slatko ne jedem, sem nekog voca)
Zelju za keksom nemam, mada je tu pored mene na vidnom mestu. Mislim, daleko od toga da ne bi prozdrao sve sto vidim od tih stvari, ali jednostavno nije mi neka frka da iskuliram :)
Jedini problem je sada to sto osecam neku prazninu, kao da sam gladan. Mogu da se nalivam vode, ali se opet sav nadujem isto kao i kad krkam te industrijske keksove, pa mi opet dodje na isto :D samo sto sam sa keksovima naduven i srecan :d

Ako vec ne mozes da prestanes da jedes keks, smanji bar kolicinski za 50%. I nadji si neku zanimaciju, odnosno aktivnost koja ce ti odvlaciti paznju od krkanja keksova :d

Zameni keks sa orasima, lešnicima ili bilo kojim drugim jezgrastim voćem.

Jedi crnu čokoladu, lično jedem skoro svakog dana jednu do dve one najlepše želje 75% i svima koje savetujem ubacim čak i na dijeti 200 - 300 kcal dnevno onoga bez čega teško mogu i na šta su navikli iz prostog razloga što je pridržavanje dijeti tada puno bolje, što je na kraju krajeva i najvažnije, a ta količina nikako ne utiče baš ni na šta.
Naravno, sve ovo ima smisla samo ako imaš kontrolu u vezi količine,tj. ako možeš stati nakon što si pojeo tu određenu količinu.
Da, keks i ostale trans masti (hidrogenizovana biljna ulja) su otrov, tako da to izbegavaj.

Hm, ispustih u brzini da napišem, jednu čokoladicu od 30g. Ali samo ta u pakovanju od 30g ima neki specifičan ukus koji meni odgovara, koji mi "zadovolji centar za slatko" sve ostale su mi onako. U nekim periodima to bude nešto drugo, voće, džemovi, sladoled i dr. a nekada ništa od toga... ali količina je jako bitna i zavisi od mnogo faktora. U periodima intenzivne aktivnosti budu i veće količine. Ovako sam se naučio samokontroli i to mi je omogućilo da već godinama nemam epizode u kojima pojedem pola kg slatkog odjednom.
Nađi neki keks koji nema trans masti i aditive ili šta već te čini "srećnim", odredi "dozu" i utoli želju.

Da li blender može da pretvori ovsene pahuljice (natopljene, omekšane) u neku tečnu kašu koja može da se pije? Pošto ovako nema teorije da ih jedem. A trebao bi mi svakako neki blender i zbog povrća koje kompletno ne podnosim pa da probam tako bar nešto da progutam u vidu nekih miksova s voćem.
Ujedno može i neka preporuka za blender ali jeftiniji. Jedan ortak je nedavno uzeo neki colossus za tri soma pa se popalio pravi redovno neke bombe sa povrćem, lanom, semenkama bokvicama... i kaže da je blender ok.
Jel ima možda nešto bolje među tim jeftinijima?

Poslednja izmena:
Ubaci u ovsene pahuljice (ukoliko ih malo skuvas) par kockica crne cokolade. Ima da bude kao cokolino :) vrlo jestivo...

@Nennads Sta mu dodju trans masti. Ukoliko je to margarin, mislim da ne postoji ni jedan industrijski keks ili kolac, namaz bez toga. To je sastavni deo svega...

Jeste, margarin i ostala hidrogenizovana biljna ulja. To je jedna od stvari za koju je nedvosmisleno utvrđeno da je štetna i u nekim državama su već zabranjene. Mislim da je bambi izbacio iz većine svojih proizvoda trans masti, jaffa ih recimo nema. Nema ih u mnogim uvoznim slatkišima, jer su zabranjene.

Sta se upotrebljava u kremovima. Na arome i suvu materiju ode nikih 20%, ostatak bi trebalo biti margarin. Jedini se on ne kvari i biva razmaziv mesecima nakon otvaranja...

Ko ne voli puno da se napreže može da dođe na vazdušno strelište na uglu Mičurinove i Novosadskog sajma (Novi Sad), subotom i nedeljom od 16 do 20, za 200 dinara dobijete 30 dijabola, mete, vazdušnu pušku ili pištolj i instruktora. A kasnije ko zna, možemo da napravimo takmičenje za članove Bencha. ;)

Poslednja izmena:
^^U ovim domaćim su trans masti. U nuteli ih nema, zato je onako polutečna, mada ima drugih aditiva. Obično piše na deklaraciji.

Da li blender može da pretvori ovsene pahuljice (natopljene, omekšane) u neku tečnu kašu koja može da se pije? Pošto ovako nema teorije da ih jedem. A trebao bi mi svakako neki blender i zbog povrća koje kompletno ne podnosim pa da probam tako bar nešto da progutam u vidu nekih miksova s voćem.
Ujedno može i neka preporuka za blender ali jeftiniji. Jedan ortak je nedavno uzeo neki colossus za tri soma pa se popalio pravi redovno neke bombe sa povrćem, lanom, semenkama bokvicama... i kaže da je blender ok.
Jel ima možda nešto bolje među tim jeftinijima?

Može, ali samo ako ima veliki broj obrtaja.

Ja ga imam (38000 obrtaja) i uništava sve što dotakne. Melje čak i koštice od avokada.

Ti jeftiniji ti neće završiti posao, tj. vrlo brzo će da riknu, jer svi imaju DC motore koji rade punom snagom i brzo pregorevaju.

Da i ne pominjem što ne mogu nikako da naprave glatku smesu od iole zahtevnijih sastojaka, bude sve puno komadića itd.

Ja sam imao ranije gorenje blender od 600w sa staklenom posudom i dodatkom za melevenje kafe i nije izdržao ni nekoliko meseca, a jedva da sam ga i koristio.

Iskreno, ako si ozbiljan u vezi ishrane, bolje sačekaj da skupiš lovu i kupiš nešto valjano, u suprotnom ćeš samo da se nerviraš.

Fora kod blendera sa velikim brojem obrtaja (od nekih 30000 rpm pa na više) je što sečiva bukvalno kidaju ćelijsku strukturu vlakana, čime se oslobađaju svi fitonutrijenti iz vlakana, kojih ima mnogo.

Tako da u odnosu na ove obične blendere razlika nije samo u teksturi već i u količini nutrijenata koja se oslobađa i koje telo posle mnogo lakše apsorbuje.

A i ti jači blenderi imaju AC motore koji rade samo onoliko jako koliko je potrebno i svi imaju zaštite od pregorevanja, tako da si miran godinama i decenijama kad uzmeš jedno takvo čudo.

Ja recimo ako hoću zeleni šejk, turim pola avokada, sve zeleno lisnato što imam u frižideru (blitva, peršun, korijander, nana, celer, sremuš, kelj, kupus itd), dodam jedan naceđen limun, malo đumbira, jednu dve zrele banane, malo urmi (pravih iranskih, ne ovih sušenih) i dobijem ultra glatki šejk, koji je pritom veoma ukusan.

A kad mi se prijede neka poslastica, ubacim smrznutu bananu dve, urme, smrznuto šumsko voće i malo kisele pavlake od 20 posto i napravim ultra zdravi sladoled, gde je jedini greh to malo pavlake što stavim, supenu kašiku dve.

Pravim u njemu i namaze od orašastog voća itd. itd. Pored sokovnika za hladno ceđenje sokova (uglavnom pijem sokove od zelenog lisnatog jedan dan, pa drugi od cvekle i šargarepe, a svuda ide greni smit jabuka) profi blender mi je najveće otkrovenje u kuhinji i mnogo mi olakšava kad sam u frci s poslom pa ne stižem pošteno da kuvam... spičim šejk i miran sam koji sat.

Počeo sam kasnije i da ih prodajem (onako sa strane) pa ne bih sad baš naširoko da se reklamiram.

Koga zanima zdrava ishrana i posebno sokovi i šejkovi od povrća, tu sam.

Poslednja izmena:
Ma daj bre proizvodjaca i W ispod kojih nije pozeljno ici.

Ja sam čitao nikako ispod 500w da je to neki minimum. Ovaj colossus ću pogledati kod ortaka da li ispunjava moje zahteve, on kaže da je njemu ok. Meni bi trebalo prvenstveno za ovsene i ražane ako može da ih natopljene pretvori u pitak napitak koji može da se guta bez žvakanja, pa zatim za povrće i voće. Za led i koštunjavo mi ne treba.
Inače ovo što kobayashi pominje su sigurno mnogo skuplji, ja trenutno samo gledam te neke jeftine za 3-4 hiljade. Znači izbor mi je kupiti ili tako neki ili nikakav, a meni ovo deluje na papiru da zadovoljava osnovne potrebe
http://www.colossus.rs/css-5410-blender-css-5410
posuda od litre i po mi je sasvim komotna i sviđa mi se što se odvaja i može se dodavati sadržaj kroz poklopac. Videću još da pogledam u praksi kako radi i kolko je zgodan za pranje.
Ako ima neki bolji predlog dajte

Poslednja izmena:
Apsolutno se slažem za blender da treba uzeti profi.
Imao sam gorenje i kvario se 2,3x u garanciji i jednom van i nisam hteo ni da ga popravljam jer je neisplativo.
Uzmeš Omniblend V i imaš garanciju na 5 godina. Plus kida kako radi.
220 evra sam ga ja platio.

Nazad
Vrh Dno