Da li blender može da pretvori ovsene pahuljice (natopljene, omekšane) u neku tečnu kašu koja može da se pije? Pošto ovako nema teorije da ih jedem. A trebao bi mi svakako neki blender i zbog povrća koje kompletno ne podnosim pa da probam tako bar nešto da progutam u vidu nekih miksova s voćem.
Ujedno može i neka preporuka za blender ali jeftiniji. Jedan ortak je nedavno uzeo neki colossus za tri soma pa se popalio pravi redovno neke bombe sa povrćem, lanom, semenkama bokvicama... i kaže da je blender ok.
Jel ima možda nešto bolje među tim jeftinijima?
Može, ali samo ako ima veliki broj obrtaja.
Ja ga imam (38000 obrtaja) i uništava sve što dotakne. Melje čak i koštice od avokada.
Ti jeftiniji ti neće završiti posao, tj. vrlo brzo će da riknu, jer svi imaju DC motore koji rade punom snagom i brzo pregorevaju.
Da i ne pominjem što ne mogu nikako da naprave glatku smesu od iole zahtevnijih sastojaka, bude sve puno komadića itd.
Ja sam imao ranije gorenje blender od 600w sa staklenom posudom i dodatkom za melevenje kafe i nije izdržao ni nekoliko meseca, a jedva da sam ga i koristio.
Iskreno, ako si ozbiljan u vezi ishrane, bolje sačekaj da skupiš lovu i kupiš nešto valjano, u suprotnom ćeš samo da se nerviraš.
Fora kod blendera sa velikim brojem obrtaja (od nekih 30000 rpm pa na više) je što sečiva bukvalno kidaju ćelijsku strukturu vlakana, čime se oslobađaju svi fitonutrijenti iz vlakana, kojih ima mnogo.
Tako da u odnosu na ove obične blendere razlika nije samo u teksturi već i u količini nutrijenata koja se oslobađa i koje telo posle mnogo lakše apsorbuje.
A i ti jači blenderi imaju AC motore koji rade samo onoliko jako koliko je potrebno i svi imaju zaštite od pregorevanja, tako da si miran godinama i decenijama kad uzmeš jedno takvo čudo.
Ja recimo ako hoću zeleni šejk, turim pola avokada, sve zeleno lisnato što imam u frižideru (blitva, peršun, korijander, nana, celer, sremuš, kelj, kupus itd), dodam jedan naceđen limun, malo đumbira, jednu dve zrele banane, malo urmi (pravih iranskih, ne ovih sušenih) i dobijem ultra glatki šejk, koji je pritom veoma ukusan.
A kad mi se prijede neka poslastica, ubacim smrznutu bananu dve, urme, smrznuto šumsko voće i malo kisele pavlake od 20 posto i napravim ultra zdravi sladoled, gde je jedini greh to malo pavlake što stavim, supenu kašiku dve.
Pravim u njemu i namaze od orašastog voća itd. itd. Pored sokovnika za hladno ceđenje sokova (uglavnom pijem sokove od zelenog lisnatog jedan dan, pa drugi od cvekle i šargarepe, a svuda ide greni smit jabuka) profi blender mi je najveće otkrovenje u kuhinji i mnogo mi olakšava kad sam u frci s poslom pa ne stižem pošteno da kuvam... spičim šejk i miran sam koji sat.
Počeo sam kasnije i da ih prodajem (onako sa strane) pa ne bih sad baš naširoko da se reklamiram.
Koga zanima zdrava ishrana i posebno sokovi i šejkovi od povrća, tu sam.