Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Samo jedan info, ako odlucite da zamenite u Telenoru kartice i uzmete 4G....

Ako ste na mestu gde 4G nema signal, 3G ce raditi naravno, ali ako ste na mestu gde fon hvata samo 2G / edge, ostajete bez mreze u najavi, jedino pomaze forsiranje 3G/WCDMA, ali i to nekada nece da prodje...

Stara dobra 3G ponovo uzeta ;)

Netacno. Upravo sam na 2G. Bilo da zakljucam na 2G(a moram nekad jer mi je 3G signal u stanu dosta los) bilo da sam na 2G/3G/4G auto, sve radi kako treba i nijednom nisam ostao bez signala ili bio nedostupan.

4G u Srbiji

^^ heh to se i meni dogodilo. Radi samo na 3G, a nema mrežu na 2G. Ali to zavisi i od telefona. Isprobao sam sa više telefona. U nekim modelima radi normalno, a u nekim ne radi 2G.

evo šta kažu

Screenshot 2015-04-06 23.23.44.png

očigledno da postoji problem sa nekim telefonima, vidim da ga mnogi na forumu imaju. uglavnom su to ili telefoni koji nemaju 4g, ili neki samsung modeli koji imaju 4g.

Prijavili Telenoru? Sta kazu oni?
Danas pitao radnika u telenoru i kaze nema pojma. Samo da mu je dosao jos jedan covek danas i nece da mu radi u lumiji nekoj. Meni u e72 i nekoj starijoj nokiji nece da radi. Da bude jasno pricam o 2g. 3g radi bez problema. U g2 sve radi kako treba.
Jos mi rece kao da mozda u 2g modu rade na odredjenim frekvencijama koje odredjeni modeli podrzavaju, a drugi ne (to je njegovo nagadjanje).

Ja sam danas sedeo u podrumskom delu jednog restorana, menjao je 3G/2G normalno (telefon S4, Lollipop oficijelni).
Verovatno je sve to do telefona, mada mi deluje čudno da se dešava na Note 3.

Poslednja izmena:
Samo jedan info, ako odlucite da zamenite u Telenoru kartice i uzmete 4G....

Ako ste na mestu gde 4G nema signal, 3G ce raditi naravno, ali ako ste na mestu gde fon hvata samo 2G / edge, ostajete bez mreze u najavi, jedino pomaze forsiranje 3G/WCDMA, ali i to nekada nece da prodje...

Stara dobra 3G ponovo uzeta ;)

Ako te dobro razumem ti u Telenoru na 2G nemaš mrežu, nisi dostupan, sa novom karticom (4G).

Kod mene na L920 sa novom karticom nemam data connection, inače sam dostupan.

Nigde u svetu nisu menjali kartice za "4G", samo kod nas pametni.... Nema 2g mreže pa nema, pogube se telefoni jednostavno...

^ Kad coveka mrzi da malo pročita forum pre nego napise svašta i lupi glupost Nije bas toliko tesko da se malo procita forum, pisali su ljudi i iz npr. HR i CG o zameni kartica.

Da su pustili svima koji imaju 4G telefon,ne bi bilo tehničkih problema:d

Sada nemaju softver koji će da ograničava ko može a ko ne može da ima uslugu.

U system pa apps? Kako se tacno zove file?

Da. Fajl se zove LteConfigs.apk
Resetuj telefon posle toga, i u podesavanjima podesi GSM/WCDMA/LTE (auto)

Poslednja izmena:
Kako nije losa kad LTE skoro niko ne koristi (nije guzva), a sama tehnologija dozvoljava do 150 Mb/s down ?

Mislim da je kod telenora ogranicenje na 50mbps, barem za sada.

image.jpg

Autoput kod aerodroma...Telenor

Poslednja izmena:
I meni se cini da je Telenor postavio limit na 50Mbps.

Koliki mesecni protok je potrebno planirati za 4g mrezu?
Ne govorim o nekom heavy koriscenju. Samo o normalnom povecanju apetita.... Ako je meni npr na 3g jedva dovoljno 1GB mesecno. Koliki mesecni protok planirati kod novog potpisa ugovora na dve godine pitanje je sad..... :)

Ne razumem te bas. Neka stranica, fajl, aplikacija je isto teska i na 3G i na LTE. Pitanje je samo da li znas da se doziras i kontrolises. Sve je isto, jedino sto ce ti brze skinuti nesto, ili ucitati stranicu.

Da, svestan sam da sam postavio malo bezveze pitanje. Pitanje na koje je nemoguce dati odgovor.
Vise sa ocekivao razmisljanja drugih na tu temu nego konkretan odgovor koji ne postoji.
Razmisljam da potpisem ugovor sa Telenorom za play paket sa 1.5 GB protoka na jednom od brojeva. S obzirom da mi je na tom broju na 3G minimalno potrebna potrosnja na mobilnom internetu oko 1GB uz odredjenu stednju, na 4G cu morati jos obazriviji da budem sa 1,5GB mesecno.
Jednostavno ce mi apetiti porasti jer ce sve biti brze i lagodnije. Brze cu kliktati ako nista drugo.
Npr, pre nekoliko godina na telenoru sam vrlo retko trosio 1GB protoka iako bukvalno nigde nisam pitao za wifi pass. Ekran telefona mi je bio manji i apetiti manji. Aplikacije su manje trosile protoka. Danas, ako ne bih stedeo, trosio bih na 3G oko 500MB nedeljno. Plasim se da ce stednja na 4G biti dosta teza.
Nevermind, samo sam glasno razmisljao. Ne vredi o ovome razmisljati dok operateri ne izbace LTE pakete a i uvek se moze preci na veci. Smetnuo sam to sa uma, LoL.

Poslednja izmena:
Trenutno, kod Telenora najbolje je uzeti najmanji PiS paket (koji odgovara po potrebnom broju minuta), pa uklopiti u "telenor više" ponudu. Onda praktično više ne treba da se razmišlja o potrošnji megabajta, niti da se u kafićima traži wifi.
Ako nekad i ukinu tu ponudu, lako je preći na veći paket (Play i sl.)

Identicna situacija je bila i zadnjih nekoliko godina,kad smo prelazili na nove ADSL brzine.Dal menjali provajdera,ili oni sami povecavali brzine.Da otvoris neku internet stranicu,potrosices isto MB,i na 3G i na 4G.E jedino su u pitanju "apetiti" sto kaze Ilion,pre smo skidali filmove iskljucivo od 700 MB,a sada je normalno skidati i neke od 3-4 GB,pa i BR filmove.Poenta je da ako koristis net kao i do sada-trosices isto,A ako apetiti odu gore...

@desp
Nisam siguran da sam te razumeo. Citajuci telenor sajt shvatio sam da je to 50% vise....

Odoh da citam telenor temu. :)

Poslednja izmena:
kod telenora mozes da uzmes surf paket za net i da kada se on ukombinuje sa voice paketom, svi megabajti se dele i dodaje se 50%. pogledaj vec detalje u telenor temi.

Nazad
Vrh Dno