Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Moram reći da su mi simpatični tvoji postovi ali mi reci jednu stvar,koliko ljudi koje ti poznaješ ima 4G telefon?Evo je da kažem,15 kolega sa posla,10 prijatelja,20 deca i rodbina,znači cirka 50 ljudi iz glave samo nas dvojica imamo 4G telefon...Ili si klinac kome je mnogo dosadno(registrovao si se ove godine na Benchu) ili misliš da si tvoje fore svima zanimljive....Ne znam ne kapiram te ali ništa pametno nisi napisao u ovoj temi..

Pitanja koja tako mudro postavljaš treba da postaviš MTS-u, a ne meni.

Nisam znao da neko proverava kada se ko registrovao i da mudrost raste sa brojem poruka.

Nisam znao da postoji neko ko se bavi vrednovanjem i ocenjivanjem kvaliteta nečijih poruka.

Iz svega priloženog ja bi pre rekao da si ti taj dokoni klinac,koji nije u stanju da shvati koja je poruka mog posta i kome je namenjena.

Poslednja izmena:
Pitanja koja tako mudro postavljaš treba da postaviš MTS-u, a ne meni.

Nisam znao da neko proverava kada se ko registrovao i da mudrost raste sa brojem poruka.

Nisam znao da postoji neko ko se bavi vrednovanjem i ocenjivanjem kvaliteta nečijih poruka.

Iz svega priloženog ja bi pre rekao da si ti taj dokoni klinac,koji nije u stanju da shvati koja je poruka mog posta i kome je namenjena.
Stvarno ne želim da se prepucavam sa tobom i ovo je poslednja poruka kojom komentarišem tvoj post.Kada si se registrovao piše ispod tvoga imena u poruci,ne znam zbog čega pominješ MTS jer nisam kod tog operatera,nerviraju me besmislene poruke koje mi dolaze na teme koje pratim i zbog toga ponekad odreagujem ili se jednostavno odjavim kada glupost preovlada nad korisnim informacija,što se tiče toga ko je klinac mogu ti reći da mi je najstarije dete punoletno tako da sam saberi.

Ukratko :

4g-mapa-pokrivenosti-mts.jpg
Cek cek cek, da li to znaci da kad gledamo to ne trose se mb ili se trose? Jer ako je na 4g i ne trose se za to mb, je sasvim fino.

Dobro de veljo, preozbiljan si. Plazmin post je bio duhovit, sarkastican, cak dubok na neki nacin, cemu takva reakcija. Ne moze glup covek da smisli tako nesto :)

Fingo82 je sve objasnio na lep i kulturan način,nemam potrebu da bilo šta dodam ili oduzmem.

Meni kao Mts korisniku nije jasan nečiji postupak ili strah od pružanja usluge svim korisnicima ako se ima u vidu da nemju svi 4G telefon pa je time i njihova odluka još čudnija.Moja poruka se odnosila na njihove strahove kroz prizmu sarkazma i duhovotosti jer je to jedini način da se suzdržim od besa zbog takve odluke.

Poslednja izmena:
OK,nisam ukapirao,loše spavao,prva smena a vikend...

Sto se tice ovoga oko paketa koji imaju pristup 4G, ne vidim kako to oni sebi pucaju u nogu. Da li vi stvarno ocekujete LTE uslugu na planu ispod 10 EUR / USD? Ne vidim kako neko ko trosi ispod te sume mesecno na pretplatu moze da bude zanimljiva musterija za najnoviju tehnologiju bilo kom provajderu.
Ljudi su prelazili u mts baš zbog mogućnosti da kupe jeftinije pakete. Sad im mts šalje poruku da premalo plaćaju da bi mogli da koriste 4G? Više im ti korisnici nisu zanimljivi? Ma odlična poslovna politika, nema šta.
Još bi trebali svi koji plaćaju račun manje od 10eur da se lepo izvine mts-u što su se uopšte usudili i da pomisle da će moći da koriste 4G? :S:

Poslednja izmena:
Ako za mesec ,dva ne puste svim paketima onda stvarno ne znam.. Da li oni tako krse zakon i ugovor koji su sklopili pri kupovini frek. za 4g ?

Imam problem sa 4G/LTE.
Telefon Samsung Galaxy S4 (GT-I9505) sam kupio u Sloveniji kod Telekom Slovenije i sa njihovom karticom u podešavanjima mreze imam opciju izbora LTE/WCDMA/GSM,
kada ubacim u telefon karticu Telekom Srbije imam mogućnost izbora samo WCDMA/GSM.
Telefon sigurno podržava 4G/LTE.
Imam instaliran poslednji oficijalni Android 4.4.2 update.
Telefon je kupljen sim free, tako da je sve legalno na njemu.
Karticu sam juče zamenio u Telekom Srbija za novu 4G karticu.
Da li možda neko zna zašto mi naša 4G kartica ne omogućava u telefonu upotrebu izbora LTE mreže, kao da je opcija LTE zaključana samo na slovenačku karticu?

Da vas utešim, za upotrebu 4G/LTE mreže u Sloveniji kod Telekom Slovenije je u početku doplata na svaki paket osim najskupljih bila 6 EUR mesečno.

Poslednja izmena:
Na kom si paketu ?

piramida,blok 44,lelenor,3 crte

Utrošak podataka na speedtestu za ukupno 7 merenja brzine. Dva merenja na 4G i pet merenja na 3G mreži.
Obratiću pažnju sledeći put koliko na jednom merenju na 4G potroši.
spdtest.png

Poslednja izmena:
Ma da, meni za dva 3G merenja skinuo 90 Mb. Inače ne razumem vaš koji kažete da ovima sa manjim paketima ne treba mts dati LTE. Pa meni je dovoljan samo taj mali ping.

c03dd9092ec6e7fa1e356114a9e7c5db.jpg

Poslednja izmena:
Ovde izgleda samo data kartice imaju smisla.
Megabajti u Mts Mix paketicima deluju smesno za 4G.

To je to, tako sam i ja računao. Znam da na 3G test ode 40-50MB; onda ostaje oko 70-80MB za jedan 4G test.

Zašto bi kopirao kontakte na SIM, ako već imaš 4G telefon? Stavljaj to na Gmail.

Meni sada stoji da mi je speed test skinuo oko 200mb za merenje. Kada proverim stanje slanjem poruke ti megabajti nisu skinuti. Jedan test sam obavio prekjuce jedan upravo sada. Tarifa je Vip za mladje od 30 - Giga.

Megabajti u Mts Mix paketicima deluju smesno za 4G.
Pa i kod Telenora :) (sem ako nemas Net dodatak u vidu one 50% Vise promocije sada)
Kod VIPa bi tek zabranio skroz :)

I posle me neko pita "kako drugacije kada isto koristi telefon?". More.... :)

Osim besomucnog strimovanja ili DL preko 4G, ne vidim drugi nacin da se preko LTE enormno vise trosi nego preko 3G... Ako moze primer kako bi to izgledalo? :)

Po meni je smisao da 4G popuni rupu tamo gde je 3g jako slab ili ga nema,ako je tako nešto izvodljivo.

800/700MHz 4G ,da dopre tamo gde uopšte nema 3G signala.

Stacionarni 4G prijem za one kojima tako nešto treba.

Za surfovanje po Beogradu dovoljan je i 3G,ali on nije stabilan niti konstantan ,pogotovu u pokretu, pa možda se stvar promeni sa 4G signalom.

Pisao sam u drugoj temi. Imas sajt koji vidi sa kakvom vezom pristupas i umesto 3G "sadrzaja" ti vrati 4G "sadrzaj" (slike veceg kvaliteta, jaci kvalitet klipova, text sa mnogo vise formatiranja, itd.).
Ili ti bilo koji stream, cak i YT koristi veci kvalitet, a da nisi svestan toga (a vecina ljudi nije).
Pristupas vezi koja je brza i YT ti servira mnogo vise reklama, kao i sajtovi.

Ovo za YT i reklame je konkretan primer iz iskustva (na 10/1 mi skoro nikada ne pusta reklame, na 30/2 mi je pustao cesto - opet manje kada sam vratio na 20/1). Za sajtove ne znam kako tehnicki moze, osim da vidi da li uredjaj podrzava LTE ali ne i da li je veza LTE (mada sigurno moze barem kroz flash/HTML5, ili barem kroz neko merenje brzine).

Kad u paketu ima podosta megabajta, preko LTE mogu opusteno da se koriste i cloud servisi za sinhronizaciju i vecih fajlova, pa i fotografija i sl. Video razgovori takođe.

Poslednja izmena:
Pisao sam u drugoj temi. Imas sajt koji vidi sa kakvom vezom pristupas i umesto 3G "sadrzaja" ti vrati 4G "sadrzaj" (slike veceg kvaliteta, jaci kvalitet klipova, text sa mnogo vise formatiranja, itd.).
Ili ti bilo koji stream, cak i YT koristi veci kvalitet, a da nisi svestan toga (a vecina ljudi nije).
Pristupas vezi koja je brza i YT ti servira mnogo vise reklama, kao i sajtovi.

Ovo za YT i reklame je konkretan primer iz iskustva (na 10/1 mi skoro nikada ne pusta reklame, na 30/2 mi je pustao cesto - opet manje kada sam vratio na 20/1). Za sajtove ne znam kako tehnicki moze, osim da vidi da li uredjaj podrzava LTE ali ne i da li je veza LTE (mada sigurno moze barem kroz flash/HTML5, ili barem kroz neko merenje brzine).
U pravu si, vec potrosnja jeste na taj nacin koji si opisao. Takodje je i cinjenica da je striming ono gde se ubedljivo najvise trosi i da ce to biti najveci potrosac. Obican surf ne verujem da ce da poveca protok za npr 100% u odnosu na 3G. 20% mi izgleda realnije.

Vidim da se Telenor vec pripremio za 4G ponudu tako sto je uveo opciju Telenor Vise za sve svoje korisnike. Ocekujem neku varijantu i od druga dva operatera.

Poslednja izmena:
Ljudi su prelazili u mts baš zbog mogućnosti da kupe jeftinije pakete. Sad im mts šalje poruku da premalo plaćaju da bi mogli da koriste 4G? Više im ti korisnici nisu zanimljivi? Ma odlična poslovna politika, nema šta.
Još bi trebali svi koji plaćaju račun manje od 10eur da se lepo izvine mts-u što su se uopšte usudili i da pomisle da će moći da koriste 4G? :S:

Znam prijatelju, ali stvarno ako neko ima dovoljno para da kupi telefon koji podrzava LTE, valjda ima tih 1000 dinara (8.3 eura) mesecno za Miks XL na 50% popusta...

Nazad
Vrh Dno