Ma naravno, HTPC je nice proizvod to je tacno. Ali komplikovanost izvodjenja kako? Maticna ploca sa integrisanim periferijama, sa procesorom sa integrisanom grafikom, HDMI izlazom, RAM memorijom i HDD mi ne zvuci komplikovano..samo 4 komponente.
Nije problem u hardveru već u softveru. Treba to sve instalirati, namestiti, podesiti...
Daljinski upravljač? Može, al' opet zezanje sa IC prijemnikom i podešavanjem softvera. Ili pak HDMI-CEC USB kontroler, koji opet košta i novca i vremena da se podesi.
Ne bih se slozio, ponovo...u tom slucaju i AMD i Nvidia bi mogli da zatvore radnju. Medjutim bas suprotno i jedna i druga firma rade punom parom i ulaze u segment integrisanih resenja, tj. usli odavno.
Pa pazi, ATI i jeste odavno zatvorio radnju - kupio ih je AMD, a kol'ko znam i oni će da prestanu sa proizvodnjom diskretne grafike. Envidija bi takođe zatvorila radnju odavno da nisu istrčali sa Tegra SoC-ovima i to im je trenutno najprofitabilniji deo poslovanja. Sav grafički hardver koji se proizvodi za desktop, bilo u integrisanom ili diskretnom obliku, prodaje se
zbog 3D-a a ne zbog svoje funkcije dekodiranja i renderovanja videa (što se može izvršiti i softverski).
2D hardver je u današnjim grafičkim kartama toliko zapostavljen da se odavno razmišlja o njegovom potpunom izbacivanju (sa čime se lično ne slažem) i implementaciji svih 2D (bitblit itd) funkcija kroz programabilne šejdere 3D hardvera. Tako bi programeri imali manje posla u implementaciji i održavanju drajvera za grafičke karte što bi im dodatno snizilo cenu.
Hardverski asistirano dekodiranje, pa čak i kodovanje, videa u današnjim procesorima je prisutno više zbog energetske efikasnosti, tj termalne disipacije, nego zbog toga što procesor to ne bi mogao da izvede softverski u realnom vremenu. Dakle, grafiku (i integrisanu i diskretnu) prodaje 3D, a ne video dekodiranje.
To je mala cena koju ja rado placam. Ali ponovo, komplikovanost u mom i tvom recniku ne postoji jer znamo sta i kako radi i kako ga popraviti kada se desi kvar. Meni Win7/XBMC vec 2-3 god. radi bez ikave reinstalacije sistema i nije bilo nikakvih problema.
Ako taj HTPC izlazi na interner ranjiv je na raznorazne viruse, trojance i malver. Da ne pričam o tome što običan apdejt sistema i/ili kodeka može da ti sruši setap ili pokarabasi filtergraf (kodeke) - zato JRiver i ima onaj svoj
Red October poduhvat.
Kao HTPC veteran mogu ti reći da sve češće uživam u tome da pustim film na BD plejeru.
Kao sto rekoh, i da postoji problem, resiti ga je maciji kasalj.
Problem je u tome što sa HTPC-om stalno nešto čačkam, čak i kada nema problema - pitaj moju ženu, svako gledaje filma joj presedne.
Pa i CC je igracka u tom slucaju kao i ostali kineski Android stickovi (gomila ih je bazirana na SoC resenjima). Dok RPi ima fantasticnu podrsku zajednice ovi bas i nemaju. Ja bih isao na RPi kao striming resenje da mi treba u ovom trenutku, pogotovo sto je sad izasao jaci model RPi 2.
CC je gotov proizvod, iza koga stoji ogromna kompanija sa jakom reputacijom (koju ne želi da naruši) i on jednostavno radi (Just works™). E sad, nisam ga lično testirao i moram priznati da me pomalo brinu priče o problemima sa visokim bitrejtom, pogotovo što ja čuvam i gledam materijal samo u najvišem kvalitetu (često i preko 25 Mbps).
RPi je opet DIY zezancija i tako na to i treba gledati - najviše zadovoljstva se od njega dobije iz samog procesa gradnje i osećaja uspeha. Po ceni i upotrebnoj vrednosti teško da može da se takmiči sa bilo kojim komercijalnim proizvodom, osim ukoliko nije reč o nekim baš specifičnim stvarima.