Šta je novo?

Moj 771 na 775 mod (FAQ u prvom postu)

Jedno kratko i konkretno pitanje koliko je FX4350 (12mb cache) na 4.5Ghz bolji (igrice i desktop rad, rendering je nebitan) od nekog e 12mb xeona @ 3.5Ghz, drugar je prešo sa Phenom II na 3.6GHz na ovaj fx4350 i kaže da mu wot radi ~25% bolje....

Taj Phenom II je za igre malo bolji nego Xeon, pa bi trebalo da je FX-4350 takodje osetno bolji.
Ali ako kupujes "od nule", i3-4xxx je jos bolje resenje.

Imam P35 i AM3 970 ploču, a da dajem preko 14k din za i3 mi nepada napamet za te pare ima fx83xx i još kusur da mi ostane...

Super, onda batali FX-4350 i merkaj polovan FX-83xx.

Poslednja izmena:
za wot haski intel je neuporedivo bolji.i g3258 ce da radi bolje od najnamunjenijeg fx-a.

Neigram wot, samo me nervira sporost A4 4020 APU-a, ako su mi uključeni par tab-a u browseru, av, skype, wallet cpu ide na 80-90%, a kad skrolujem strnicu ide u 100%, win mi javlja poruku u donjem desnom uglu "Your computer performance is slow" :( to samo kod mene ima :(
Mogu od drugrara da kupim Phenom II 920 za 5k din pa se mislim....

Neigram wot, samo me nervira sporost A4 4020 APU-a, ako su mi uključeni par tab-a u browseru, av, skype, wallet cpu ide na 80-90%, a kad skrolujem strnicu ide u 100%, win mi javlja poruku u donjem desnom uglu "Your computer performance is slow" :( to samo kod mene ima :(
Mogu od drugrara da kupim Phenom II 920 za 5k din pa se mislim....

Taj APU ima jedan modul sa "dva" jezgra... To mu dodje nesto kao P4 sa HTom :D Tako da bi sa tom 920icom progledao :)

Ipak je malo bolje nego HT imam 2 integer jezgra :) Phenom II je ok ali nije otključan, neću da occ-ujem na magistrali :(

Jedno kratko i konkretno pitanje koliko je FX4350 (12mb cache) na 4.5Ghz bolji (igrice i desktop rad, rendering je nebitan) od nekog e 12mb xeona @ 3.5Ghz, drugar je prešo sa Phenom II na 3.6GHz na ovaj fx4350 i kaže da mu wot radi ~25% bolje....

Dobrodošao u temu! Ja sam rekao pre jedno 50 stranica da će ova priča da ugrozi popularnost FX tema :) I evo ga!

Gruneš 20e, pokrpiš tu P35 plojku i uživaš - dok ne naleti neki kršten CPU za tu 970 ploču da uposliš više DRAM-a i bolju grafu; e sad, koji je to proc i za koje pare možemo da drvimo danima. FX4XXX serija svakako nije.. Pozz

Xeon e serija u 45nm sa 12mb za 4-5k din mi je nekako skup, mislim da to nebitrebalo da košta više od 3k din, FX8320e mi se dopada al mi nešto netroše pare, ovaj cointellect zavrće slavinu pa mi glupo da trošim BTC po ovako niskoj ceni.... U svakom slučaju bolje i 65nm xeon da kupim na 2.33-2.5Ghz za 2k din nego sa ovaj APU da se patim, grafike i memorija mi nemanjkaju, jedino mi glupo što GA P35 DS3L nema raid, a imam 2x250gb wd diskove koji mi stoje slobodni :( Možda je e8400/8500 @ 4.2Ghz za ~1500din bolje rešenje nego xeon x4 na 2.5Ghz......

Uf, pa to je bas puno. Ljudi su preko aliexpress-a uzimali ove jace E5440 i E5450 za ispod 4000din (30ak dolara).

Mada realno, i pet hiljada je ok cena, uzimajuci u obzir za koliko se prodaju takvi isti procesori (Q9550, Q9650 ~90 evra). A Q6xxx i Q8xxx za 40-50 evra. :D

Xeon e serija u 45nm sa 12mb za 4-5k din mi je nekako skup, mislim da to nebitrebalo da košta više od 3k din, FX8320e mi se dopada al mi nešto netroše pare, ovaj cointellect zavrće slavinu pa mi glupo da trošim BTC po ovako niskoj ceni.... U svakom slučaju bolje i 65nm xeon da kupim na 2.33-2.5Ghz za 2k din nego sa ovaj APU da se patim, grafike i memorija mi nemanjkaju, jedino mi glupo što GA P35 DS3L nema raid, a imam 2x250gb wd diskove koji mi stoje slobodni :( Možda je e8400/8500 @ 4.2Ghz za ~1500din bolje rešenje nego xeon x4 na 2.5Ghz......
Pa pazi, ja sam e5430 odšrafio na 3.92GHz. Nije me izašao ni tih celih 20e, i to u lokalu..

Hajde, baš ću da probam ovih dana - gužva mi nešto u PC sobičku, palo krečenje pa ne mogu da se sastavim sa hardware-om :(

A i sve hoću da bacim jedan teaser i off malo u temu: E5430 vs E5530 iliti Xeon vs. Xeon, ali na različitim platformama, naravno :)

Ako vidim dobro CPU Mark je 6080. Lepa cifra, dosta blizu 2500K na default taktovima.

Pitanje, posto ne mogu da OC ovaj moj E5450 C0 stepping, da probam da ubacim sa E0 steppingom, ili ako ne moze C0 mozda nece hteti ni E0?

Hvala, pozdrav :)

Poslednja izmena:
Šta ne možeš? Bilo koji steping treba da radi bar na 3.6GHz bez ikakvih problema (400fsb). I to i sa smanjenom voltažom.
Hlađenje imaš, ako ti je dobar potpis, olabavi memoriju i podigni joj napon za malo (jer ona je najveći kočničar u celoj priči, može da istera ali moraš da pogodiš setovanja), sve bi trebalo da fercera.
Recimo, iako moja radi na 1066 sa smešnim naponom, dok je fsb bio 533 (Q6600). Ali kada fsb ploče dignem na 400, imam neke bezvezne vrednosti za memoriju u BIOS-u, (9xx...1100...), i na tim tajminzma samo empirijski sam morao da utvrdim kako da je štelujem. Za mene je dobitna kombinacija za normalan rad 833MHz i 1,85V.
Za test ne mogu sada da se setim. Ali neka ti posluži kao smernica.

Poslednja izmena:
I ja mislim da je do memorije, al svasta sam pokusavao na 3.2 mi digne sistem, al kresuje mozila, aida stres test isto odmah se spusi na 0% zbog memorije. Probavacu. Znaci da ne menjam procesor?

Memorija je uvek najosetljivija komponenta u oc priči.
Pa, da li ćeš ga promeniti, znaćeš tek posle ozbiljnijeg testiranja :) To što puca već na 3.2GHz (smešan o/c), meni itekako deluje kao loše memorijsko setovanje.

Sve znam, al mi ne ide to sa memorijom, aj ako moze neko nek okaci podesavanja za memoriju pa nesto slicno da probam tako :)! Nije da sam neki iskusan u svemu tome :)

Hvala :) !

Čudno se ponašaju Xeoni sa memorijom, probaj da ideš na viši klok. Meni je na FSB od 400 iskakao memory management BSOD, dok 434MHz radi bez frke. Tako da se igraj malo, imaš super ploču, gre'ota je da stoji na def.

Vrh Dno