Šta je novo?

GeForce GTX 980 Thread

@Magny Cours
Vidi, primetio sam da se gtx980 kako da kazem, u sustini rastereti sa dedicate Physx karticom. Bolji frametime, tjst. fluidniji prikaz slike se moze primetiti i narocito je izrazen u Metro serialu, a nesto manje kod drugih igrica. Vec sam nesto onako laicki objasnio, jedna karta renduje sliku i u isto vreme mora i da odradi i physx efekte, pa je logicno da ce se, sa drugom karticom, prva karta biti rasterecenija, bolje ce se ponasati i ceo taj tehnoloski proces obrade slike i physx-ija ce biti savrseniji i bolji.:S: Verovatno i onda ne bi dolazilo do ovoga o cemu pricas.

Mozda je neko, onako retroaktivno, obavestio ove u Nvidia da se ovde na Benchu prica o Physx-ju pa su resili da malo porade na Physx-iju.:beat:
Glavna fora ce biti izgleda Nvidia Gameworks, tjs.novi Physx FleX i novi UE4 Engine. Sada malo nesto citam o ovim "interactive and cinematic game experience" tehnologijama:D i deluje obecavajuce i sto je najbitnije, i Physx stvar je tu implemetirana, u taj novi Nvidia Gameworks, pa ce izgleda i biti mnogo vise igara sa physx-ijem.

EDIT: Evo recenice Tima Sweeney, the founder of Epic Games and mastermind of all things Unreal (UE 4 Engine):
How has the PhysX engine evolved in UE4? How is it used in the demo?

We used PhysX for all collision queries in UE4, and all the physics objects you see in the interactive part of the demo (hammer, statues, planets etc).

Poslednja izmena:
Vrlo zanimljive stvari se desavaju sa ovim Physx-ijem. Pomenute su dosta igara koje najbolje koriste fiziku, Batmen serial, Borderlands serial i drugo.
Borderlands: The Pre-Sequel je igra koja mozda daje najbolje efekte koje moze da pruzi Physx tehnologija, ali ono sto je zanimljivo je, da ona koristi komletno, takozvanu PhysX Particles tehnologiju.
Nadolazeci Project CARS je takodje jedna od igara koja ima implemetaciju "GameWorks Technologies" i takodje kao i u Borderlands-u koristi PhysX Particles tehnologiju. Postavlja se pitanje, da li ce i ova igra imati tako dobru implementaciju Physx efekata i jos vaznije, da li ce imati benefita od dedicate gpu to physx?

Ajd jos jedan post pa da spavam.,)
Far Cry 4 je jedna od igara koja ima implementaciju GameWorks tehnologije, i to, HBAO+, PCSS, TXAA, God Rays, Fur.
Zanimljiv test na GameGpu.ru. iz vise uglova.:shock:
Ultra seetings HD:
Gtx980 - 97fps.
Gtx970 - 81fps.
R9290X- 92fps.
Gtx780TI-81fps.
Ultra+ seetings HD:
Gtx980 - 57fps.
Gtx970 - 48fps.
R9290X - 40fps.
Gtx780Ti - 45fps.
Na ovim testovima se vidi problem kojji AMD grafika ima sa visim setovanjima u igri i kako gubi na snazi i perfomansama. To je po meni i glavna fora kod testiranja na raznim IT sajtovima, gde se pri testiranju raznih zahtevijnih igara, graficka podesavanja ne postavljaju na najvecim setovanjima i onda se tako testira i tako se dobija pogresna slika o jacini samih grafickih kartica, sto je potpuno neprihvatljivo.
U sledecem testiranju je Ultra HD settings plus primena Nvidia GameWorks tehnologije samo za njene kartice:
Gtx980 - 51fps
Gtx970 - 43fps.
Gtx780TI - 44fps.
Dakle, vidi se jos veci nivo zahtevnosti garfike u odnosu na standarni Ultra+ settings, i te dodatne tehnologije ce verovatno biti ta famozna Next-Gen grafika.

Poslednja izmena:
Ajd jos jedan post pa da spavam.,)
Far Cry 4 je jedna od igara koja ima implementaciju GameWorks tehnologije, i to, HBAO+, PCSS, TXAA, God Rays, Fur.
Zanimljiv test na GameGpu.ru. iz vise uglova.:shock:
Ultra seetings HD:
Gtx980 - 97fps.
Gtx970 - 81fps.
R9290X- 92fps.
Gtx780TI-81fps.
Ultra+ seetings HD:
Gtx980 - 57fps.
Gtx970 - 48fps.
R9290X - 40fps.
Gtx780Ti - 45fps.
Na ovim testovima se vidi problem kojji AMD grafika ima sa visim setovanjima u igri i kako gubi na snazi i perfomansama. To je po meni i glavna fora kod testiranja na raznim IT sajtovima, gde se pri testiranju raznih zahtevijnih igara, graficka podesavanja ne postavljaju na najvecim setovanjima i onda se tako testira i tako se dobija pogresna slika o jacini samih grafickih kartica, sto je potpuno neprihvatljivo.
U sledecem testiranju je Ultra HD settings plus primena Nvidia GameWorks tehnologije samo za njene kartice:
Gtx980 - 51fps
Gtx970 - 43fps.
Gtx780TI - 44fps.
Dakle, vidi se jos veci nivo zahtevnosti garfike u odnosu na standarni Ultra+ settings, i te dodatne tehnologije ce verovatno biti ta famozna Next-Gen grafika.

U totalnoj si zabludi donosis zakljucke na osnovu jedne igre u kojoj amd ne radi najbolje, da je tako po tvojim tvrdnjama Nv bi derala AMD na UHD, a to nije tako na UHD amd-e dolazi do izrazaja konkrento: na 1080p GTX780Ti odnosi pobjedu dok na UHD (kako zahtjevnost raste) R9 290X odnosi pobjedu
Dokaz:
http://www.techpowerup.com/reviews/EVGA/GTX_960_SSC_ACX_Cooler/29.html

Zadnji test svjez danas objavljen jednostavno se vidi kako rezolucija raste GTX780TI gubi dah i na UHD konacno gubi od R9 290X

Vidi, nisi reko nesto sto vec nije poznato. Veca sabirnica 512-bit naspram 384-bit, logicno da dovodi do boljih performansi na vecoj rezoluciji od HD. Takodje, vise rama, 4GB naspram 3GB, u odredjenim slucajevima ima itekako veliki uticaj na performanse, jer mnoge igre na vecoj rezoluciji vuku vise od 3GB rama.
Normalno je da 780Ti gubi dah na 4K, kad bi imala isti Memory Bandwidth i 4GB rama, isto bi bila jaca kao i u HD rezi.
Ovde u Far Cry 4 na HD, je r290X maltene istih performansi kao gtx980 na Ultra, dok je na Ultra+ slabija i od 970 i 780Ti. Razumes, nikakve hardwerske razlike koje dolaze do izrazaja u prethodnom slucaju, a gubi se na performansama.

Da se i ja upisem sa Gigabyte G1, oc odmah iz kutije

Ozj6peh.jpg

Inace ovako klokovana boost-uje do 1530MHz

KOLAPFf.jpg

Super, prepostavljam da su temp. okey. Sad jos da uzmes gtx750Ti i da pravis Physx SLI.:beat:

Vidi, nisi reko nesto sto vec nije poznato. Veca sabirnica 512-bit naspram 384-bit, logicno da dovodi do boljih performansi na vecoj rezoluciji od HD. Takodje, vise rama, 4GB naspram 3GB, u odredjenim slucajevima ima itekako veliki uticaj na performanse, jer mnoge igre na vecoj rezoluciji vuku vise od 3GB rama.
Normalno je da 780Ti gubi dah na 4K, kad bi imala isti Memory Bandwidth i 4GB rama, isto bi bila jaca kao i u HD rezi.
Ovde u Far Cry 4 na HD, je r290X maltene istih performansi kao gtx980 na Ultra, dok je na Ultra+ slabija i od 970 i 780Ti. Razumes, nikakve hardwerske razlike koje dolaze do izrazaja u prethodnom slucaju, a gubi se na performansama.

Ok je sve to ali uzeo si jednu igru koja favorizuje Nv, ako se sjecas onog dirt-a kad se upale sve moguce opcije one svjetlosne Nv karte su se gusile isto kao sto se amd-e gusi ovde u Fc4 to jednostavno zavisi od igre do igre i od toga ko za koga pravi igre... dva igraca su na trzistu razvojni timovi biraju ili amd ili nv nisu sigurni intel :d
Moze se naci jos mnogo igri gdje kad se odvrnu svi efekti da amd gubi dah, ali isto tako i obrnuto, sve zavisi kako je koja igra prilagodjena arhitekturi, tamo gdje ima tesalacije amd gubi dah dok nv dobro podnosi.

Da, jeste, i to ceo serial Dirt igara. U principu se slazem, da kada neka igrica odgovara bilo AMD bilo Nvidia arhikteturi, druga strana i sa nesto slabijom kartom bude bolja od neke jace karte sa druge strane.:sceptic:
Samo da dodam, da na osnovu nekog mojeg iskustva, da na strani Nvidi-je ima nesto malo vise igrica koje joj odgovaraju.

Da, jeste, i to ceo serial Dirt igara. U principu se slazem, da kada neka igrica odgovara bilo AMD bilo Nvidia arhikteturi, druga strana i sa nesto slabijom kartom bude bolja od neke jace karte sa druge strane.:sceptic:
Samo da dodam, da na osnovu nekog mojeg iskustva, da na strani Nvidi-je ima nesto malo vise igrica koje joj odgovaraju.

Nv privlaci veci broj razvojni timova physx podrska tako da si upravu ;) realno i imaju vise kesa od amd-a po to onda nimalo ne cudi :wave:

a ja da dodam,na prste jedne ruke mogu se nabrojati stvarno kvalitetni nvidia tajtlovi vec godinama unazad,tu ih crveni tuku.i dalje neprevazidjen fijasko da metro,koji je nvidia tajtl,radi bolje na radeonima u klasi,ne pomaze ni psajhiks. :d

Ne smarajte vise temu sa physix-om, za to postoji zasebna tema. I bez prepucavanja...

Jel moze neko sa gtx980 kartom da proba koliko je zauzece vrama u igrama Shadow of Mordor i Assassin's Creed:Unity ? Maksimalno zauzece na gtx970 je 3.5 - 3.6GB pa me bas zanima da li je tako i kod 980 ?

Proverio jos pre nedelji dana sa nekim programom za memerenje zauzeca memorije i radi do 4GB.

Da li je validan ovaj MSI Kombustor pa u okviru njega, Memory Burner test, sa njim sa probo i radi do 4GB.

Aman pitah nekog sa gtx980 kartom. :) Evo da preciziram pitanje koliko je zauzece vram-a u ACU sa FXAA sve ostalo na max. ? Kod mene je oko 3.5GB sa gtx970. Sa 8x MSAA ide do 4090MB tako da mislim da je ipak sve u redu.

Evo, Memory Burner test, na HD 8X MSAA i grafikon sa MSI Hardware monitoring.
MSI_Kombustor_2015_01_23_22_56_41_671.jpg m1.png
Dakle, poklapajuju se rezultati Memory Usage na oba grafikona. Valjda je to sve okey.

Da da sve je uredu...

Sad malo igram Crysis 3, i kartica je stabilna na kloku 1588|7900Mhz, ukljucen je Adaptive Snc. uglavnom je zajkljucano na 60fps. i temperature se krece od 58-62C na oko 76% obrataja ventilatora, tj. 1700-17500 obrtaja. Koliko sam video na net-u, neki stabilan klok za gaming se krace otprilike na 1500-1540mhz. Koliko je jaka, mozete zakljuciti iz toga da je 780Ti na kloku 1450|8000 mhz jednaka sa njom.
Neverovatno je, bar za mene, da je prakticno kartica stabilna na ovom kloku i tokom benchmark testiranja i za gaming. Sve kartice sto sam imao dosad(780, 7970, 6870X2....), su uglavnom, imale dosta manji stabilan klok za gaming u odnosu na bencovanje.
Kartica je sve u svemu bruka, izgleda da je specijalno izabrana od strane MSI Srbije, binovan primerak, posebno za testiranje.

Dobro sta je sad stabilno za svaki dana, a sta nije ? Koji klok... 1588|7900Mhz ili 1500-1540 ?

Pa, stabilno za gaming ovo prvo 1588|7900mhz, a ovo drugo sam mislio na neki prosecan klok koji ljudi dobijaju sa GTX980 karticom.

A ok, hehe, znam da bi trebalo da ta tvoja radi na 1588|7900mhz za svaki dan. Nesto je sa tvojom kartom drugacije, to sigurno, jer nema sanse da kod mene dve karte slicnog acis-a bacaju gpu artifakte na kloku preko 1550mhz, a acis je 80%, sto znaci da bi klok trebao da bude oko 1560mhz za svaki dan, a ne da bacaju artifakte na 1550mhz.

Neigrivo je, ni 20 frejmova. Sa dve graficke mozda. Pogledaj na YouTube, testirali ljudi.

Mada, MSAA je bespotreban na tako visokim rezolucijama.

Lik od koga sam uzeo, rekao mi je da karta dosla od MSI predstavnistva za Srbiju, posebno za testiranje i bencanje, verovatno binovan primerak.
Za Far Cry 4, tek cu probati za neki dan, ali sve na Ultra plus 8X MSAA, ce tesko ici na nekom pristojnom fps-u i na HD, a kamoli na 4K. i jos na default clock, prakticno neigrivo.

Vrh Dno