Šta je novo?

Lenovo P780

@alfaunits,

Pre neki dan sam radio reset, odneo u prodavnicu i lik mi je uradio reset. Probao sam razne app; besplatne; na kraju PC ni iz win7 ni iz bilo kojeg linuxa nije video mobilni.
Sad telefon radi, videcu sta dalje jer mi se ovo bas ne dopada da ga punim svaki dan. Probacu da ga koristim samo kao telefon da vidim koliko ce izdrzati baterija.
Otprilike to sto spada u pametne telefone ima svoju cenu a to je cesto punjenje baterija.🙂 Suvise sam se ja nalaozio na to sve pogotovo sto nisam imao u rukama
takve telefone pa da procenim da li se ispalti dati 140€ za tu napravu i jos 3000 dinci za SD karticu. Malo sam smarao, hvala na savetima 🙂

Poslednja izmena od urednika:
Ma kakvo smaranje, samo sam stvarno drugacije razumeo pitanja iz prve, ali sve je OK. Ovo mi je cak i bilo opustanje, nekako pitanja iz druge perspektive uvek izbristre glavu 🙂

Ja P780 nisam punio 5-10 dana ako ga koristim kao telefon, cak mi je 5 dana malo. A to je smartfon sa vise pixela od tvog, znaci zahtevniji po pitanju baterije. Duplo veca baterija, ali opet, to je najmanje 2.5 dana znaci.

Ja i S3 Neo (Duos, koji uopste nema neku jaku bateriju) mogu bez problema 3 dana da koristim kao telefon, sa prilicno minuta razgovora.

Probaj sad koji dan kako ide... trebalo bi bez problema 2-3 da izdrzi NAJMANJE.

P.S. Ja gasim telefon dok spavam, tako da to prilicno poveca trajanje baterije 🙂 Plus odmara, jer me ne bude greske poziva u sred noci 😉

***. ja sam izgleda glup ili nesto ne valja, sad sam preko file managera na telefonu pokusao da prekopiram txt file
koji sam napravio na diru Document. Prvo sam hteo ceo dir da prekopiram, odradim copy sa interne SD kartice i paste na externu
SD. Odradi i iskopira samo dir Document ali file u njemu ne iskopira. Onda krenem copy txt file sa interne SD i paste na eksternu SD
na dir Document, nista, ne iskopira file. Pokusam cut i paste i ostanem bez tog fajla, nema ga nigde pojela maca.
E sad koliko je ovo pametan telefon ja ne kapiram :S:
To malo rada sa editorom i kopiranje srce bateriju ko ludo.😛

Covece to je fon ne racunar🙂
Koristi ga za zvanje ne Office 😀

Inace ne znam sta je u pitanju za kopiranje. A za editor da jede bateriju. Scroll u browseru jos vise.

Једно питањце за упућене пошто ја не знам око тога.Постоји ли могућност некако модовати камеру типа да брже фокусира или да блиц брже окида?Имам утисак да би након тога камера на П780 била брилијантна.Само једном сам успео да покренем верзију Леново камере 4.1 фокусирање је изузетно брзо и прецизно али сама апликација је после пар фотографија пукла и више нисам могао да инсталиран ни старију верзију.Тренутна верзија ја 3.5.6.

Poslednja izmena:
Covece to je fon ne racunar🙂
Koristi ga za zvanje ne Office 😀
***. reklamiraju te mobove kao pametni, kao sve moze, nalepio sam se ko muva na g*vno.
Inace ne znam sta je u pitanju za kopiranje. A za editor da jede bateriju. Scroll u browseru jos vise.
Zao mi para, jedva sam ga kupio, to je pola cene jednog laptopa... Mislim da sam se debelo zeznuo sa tom kupovinom.
Ako mu je glavno telefoniranje a ostala "pamet" kako ispada djene-djene mogao sam to odraditi za max.50€ kupovinom
jednog klasicnog mobilnog. Mozda mu treba root za kopiranje ko ce ga znati, nisam koristio Office nego Notepad.
Cak imoja kamera na PC od 2MP pravi bolje snimke o rezoluciji da i ne govorim nego ova od 5MP na telefonu.
Da li po onom novom zakonu o zastiti potrosaca postoji mogucnost da se telefon vrati i pare dobiju nazad.
Znam da u USA to moze, vratis robu u nekom razumnom roku i dobijes lovu nazad.

U USA to nije zakon, vec dobra volja prodavaca, jer se ne zloupotrebljava u razmeri koja bi ugrozila normalne korisnike.

Pazi, on moze da vrti Skype, Viber, imas browser koji odlicno radi, calendar/scheduler.... da slusas muziku, gledas klipove. Sa mnogo vecom autonomijom od laptopa.

Ali ne moze da bude office masina.

Provalio sam file manager ima bug, po defaultu oznaceno je all a moze dir i file. Mnog glupo
napravljeno svaki OS zna sta je dir a sta je file. Ako ja cekiram dir (mislim na cekiranje tog dira)
za copy svaki normalan OS iskopirace ceo dir i njegov sadrzaj. Nekad sam radio na kompovima
pa se samo cudim sta je sve postalo "normalno".
Slusanje muzike radio i player mnogo je kvalitetnije na staroj Motoroli koju sam dao zeni.
Probao sam youtube player koji dolazi preinstaliran, pomislio sam da se neko zeza samnom,
uopste ne moze u full screen nego parcence ekrana i tu ide klip. To me podsetilo na dial-up
i prvi strimng sa neke olimpijade koji je bio te velicine.
Skype ne mogu prvo da provalim koji da stavim, prinstalirana je tzv. standardna verzija,
sad da li ta verzija ide preko mobilne mreze operatera i jede kredit to me zivo zanima.
Glup sam jer sam navikao na standardno ponasanje aplikacija, ne znam kako da ugasim skype.
Uopste mi ne ukljucuje po defaultu kameru iako je tako setovan.
Postoji sad skype koji je za wi-fi i moze da se instalira, to sam probao ali ne razumem ama bas
nista jer ne kapiram gde je i sta uopse treba da radim da bi to radilo. Mozda je taj skype za mene
jer ja hocu da idem preko svog wi-fi rutera a ne preko mobilnog operatera.
Sve bi bilo lepo kad bi uspeo da skontam da li onaj prvi treba deinstalirati, da li taj prvi
treba ostaviti i kako taj skype za wi-fi uopste radi.
Za Viber bili su jako negativni kometari na Ubuntu forumu jer se neko od autora izlanuo na netu sta taj
program radi tj. sta radi a ne bi trebao da radi.
Za autonomiju mobilnog tu si u pravu ali ako to radim vrlo brzo dolazi do toga da on mora na punjac kao
i laptop.
Treba mi notepad, treba da zapisem passworde mreza na koje se kacim, ne mogu bas sve da upamtim.

ps. moderator bi mogao ako postoji mogucnost da izdvoji ovo oko mog mobilnog Lenovo A536 kao zasebnu temu

Kako me je slatko nasmejalo sve ovo🙂
Kad budem za kompom ako se setim napisacu ti za fm skype yt viber a i passworde.

Kako me je slatko nasmejalo sve ovo🙂
Kad budem za kompom ako se setim napisacu ti za fm skype yt viber a i passworde.
Sta se moze 😀 kad matorac kupi sebi igracku a navikao na PC.🙂
Nikako ne kapram da na netu nema manual za ovaj mob, ima samo kako staviti SIM karticu i memoriju
i nista vise. Mogli su bar da naprave manual za osnovne operacije i set programa koji dolaze preinstalirani.

Provalio sam file manager ima bug, po defaultu oznaceno je all a moze dir i file. Mnog glupo
napravljeno svaki OS zna sta je dir a sta je file. Ako ja cekiram dir (mislim na cekiranje tog dira)
To je neki bug tog samog FM-a, ja koristim ES File Explorer, ranije sam korsitio Root Explorer (nekako je RE zgodniji za gledanje samog uredjaja, ali ESFE ima i podrsku za LAN/NFS/FTP/Cloud....)
Dir kopiraju kao i svaki drugi normalan FM>

Probao sam youtube player koji dolazi preinstaliran, pomislio sam da se neko zeza samnom,
uopste ne moze u full screen nego parcence ekrana i tu ide klip.
Kad dodirnes sam video, pojavice ti se neke komande - imas nesto sto lici na strelice neke (ili tako nesto, meni je sitno da prepoznam) sa donje desne strane da udjes u Full Screen. Mozes i da podesis koji kvalitet hoces sada - default App to ne dozvoljava. (treba da se upgraduje samo preko Play Storea)

Skype ne mogu prvo da provalim koji da stavim, prinstalirana je tzv. standardna verzija,
sad da li ta verzija ide preko mobilne mreze operatera i jede kredit to me zivo zanima.
Ide preko konekcije koja je aktivna. A ti na telefonu mozes da postavis da li hoces uopste da se ikada koristi 3G (mobilna) ili samo WiFi, ili oba (kad ima WiFi, radi WiFi, kada nema, automatski prelazi na 3G).
Ako sam app ne daje mogucnost da se bira, ne mozes da podesis da li da koristi samo WiFi (neke aplikacije to dozvoljavaju, tipa uTorrent, jer on moze bas da pojede podatke, ali SKype/Viber... ne trose toliko da se brinu izgleda)
Ne mogu obe konekcije da se koriste ili da uopste budu aktivne u isto vreme - sem na ponekom retkom telefonu (tipa galaxy s5).
Pazi se, ako je Data Connection enabled, automatski ce preci na mobilni internet ako ne radi wifi, ili je losa konekcija preko WiFi-a.

Glup sam jer sam navikao na standardno ponasanje aplikacija, ne znam kako da ugasim skype.
Udjes u Skype, glavni meni, desno dogme, i Exit/Sign Out.

Uopste mi ne ukljucuje po defaultu kameru iako je tako setovan.
Ovo ne znam sta znaci?

kako taj skype za wi-fi uopste radi.
Ne znam koji je to Skype, ali to je jedan program za koji ne moras da brines da li ce koristiti WiFi ili 3G, ako ti je uopste ukljucen ikada 3G. Trosi prilicno malo, cak i za video call.

Samo skidaj verzije sa Play Store-a koje su original barem😉

Za Viber bili su jako negativni kometari na Ubuntu forumu jer se neko od autora izlanuo na netu sta taj
program radi tj. sta radi a ne bi trebao da radi.
Moze link?

Treba mi notepad, treba da zapisem passworde mreza na koje se kacim, ne mogu bas sve da upamtim.
Kad ih jednom upises u telefon (prikacis se na neki wifi), on pamti sifre, ranije je cak mogao i da sam vrati te sifre... odavno mi to ne radi, ne znam zasto.

Ali nece to da ti pojede toliko baterije ako samo sifre upisujes.

Koliko vidim ovaj moj ne moze ni da prodje benchmark test AnTuTu 😡
Vec treci put setujem da mi ne prikazuje temperaturu u panelu na vrhu ekrana,
iz nekog razloga to drzi jedno vreme pa se opet pojavi. Isto se odnosi na rotaciju
ekrana, setovano je automatsko rotiranje i to se iz nekog razloga iskljuci.
Ne vredi svaki dan nesto novo, zezno sam se debelo.

To je neki bug tog samog FM-a, ja koristim ES File Explorer, ranije sam korsitio Root Explorer (nekako je RE zgodniji za gledanje samog uredjaja, ali ESFE ima i podrsku za LAN/NFS/FTP/Cloud....)
Dir kopiraju kao i svaki drugi normalan FM>
Da li root explorer trazi da imas root? Sad sam video trazi parice a ja nemam niti imam devizni racun da bi kupovao.
Kad dodirnes sam video, pojavice ti se neke komande - imas nesto sto lici na strelice neke (ili tako nesto, meni je sitno da prepoznam) sa donje desne strane da udjes u Full Screen. Mozes i da podesis koji kvalitet hoces sada - default App to ne dozvoljava. (treba da se upgraduje samo preko Play Storea)
Ne znam pokusavao sam mi ne polazi za rukom, ostaje da pipam po celom ekranu pacu valjda nabosti.
Ide preko konekcije koja je aktivna. A ti na telefonu mozes da postavis da li hoces uopste da se ikada koristi 3G (mobilna) ili samo WiFi, ili oba (kad ima WiFi, radi WiFi, kada nema, automatski prelazi na 3G).
Ako sam app ne daje mogucnost da se bira, ne mozes da podesis da li da koristi samo WiFi (neke aplikacije to dozvoljavaju, tipa uTorrent, jer on moze bas da pojede podatke, ali SKype/Viber... ne trose toliko da se brinu izgleda)
Ne mogu obe konekcije da se koriste ili da uopste budu aktivne u isto vreme - sem na ponekom retkom telefonu (tipa galaxy s5).
Pazi se, ako je Data Connection enabled, automatski ce preci na mobilni internet ako ne radi wifi, ili je losa konekcija preko WiFi-a.
Ne znam gde to uopste da setujem
Uopste mi ne ukljucuje po defaultu kameru iako je tako setovan. Ovo znaci da sam uspostavljao vezu i da je video u skype disabele iako
sam setovao da je enable. Inace i u linuxu a i na samom www skype nudi se i ta verzija skype za wi-fi.
Skidam sve iskljucivo sa Play Store.
Viber
http://forum.ubuntu-rs.org/Thread-viber-eset-okrsaj-na-twitter-u
Za sifre pise da ne pamti i da treba root da bi se iscitale, pamti on sve ali im se ne moze prici,
upisacu par komada pa cu probati.

Idem sad da probam, hvala

Da li za Skype wifi mislis na ovo:
https://support.skype.com/en/faq/FA10008/what-is-skype-wifi
?
RE ne zahteva root, samo moze vise da radi ako je telefon rootovan.

Ako ti se gubi rotation, onda bi se reklo da ti je ROM los (bugovit, bilo da je original los, bilo da su ti stavili los neki ROM) ili da si instalirao neku glupost (sto uopste nije tesko na Androidu 😀)

Za YT, jedino ako taj default app ne podrzava to, ali to bi bio najveci blam.

Ovo je neverovatno, 1000x sam tapkao po tim strelicam u youtube player i nije htelo, sad iz cuga prebaci u full screen.

Da ali sam ja mislio da je to nesto drugo taj skype wi-fi
Yt sam nabo kao sto sam napisao 1000x sam tapkao po tim strelicama, sad odjednom
radi. Ocito nije ovo za mene.
RE ne treba root al trzi novci da se kupi.
Probao sam AirDroid, okacio me ali po obicaju to je ono stavi prog a posle ne moze da
pridje telefonu kaze nema root, najcrnje sto nesto iscita sto njima treba ali da pridjem komplet
opet treba novci pa novci.
Sad me je qarao skype, nasao sam ono za izlazak ali sad nije hteo da me uloguje, citao sam ovde negde da je neko imao isti problem.
Ako ti se gubi rotation, onda bi se reklo da ti je ROM los (bugovit, bilo da je original los, bilo da su ti stavili los neki ROM) ili da si instalirao neku glupost (sto uopste nije tesko na Androidu )
Ovo sto si napisao lepo me tera da ovo cudo zafrljacim kroz prozor ili da ga sto hitnije prodam i kupim nesto jeftino slicno Motoroli koju sam imao.
Sedeo sam malo pa sam iscitavao postove, pre ove odluke za Lenovo hteo sam pamenu Motorolu, cvrc kuka covek, pre te odluke bilo je mozda Sony expiria, opet citam
kuka covek....
Nema nista bolje do moje makine i linuxa, nesto sto bas nema skoknem u win7, mrzi me da dizem virtuelnu masinu.

Da li ljudi stvarno toliko ne citaju, AirDroid besplatna verzija pristup ide preko http, to moze da se usnifuje sve zivo.
Cim je dzbaka mora da ima ii reklame ili je ovakva glupost nudiit program koji podatke servira na izvolte.

Da ali sam ja mislio da je to nesto drugo taj skype wi-fi
Yt sam nabo kao sto sam napisao 1000x sam tapkao po tim strelicama, sad odjednom
radi. Ocito nije ovo za mene.
Mozda jeste - ako imas velike prste, mozda ekran ne reaguje jer ne detektuje na pravom mestu. To je standardni problem sa touch screen ekranima.
Uz to, treba specificna pauza od trenutka dodira samog klipa, dok se pojave strelice kada mogu da se kliknu. (kad se navikne neko na touch screen, ne primeti to, ali ko je tek dosao sa PCa primetice!)

RE ne treba root al trzi novci da se kupi.[/quote[
Haaa, vidi, ja nisam ni primetio da sam pogresio ime 🙂
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.jrummy.root.browserfree&hl=en
Root Browser sam koristio 🙂

Probao sam AirDroid, okacio me ali po obicaju to je ono stavi prog a posle ne moze da
pridje telefonu kaze nema root, najcrnje sto nesto iscita sto njima treba ali da pridjem komplet
opet treba novci pa novci.
Sta si sad hteo AIrDroidom?
Probaj ES File Explorer ako hoces preko WiFi mreze da nesto prebacis na komp - ima LAN modul, odlicno radi (naravno, ovo je extra sporo, ali radi)

Sad me je qarao skype, nasao sam ono za izlazak ali sad nije hteo da me uloguje, citao sam ovde negde da je neko imao isti problem.
E... to vec ne znam 🙂

Ovo sto si napisao lepo me tera da ovo cudo zafrljacim kroz prozor ili da ga sto hitnije prodam i kupim nesto jeftino slicno Motoroli koju sam imao.
Sedeo sam malo pa sam iscitavao postove, pre ove odluke za Lenovo hteo sam pamenu Motorolu, cvrc kuka covek, pre te odluke bilo je mozda Sony expiria, opet citam
kuka covek....
Nema nista bolje do moje makine i linuxa, nesto sto bas nema skoknem u win7, mrzi me da dizem virtuelnu masinu.
Nasao si da kuka covek za neki smartfon i to je to?
Nisi ti za ovaj svet 🙂 Za SVAKI smartfon ce neko kukati. Ako ne kuka, znaj da nesto ozbiljno ne valja. (nece se kukati samo za modele za koje nema dovoljno korisnika da se ozbiljno koristi)

Mogu da zamislim kako ti je doduse.. ja sam od pocetka probao da koristim smartfonove, jos u doba kada ni browser na njima nije mogao krsteno da se pokrene 😀 I onda se sve lagano nauci, isprobava... sada ko udje ima utisak sigurno da mnogo toga gubi ako ne proba sve odjednom, ali ne moze, ipak ima tu previse caka 🙂

Druga stvar je sto si ipak uzeo low-end telefon. Sve dok ne uzmes nesto sto je iz vece klase, ili neki WIndows Phone telefon, uvek ces nalaziti da nesto ne valja (te ekran, te zvuk, te kamera, te sporost...).
A preko toga dolazi ove finese oko programa sa kojima ti bas imas problema 🙂

Al sam te udavio a i ostale 😀 Ja ko baba narikaca 😀 Nisu mi debeli prsti ali treba da se naviknem.
Lepo si napisao koliko para toliko i muzike 🙂

Ma interesantno je prisetiti se da nece svako doci i pitati tek nakon 2 godine koriscenja... ima i onih koji prvi put imaju dodir sa smartfonom, dobijes novu perspektivu.

Ajd' da pitam, mozda je neko imao slicno iskustvo, naime devojka poseduje ovaj telefon, poslednja verzija softvera, (ukoliko je to bitno), desava joj se cesto da telefon sam pojaca zvuk do maximuma. Ona podesi kako joj odgovara, par sati je ok i onda se slogira kad je neko nazove.

Ajd' da pitam, mozda je neko imao slicno iskustvo, naime devojka poseduje ovaj telefon, poslednja verzija softvera, (ukoliko je to bitno), desava joj se cesto da telefon sam pojaca zvuk do maximuma. Ona podesi kako joj odgovara, par sati je ok i onda se slogira kad je neko nazove.
Dugme sa strane regulise jacinu tona, moze ona da podesi jacinu kako zeli ali ako mahinalno pritisne to dugme za pojacavanje zvuk ce biti pojacan. Samo dugme smesteno je tako da je bas dusu dalo da ga pritisne mahinalno
kad uzima telefon u ruke. Ako ipak nije tako onda je neki kvar telfona.

Cao ljudi,
Imam masku na zatvaranje a razmisljam o nekoj silikonski da makar malo smanjim velicinu telefona. Da li neko preporucuje neku da se narucuje iz kine ili da na gde moze da se nabavi u ns.
Hvala

@dzidza_bidza,
Ja telefon hvatam levom rukom tako da je to razlog zasto zakacim taj taster.

@alfaunits,
Evo vec treci dan telefon nije bio na punjacu, prestao sam da ga stalno palim i da jurim nesto po ekranu.
Nabavio sam olovku, mala olocica od plastike sa gumenim vrhom, sad mi je lakse da kuckam, olovcicu sam
kupio na NBg buvljaku. Neke aplikacije sam grupisao ali nemam pojma kako da uradim rename grupe, pise
direktorijum i to latinicom, mobilni je sav konfuzan, malo latinica, malo cirilica, malo engleski. Lokalizacija
za ovaj mobilni kriminalno je uradjena.

Auuuuu - nemam pojma za to! 😀 Ja nikada srpski ne koristim! I za mnogo bolje modele telefona pa su lokalizacije komicne.

Auuuuu - nemam pojma za to! 😀 Ja nikada srpski ne koristim! I za mnogo bolje modele telefona pa su lokalizacije komicne.

Tako mi je stigao podesen, malo je komicno gledam prognozu a ono malo engleski pa malo latinica pa malo cirilica :d
Inace kod mene su svi linuxi lokalizovani na cirilicu, ***. kad vec ima lokalizacija zasto da je ne koristim ako neko tamo u svetu
brine i o nasem jeziku. KDE distro je najbolje lokalizovan, nekad neki prevodi izgledaju smesni ali to je tacan prevod,
mozda neki strani izrazi ne trebaju da se prevode bas tacno, mozda neka varijanta slobodnijeg prevoda ali o tome
treba da odluce lingvisti kojih ima u timovima za prevodjenje.

Da se malo vratimo na temu... Dakle, P780. Meni se danas pojavio novi update s228.
Malo nesto 8~9 Mb, fix za stabilnost uredjaja. Ja sam odmah instalirao i ne vidim nikakve promene. Bar ne jos uvek, na prvi pogled.
EDIT: Updated communication module: Baseband version P780.V24, 2015\01\06 9:40

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno