Šta je novo?

Lenovo P780

Kako preko racunara pristupiti internoj memoriji telefona? Odnosno, moze li se telefonu bez kartice pristupiti kao removable drive-u? USB konekcija izbacuje Lenovo Suite, my computer prijavljuje 2 drajva, ali internoj nemam dalji pristuo osim instalacije Suite-a

Valjda moze kad se veze kao media drajv, ili tako nesto, na svim androidima je tako...

Uopste mi ne nudi nikakvu drugu opciju sem otvaranja Lenovo suite, kao na slici u prilogu. Cak i kada odem na "Open folder" ulazim samo u folder za instalaciju Suite-a i Mobile Assistant, nikako klasican pristup particiji.

Prilozi

• Untitled-1.jpg
    Untitled-1.jpg
    746.4 KB · Pregleda: 153
Poslednja izmena:
Jel mogu da koristim GravitiBox na P780? Na poslednjoj verziji SW-a sam, telefon root-ovan.

Дечаци шта се догађа са с227 вреди ли прелазити са с124 или не?

na xda sam nasao ovo:

jel ce to resiti?
on znaci ima kineski model i flesujemo to prvo? pise da ne radi deo mreze,jel to nema veze kod nas?

Da li mozes da stavis po stavkama sta treba i kako da promenim drajver za modem na telefonu .
Telefon je otkljucan i imam instalirane neke programe za recovery ali sta god da pokusam nece da updatuje drajver.

Sistem je 4.4.2

Samo flesujes iz (kastm) rikaverija i to je to.
Ali ne te sto ti mislis za povratak programe, nego custom recovery...

Poslednja izmena:
To su vec osnove androida, moraces da naucis sam. Trazi na guglu sta je custom recovery pa kad skontas sta je to, rutuj telefon, pa stavi recovery za tvoj telefon itd... Moraces da citas malo o tome.

telefon je rootovan i kad udjem na ono gde idem sa volume up i down i sto ulazim na power dugme , kad god idem na .zip fajl od drajvera za mob kaze da nemoze .

Pa jel ti custom ili fabricki recovery?? Sa fabrickim ne mozes, skini neki custom. Pa ga ubacis preko mobileuncle programa.

fabricki pokusao preko uncle da ubacim recovery_P780_CWM_6.0.1.5 i opet mi na resetu bacio na fabricki .
Sta god uradio on baca na fabricki , poludecu ceo dan pokusavam da instaliram drajver za modem jer mi je fon prakticno mrtav pa cisto da probam . Ma da sam ubedjen da je nesto sa hardverom , ali bi voleo da probam da instaliram V52 Modem_P780_V52.zip cisto da vidim da li ce da radi.

Sad sam nesto gledao i nesto sam primetio za sve ovo da li mora supersu biti pro?

Poslednja izmena:
Ne znam sto nece recovery, probaj neki drugi. Ne mora pro supersu.

Ceo dan sam izgubio fleshovanjem i pokusajima da instaliram drugi drajver za modem da bi sinoc ustanovio da je kvar mehanicke prirode , jednostavno leziste za karticu je bilo labavo . Malo sam iskrivio onaj metal i problem resen , telefon radi bez problema

Jel zna neko koja je procedura za reklamaciju telefona, obzirom da garanciju daje PIN Computers? Da li telefon nosim u Handy gde sam ga kupio ili treba u PIN servis? Imam problem sto se u telefonu cuje neko zveckanje, kao da je neki srafcic unutar samog telefona slobodan pa se bojim da ne napravi kratak spoj.

Nosi u Handy, PIN smara uzasno, na sve moguce nacine.

Da li je Ramexpender kompatibilan sa P780?

Kupio u prodavnici Handy pred bozic Lenovo A536, cenovni rang do 150€, vise para nisam imao. Baterija je kapaciteta 2000mAh i traje 1-1,5 dan.
Prodavacica iz Handy radnje ima isi takav model i kaze da i njoj toliko traje bateria, da li je to normalno?
Vidim da neki Lenovo modeli imaju duplo jacu bateriju od 4000mAh, da li bi ta jaca baterija mogla da se stavi u ovaj moj Lenovo A536?
Uspeo sam i da zeznem telefon nijedan OS ga nije prepoznavao, preko noci icureo mi je sav kredit, wi-fi kacim na svoj ruter.
Odneo sam telefon u Handy prodavnicu i uradili su mi fabricki reset i sad je ok.
Zbunjuje me to sto kad zakacim telefon na PC sa USB kablom, OS Linux ili Win7, kopiram nesto na SD karticu, zavrsim kopiranje,
nema klasicnog dismounta kao kod svakog USB uredjaja?
Ima problem sa kucanjem pa razmisljam da kupim olovku ali nemam pojma gde ima da se kupi u BG?
Postoje dve vrste olovki video sam na netu, jedna olovka je laser a druga je samo olovka sa nekim vrhom od gume ili sundjera.
Da li bi te olovke radile na ovom mom modelu Lenovo A536?
Danas sam se sokirao prog Evernote (ikona slona) koji je difoltno instaliran nema podrsku za linux a sam Android je linux :(
Dobio sam email da setujem pass za program i da skinem verzije za sve uredjaje. Pokusao sam da skinem iz linux a ono izbaci poruku
da ne postoji verzija za linux, uzas....

Poslednja izmena od urednika:
Dok ne stavis mnogo bolje tacke, zareze i upitnike, ne verujem da ces dobiti odgovor, previse ti je konfuzan post :)

Dok ne stavis mnogo bolje tacke, zareze i upitnike, ne verujem da ces dobiti odgovor, previse ti je konfuzan post :)
Napisao sam a sad prepravio kako sam znao i umeo, ako neko zeli da razume i odgovori on ce i odgovoriti. Jedno od nepisanih pravila svih foruma je da se
ne gleda gramatika i stil pisanja. Ako ti nije jasno ne pokusavaj ni da odgovoris, lakse tebi a i meni. Sa tarzan prevodom na engleski dobijao sam
odgovor na stranim forumima, niko mi nije prigovorio na los engleski.

Wow, ja sam vise komicno rekao, ali sad vidim da si sasvim drugo pitao od onoga sto sam prvo mislio. Dobro da jesam:)
Nor.mislio sam da smatras da ima tvoj model sa 4000mAh. Ne mozes ubaciti vecu bateriju. Fuzicki bi morala biti veca.
Dismount zavisi kako se poveze uredjaj. Ako je kao USB storage ima, dok za povezivanje kao MTP uredjaja, sto je slucaj kod vecine Androida i skladista na njima, nema dismount.
Za olovku, nemam pojma.

Hvala na odgovorima :)
Mozda je pitanje oko baterije glupo ali sam se vodio analogijom drugih baterija koje imaju iste dimenzija ali manji ili veci kapacitet.
Imao sam Motorolu, klasicni model mobilnog tzv. preklapaca, baterija traje nedelju dana.
Povezujem se preko MTP protokola, tako mu je namesteno a ja ne znam da promenim ili i ne moze drugacije. To cak nije ni radilo kako treba,
posle reseta radi. Citao sam na netu ljudi kukaju na MTP protokol da je dosta spor.
Ovo mi je prvi android, na PC koristim linux i ocekivao sam vise mogucnosti od ovih telefona koji rade na Android OS, imam SD karticu od 32GB
i totalno mi je bezveze da ne mogu definisati da je SD kartica kao /home u linuxu sa svim direktorijumima koji se tamo nalaze.
lustracije radi mislio sam da kad radim sa programom za film on prvo potrazi film na diru Video na SD kartici ili snimak sa kamere da se upise
na dir Picture na SD kartici.

Ne moze od drugih veca baterija, a jesi potrazio kod kineza da li ima za njega bas veceg kapaciteta, dosta modela ih ima i onda nekim akrobacijama uguraju malo vise, ili dosta vise ali onda malo izboce ledjni deo, sto tebi ne bi trebao biti problem ako je u futroli (ne izboce ga 3-4mm naravno)!?

Za Lenovo telefone je nepotrebna veca baterija, sistem je stvarno dobro uradjen, da ne cure baterije na sve strane. Ekran je jedini stvarno veliki potrosac i od njega sve zavisi.

Da li ces koristiti MTP ili USB Storage zavisi vise od telefona - na nekim telefonima uopste nije moguce nista sem MTP povezivanja (cak i za SD karticu).
Obicno imas opciju na telefonu, kada povezes ga sa racunarom, da se prikaze kao USB Storage ili MTP. Ako je uopste moguce.
MTP je naravno sporiji, jer ne samo da je ogranicen brzinama USB-a i flasha na kartici/internoj memoriji, vec radi i processing na samom telefonu i racunaru (jer preko MTP protokola, maltene kao preko mreznog protokola, ne idu podaci direktno na storage medium, vec ga obe strane procesuiraju kao da je mrezni protok - telefon je taj koji upisuje podatke u tom slucaju; dok u slucaju USB Storage-a je Windows/racunar taj koji radi sam upis na medium)

Sto vise gledam i probam ovaj moj telefon tomi se sve manje dopada Android i koncepcija kako je taj linux
pretumban i ogranicen u odnosu na klasicni Torvaldov linux. Danas skinem neki prog za screenshot, il sam
ja blesav i glup ali to ne radi. Program je rezidentan i opcija za snimanje je se pritisne istovremeno na 1sec
volumen dugme i dugme za gasenje, probam nista se ne desava. Namestim opciju da se telefon protrese i
da to okine screenshot, to je kao i kliknulo ali kad sam otisao na dir gde bi trebao da se nalazi snimak nema nista.
Stavim drugi program koji je najprostiji i nije rezidentan nego se ukljucuje pa onda se ide dalje, tu treba 2 sec da
se drze vec gore spomenuta dva dugmeta, nista nije uradio.
Gledam reklamu za moj telefon nesto mi se ne slaze oko interne SD kartice, pise da ima internu od 8GB a
ja vidim da je od 6GB. Kod eksterne SD kartice sve se slaze jedino sto ne vidim kako da nateram programe da
pisu po njoj, ovako ona sluzi kao neki magacin koji mogu da punim sa PC ili svaki puta da sa interne kartice prepisujem
na eksternu.
Baterija je izdrazala ceo jedan dan uz kratkotrajno koricenje telefona, pokazivalo je danas ujutro cak 65% ali cim sam
nesto gledao ode naprasno na 30% i tad sam telefon nakacio na punjac.

Sta reci nego vrati telefon pa probaj windows ili IOS platformu.
Ali, deluje mi kao da ces jednako biti ne(zadovoljan) sa bilo kojim pametnim telefonom.
Mozda da sacekas neki novi android model sa ekstremno jakom baterijom kao sto je bio p780 ili da uzmes neki kvalitetan "dumb" model ako je trajanje baterije od presudnog znacaja.

Poslednja izmena:
Lega, screenshot bi trebao na samom Androidu da radi uz neku kombinaciju Volume up ili Down, Home i Power tastera - ne znam na kom telefonu je koja tacno.
Posto si rekao da je Lenovo probaj Power i Volume Down - to radi na Lenovo P780 recimo, bez ikakvih dodatnih programa (koji inace ne znam cemu sluze, jedino ako u igricama ne moze Screenshot da se uradi bez njih).

Za memoriju, da, 8GB je interna memorija verovatno, ali se tu racuna i ono sto zauzima sistem (to vazi za sve telefone, cak i dumb!).
Sto se SD kartice tice, za koji program ti konkretno sta treba? Za neke moze da se podesi (tj. imaju podesavanja), za neke ne (napravljeni su tako glupo da nema promene, uvek pisu na internu memoriju, jer je na njoj /data).

Sto se baterije tice, probaj da uradis kalibraciju jednom, ako ima na tom telefonu (potrazi Lenovo Power Manager aplikaciju, pa nadji da li ima kalibracija negde).

Imaj na umu da su ekrani najveci potrosaci, sem ako neka aplikacija ili sam OS nemaju neki bug koji srce CPU, pa samim tim i bateriju uzasno (sto se desavalo, ima Djilkoshev thread o wakelocks, ne mogu da se setim kako se zvase :D).
Ako se ne varam, nekih max. 5h screen on time mozes ocekivati od tog telefona, kako za sta...

P780 recimo moze 12h da izdrzi ako se gleda Youtube preko wifi-a, ali samo 9h mi izdrzi ako gledam preko wifi-a neki klip sa kompa (pricam o vremenu koliko je ekran ukljucen, to moze biti i u rasponu od 5 dana).

Zavisi za sta koristis telefon, ali generalno, ako ga koristis - dva dana ce izdrzati samo telefoni kao sto su P780, Mate 7 i slicnih sa ogromnim baterijama.
EDIT: E, da, ako imas Dual SIM varijantu, imaj na umu da one ipak srcu malo vise nego obicni telefoni. Ako ti je jos los signal (ili cak i slabiji signal uopste), to moze vise potrositi bateriju nego nesto drugo.

Poslednja izmena:
Hvala na pojasnjenju :) Ja akam linux i to nekoliko komada pa stalno pravim analogju sa ovim Lenovom jer je Android OS isto linux.
Znas kako je kad matorac dobije novu igracku, probam sve i svasta pa sam tako i naleteo na programe za screenshot, u principu
koji ce mi klinac nije to linux na PC pa da nesto slikam sa ekrana i kacim na forum. Probao sam jedno 6 programa ni sa jednim nisam
uspeo nista da uradim.

Ovo oko memorije nije mi bas najjasnije, 8GB ne moze biti 6GB, sistem tu memoriju prikazuje kao internu SD karticu. Jedino sto mi pada
na pamet da je tih nedostajucih 2GB skriveno i drugi je file sistem npr. ext4 a ovo sto se vidi je Fat32.

U principu telefon mi treba za telefoniranje i sms, ne igram se uopste.

Nisam probao da gledam youtube sa interneta, mislm da je cerka malo probala tako da ne mogu nista konkretno zakljuciti.
Sve sto sam do sad radio je isprobavanje, malo browser, dovlacenje aplikacija i isprobavanje.

Imam dual SIM, stavljena je samo jedna SIM kartica, telekomov signal mi je ocajan. Wi-fi je super, kacim se na svoj ruter.

Potrazicu Lenovo Power Manager, u samom telefonu nema te aplikacije jedino nekako da se skine i instalira. Toliko toga sam
instalirao pa deinstalirao tako da bi smece koje je ostalo trebalo pocistiti. Ostalo je sigurno smeca a ovi programi za screenshoot
su otvarali svoje dirove. Sa cime ocistiti to je pitanje? da sam na PC znao bi jer uvek mogu da idem kao root i pocistim djubre.

Najbolji nacin za ciscenje je da uradi Factory Reset - sve ce ti izbrisati, cak i naloge, pa onda iz pocetka sredi telefon.

Da, za tih 8GB postoji vise particija, i sistemskoj nemas pristup. Mozes rootovati telefon, pa imati pristup svemu, ali vise ces moci da zeznes tako nego sto ces nesto imati koristi, po meni :) Pogotovu ako si Linuxas i "mislis da znas". Ovo nije isti OS, samo ima istu osnovu :(

Za telefoniranje i SMS, telefoni kao sto je taj bi trebalo bez problema nekoliko dana da izdrze. Mada sam primetio da mnogo manje izdrzi baterija ako je los signal (ovo vazi i za single SIM, za dual SIM je nesto losije naravno).
Npr. dumbfon koji meni izdrzi 2 nedelje, ista kartica/telefon kod mojih ne moze nedelju dan da izdrzi :( A signal je mozda 10-20dBm slabiji.

Sta reci nego vrati telefon pa probaj windows ili IOS platformu.
Ali, deluje mi kao da ces jednako biti ne(zadovoljan) sa bilo kojim pametnim telefonom.
Mozda da sacekas neki novi android model sa ekstremno jakom baterijom kao sto je bio p780 ili da uzmes neki kvalitetan "dumb" model ako je trajanje baterije od presudnog znacaja.

Imam Motorolu preklapacu koju sam dao zeni jer je svoj zeznula. Baterija drzi nedelju dana, zaboravim kad sam ga punio.
Imao sam stare telefone i zezanje sa punjenjem skoro svaki drugi dan, kad sam kupio Motorolu svanulo mi je.
Sad opet moram da se navikavam na punjenje mobilnog svaki dan ili svaki drug, malo mi to truba, pametan telefon
al srce baterije. Malo je to previse skupa igracka za moj standard ali sad sta je tu je...:)

Nazad
Vrh Dno