Lega, screenshot bi trebao na samom Androidu da radi uz neku kombinaciju Volume up ili Down, Home i Power tastera - ne znam na kom telefonu je koja tacno.
Posto si rekao da je Lenovo probaj Power i Volume Down - to radi na Lenovo P780 recimo, bez ikakvih dodatnih programa (koji inace ne znam cemu sluze, jedino ako u igricama ne moze Screenshot da se uradi bez njih).
Za memoriju, da, 8GB je interna memorija verovatno, ali se tu racuna i ono sto zauzima sistem (to vazi za sve telefone, cak i dumb!).
Sto se SD kartice tice, za koji program ti konkretno sta treba? Za neke moze da se podesi (tj. imaju podesavanja), za neke ne (napravljeni su tako glupo da nema promene, uvek pisu na internu memoriju, jer je na njoj /data).
Sto se baterije tice, probaj da uradis kalibraciju jednom, ako ima na tom telefonu (potrazi Lenovo Power Manager aplikaciju, pa nadji da li ima kalibracija negde).
Imaj na umu da su ekrani najveci potrosaci, sem ako neka aplikacija ili sam OS nemaju neki bug koji srce CPU, pa samim tim i bateriju uzasno (sto se desavalo, ima Djilkoshev thread o wakelocks, ne mogu da se setim kako se zvase

).
Ako se ne varam, nekih max. 5h screen on time mozes ocekivati od tog telefona, kako za sta...
P780 recimo moze 12h da izdrzi ako se gleda Youtube preko wifi-a, ali samo 9h mi izdrzi ako gledam preko wifi-a neki klip sa kompa (pricam o vremenu koliko je ekran ukljucen, to moze biti i u rasponu od 5 dana).
Zavisi za sta koristis telefon, ali generalno, ako ga koristis - dva dana ce izdrzati samo telefoni kao sto su P780, Mate 7 i slicnih sa ogromnim baterijama.
EDIT: E, da, ako imas Dual SIM varijantu, imaj na umu da one ipak srcu malo vise nego obicni telefoni. Ako ti je jos los signal (ili cak i slabiji signal uopste), to moze vise potrositi bateriju nego nesto drugo.