Šta je novo?

Ikom - Digitalna tv

Da. I kod mene isto. :trust: Primetio sam još da se N1 vodi pod imenom "Test 2", a dok skenira kanale video sam da se pojavljuju "Test" i "Test 2". Pretpostavljam da je onaj prvi Grand. Međutim, posle ih nigde nema na listi programa.

P.S. Panasonik TV, CAM.

Da, posle skeniranja, 898 je N1 a 899 taj Grand. U listi kanala su skriveni još uvek, ali su gledljivi kada se "učuka" ovo na daljinskom.

Ja ne verujem da su gledljivi šta god radio. :d

To se podrazumeva. Mislio sam na "vidljivi", ali sam se pogrešno "odrazio".

Pozz. Da li mozete da mi preporucite neku eksternu tv karticu koju bih mogao da povezem na Ikom-ov STB?
Hvala unapred.

A? Zašto bi povezivao "TV karticu" na Set-Top-Boks i kako?!

Pod "TV karticom" se obično podrazumeva TV prijemnik koji je u formatu PCI/PCMCI, odnosno PCIe/ExpressCard, "kartice" za nadogradnju PC, odnosno laptop računara. TV prijemnici za računare još postoje sa USB i vremešnim FireWire interfejsom, a takođe se postavlja pitanje i da li želiš da "hvataš" analogne ili digitalne programe.

STB je takođe prijemnik koji filtrira i demoduliše izabrani TV program iz gomile kanala koji su dostupni u etru, odnosno kablu i niti može da "ugosti" TV prijemnik za računar niti bi to imalo smisla.

Šta ti zapravo želiš da uradiš? Da snimiš TV program?

Poslednja izmena:
Рецимо да има лаптоп на коме хоће да гледа програм са СТБ (нема телевизор или хоће да снима програм или планира да узме још један СТБ за ово или нешто слично) па му је потребан видео ин. За то може и нека графичка са таквим улазом али је екстерни тв тјунер јефтиније решење а за лаптоп много реалније. Видео излаз из СТБ у видео улаз теве картице, то у лаптоп или комп и ето телевизије.
Ја сам Д3 повезао директ на монитор али и видео излаз из Д3 на улаз теве картице па када нешто радим на компу, а хоћу да имам и теве програм пред очима, укључим преко картице. Кад хоћу фул ХД квалитет, онда преко ХДМИ кабла.

Hvala na odgovoru.
CRT tv vise ne koristim, novi tv jos uvek nije u planu, pa sam planiaro da kablovsku ( analognu i digitalnu ) povezem na komp i gledam preko monitora ( Dell 23" ) preko neke tv kartice. Da li je to izvodljivo?

Naravno, izvodljivo je. Ja tako preko Kaona i Pinnacle kartice gledam IKOMov program vec puno godina unazad. Ponekad i snimim neku emisiju.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Mozes da uzmes bilo koju karticu. Cak ni ne mora da je TV, vec samo da ima video in (u njega ces utaknuti izlaz iz Kaon risivera koji dobijes od IKOMa). Ali lakse je naci TV karticu, pa se zato koriste. Moja je jaaako matora i nema ih vise na trzistu.

Nista "digitalno/analogno", programe biras na risiveru.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Не би требало да буде проблем да се користи било која пристојна теве картица која има RF и видео улаз. Нисам у току са ектерним па не знам да ли је уобичајено да имају све улазе. Ако монитор има више дигиталних улаза а СТБ има дигитални излаз, онда ти бар за дигиталну телевизију није потребна теве картица.

Nista "digitalno/analogno", programe biras na risiveru.
Постоји варијанта да убоде антенски кабл у теве картицу и прати аналогне програме, оно што ти помињеш је гледање дигиталних програма аналогном везом (најчешће прилично боља слика) и треће је фул дигитално тј да дигитални излаз из пријемника (ако га има) повеже на дигитални улаз монитора/ТВ-а.

Konekcije od monitora:
Connectivity
1 Digital Visual Interface connectors (DVI-D) with HDCP
1 DisplayPort (DP)
1 Video Graphics Array (VGA)
1 USB 2.0 upstream port
4 USB 2.0 downstream ports
DC power connector for Dell Soundbar

Moze li direktno sa ikomovog stb-a, ili je ipak potrebna tv kartica?
Razmisljao sam o ovoj: LEADTEK WinFast DTV Dongle H Plus, verujem da tuneri marke Intex nisu kvalitetni?

Hvala vam puno.

@Calexx: To, da! Nisam bio dovoljno detaljan. Moze antenski kabl da ubode direktno u TV karticu i da prati analogne programe. Ali skapirao sam da Hurricane vec ima IKOMov risiver i onda ne mora (ne treba) da koristi tjuner TV kartice, vec taj sa risivera (koji hvata gomilu programa, digitalne, zakljucane...).

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Trenutno imam Flat 2 standard, a od 01.02.2015. prelazim na Flat 3 standard. Koja bi opcija bila najbolja s obzirom na okolnosti?

Najbolje bi bilo da uzmeš od Ikoma risiver koji ima HDMI izlaz i nabaviš adekvatan adapter (na DP ili DVI-D) pa ga priključiš direktno na monitor. Ako ti istovremeno treba i komp, onda jedino preko neke karte koja ima video ulaz.

Imaš i DVB-C prijemnike za PC, ali ti preko njih neće raditi pay kanali, a ni izvestan broj filmskih.

Poslednja izmena:
Trenutno imam Flat 2 standard, a od 01.02.2015. prelazim na Flat 3 standard. Koja bi opcija bila najbolja s obzirom na okolnosti?

Najbolja opcija bi ti bila da nabavka DVB-C kartice za kompjuter.
Na taj način bi koristio DVBViewer za gledanje i snimanje i izbacio KAON iz priče.
Kad pređeš na Flat 3 ubodeš CONAX i karticu u DVB-C karticu i dobijaš i HD i pay kanale.

Ali skapirao sam da Hurricane vec ima IKOMov risiver i onda ne mora (ne treba) da koristi tjuner
Не знам како је код Икома, СББ нема исте програме (тачније, нема локалне теве програме на дигиталној него само аналогној) па је понекад потребно и да се гледа баш ... аналогни програм.

Ja sam se preporodio sa HD risiverom koji daju, uzeo sam sve kanale, cak i obicni koji nisu HD izgledaju xxx puta bolje. Nisam hteo CI karticu zbog EPG-a koji bi isao preko TV-a, lakse je sa dva daljinca. Takodje, risiver ima usb, pusta filmove, verovatno i jos ponesto, tek cu da se igram...

Moze li model uredjaja koji se dobija kod Ikoma za Flat 3 standard?
Hvala vam puno drugari.

Najbolja opcija bi ti bila da nabavka DVB-C kartice za kompjuter.
Na taj način bi koristio DVBViewer za gledanje i snimanje i izbacio KAON iz priče.
Kad pređeš na Flat 3 ubodeš CONAX i karticu u DVB-C karticu i dobijaš i HD i pay kanale.
Pa sad... možda bi bila najbolja opcija, ali takvu karticu će teško naći kod nas, ako znaš gde ih ima daj link. Inače, njihova cena se na Ibeju kreće između $80 i $120, pa na to još poštarina, porez i carina. Ne verujem da bi ga izašla manje od 150€. Doda još malo para pa kupi TV. :S:

Konekcije od monitora:
Connectivity
1 Digital Visual Interface connectors (DVI-D) with HDCP
1 DisplayPort (DP)
1 Video Graphics Array (VGA)
1 USB 2.0 upstream port
4 USB 2.0 downstream ports
DC power connector for Dell Soundbar

Moze li direktno sa ikomovog stb-a, ili je ipak potrebna tv kartica?
Trebalo bi da može. Treba ti HDMI-na-DVI-D adapter, a grafičku od kompa povežeš preko DP. Posle samo na monitoru menjaš izvor signala.

Razmisljao sam o ovoj: LEADTEK WinFast DTV Dongle H Plus, verujem da tuneri marke Intex nisu kvalitetni?
To jeste hibridni prijemnik, što znači da može da hvata i analogne (PAL) i digitalne (DVB/HDTV) kanale, ALI... on ima DVB-T prijemnik koji ti kod nas ničemu ne služi (drugi standard), tako da ćeš na kablovskoj moći da hvataš samo analogne kanale (SD rezolucija).

Ako hoćeš i digitalne onda ti treba DVB-C prijemnik za PC, bilo u vidu internog ili eksternog uređaja, ali ćeš i tada biti ograničen na nešto manji broj kanala i nećeš moći da gledaš one za koje si platio u okvitu Flat 3 paketa (pay programi) jer ti za njih treba CA modul i smart kartica sa ključevima koji se dobijaju od Ikoma, a to ti je već skup sport.

Hvala vam puno.
Nema na čemu. 🙂

Да би повезао STB на монитор, за почетак је потребно да има STB са HDMI излазом али опет остаје питање да ли графичка има DP излаз да може да повеже и комп. Неко решење је HDMI свич, а оно може да буде сасвим ОК уз такав свич са даљинским ... већ дуго планирам да набавим неки такав са Алија, мислим да су реда 5€ али никако да решим.

Да би повезао STB на монитор, за почетак је потребно да има STB са HDMI излазом
Echolite HDC-2210 ga ima, a i uz Flet 3 mora da dobije STB sa HDMI izlazom jer u paketu ima barem 3 HD kanala.

али опет остаје питање да ли графичка има DP излаз да може да повеже и комп.
Stvarno ne znam koja grafička ga danas nema, al' čak i da je tako, apgrejd grafičke je dobra investicija.

Неко решење је HDMI свич, а оно може да буде сасвим ОК уз такав свич са даљинским ... већ дуго планирам да набавим неки такав са Алија, мислим да су реда 5€ али никако да решим.
U monitoru već ima ugrađen svič, samo neka vidi kako će PC da poveže na DP, kako bi i bio red.

Поменуо сам да мора да има јер ми је деловало да сада нема. Наравно, када добије такав СТБ, један детаљ је решен.

Ако има картицу из потписа, претпостављам да нема DP а нисам обраћао пажњу које графичке га сада имају. Ја рецимо до прошлог лета нисам имао па сам купио плочу која на себи има и DP али још нисам одлучио да купим и DP кабл да тако повежем. Пошто сам већ набавио HDMI свич, а он ми је ближи од монитора, лакше ми да тако мењам сигнал. Још ако купим и свич са даљинским, све ће да буде још лакше. Наравно, ако набави нову графичку, DP кабл и монитор му је под руком да мења улаз, онда је тиме решио све.

Potpis! Skroz sam zaboravio da to postoji! :d U pravu si, nema. Mislim da ga sada imaju sve Intel ploče koje podržavaju integrisanu grafiku, a to je valjda većina, ne znam - ne pratim ni je više.

Ipak mu je HDMI svič najjednostavnije rešenje. Ima ih na KP za sitne novce.

Hvala vam puno, zaista ste najbolji! Sacekacu da Ikom donese STB a nakon toga kupujem svic sa daljinskim i resen problem!
Javicu se sa utiscima!Ziveli.

Nazad
Vrh Dno