Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

#116 - Dubai, od tenisa, preko satova do reke
Ovde nikakvih staza i nema. Mada, kad ih prave, onda ih obično prave kako treba, kao i sve ostalo. Pa još izuzetno brzo, nema ono da jedan radi, a njih 10 se gledaju. I sve je besprekorno čisto, a u ovom filmu će moći da se vidi i kako nekoliko radnika čiste samo jedan pešački nadvožnjak. Pritom su verovatno plaćeni lošije od naših lezilebovića. Uglavnom, ovo mi je bila prva ozbiljnija vožnja, bez previše iskustva sa biciklom i mentalitetom, pa je malo penzionerski. Ali i dalje najbolje prevozno sredstvo.

Ako se neko seća kako je pre izgledala taxi "stanica" kod piramide, onda ima razloga za veselje. Konačno su proširili asfaltni deo ulice i tu napravili još jednu traku samo za taksiste, tako da je konačno oslobođena staza za bicikliste u tom delu. Međutim, uvek se nađe neka ****** od tih taksista da auto "parkira" na stazi, tik do pešačkog, jer je on "prvi" na redu u koloni... Inače, ti taksisti su redovno prelazili preko pešačkog prelaza i ostrva i izlazili opet na pešački prelaz, kako bi skretali levo u Jurija Gagarina pre. Naravno, bez ikakvih kazni.

#117 - Deira i Bur Dubai
Sukovi (začini, zlato, tekstil), uske haotične uličice, gužva, gomila pešaka i automobila, nepopisno parkiranje.. tek da se vidi da je i tamo skoro kao i ovde, kad se zađe malo. Jedino je i dalje sve besprekorno čisto, potpuno neverovatno. Nema ni lista salate, ni papirića, ni zgažene pomorandže. Za vožnju i nezgodno i ok, kako gde. Ima svašta zanimljivo da se vidi, a i lokalci opušteno komuniciraju. Mogao sam i da prodam bajk više puta. :) U sledećoj epizodi završetak vožnje kroz istorijski deo (uz Dubai muzej, Heritage Village i još ponešto), a onda sledi vožnja kroz malo moderniji deo, još plaža i poznatih remek-dela arhitekture. I poneki park. No, ovo će verovatno biti poslednji film u ovoj godini (a možda i poslednji uopšte, videćemo).

Treba mi mala pomoc oko kupovine novog bajsa, sad dok su na popustu. Prakticno prvog koji ja kupujem posto imam 28 godina, a poslednju biciklu sam vozio sa 12. Kad sam bio mali zeleo sam drumasa (tj. kako smo ga zvali desetobrzinac) ali otac mi je napunio glavu da sa njim cim naletim na manju rupu ode guma i zaglavio sam sa BMXom. Tako da sad mi treba neko ko je vozio drumasa da mi kaze da li je on zaista osetljiv toliko ili moze da se vozi offroad (za mene je offroad ravan nasip uz reku od Panceva ka Beogradu, znaci nema vecih rupa vec je samo utabana zemlja) ili je bolje kako su mi rekli u prodavnici da uzmem neki trekking bicikl? Drumas mi je san i jedina stvar na koju bi dao preko 200E (http://www.capriolo.com/node/10768), a trekking bi uzeo najjeftiniji u ponudi ili ako nadjem u oglasima za oko 150E.

P.S. Nasipom bi vozio i od Pancevackog mosta ka ovom novom Kineskom i na jos nekim mestima uz reku tako da savet kupi drumasa pa vozi Pancevackim putem i nije bas od pomoci. :) Znaci necu uopste ici uzbrdo, nizbrdo vec samo po ravnoj zemlji gde ponekad moze da se naleti na neku manju rupu i naravno po asfaltu kad predjem na NBG preko novog mosta...

Poslednja izmena:
Za tvoje namene ja licno bih kupio treking.
Ali (i to veliko ali), zasto ne ispunis sebi san? Ako si oprezan gume neces busiti preterano cesto, na nasipu doduse hoces ako uletis u neko trnje i slicno (kojeg ima i na tim nasipima o kojima pricas). Opet, uzmes neke kvalitetnije i deo problema si resio. Ostaje problem neudobnosti, jer ce drumas svakako za te voznje biti neudoban.

Za tebe bi bio idealan neki ciklo kros, samo nisam siguran kojim finalnim budzetom raspolazes. Da ispunis svoju zelju i pritom ne razmisljas previse kao sa klasicnim drumasem. Plus imas bolje kocnice na njemu.
Ovo sam sad bas na brzinu nasao cisto da znas na sta mislim, ne znam da li ima jeftinije:
http://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/bicikli-6/drumski-trkacki-8/focus-cx-bajk#.VJM-1MnnAdA

Drumas mi je san i jedina stvar na koju bi dao preko 200E (http://www.capriolo.com/node/10768), a trekking bi uzeo najjeftiniji u ponudi ili ako nadjem u oglasima za oko 150E.
Au bre...pa kakva je ovo tuga od bajsa?

Ne, to samo ima neki oblik retro drumasa, i nista vise zajednickog.
Ima capriolo interesantnije modele slicne koncepcije sa bar alu ramom....

P.S. Nasipom bi vozio i od Pancevackog mosta ka ovom novom Kineskom i na jos nekim mestima uz reku tako da savet kupi drumasa pa vozi Pancevackim putem i nije bas od pomoci. Znaci necu uopste ici uzbrdo, nizbrdo vec samo po ravnoj zemlji gde ponekad moze da se naleti na neku manju rupu i naravno po asfaltu kad predjem na NBG preko novog mosta...
Mozes ti drumasom bez problema utabanim stazama, ali brzo bi skontao da je to besmisleno i da je mnogo sladje juriti 40km/h po tom ravnicarskom asfaltu.

Lose u tvojoj nameri su tih 200eur.
Za taj novac bukvalno ne mozes kupiti drumasa iz ovog veka, znaci ostaje samo izbor retro drumasa, sto ne znaci da su oni losi, ali moras imati na umu da su to bicikli koji se mnogo voze pa ces teze naci nekog u pristojnom stanju.

Ljudi obicno predju na drumasa da bi prelazili jos vise kilometara, nakon sto ukapiraju da prelaze mnogo kilometara....

Evo ti jedan koji premasuje tvoj budzet, ali je prilicno povoljan:
http://www.2bike.rs/cikloberza/mali...ocus-variajo-full-tiagra-3x9-vrh#.VJNCkMaoFRy

Ili da trazis neki treking bajs...

Poslednja izmena:
Hvala obojici na odgovorima i na pokazivanju sajta 2bike, posto sam oglase do sada gledao na KP i na polovni automobili, a ovde ih ima vise, bolje su opisani i povoljniji. Meni je cena trenutno problem (ipak zivimo u Srbiji) i zato sam postavio link ka onom drumasu jer je najjeftiniji koji sam nasao na tom sajtu i samo bi se za drumasa otvorio ~200 EUR, sve ostale varijante su oko 150 EUR posto ipak nisu ono sto sam sanjao od malena :) Al posto kazete da ovaj ciji sam link stavio nije bas neki onda cu ipak traziti neki trekking na oglasima...

Pokusaj da pozajmis od nekoga neki MTB/Trek/... za probnu voznju i da vidis kako ti lezi. Za ovaj teren koji si naveo da bi njime vozio, najbolje lezi MTB, za to je i pravljen. Ako ne planiras neke duze ture nema svrhe da juris drumasa.

@markota

Ni ja ne bi uzimao drumaša da vozim po zemlji. Neće ništa da mu fali, ako je razumnog kvaliteta, ali tebi će da bude neudobno i nećeš koristiti prednosti tog bicikla. Osim ako nije neka robusnija CX varijata, pa da nagaziš i po zemlji i po asfaltu. Al' to ti je definitivno izvan budžeta. Osim ako ne nađeš neki odgovarajući čelični, pa nabaciš šire gume. Mada ništa od toga nije priča za "prvi" bajs. :)

Meni to što si opisao zvuči tačno kao treking situacija, nikako kao MTB, al' fakat ćeš ovo drugo naći za manje pare tj. dobiti više za iste pare. Možda je ipak najbolje da sada samo gledaš da prođeš što jeftinije, a vrlo brzo će ti se kas'ti dal' te više vuče da se klackaš po zemlji ili proždireš kilometre. Onda prodaš to, razliku zavedeš kao danak neiskustvu i uzmeš ono što ti tačno odgovara. :)

Što je cena manji faktor, to svaki tip bicikla bolje ispunjava želje. I obrnuto. Takođe, što se više izlazi iz okvira osnovne namene nekog proizvoda, to je cena obično veća. Ili u novcu odmah ili za održavanje i servis (ili oba). Ja sam nasip Beograd - Pančevo vozio samo jednom (MTB) i ne bih gao vozio opet, jer je izuzetno truckav (lični utisak). https://www.youtube.com/watch?v=0V9WAWX1mgo Mada, primetio sam da postoji još jedna "traka" utabane zemlje, ispod samog nasipa. Možda je mirnija za vožnju. A truckanje i muka po bicikl zavise i od težine vozača, naravno.

Jel se vozi ovih dana? :D, ja planiram za sredu jedan krug jagodina-strizilovo, u bidon se sipa vreo caj :whip:...

Ja sam i do sad vozio najmanje jednom nedeljnu.
Sad imam malih tehnickih problema pa verovatno pauziram do NG :(

Ja sam vozio jice po fruskoj gori. Malo sam se valjao po blatu. Ali mi nije zao, bilo je fenomenalno :)

Hvala obojici na odgovorima i na pokazivanju sajta 2bike, posto sam oglase do sada gledao na KP i na polovni automobili, a ovde ih ima vise, bolje su opisani i povoljniji. Meni je cena trenutno problem (ipak zivimo u Srbiji) i zato sam postavio link ka onom drumasu jer je najjeftiniji koji sam nasao na tom sajtu i samo bi se za drumasa otvorio ~200 EUR, sve ostale varijante su oko 150 EUR posto ipak nisu ono sto sam sanjao od malena :) Al posto kazete da ovaj ciji sam link stavio nije bas neki onda cu ipak traziti neki trekking na oglasima...

Ako mislis na Capriolov model Eclipse uzmi ga slobodno nisi ti profi vozac neki sada pa da pucas na skupe i bolje delove... Naravno ako imas novca trebas to uraditi ali kako i sam kazes da nemas kao i ja onda novo je novo a imas i garanciju i trebalo bi besplatan servis kao kod mene.

Ja konkretno imam taj model uzeo sam nov pre 2 i po godine, sluzio me je do sada odlicno koliko sam se samo izivljavao na njemu u pogledu brze, zahtevne i duge voznje... Npr presao sam sa tom biciklom do sada preko 8000 km, nisam menjao spoljne gume nikada kao ni lanac niti bilo sta drugo sem unutrasnjih guma i jednom sam zamenio prednje i zadnje paknove kao i jednu pedalu. A buduci da zivim u Uzicu a svako ko zna konfiguraciju Uzica zna da je sve samo brdo i gde god krenes brdo i valovito i uzbrdice, nizbrdice, tako da ako je preziveo kod mene prezivece kod svakoga :d

Udobnosti sto se tice valjda kao i svaki drumas tanke gume osetis svaki kamencic na putu, rupe da ne pricam ako naletis na iole vecu rupu ostajes bez bubrega, kod mountain bicikli samo gume i kramponi toliko amortizuju rupe i neravnine a da ne pricamo o amortizerima koja ima itd... ovamo nema nikakve amortizacije sve se oseca cak i najmanje neravnine, tako da voznju bez dobrog asfalta zaboravi, ja najvise volim da vozim magistralom jer mozes da ides ko covek od 35 - 40 km/h konstantno i da ne kocis i ne zaobilazis svaku rupu kao u gradu jer ih gotovo nema...

Voznja je dosta teza i zahtevnija nego kod mountain bajkova, naravno zbog dosta jaceg prenosa pogotovo u mom gradu gde je konfiguracija sve sama uzbrdica pa ne moze lako izbrdo ni da se mota, i zbog naravno rogova koji dosta otezavaju voznju verovao ili ne cak i nizbrdo, rameni pojas i vrat pri dugimmm spustovima se totalno ukoce, zbog tog povijanja koje moras da napravis jer si pognut sve vreme kako bi drzao volan kako treba.

To mi je prvi drumas i od tada sam shvatio da vise ne bih mogao da vozim nista drugo sem drumasa jer mi jednostavno najvise odgovaraju takvi modeli, brzi, sa jakim prenosom i velikim tockovima, jednostavno volim ultra brzu voznju. Svaka preporuka od mene za ovaj model i ako znam da nije nesto i da ima zilion boljih ali su im i naravno cene bolje, ali ako je izdrzao kod mene ( bivseg atleticara ) verujem da ce izdrzati i kod obicnih rekreativaca :D

I ova dva nisu losa (kod istog lika su):
http://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/bicikli-6/drumski-trkacki-8/trek-1000-4#.VJpE9P-ucA
http://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/bicikli-6/drumski-trkacki-8/trkac-viking-race#.VJpD-v-ucA

U svakom slucaju savetovao bih te da prvo probas drumasa na putu koji ces najcesce voziti, pa onda tek kupuj bajs. Gotovo da sam siguran da bi drumas na toj relaciji koju si naveo bio promasaj. Razumem da te vuce zelja iz mladosti, ali glas razuma govori drugo. Ja sve sto nije asfalt ne bi vozio bez MTBa.

Evo na kraju da javim... Dobio sam pomoc od brata sa par cekova ali i uslovom da kupimo samo novi bajs i uzeo sam, naravno sa obavezom da pozajmljujem bratu kad god hoce :) http://www.bikeland.rs/bicikle/mtb-bicikli/grx-8/1792
Evo jedna slika i iz kuce kad sam stigao sa njim jos novim :)
img20141224153914.jpg

Hvala vam svima na savetima, a pre svega sto ste me odgovorili od onog Eclipsea posto ni u prodavnici bas nisu imali reci hvale za njega. Na kraju eto imam MTB za vozikanje nasipom :)

Prilozi

• IMG_20141224_153914.jpg
    IMG_20141224_153914.jpg
    191 KB · Pregleda: 122
Честитам ти куповину, најважније је да си ти задовољан ;-)

Takodje, pridruzujem se cestitkama...

Hvala puno.. Odgovaram tek sada posto tri dana, iako sam se smrzao i prvog dobio upalu misica, ne silazim sa bajsa :) Ko na lotou da sam, ne bas sedmicu, al sesticu ubo :)

Ekstra bajs markota, neka te sluzi u zdravlju i veselju cheers

Poslednja izmena:
Probah danas da vozim do posla, na drugoj raskrsnici proklizah, vezah bajs i odoh busom. Nije sipana so bila, utabano pa zaleđeno...

Da li je moguce da je neko vozio danas?
Ja sam video neke slike na fejsu, neki likovi iz mog grada vozili danas, ja se pitam da li su normalni

Ja sam presao danas jedno 10-ak km po gradu, bilo je proklizavanja a i ''vidi ovog mentola'' pogleda :d al zabole me :) Ali je stvarno vazduh ledio mozak, cak i kroz kapu a prsti su mi promrzli samo tako.

Bolje suv sneg nego po kisi.. ove godine me jednom uhvatila kisa jedno 20km, vise nema sanse da vozim ako je moguca kisa.

^ zahebano je sad, bar ovde.. led je ispod snega koji je kao brasno pa moze lako da se izgine..

Bolje suv sneg nego po kisi.. ove godine me jednom uhvatila kisa jedno 20km, vise nema sanse da vozim ako je moguca kisa.
Ih 20km...ove godine imam sigurno bar 100km i to po zescoj kisi :(

Voznja ovih dana je moguca samo sa MTB.

btw, jel neko pokusavao da napravi stalak za centriranje tocka?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno