Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovde je poenta što pravila igre nisu jasno definisana, pa svaka šuša može da tumači kako mu padne na pamet, a od "nivoa sile" koju poseduje zavisiće ishod na kraju.
More, pravila su izgleda dobro definisana, ali nasi ljudi nemaju zdrav razum.

Sve lepo pise u prvom postu, a covek pitao da mu se opet objasni.... znaci, nista novo nije mu receno, vec da se PDV uvek placa i da ima trange-frange sitnih troskova otvaranja/poste.
Ali jok.....

I kad takva pitanja ima na ovom forumu (koji je stvarno svetla tacka po pitanju inteligencije u nasoj zemlji ipak, a i sire kada su forumi u pitanju), zasto ocekivati da ce neki shusha, koji je na carini sigurno vezom dosao, razumeti vise?:)

Umesto pravilnog pisanja srpskog i knjizevnosti, decu treba nauciti zdravom razumu i matematickom izrazavanju. Ocigledno im ovo ucenje knjizevnosti poremeti logiku :D

Mislio sam na ono gde se navodi da fizičko lice može da kupuje/uvozi ono što je za ličnu upotrebu, sa razumnim količinama, ne previše često.

Šta to može da ne bude za ličnu upotrebu? Jedan deo stvari da, ali veliki broj može da se koristi i za ličnu upotrebu, ali i ne.
Koje su to razumne količine koje su za ličnu upotrebu? Šta ako naručim paket za porodicu? Da li moram da naručujem isključivo za sebe ili tu mogu da potpadnu i supruga, deca, otac, majka, brat, sestra,...
Koliko je to često, a da nije prečesto? 1 mesečno? 1 nedeljno?

Jasno je meni da ne može sve da se ograniči na nivou cifara, ali ovakav zakon kao da je namerno pravljen da bi mogao da se tumači kako kome padne na pamet, pa su i neke stvari koje mogu da se urede ostavili slobodnim da ih carinici tumače kako misle da treba.

Jel se meni cini il je na carini stalo vreme kao u Pripyatu... 24-25.11. stiglo nekoliko paketa, po jedna-dve otpreme i 5-6 dana nikakav update...?

Ne znam, ja imam još jedan "naramak" vinila koji treba ovih dana da mi stigne iz Austrije i za ovu godinu je dosta, nemam više živaca da čekam pakete 20 i kusur dana da ih "oslobode" sa carine.

Mozda strajkuju sto ih ne pustaju na horgos,tamo je lova

Datum Mesto Faza Status Potpisnik
27.11.2014 12:30:06 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
27.11.2014 13:12:26 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu

Jel se isporučuju paketi subotom ili moram ponedeljak tek da čekam?

Jel radi nasa carina uopste, od 1.12 mi se ne menja status posiljke niti ima novih otprema?

Zastoj je u posti u Zemunu. Da znaju svi koji imaju status "- 10200 GPC BEOGRAD Otprema".
Moj tako stoji od prvog decembra, cak se ni status ne ponavlja.

27.11 stigao paket na carinu, 1.12 jedna otprema i od tada NISTA, malo sam razmisljao pa sam skapirao zasto je to tako naime dosle prve plate osakacenje sa 10% pa im se izgleda ne bili bas tako da rade i verovatno usporavaju rad da bi se ljudi pobunili i da bi zaposlili jos novih ljudi da rade, jedino to vidik kao razumno resenje zasto paketi stoje po 20 i kusur dana a do pre mesec dana su normalno prolazili manje vise za par dana.
Ovo je bezobrazluk i ja mislim daje to poenta, jer ako je recimo neka plata koju je verovatno 45-50K na carini za srednju strucnu spremu znaci imaju smnjene plate za 4500 do 5000 rsd i zasto bi se ubijali zbog nas, zabole ih lakat, ovako mu bolje.
Smanjili mu platu zasto bi on brzo radi lagano on ne dobija platu od procenta pregledanih paketa niti mu neko daje normu koliko ce pregledati, eto to je istina zasto se sad toliko ceka na pakete.

To sto nema nikakve norme je stvarno za ;cekic;
Mada mislim da Nemci ne bi bili ni malkice bolji da imaju toliko posla kao nasi carinici za pakete, konstantno. Japanci, da....

Pa nema norme, nazalost.

Ja lepo gore napisah sta je razlog, jer znam, ko hoce da veruje nek veruje ko nece... Naravno da nece priznati iz carine da postoji tihi strajk pa nisu ludi da ih Vucic posle napenali, ima tamo pametnih ljudi koji znaju sta rade i ZASTO to rade sto rade....

Puno ljudi je "otkrilo" Aliexpress i narucuju kao ludi a nasa carina je malo alava pa sama sebi pravi posla tako da paketi stoje na carini zbog pdv'a i kojekakve papirologije, kada prestanu da carine pakete od 5$ kao sto su meni carinili, jos su i vrednost paketa promenili na 15$ jer im je bilo sumnjivo malo 5$ a narucio sam cak 6 stapica za ciscenje senzora na foto aparatima, kontam da ih je ono ".... for camera" u opisu zagolicalo pa su valjda mislili da je foto aparat u kutiji velicine cigare i tezine 6 grama pa su opalili carinu u fazonu, neces ti nas preci, Vucurevic Natasa je odlucila da je moj paket lazan i da ga treba ocariniti 3x skuplje i tako je donela nasoj drzavi 286 dinara plus ne znam sta pa je sve izislo 450din kod postara. Tarzanski sistem do bola, ne kukam za 450 dinara nego mi nije jasno kako funkcionise njen mozak u trunutku odlucivanja e ti neces bez pdv'a proci jer si hteo da nas prevaris, sad ces da platis... smesno a ujedno i zalosno. A evo i dokaza da je moj paket bio jeftinije nego sto je Natasa odlucila, trenutno je cak na snizenju i kosta 2.69eu a toliko je jeftin da se cak mora placati i postarina. Sve dok nasa carina bude provodila vreme sa ovakvim paketima dotle ce oni paketi koji stvarno treba da se carine cekati. Banana sistem, banana drzava, banana carina.

Poslednja izmena:
Trebali su da ih skrate 20%.
A da se stvarno plate raspoređuju po obimu posla i odgovornosti svima u javnom sektoru bi trebalo smanjiti bar za 30%.

Vidi, da si rekao da štrajkuju ovi za pakete pa da razumem ali ovi na graničnim prelazima nema šanse. Pa carinik ima tridesetak hiljada i hteo ne hteo mora da uzima. Mora. A kad već uzima onda to nije za kikiriki. Tu 10% ne igra ulogu (radili bi oni i bez plate nego bi to bilo ravno priznanju).

Puno ljudi je "otkrilo" Aliexpress i narucuju kao ludi a nasa carina je malo alava pa sama sebi pravi posla tako da paketi stoje na carini zbog pdv'a i kojekakve papirologije, kada prestanu da carine pakete od 5$ kao sto su meni carinili, jos su i vrednost paketa promenili na 15$ jer im je bilo sumnjivo malo 5$ a narucio sam cak 6 stapica za ciscenje senzora na foto aparatima, kontam da ih je ono ".... for camera" u opisu zagolicalo pa su valjda mislili da je foto aparat u kutiji velicine cigare i tezine 6 grama pa su opalili carinu u fazonu, neces ti nas preci, Vucurevic Natasa je odlucila da je moj paket lazan i da ga treba ocariniti 3x skuplje i tako je donela nasoj drzavi 286 dinara plus ne znam sta pa je sve izislo 450din kod postara. Tarzanski sistem do bola, ne kukam za 450 dinara nego mi nije jasno kako funkcionise njen mozak u trunutku odlucivanja e ti neces bez pdv'a proci jer si hteo da nas prevaris, sad ces da platis... smesno a ujedno i zalosno. A evo i dokaza da je moj paket bio jeftinije nego sto je Natasa odlucila, trenutno je cak na snizenju i kosta 2.69eu a toliko je jeftin da se cak mora placati i postarina. Sve dok nasa carina bude provodila vreme sa ovakvim paketima dotle ce oni paketi koji stvarno treba da se carine cekati. Banana sistem, banana drzava, banana carina.
To si ti mozda tek sad otkrio AE znaju ljudi odavno za isti i nsrucuju cak su ranije i vise nego sad tako da ti to pada u vodu.
Dalje, nije ona mislila da je kamera jer ti je otvorila paket i videla da nije ista vec neki pomocni- dodatni delivi za istu i naplatila pdv po zakonu ni ovde ne vidim problem.
Jedino gde je problem je cena koja je uzeta za osnovicu pdv-a, ALI opet tu nije ona kriva vec taj koji ti je poslao kinez.
Naime on je duzan da posalje fakturu u paketu kako se radi u pravno-ekonomski sredjenim drzavama sveta, pa ona na osnovu te fakture vrsi obracun pdv-a odnosno carine ukoliko je vrednost preko 50€…
Tako mislim da sam ti sve odgovorio i nam se da si shvatio.
Da jel ti mislis da na carinu dolaze samo paketi sa AE?
Veruj mi da ih vise ima sa EB-a nego sa Alija a ima dosta i iz Amerike, lose si obavesten.
Sad ti meni samo reci kako ona sa sigurnoscu mize da zna koliko si platio kad nema papir koji to potvrdjuje, morala je da nagadja ili trazi, ti si imao pravo da se ne slozis sa njenom odlukpm i vratis na ponovno carinjenje i pokazes joj izvod iz banke i-ili SS sa sajta gde si kupovao.

Tu se slazem, treba promeniti zakon da se paketi do odredjene vrednosti ne diraju vec samo prosledjuju ali i kineze treba dovesti u red sto se tice vrednosti robe i faktura. Mozda bi krajnje cene robe bile malo vece ali bi opet bili na dobitku jer bi sva roba brze isla i mogli bi tacno da izracunamo troskove. Ovo sad je divlji zapad, totalni haos kome se ne nazire kraj niti neko resenje.

Tu se slazem, treba promeniti zakon da se paketi do odredjene vrednosti ne diraju vec samo prosledjuju ali i kineze treba dovesti u red sto se tice vrednosti robe i faktura. Mozda bi krajnje cene robe bile malo vece ali bi opet bili na dobitku jer bi sva roba brze isla i mogli bi tacno da izracunamo troskove. Ovo sad je divlji zapad, totalni haos kome se ne nazire kraj niti neko resenje.
Pa normalno to ja oduvek pricam, ali to kinezima ne odgovara pisao sam jednom da mi je Kinez rekao zasto ne stavljaju fakture jer bi im porez bio veci, ako on laze mene onda i ja lazem vas, tako da oni gledaju sebe i to ce tako verovatno ostati i dalje.
Al naruci nesto iz USA V.Britanije uvek ces dobiti fakturu na pravu vrednost.
Tako da od faktura kod Kineza tesko, mozes da mu kazes da ti stavi neki nece hteti(imao slucajeva) neki ce reci vazi nece staviti(imao slucajeva).
Tako da smo osudjeni na ovo sto nam se desava.

*** zanimljivo je da iz usa sa ebay povremeno narucujem kolicine neke ribolovacke opreme (varalice) koje bi se po vrenosti i kolicini sigurno carinili a mozda cak i vratili u Kinu. Nikad nisam imao problema niti dodatnih troskova...

To si ti mozda tek sad otkrio AE znaju ljudi odavno za isti i nsrucuju cak su ranije i vise nego sad tako da ti to pada u vodu.
Dalje, nije ona mislila da je kamera jer ti je otvorila paket i videla da nije ista vec neki pomocni- dodatni delivi za istu i naplatila pdv po zakonu ni ovde ne vidim problem.
Jedino gde je problem je cena koja je uzeta za osnovicu pdv-a, ALI opet tu nije ona kriva vec taj koji ti je poslao kinez.
Naime on je duzan da posalje fakturu u paketu kako se radi u pravno-ekonomski sredjenim drzavama sveta, pa ona na osnovu te fakture vrsi obracun pdv-a odnosno carine ukoliko je vrednost preko 50€…
Tako mislim da sam ti sve odgovorio i nam se da si shvatio.
Da jel ti mislis da na carinu dolaze samo paketi sa AE?
Veruj mi da ih vise ima sa EB-a nego sa Alija a ima dosta i iz Amerike, lose si obavesten.
Sad ti meni samo reci kako ona sa sigurnoscu mize da zna koliko si platio kad nema papir koji to potvrdjuje, morala je da nagadja ili trazi, ti si imao pravo da se ne slozis sa njenom odlukpm i vratis na ponovno carinjenje i pokazes joj izvod iz banke i-ili SS sa sajta gde si kupovao.

Hvala enraged newcomer sto si mi otvorio oci, vidim da si na ovom forumu od pre par meseci i to uspesno radis svima svo vreme.
U mojoj posiljci je bila faktura korektno popunjena sa realnom vrednoscu posiljke bez ikakvih malverzacija i trazenja od kineza da upise manju vrednost, gift ili sta li vec ti sve mislis da je moguce. A sto se tice Aliexpressa hteo sam da kazem da je u poslednje vreme visestruko povecana kupovina sa tog sajta a neki ljudi kao ja sa ebaya kupuju od 2000 godine kada si ti bio mladji za 15 godina nego danas tako da nema potrebe za takvim stavom.
Srecno otvaranje ociju svima ovde

Ajmo ovako kad si rekao da IMAS FAKTURU u paketu??? Sad zasto to nisi ranije rekao odkud ja znam da si imao ako ti ne kazes. Samo cudno jer Kinezi NECE da salju fakture a tebi to uspeva, otkri nam u cemu je voja jacina da nateras Kineza da ti posalje, meni su jednom poslali a kupujem kod njih bar 8 godina unazad.
Dalje 2000-te godina sam od danas bio mladji za 14 godina ne 15 ono cisto matematika 2014-2000=14 bar tako bese kad sma ja bio u osnovnoj skoli a to davno bese u proslom veku, a mislim da si i ti bio tada mladji samo 14 godina zar ne, sto nema nikakve veze jer online kupujem pa recimo od kad postoji net u Srbiji.
Ne znam o kom stavu pricas ja sma izneo sta je slucaj u 99,99% slucajeva, evo nek se jave svi oni kojima je Kinez stavio fakturu u paket sa AE.
Meni jednom, ali kad sa EB narucujem od Amera ili Engleza uvek ide faktura sa realnom vrednosti i tu carinici veruju, ono gde ne veruju je kad ti Kinez posalje fakturu sto se tebi dogobdilo ocigledno.
ne otvaram oci svima vec ti ja pomazem svima, a za prvo cu se nasmejati necu komentarisati zbog...

Klosari zezaju za sitnice od 10 dolara,a mito tarifa za ove sto dovoze autobusima je 20 evra za onu vasarsku ogromnu torbu
Mozes da preneses i nuklearne bombe,samo platis soferu

Klosari zezaju za sitnice od 10 dolara,a mito tarifa za ove sto dovoze autobusima je 20 evra za onu vasarsku ogromnu torbu
Mozes da preneses i nuklearne bombe,samo platis soferu
A jeb Srbija...

Danas 10ti dan od kad mi paketi cekicaju na carini samo jedna otprema ,cini mi se da ce sve pakete da puste u isti dan jer *** ide nova godina !

*** zanimljivo je da iz usa sa ebay povremeno narucujem kolicine neke ribolovacke opreme (varalice) koje bi se po vrenosti i kolicini sigurno carinili a mozda cak i vratili u Kinu. Nikad nisam imao problema niti dodatnih troskova...

A citaj moj slucaj nekoliko strana nazad, isto narucio ribolovni pribor iz USA, nekoliko stotina udica da stavimo ja i drug na glavinjare (znas koliko se toga kida u sezoni, bar 2 po izlasku, puta 100-ak), iz USA, uredna faktura i preko USPS-a papreno placeno (40% cene robe) i Guberinic jednostavno stopirao dok ne otvorim firmu za proizvodnju 200 glavinjara godisnje, pa na firmu da mi carini (i klepe spediciju naravno)!!!!!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno