Šta je novo?

case ventilator do 1000 din.?

louderick

Slavan
Učlanjen(a)
10.04.2008
Poena
320
preporuka za bocni case ventilator Fractal Design Define R4 kuciste? do 1000 din? ne mora da bude prejak, prioritet da bude tishi, jer nije jako vruce unutra .... citao sam po forumu i malo sam u konfuziji posle svega. znaci neki ventilator koji moze da se kupi u srbiji.

Isto Fractal,jedino što moraš da sačekaš da ponovo budu u prodaji. 😀

ako mozes bilo kako da kontrolises broj obrtaja (plocom,fan kontrolerom...) titan kukri,oko 1100-1200rpm im je sweetspot buka/vazduh,a najvise se dobije u pakovanju,ako ne,gledaj da su najvise na 1200-1300 rpm-a ii uzmi po ukusu (fractal,arctic...).posto kazes da je bocni pretpostavljam da je intake tj da ubacuje vazduh,ako ne dobijes kao u slucaju titan kukrija gumeni/silikonsku podlosku moraces negde da je nabavis,jer vec oko 1000rpm-a ce se cuti zujanje vazduha tj trenje vazduha o stranicu ako ima imalo materijala preko te rupe (a 100 posto da ima,nisam video bocnu stranicu da je skroz tu suplja,vecinom je honeycomb sema proreza ili horizontalni prorezi,svejedno,uvek se cuje),gumena podloska od bar 1 mm resava problem,ja licno na svakom intake-u imam podloske jer mi omogucava da krknem malo vise svaki vent bez tog zujanja koje ume da bude glasnije od same buke koju pravi vent,narocito ako je stranica tanja,tj sto je tanja taj zvuk ce biti vise frekvencije,samim tim i iritantniji,mada to je vec posebna nauka koja je potpuno bespotrebna u ovom slucaju. 🙂

Poslednja izmena:
Define R4 kuciste ima oko pravougaonog bocnog prostora za ventilator i debeo sloj filtera tj. materijala za zvucnu izolaciju.... ja bih da mi vent izvlaci vazduh. takodje sam boraveci na ovom forumu saznao da mi je Hyper TX3 EVO RR-TX3E-22PK-R1 na procesoru AI Suite 3 po difoltu stavio na SILENT profil. To sam odcekirao, hladjenje procesora mi je za 5-7 stepeni postalo bolje a, pored svog napora, nisam cuo da se ista cuje, tj. da se bilo kakava buka ventilatora pojacala. R4 ima dobru zvucnu izolaciju... 🙂 Gde Titan Kukri moze da se kupi?

Poslednja izmena:
computerdr**m u cvijicevoj,tamo sam ja uzeo moje,a ovo za otpor vazduha/stranicu sam naglasio da vazi samo u slucaju intake-a,kapiram da konfuzno i nasiroko pisem,al' bar procitaj pre kritike,zbog sebe,ne zbog mene.

edit:

da ne bude da nisam naglasio,opet povlacim AKO mozes da kontrolises broj obrtaja,titan kukri inace na 12v radi na 2200 rpm + - 10 posto (mom je konkretno 2300 i kusur maksimum,prijatno iznenadjenje) i jeste da gura buljuk vazduha (zgodno za OC) ali nije tih,tj nema tog venta koji je na tim obrtajima tih.male su razlike u guranju vazduha kod svih tih proizvodjaca koji su malo radili na dizajnu venta (zakrivljena krilca,ugao,broj peraja itd...) vecma se svodi na broj obraja,cenu i eventualno lezistu motora,mada je to okej manje vise kod svih ovih malo boljih i skupljih.

Poslednja izmena:
pa valjda mogu da kontrolisem preko AI Suita 3? laik sam po tom pitanju.....

moraces malo da se druzis sa menjualom svoje ploce.posto je asus plojka pretpostavljam da ima klasicnu podelu cpu i case vent-ove sa profilima,moguce kao kod mene da ima i opt fan headere gde mozes manuelno u procentima da zadas brzinu obrtaja.sve je ovo spekulacija,posto nisi napisao koji je model ploce nemerem ni sam da ga skinem i vidim,sto mozes svakako i trebas sa da uradis.

ih,kako je sve lepo do u detalje objasnjeno u menjualu,ne bi verovao. 🙂 nema sta sabljarka nemere,da gasi vent potpuno,da stelujes do tancicna broj obrtaja,da ga cak okrece kontra da sam sebe ocisti od prasine...i to sve iz bios-a,nista ti ai suite i ne treba.

ja licno da imam tu plocu uzeo bih titan kukri,montirao ga da ubaca vazduh po zelji i popalio bi mu sve ovo,tacan broj obrtaja na tolikoj i tolikoj temperaturi,da se steluje po vcore naponu,da se gasi kad ode ispod 30c,da na svaka 4 sata obrne par krugova kontra cisto jer mi se moze.:d

sta bih ja bez tebe, umart! 🙂) jos samo kad bih znao kako da to uradim... 🙂 jos nesto: imam nazad veliki ventilator, pa sam mislio da ovaj bocni izbacuje vazduh napolje.... --------------- btw, nasao sam u upustvu kako se u biosu setuju ventilatori......

Poslednja izmena:
pa lepo zasuci rukave,nauci menjual u sitna crevca i tvikuj i igraj se do mile volje,nije to nuklearna fizika.koliko te razumeh vec imas jedan veliki vent koji izbacuje vazduh napolje?onda nema preterane potrebe za jos jednim exaust-om,intake ce biti korisniji,ovo ti je neki generalni guide kako treba postavljati ventove,mada je sve u eksperimentisanju,kucista se razlukuju od modela do modela,nema gvozdenih pravila:

scenario7b1kc.jpg

plavi su intake,tj ventilatori koji ubacuju vazduh u kuciste,crveni su exaust tj ventilatori koji izbacuju vazduh iz kucista.

ne...... imam jedan veliki od nazad koji UBACUJE..... znaci samo da zamenimo boje na strelicama. 🙂

Poslednja izmena:
ne...... imam jedan veliki od nazad koji UBACUJE..... znaci samo da zamenimo boje na strelicama. 🙂

Velika greska, taj nazad treba da izbacuje, da bude pomocni vent koji sav vruc vazduh koji se odnese sa hladnjaka prosledi van kucista.

Nazad
Vrh Dno