Šta je novo?

iPhone u Srbiji - diskusija o ponudi

E brate nek si rekao, Amin. Ne skupljam ja od babe i tetke za rodjendan, odgovaralo mi je da dam 47400 uz paket koji koristim inace jer sam toliko novca imao sa strane na racunu, i napravim trajni nalog za racune to se skida od plate i ja o tome ne razmisljam ne citam ne gledam. Isto tako nekome odgovara da mu se skida od plate rata i racun i aj zdravo... Da li cu promeniti telefon? Sigurno za dve godine, ali mislis li da cu sad da racunam sta cu da uradim za dve godine? Mozda sto neko kaze budem beskucnik, mozda budem direktor HPa i imam 3 sluzbena iphone 11 cisto da se duvam... Suvise razbijate glavu, oko necega sto je de fakto sasvim solidna ponuda MTSa i cinjenica je da su svi ocekivali cene kao kod Telenora i bili iznenadjeni, a sad trazite ne znam ni ja sta... USA pakete i cene u drzavi koja je na svim mogucim listama u rangu ili gora od Albanije i pola africkih zemalja?

Telefon ti je iz PRC kao i svaki drugi.

i tvoj je iz tog istog PRC-a nemoj da se sekiras

vrlo dobro znas da sam mislio na zemlju gde je kupljen nego ajde da se kao pravimo pametni :butt:

E brate nek si rekao, Amin. Ne skupljam ja od babe i tetke za rodjendan, odgovaralo mi je da dam 47400 uz paket koji koristim inace jer sam toliko novca imao sa strane na racunu, i napravim trajni nalog za racune to se skida od plate i ja o tome ne razmisljam ne citam ne gledam. Isto tako nekome odgovara da mu se skida od plate rata i racun i aj zdravo... Da li cu promeniti telefon? Sigurno za dve godine, ali mislis li da cu sad da racunam sta cu da uradim za dve godine? Mozda sto neko kaze budem beskucnik, mozda budem direktor HPa i imam 3 sluzbena iphone 11 cisto da se duvam... Suvise razbijate glavu, oko necega sto je de fakto sasvim solidna ponuda MTSa i cinjenica je da su svi ocekivali cene kao kod Telenora i bili iznenadjeni, a sad trazite ne znam ni ja sta... USA pakete i cene u drzavi koja je na svim mogucim listama u rangu ili gora od Albanije i pola africkih zemalja?

samo se ti tesi i zamisljaj kako si super prosao sto ces mts-u dati preko 1000€ za fon koji kosta duplo jeftinije

stvarno mi je muka da vise ovde objasnjavam da su 2+2=4 kada ima likova za koje je to 6

al dobro njihov mozak i njihova pamet ;)

Pa to sam ti napisao već pet puta 128gb 6 plus kontrola troškova 500 na 24 rate sto izadje 1020€

posto neznam napamet kolika je doplata za telefon uz taj paket na 24 meseca (sve se bojim da si takav fon uzeo da bi ga koristio uz takav paket) jer koliko vidim na mts-ovom sajtu su rasprodali taj model i ne mogu ti sada napraviti detaljnu racunicu

al evo ti sa oglasa koliko kosta taj fon pa sad sam sracunaj koliko si poklonio kes mts-u

Screenshot_1.png

Poslednja izmena od urednika:
Ma o čemu ti pišeš čoveče, to je cena za MTS zaključan telefon, simfree je 1000 evra. Opet moraš da uz njega koristiš MTS karticu i da plaćaš pretplatu, da nećeš možda prepaid da staviš u telefon? Još jedna stvar, molim te nauči da koristiš edit opciju, tri posta zaredom ne može da se piše...

Izračunao je mann gore... Možda je uzeo premali paket ali svako može da ubaci u računicu onaj koji mu treba... Jeste skuplji iPhone kod telekoma u odnosu na keš + 50% popusta opciju ali je ovo prvi put posle nekoliko godina da to nije neka drastična razlika i da obe varijante imaju smisla. Sa jedne strane nešto niža ukupna cena i simfree telefon, sa druge strane 24 rate i dve godine garancije, pa šta ko proceni da više vredi.

Ma o čemu ti pišeš čoveče, to je cena za MTS zaključan telefon, simfree je 1000 evra. Opet moraš da uz njega koristiš MTS karticu i da plaćaš pretplatu, da nećeš možda prepaid da staviš u telefon? Još jedna stvar, molim te nauči da koristiš edit opciju, tri posta zaredom ne može da se piše...

Gizmo ne vredi da se uplićeš...ljudi kako ''kamatu'' ili šta već kapiraju normalnu pretplatu na tarifu provajdera. :D pa ispada da si preplatio telefon...a 50% off kapiraju kao paket.Ne cimaj se bez potrebe...

Ja na zalost ne zaradjujem, ali vas pitam, da zaradjujete, da li bi dali celu svoju platu ili biste odvajali za telekomunikacione usluge i mobilni telefon dve godine po 6k umesto da iskesirate odmah 750e? Ako recimo radite u nekoj normalnijoj firmi, oni ce pristati da vam daju deo novca za pretplatu ili ce vam cak pokriti troskove pretplate.
Oni koji skupljaju pare od nove godine do nove godine, i koji imaju kes da daju odma pare kako bi kupili uredjaj simfree i pritom imali tu neku nizu cenu za paket u narednom periodu... Kome to odgovara, on ce ici na tu varijantu.

Dakle, citava poenta je u tome da kupac izabere sta mu najvise odgovara. Ko nema stalne izvore prihoda odlucice se za kupovinu odmah, jer su cene simfree uredjaja kod operatera prevelike. Ko ima stalne izvore prihoda, bio bi lud da propusti ovakvu priliku, s obzirom da razlika u ceni nije vredna kesiranja novca odmah.
Ovo je srž svega, čovek je ušao u principe poslovanja, tako rade uspešne firme a tako se ponašaju i uspešni pojedinci.

Keš je "skup" u današnje vreme a uvek je i bio, davati odjednom je potpuno suludo ako možeš davati deo po deo a ostatak koji bi odmah upotrebio investirao u nešto drugo. Tako rade firme, pored operativnog keša podižu kredite jer su im "jeftiniji" i pored kamate koja je velika. Kada shvatite ove stvari jasna vam je razlika između uspešnih i neuspešnih, velikih i malih. Da li bi ste da budete firma koja raste malo po malo na kreditima, dan za danom i nakon 3-4 godine napravi operativni keš i vrati dugove ili calnete keš, zakupite lokal/tezgu i dana za danom ubirete solidan pazar, ne opterećujete se kreditima. Ali ne znate šta će sutra biti i da li će nečega biti. Mislite o tome, neko živi od danas do sutra a neko ima dugoročne planove.

Sve što kažete preko @mann elaborata nema uopšte smisla.

50% off jeste paket

da ali nije u smislu u kakvom ti misliš da jeste...to je ista stvar kao da si uzeo telefon u paketu.

Ovo je srž svega, čovek je ušao u principe poslovanja, tako rade uspešne firme a tako se ponašaju i uspešni pojedinci.

Keš je "skup" u današnje vreme a uvek je i bio, davati odjednom je potpuno suludo ako možeš davati deo po deo a ostatak koji bi odmah upotrebio investirao u nešto drugo. Tako rade firme, pored operativnog keša podižu kredite jer su im "jeftiniji" i pored kamate koja je velika. Kada shvatite ove stvari jasna vam je razlika između uspešnih i neuspešnih, velikih i malih. Da li bi ste da budete firma koja raste malo po malo na kreditima, dan za danom i nakon 3-4 godine napravi operativni keš i vrati dugove ili calnete keš, zakupite lokal/tezgu i dana za danom ubirete solidan pazar, ne opterećujete se kreditima. Ali ne znate šta će sutra biti i da li će nečega biti. Mislite o tome, neko živi od danas do sutra a neko ima dugoročne planove.

Sve što kažete preko @mann elaborata nema uopšte smisla.

Čovek je lepo rekao ali nikako da se elaborira i taj deo da ''kamata'' nije usluga operatera koju on naplaćuje za korišćenje broja,paketa,promocije.Prosto moje mišljenje je da to ne spada u cenu telefona...jer da je tako onda znači da je usluga u tom slučaju besplatna i provajder ništa ne zarađuje osim prodaje telefona.

Zovi to kako hoćeš, kamata je rečeno figurativno, platiš više jer plaćaš na rate, 50% isto zovi kako hoćeš, dal promocija dal paket dal šarena laža, svodi se na to da plaćaš duplo manje. U matematici nema tvoje i moje mišljenje nego samo konkretne brojke a one su ovde lepo i jasno izvedene i ne znam što bežiš od njih.

pa nema kako hoću...ja računam da je cena telefona veća ili manja u odnosu na cenu paketa koji se uzima.A cenu paketa ne uzimam u cenu telefona jer na paketima provajder zarađuje,a telefone dobija po povlašćenim cenama od proizvođača i samim tim ima prostora za manje ili veće cene telefona u paketima.

Ovde par njih uračunava paket u cenu telefona...ako je tako.Moje pitanje je gde je tu zarada provajdera?

Onda lepo uzmi najskuplji paket koji postoji i dobices telefon za dinar. Posto se cena paketa nigde ne racuna ti si super prosao. Izgleda da samo ti vidis takvu logiku :)

ok pametnjakoviću hajde onda reci mi koja je nabavna cena iphone telefona kod naših provajdera

pa nema kako hoću...ja računam da je cena telefona veća ili manja u odnosu na cenu paketa koji se uzima.A cenu paketa ne uzimam u cenu telefona jer na paketima provajder zarađuje,a telefone dobija po povlašćenim cenama od proizvođača i samim tim ima prostora za manje ili veće cene telefona u paketima.

Ovde par njih uračunava paket u cenu telefona...ako je tako.Moje pitanje je gde je tu zarada provajdera?

Ma što mene zanima gde je i kolika njihova zarada? Mene zanima koliki je moj trošak :)
A on je u jednom slučaju cena telefona na oglasima + 24x polovina pretplate, a u drugom cena telefona kod operatera + 24 pune pretplate + 24x 3g usluga. Staviš oba na papir, vidiš razliku u ceni, vidiš šta dobijaš u jednom šta u drugom slučaju (pisao sam već) i onda doneseš odluku.

Poslednja izmena:
Pa druže mešaš stvari...ovdese govori Paket+telefon preko provajdera.A ne telefon napolju+promocija.To su dve različite stvari i opet prežvakano svodi se na to ko koliko ima...ako imaš keš naravno da se isplati druga solucija a onaj ko nema odmah da iskešira ima mogućnost preko provajdera.

Ali to su dve različite stvari...ja konkretno pričam o prvoj.

ok, ajmo jos jednom, telefon iPhone 6 Plus 128GB / Tarifni paket MixNet XXL

Ugovor: iPhone 81.000 + 24* (3599+120) = 170.256
Simfree: iPhone 99.600 + 24* 1800 = 142.800
Razlika: 27.456 / Na mesecnom nivou: 1144 dinara.

Uslovi placanja:
Ugovor: Mesecno po 7094
Simfree: Odmah 101.400 + 23 meseca po 1800.

**** Placanje mesecne razlike od 9.5€ da se ne bi dao odmah ke$ ****
Podaci iz komercijalne banke, kes potrosacki kredit, ima cak i dobar primer, ako se uzme 100.000 dinara, doduse na 40 meseci, ali da se stekne slika:
Potrosacki kredit
Dakle, na uzetih 830 eura, treba isplatiti banci preko 1150e za taj period, uz menice i cuda, naknadu mesecnih drndanja i tako dalje. Ko zna o cemu pricam, zna da je to mucenje posebne vrste, sem ako silom prilika vec niste korisnik neke platne kartice pa vam je to i ovako trosak. Inace, za potrosacke kredite cesto se banci da neretko i 50% vrednosti stvari koje uzimate, nekad i vise, tako da je sa ovih ~28% vrednosti kompenzacija koja je sasvim pristojna.

Poenta: Placas 10 eura mesecno 2 godine i za uzvrat ne moras da iskesiras 830 eura.

Drugi primer, za bahate korisnike: Ugovor Super:
Ugovor: 49.800 + 24* (5599 + 120) = 49.800 + 137.256 = 187.056
Bez: iPhone 99.600 + 24* 2800 = 99.600 + 67.200 = 166.800
Razlika: 20256 / Mesecno: 844 dinara. 7€.

Bahato, nema sta. 7€. Dva frapea na Obilicevom. Jedna pica od 32cm u restoranu. Uzas. Jos u dzepu ostane 800€ za pokazivanje pored telefona koji si uzo prosle nedelje. Na ugovor. Bas sramota...

Meni ovaj paket trenutno nije atraktivan, jer nemam toliko para i nemam tolike potrebe, ali da imam, uzeo bih preko operatera. Gledam ugovor na kontrolu troskova 500 i free, ispade da je bolje da potpises KT500, i onda koristis malo ili cak raskines ugovor sa sve penalima i ispadne jeftinije nego free... pa to je komedija XD

Zovi to kako hoćeš, kamata je rečeno figurativno, platiš više jer plaćaš na rate, 50% isto zovi kako hoćeš, dal promocija dal paket dal šarena laža, svodi se na to da plaćaš duplo manje.

Dzaba ti ubedjivanje kad bedna raja nije u stanju da odjednom izvadi iz dzepa 600€ i plati telefon po regularnoj ceni onda hoce da na sve moguce nacine ubedjuje (laze) i sebe i druge kako je cena od 1000€ za telefon kod operatera super ponuda

o da kako da ne :)

Pa 1 dinar. Jer ti daju bukvalno za dinar. Znaci da imaju dobre nabavne cene :) A,paket je tu samo da pokriju troskove stampanja racuna :) Hvala sto si mi otvorio oci :)

hahhahaha danijele brate da si pored mene sad bi te castio turu pica

ti si kralj :happy:

ok, ajmo jos jednom, telefon iPhone 6 Plus 128GB / Tarifni paket MixNet XXL

Ugovor: iPhone 81.000 + 24* (3599+120) = 170.256
Simfree: iPhone 99.600 + 24* 1800 = 142.800
Razlika: 27.456 / Na mesecnom nivou: 1144 dinara.

Uslovi placanja:
Ugovor: Mesecno po 7094
Simfree: Odmah 101.400 + 23 meseca po 1800.

**** Placanje mesecne razlike od 9.5€ da se ne bi dao odmah ke$ ****
Podaci iz komercijalne banke, kes potrosacki kredit, ima cak i dobar primer, ako se uzme 100.000 dinara, doduse na 40 meseci, ali da se stekne slika:
Potrosacki kredit
Dakle, na uzetih 830 eura, treba isplatiti banci preko 1150e za taj period, uz menice i cuda, naknadu mesecnih drndanja i tako dalje. Ko zna o cemu pricam, zna da je to mucenje posebne vrste, sem ako silom prilika vec niste korisnik neke platne kartice pa vam je to i ovako trosak. Inace, za potrosacke kredite cesto se banci da neretko i 50% vrednosti stvari koje uzimate, nekad i vise, tako da je sa ovih ~28% vrednosti kompenzacija koja je sasvim pristojna.

Poenta: Placas 10 eura mesecno 2 godine i za uzvrat ne moras da iskesiras 830 eura.

Drugi primer, za bahate korisnike: Ugovor Super:
Ugovor: 49.800 + 24* (5599 + 120) = 49.800 + 137.256 = 187.056
Bez: iPhone 99.600 + 24* 2800 = 99.600 + 67.200 = 166.800
Razlika: 20256 / Mesecno: 844 dinara. 7€.

Bahato, nema sta. 7€. Dva frapea na Obilicevom. Jedna pica od 32cm u restoranu. Uzas. Jos u dzepu ostane 800€ za pokazivanje pored telefona koji si uzo prosle nedelje. Na ugovor. Bas sramota...

Meni ovaj paket trenutno nije atraktivan, jer nemam toliko para i nemam tolike potrebe, ali da imam, uzeo bih preko operatera. Gledam ugovor na kontrolu troskova 500 i free, ispade da je bolje da potpises KT500, i onda koristis malo ili cak raskines ugovor sa sve penalima i ispadne jeftinije nego free... pa to je komedija XD

mann ok su tvoji postovi...ali ja pokušavam da saznam gde tu zarađuje provajder ako si u cenu telefona uračunao i pretplatu?Ne znam da li me razumeš?

Pa, zaradi taj dinar, jos ako uzmes 2 telefona onda cela 2 dinara. I puta x korisnika nakupi se tu lepih parica :)

Ja na zalost ne zaradjujem, ali vas pitam, da zaradjujete, da li bi dali celu svoju platu ili biste odvajali za telekomunikacione usluge i mobilni telefon dve godine po 6k umesto da iskesirate odmah 750e? Ako recimo radite u nekoj normalnijoj firmi, oni ce pristati da vam daju deo novca za pretplatu ili ce vam cak pokriti troskove pretplate.

Prvo ne pada mi na pamet da kupujem telefon gde cu da dam celu mesecnu platu.

To znaci da ovakav telefon ne kupuju oni koji primaju 20000din. u startu mogu samo da sanjaju, ni oni koji primaju 80000din.-100000din. oni ce da kupe kod derikoza na rate i placaju kamatu

Kupuju ga oni koji zive normalno i zaradjuju za ovu srpsku bedu "visoke" (ja kazem normalne) plate oni ce odvojiti 600€ i kupiti telefon po normalnoj ceni.

Nece dozvoliti da mu derikoze iz mts-a i telenora uzmu dodatnih 20% jer su se setili da posle 100god. uvezu jedan iPhone

Ovo nije igracka za tatine i mamine sinove niti za srpske beskucnike sa socijalnom pomoci ovo je kvalitetan i jako pouzdan uredjaj koji mogu priustiti samo oni koji imaju normalne (po merilima sveta a ne Srbije) prihode.

Poslednja izmena:
Dzaba ti ubedjivanje kad bedna raja nije u stanju da odjednom izvadi iz dzepa 600€ i plati telefon po regularnoj ceni onda hoce da na sve moguce nacine ubedjuje (laze) i sebe i druge kako je cena od 1000€ za telefon kod operatera super ponuda

o da kako da ne :)
Pa nije tu samo pitanje sirotinje... Jeste ovamo ukupna cena recimo hiljadu eur ali tebe telefon sigurno ne košta 600€ za dve godine, valjda koristiš neki paket uz njega? Staviš oba na papir pa vidiš šta ti više odgovara...
Iphone je stvarno odlicna ponuda u mtsu (za naše uslove), posle dugo godina ima smisla uopšte izvoditi ovakve računice i poređenja, probajte to za bilo koji drugi telefon (Android) i videćete koliko je suludo skuplje uzeti nešto uz paket.
mann ok su tvoji postovi...ali ja pokušavam da saznam gde tu zarađuje provajder ako si u cenu telefona uračunao i pretplatu?Ne znam da li me razumeš?
Što se ti toliko opterećuješ modelom poslovanja operatera, jel planiraš da se baciš u taj biznis :)

heheeh ma nemam ja veze sa tim i moja branša je u totalno drugom svemirskom sistemu :D

Nego me informativno zanima njihova zarada ako svi računaju paket i tel u ceni telefona...

Svi računaju sa korisničke tačke gledišta, u tome je fora i otud onda nesporazum. Ne brinemo toliko za zaradu operatera, neće oni propasti :)

Svi računaju sa korisničke tačke gledišta, u tome je fora i otud onda nesporazum. Ne brinemo toliko za zaradu operatera, neće oni propasti :)

preliva im se na sve strane :)

Pa nije tu samo pitanje sirotinje... Jeste ovamo ukupna cena recimo hiljadu eur ali tebe telefon sigurno ne košta 600€ za dve godine, valjda koristiš neki paket uz njega? Staviš oba na papir pa vidiš šta ti više odgovara...
Iphone je stvarno odlicna ponuda u mtsu (za naše uslove), posle dugo godina ima smisla uopšte izvoditi ovakve računice i poređenja, probajte to za bilo koji drugi telefon (Android) i videćete koliko je suludo skuplje uzeti nešto uz paket.

to je tacno da me za 2god. ne kosta samo 600€ i naravno da tu ide i paket koji koristim al on je sa 50% off cenom

i idalje tvrdim da je daleko jeftinije i isplatljivije ga uzimati kod svercera sa EU garancijom.

to je poenta cele price koju ja govorim od pocetka ali neki su "do usiju zaljubljeni" u operatere pa bi im i sestru ili brata poklonili za jedan iPhone :)

Ok, ne znam koliko se razumes u telekomunikacione usluge i zasto su Telenor, Telekom i VIP u Srbiji, i svi provajderi telekomunikacionih usluga uvek u plusu, nebitno od toga u kojoj zemlji posluju. Evo ti malo razjasnjenje.

Realna cena odrzavanja za poslatih 10.000 SMS poruka je 1 dinar.
Realni kapaciteti za pozive usmerene od 1 telefona ka drugom zauzimaju kapacitete od 8-16 kbps kada preracunamo u kapacitete internet brzina. Ova usluga ima prioritet, i kad se zauzme resurs, on je zauzet, makar oba sagovornika cutala.
Najskuplji za eksploataciju je koriscenje interneta. On se salje u paketima, nema prioriteta i ide po potrebi. Prenos je 40/20 Mbps, u praksi 35/10, ali to je mnogo vise od potrebnih za razgovore.

Sta je fazon. Mreza kad se osposobi, ona je napravljena da radi bez ikakvih problema non stop na 90% kapaciteta, i svako manje koriscenje ovih kapaciteta predstavlja u sustini trosak za kompaniju, jer je ulozila u resurse koji su neiskorisceni. Na preimer u centru BG-a cesto u peakovima iskoriscenost ide 100% i prerasta u preopterecenost (kad slabo radi ili ne radi net, kad vas izbaci iz mreze i nedostupni ste u sred Knez Mihailove itd), i na osnovu svega ovoga odredjuje se gde ce i koja ce bazna stanica da se postavi.

Sta je sustina. Mobilni paketi bi mogli da kostaju 700-1000 dinara, unlimited SMS, unlimited Calls, limited GPRS na recimo 5GB i da se gasi net nakon toga, i da to funkcionise i da mreza ostane stabilna i da kompanija bude na pozitivnoj nuli. Sta vas kosta preko toga - kosta vas ulaganje u infrastrukturu na primer - LTE, moderne poslovnice u centru grada, ljubazne cice od 20 godina da vas navuku na veci paket, dominante sefice u skupocenim firminim kolima itd.

Ono sto mi vidimo je da je Telenor otvorio svoju banku (da drpa pare ko i drugih 35 banaka koje posluju u Srbiji) a to je najavio i Telekom. Stanice rade stabilno na 2G mrezi, od funkcionisuce 3G mreze imamo pokriveno 5-10% drzave, a od 4G smo udaljeni svetlosnu godinu. Istrazivanje i razvoj je minimalan, ali zato standard rukovodeceg kadra jeste na zavidnom nivou. Telenor je sam bio zaprepascen cinjenicom koliko para namice njihova cerka firma u Srbiji, posto ovaj Telenor ovde ima vecu marginu profitabilnosti od onog u Norveskoj, uz blago receno, nefer razlike u usluzi koja je tamo a koja je ovde. Eto tu se ostvaruje zarada.

Telekom je mogao i verovatno je narucio oko 10.000 telefona za sve operatere. Cena po komadu verovatno ispada negde oko 350-400 eura. Poenta je u tome da je 80% ugovorne obaveze u Srbiji - cista zarada. Kada dobijete popust od 50%, vi samo ne koristite nikakvu promociju, vec vam je margina zarade manja, ali telekom mrdnuo dupetom nije i vi ste se obavezali da cete im sigurno davati 40% ciste zarade. Oni ce nju iskoristiti na nacin na koji oni smatraju da je najbolje.

Ove cifre uzmite s rezervom, ali odnos je takav. U to vas uveravam, cak stavise, podsticem da sami istrazite tu temu.

Ok, ne znam koliko se razumes u telekomunikacione usluge i zasto su Telenor, Telekom i VIP u Srbiji, i svi provajderi telekomunikacionih usluga uvek u plusu, nebitno od toga u kojoj zemlji posluju. Evo ti malo razjasnjenje.

Realna cena odrzavanja za poslatih 10.000 SMS poruka je 1 dinar.
Realni kapaciteti za pozive usmerene od 1 telefona ka drugom zauzimaju kapacitete od 8-16 kbps kada preracunamo u kapacitete internet brzina. Ova usluga ima prioritet, i kad se zauzme resurs, on je zauzet, makar oba sagovornika cutala.
Najskuplji za eksploataciju je koriscenje interneta. On se salje u paketima, nema prioriteta i ide po potrebi. Prenos je 40/20 Mbps, u praksi 35/10, ali to je mnogo vise od potrebnih za razgovore.

Sta je fazon. Mreza kad se osposobi, ona je napravljena da radi bez ikakvih problema non stop na 90% kapaciteta, i svako manje koriscenje ovih kapaciteta predstavlja u sustini trosak za kompaniju, jer je ulozila u resurse koji su neiskorisceni. Na preimer u centru BG-a cesto u peakovima iskoriscenost ide 100% i prerasta u preopterecenost (kad slabo radi ili ne radi net, kad vas izbaci iz mreze i nedostupni ste u sred Knez Mihailove itd), i na osnovu svega ovoga odredjuje se gde ce i koja ce bazna stanica da se postavi.

Sta je sustina. Mobilni paketi bi mogli da kostaju 700-1000 dinara, unlimited SMS, unlimited Calls, limited GPRS na recimo 5GB i da se gasi net nakon toga, i da to funkcionise i da mreza ostane stabilna i da kompanija bude na pozitivnoj nuli. Sta vas kosta preko toga - kosta vas ulaganje u infrastrukturu na primer - LTE, moderne poslovnice u centru grada, ljubazne cice od 20 godina da vas navuku na veci paket, dominante sefice u skupocenim firminim kolima itd.

Ono sto mi vidimo je da je Telenor otvorio svoju banku (da drpa pare ko i drugih 35 banaka koje posluju u Srbiji) a to je najavio i Telekom. Stanice rade stabilno na 2G mrezi, od funkcionisuce 3G mreze imamo pokriveno 5-10% drzave, a od 4G smo udaljeni svetlosnu godinu. Istrazivanje i razvoj je minimalan, ali zato standard rukovodeceg kadra jeste na zavidnom nivou. Telenor je sam bio zaprepascen cinjenicom koliko para namice njihova cerka firma u Srbiji, posto ovaj Telenor ovde ima vecu marginu profitabilnosti od onog u Norveskoj, uz blago receno, nefer razlike u usluzi koja je tamo a koja je ovde. Eto tu se ostvaruje zarada.

Telekom je mogao i verovatno je narucio oko 10.000 telefona za sve operatere. Cena po komadu verovatno ispada negde oko 350-400 eura. Poenta je u tome da je 80% ugovorne obaveze u Srbiji - cista zarada. Kada dobijete popust od 50%, vi samo ne koristite nikakvu promociju, vec vam je margina zarade manja, ali telekom mrdnuo dupetom nije i vi ste se obavezali da cete im sigurno davati 40% ciste zarade. Oni ce nju iskoristiti na nacin na koji oni smatraju da je najbolje.

Ove cifre uzmite s rezervom, ali odnos je takav. U to vas uveravam, cak stavise, podsticem da sami istrazite tu temu.

e to je pravi odgovor i to je cista istina

hvala bogu da je neko izneo stvari na videlo

a vi ovce u red jedna po jedna na sisanje

bice vune ove zime ihaaaaaa :D

@mann

Zahvaljujući osvrtu na Telenor banku, smatram ceo tvoj post za površno, paušalno i neutemeljeno gubljenje vremena.

Poslednja izmena:
Dokle cete se jos prepirati, vidite da niko ne moze ubediti drugog, sta je onda dalja poenta pisanja oko ovog. Neka svako nadje svoju racunicu i kupi ono sto mu odgovara.

Citajuci ovu temu stekao sam utisak da dobar deo kupaca iphone-a iz uvoza cine mladji ljudi koji ce ga koristiti na prepaid-u i wifi-u iskljucivo.

Nazad
Vrh Dno