Šta je novo?

Mac - Kako da...?

Da li neko zna u MS Office-u, iWork-u ili OO-u kako da watermark (slika iza teksta) krene od na primer pete stranice a ne od prve?

Da li neko zna u MS Office-u, iWork-u ili OO-u kako da watermark (slika iza teksta) krene od na primer pete stranice a ne od prve?

u Papyrusu imas master pages koje mozes da dodelis svakoj stranici ponaosob. pretpostavljam da isto postoji i u M$ Officeu i u kopiji...

Par pitanja prije instalacije Mavericks-a na mbp 5.5 (2009 model):

1.iPhoto library, nasao sam gdje se nalazi fajl, ima skoro 40gb da li je dovoljno da njega prebacim na ext hdd i posle vratim? Da li ce mi iPhoto aplikacija na novom sistemu odmah ucitati slike bas onako kako su sortirane (po albumima) od pocetka koriscenja mbp-a (dakle 5 godina pravim albume :) )
Sta jos eventualno treba da kopiram kako bih dobio nazad library kakav je i bio.

2. Vidim da mogu da instaliram Mavericks iz App Store-a. Da li je to clean instalacija i ako nije, kako da odradim clean install? Backup aplikacija nije bitan jer cu tih par lako skinuti i ponovo instalirati. Ni neka narocita podesavanja nisu bitna, sve cu nanovo odraditi nije problem....

Edit:
Trenutno je 10.6.8 na njemu i stock konfiguracija (2gh dual core, 4gb ram-a, neki 320gb disk). Sta da ocekujem od Mavericks-a? Da ce raditi slicno kao SL ili ce ubiti performanse?

Poslednja izmena:
Da, biće dovoljno da vratiš photo library fajl i sve će biti kao pre.

Za Clean install moraš da prethodno formatiraš HDD, a to ćeš raditi iz tako što kada ti se pokrene instalacija sistema, umesto da odabereš Install OS X, ideš prvo na Disk Utility, koji se nalazi tu negde kao opcija odmah ispod, i tu formatiraš HDD, a onda nazad pa nastaviš instalaciju.

A za performanse nisam siguran... sumnjam da će raditi lepo kao SL. Mada, uvek možeš uraditi clean install SL-a na isti način :)

Edit: Ali da, možeš dakle clean install I preko te AppStore verzije.

Zavrsio sam sve jos isti dan....Na macworld-u gdje sam i nasao tut je pisalo da ne moze clean install vec mi treba flesh, pa skinem Mvrck preko Store-a pa neki fajl izvucem i prebacim na butabilni usb pa tek onda kao moze clean install sto sam i odradio posle 3 sata skoro :)

Sto se performansi tice i ne radi toliko lose iskreno. Vraceni su svi podaci i aplikacije koje vlasnik koristi, ne primjecujem neko preveliko usporenje, cak i booje radi Safari sa 10-ak tabova i slicno. Istina, SL koji je bio je radio od kad je komp izvadjen iz kutije dakle 5 godina i jeste pravio probleme u poslednje vrijeme, zato je i pala reinstalacija.

Vrlo vjeovatno da ce se u taj lap top ubaciti ssd i 8gb ram-a tako da ce mu se poboljsati performanse solidno.

Kako da deinstaliram aplikaciju... na najednostavniji moguci nacin... ?
Imam nekakav mackeeper koji se instalirao uz fajlzillu i to je prvi program koji hocu da permanentno obrisem sa racunara.

Pa klasicni programi idu klasicno Move to trash... A mozes da nadjes i Clean my Mac recimo...

Želim da direktno uploadujem foldere u Google Drive (Safari).

Traži da instaliram Chrme ili preko Jave.

Kažem Java i dobijem:

screen-shot-2014-10-23-a.png

@makiacaveki
U System Preferences... idi na Java pa tu dodaj gore navedeni sajt u trusted (ili kako već).
Ugasi (Quit) pa startuj ponovo.

Problem je u tome što neće da završi instalaciju:

screen-shot-2014-11-02-a.png

Da li u Tuxeri postoji opcija da kada brišem fajlove sa USB diska (NTFS) ne prebacuje u kantu već ih odmah obriše? Ili to nema veze sa Tuxerom već OS X?
Sve jedno, ima li rešenja?
Ne razumem ove opcije koje postoje :(

To je do Os-a. U opcijama ima da se shtiklira da kad brises ,da brise direktno(bez da ide u kantu).
Ali pazi,SVE se brise direktno.

Možeš te fajlove pojedinačno brisati iz Terminala komandom
Kod:
 rm -f filename

Ili da skineš sa ovaj droplet, na koji se privlačenjem fajlova istu brišu/shreduju (a njegovim pokretanjem se shreduje Trash).

Pozdrav,
Situacija je sledeća. Na SSD mi je Yosemite, dok je na HDD samo Windows, ali u toku rada u OSX bespotrebno se "budi" HDD svremena na vreme (a ne koristim ga dok sam na OS X) i pravi buku, čak i kad idem na "eject" diska. Da li zna neko kako mogu ovo da rešim?

Pozdrav,
Situacija je sledeća. Na SSD mi je Yosemite, dok je na HDD samo Windows, ali u toku rada u OSX bespotrebno se "budi" HDD svremena na vreme (a ne koristim ga dok sam na OS X) i pravi buku, čak i kad idem na "eject" diska. Da li zna neko kako mogu ovo da rešim?

Odčekiraj ovu opciju i ne bi trebalo da se sam budi... ;)

Prilozi

• Screen Shot 2014-11-09 at 14.49.16.png
    Screen Shot 2014-11-09 at 14.49.16.png
    78.5 KB · Pregleda: 110
Kako otvoriti port?

Imam Telekom ruter HG532e. Treba mi pomoć oko otvaranja porta. Uđem na 192.168.1.1 kucam admin/tzlkisonpk, zatim na Advanced>NAT>Port Mapping i tu dobijam sliku:

screen-shot-2014-11-11-a.png

Koje brojeve trebam da ukucam (znam da trebam iste ali nailazim na različite na netu) i pod Internal host na Windows-u se uđe preko cmd>ipconfig i tu se nađe IPv4 Address, kako to da nađem na OS X-u (šta trebam da kucam u terminalu)?

Unapred hvala!

Edit:

Nešto sam ganjao po netu i našao da treba otprilike ovako da bude, prvo sam proverio uTorrent i on kaže:

Zatim sam preslikao u podešavanjima rutera iste brojeve a IPv4 sam našao da je 192.168.1.2 pod Ethernet, evo slika:

Da li ima potrebe (i da li je moguće) još jednom nekim programom da proverim da li je port otvoren?

Poslednja izmena od urednika:
Dobri ljudi, potrebna mi je pomoc. izgleda mi je uleteo neki virus u mac book pro. safari otvara sam tabove, prekida me u kucanju, i prilicno iritira.... takodje, primecujem i usporenje sistema (macbook pro late 2013, 8gb rama, 256 ssd).
ima li neko neki predlog za antivirus ili antimalware koji bi sredio problem?

hvala

Da nisi slucajno fasovao kineza?

kako to mislis da nisam fasovao kineza? laptop je originalan, registrovan, sve super....
problem je jer je izgleda zena nesto instalirala, ko zna sta je tu bilo...
treba mi nesto da cekira sistem

Trudim se koliko znam i mogu :)

Vrh Dno