Šta je novo?

iPhone u Srbiji - diskusija o ponudi

Meni uopšte nije jasno šta se raspravljate sa čovekom koji u isti koš trpa legalno uvezene telefone i one koji su švercovani, simfree i zaključane na mrežu, a kao šlag na tortu poredi cene uređaja i celog paketa????

А за ”девалвацију динара”, ево да ти објасним зашто ми је то битно:
Навео сам да примам плату у страној валути, не и у којој валути, у питању су амер. долари. Од почетка септембра до почетка октобра, дакле само за месец дана је долар толико скочио у односу на динар да сам ја ”изгубио” од августовске плате пуно новца јер када сам ја мењао исте за динаре почетком септембра курс је био око 84 динара а само 4 седмице касније је курс био на 93динара за $1. Од тог момента ми је курс динара постао битан јер ја немам и нећу да губим новац због мешетара који зарађују паре на тим флуктацијама валута. Исто раде са евром, пред сваки празник када долазе наши гастоси из иностранства са еврима, они ”ојачају” динар да би га скупље продавали за евро и онда чим прођу празници, оборе динар у односу на евро...

На 24 месеца када потпишеш уговор, МТС не може да промени пакет (као што и није променио мени сада овај стари пакет за нови, иако су увели нове) па самим тим, курс евра или долара неће мењати цифру коју ја, неминовно, плаћам у динарима. ***, жалосно је што морам и о томе да размишљам али паре се штеде када их имаш а не када их немаш.

Da potpuno je besmisleno trpati u cenu uredjaja i pretplatu..neko je to naveo kao oportunitetni trosak, ali nije..definicija oportunitetnog troska se ne moze primeniti na tu kombinaciju cena telefona + pretplata, jer ti prvo uzimas pretplatu pa onda kao povoljnost dobijes i cenu uredjaja uz tu pretplatu.. Sam oportunitetni trosak bi se u ovom slucaju mogao odnositi samo na tu predefinisanu cenu uredjaja, dakle sta jos mozes kupiti za tih 600 EUR osim tog telefona koji ti operater nudi po toj ceni uz taj paket..dakle cena pretplate se ne uzima u obzir prilikom racunanja oportunitetnih troskova vec cena samog uredjaja..

Dakle zapitajte se sta ja jos mogu kupiti za 600 EUR osim ovog ovde...

Sve je ovo pod uslovom da vec koristite paket od 2000 din. mesecno...ja npr. ne koristim vec koristim aket od 1000 din. mesecno tako da je u mom slucaju suludo da prelazim na veci paket samo zbog cene..

U Telenoru uz paket od 1000 din. telefon je 800 EUR npr. oportunitetni trosak za mene su ovih 800 EUR, a ne 800 EUR + pretplata..dakle ako ja nadjem negde telefon povoljnije to znaci da sam ovih 800 EUR mogao drugacije potrositi.. nadam se da sam malo razjasnio :D

Ako je u oglasima stvarno 900e onda se isplati uzeti na rate,ali ako moze da se nabavi za 700-800 onda je to bolje.
Posebno zato sto su kod operatera zakljucani.

Звао данас и питао и цена за 6+ 64гига је била 900е... ***, ја треба да узмем 2 телефона, један мојој жени и један себи па када сам се пресабрао да треба да дам 1500е за два телефона, мало ми је било превише. Мислим да ћу ја ипак да чекам 6+Ѕ :d

Meni uopšte nije jasno šta se raspravljate sa čovekom koji u isti koš trpa legalno uvezene telefone i one koji su švercovani, simfree i zaključane na mrežu, a kao šlag na tortu poredi cene uređaja i celog paketa????

Све у реду, али барем сам навео то и за ове друге који тврде да је МТС прескуп и да је свуда јефтиније... што уопште није случај.

Koje su cene iphonea 6 i 6+ u Mts-u,posto ne vidim na sajtu.Bas me zanima koliko su to povoljniji od Telenora.

posto vidim da si bas lepo izbacio i prepravio sve uvrede nemam komentar samo jedno jedino ozbiljno pitanje:

Нисам ја нигде наводио увреде јер да јесам, неко би ме већ пријавио. Међутим пошто се никада нисам користио таквим начином комуникације и не планирам да почнем сада, хтео бих да ти предложим да провериш све те поруке које сам линковао и да видиш да је само једна била исправљена и једино што је било исправљено је била цифра где сам написао, оригинално, 400 уместо 500.

Ја ћу по први пут морати да некога блокирам, јер ти си заиста ван дохвата разума. Заиста ми те је жао.

Koje su cene iphonea 6 i 6+ u Mts-u,posto ne vidim na sajtu.Bas me zanima koliko su to povoljniji od Telenora.

Мораш овде: https://webshop.telekom.rs/registracija/IphonePreorder.aspx

Poslednja izmena:
Ја нисам видео, верујем да ће то ставити када почне да се званично и продаје од 31-ог ваљда

Mislim da ce cene telefona iz paketa biti manje nego sada po oglasima.Cudi me da nigde nema primerka iz Telenora po oglasima a koliko znam kod njih vec 2 dana moze da se kupi bez problema.
Mislim d aje glupo kupovati model sa 16 gb jer nema mogucnost prosirenja uz memorijske kartice,znaci bar 64 gb i miran si.
Ali rezolucija ekrana na iphoneu 6 nije najbolja,bolja je na + modelu ali je on preveliki a citam danas na nekom sajtu da + model u AMerici uveliko tinejdzeri pokazuju kako se lako krivi u dzepu da je to strasno i da se svi + modelu smeju po Americi,tako pise ja samo prenosim.
Bolje uzeti obican iphone 6.

Kada se plaća uređaj na rate, ne postoji neka kamata ili uvećanje? Sajt je informativan u plm, a u poslovnici kažu imaće informacije 29. popodne.

Kada se plaća uređaj na rate, ne postoji neka kamata ili uvećanje? Sajt je informativan u plm, a u poslovnici kažu imaće informacije 29. popodne.

Па прошле године сам узео себи телефон код њих на рате и нисам платио никакву камату. Буквално колика је цена уређаја, подељено са бројем рата и то је то.

Mislim da ce cene telefona iz paketa biti manje nego sada po oglasima.Cudi me da nigde nema primerka iz Telenora po oglasima a koliko znam kod njih vec 2 dana moze da se kupi bez problema.
.

Odakle ti sad ovo??? Pa pocinje u ponoc 31 da se prodaje

A šta ćemo da radimo, tj pošto još uvek nema informacija o Serbian app store..... da se lažemo ....

Sva ta računica je besmislena. iPhone je skupa stvar i kupuje ga onaj ko može “da priušti” sebi, znači ako imaš stalne solidne mesečne prihode i ne razmišljaš da li je investicija/trošak 500 ili 600 evra i da li je mesečna pretplata tj račun 2000 ili 5000 dinara. Sva ta kuknjava da cene i ponude nisu fer je bezveze i smešna, grupa “uplakanih dečaka” protestvuje protiv ekonomije i tržišnih uslova jer zbog 200-300 evra razlike ne mogu kupiti sebi novu igračku. Imaju 600 ali nemaju 800 evra. A zašto vam treba iPhone uopšte ako vam je skup? Da li ste se zapitali zašto vam uopšte treba ili samo volite “da ga imate, onako”? A pretpostavljam da večina “pati” da bi isti pokazala pred društvom ili u javnom gradskom prevozu. I još pri tom hipotetički razmišljate koliko će vredeti kada ga budete prodavali? Mentalitet na delu. Skupa zanimacija, nije za svakoga.

iPhone je skuplji u Srbiji:
- nabavne cene su više jer ne postoji operator sa "povoljnim" globalnim ugovorom
- jer su naručene količine smešno male (jedinica je stotina komada) pa je samim tim cena viša
- jer postoje zavisni uvozni troškovi
- jer je post-prodajna podrška skuplja (nismo niti članovi EU zone, niti postoje trgovačke olakšice) zbog: transporta (pogledajte slanje DHL iz Srbije), prelaska granice robe, logostike, zavisnih troškova koje Apple pokriva, operatori ne plaćaju ništa
- rizik garancije druge godine (u praksi se pokazalo 12% od vrednosti uređaja ali je promenljiva stopa)

MTS ima logike da radi na nuli ili sa malim minusom čak jer sprema servise koje će povoljno nuditi korisnicima a i postojeće servise koje nudi uz popuste gde takođe vezuje korisnike na 24 ili 36 meseci. Malo je šira slika kod njih, nije uvek 1 i 1 jednako 2 kada se obavežeš ugovorima.

Poslednja izmena:
@јороро,

Ниси у праву за цену ајфона јер је јефтинији у Србији од околних земаља и било које ЕУ земље било преко оператера, што покушавам све време да покажем са линковима ка другим оператерима у поређењу са МТС-овим ценама или преко огласа када узимаш шверцоване којима је повраћен ПДВ, првенствено из Мађарске јер је тамо пдв 27%.

И не слажем се са тобом да зато што неко калкулише шта му се више исплати да то значи да не треба да купује телефон уопште - врло неозбиљно са твоје стране да тако нешто напишеш. Зашто бих дао 800е ако могу да добијем исти уређај за 600е? Разлика између 600 и 800е је ОГРОМНА јер је у питању 1/3 цене (200 од 600). Ако мислиш да је наш менталитет да размишљамо о цени, како онда зовеш швапски менталитет кад су управо они били ти који су измислили парадајз туризам?

a povrh svega,mislim da i sam apple daje neke uslove za te cene
ne verujem da su dali nasim cobanima da setuju cene kako oni hoce
zato apple i jeste tu gde jeste sto vode racuna o svemu

Koliko će biti (i da li će biti) kod MTS-a tek ćemo da vidimo, ne mora da znači da ti je računica tačna, pošto nije uvek 1+1=2.

@јороро,

Ниси у праву за цену ајфона јер је јефтинији у Србији од околних земаља и било које ЕУ земље било преко оператера, што покушавам све време да покажем са линковима ка другим оператерима у поређењу са МТС-овим ценама или преко огласа када узимаш шверцоване којима је повраћен ПДВ, првенствено из Мађарске јер је тамо пдв 27%.

И не слажем се са тобом да зато што неко калкулише шта му се више исплати да то значи да не треба да купује телефон уопште - врло неозбиљно са твоје стране да тако нешто напишеш. Зашто бих дао 800е ако могу да добијем исти уређај за 600е? Разлика између 600 и 800е је ОГРОМНА јер је у питању 1/3 цене (200 од 600). Ако мислиш да је наш менталитет да размишљамо о цени, како онда зовеш швапски менталитет кад су управо они били ти који су измислили парадајз туризам?
Jeftiniji je kod MTS i objasnio sam ti zašto, rade praktično bez zarade na uređaju, kod drugih nije. I nisi lepo pročitao, ne govorim o opravdanoj kalkulaciji već o "kukanju" na uslove i ponudu. Neko je planirao da da 600 a sada je 800 i ne uklapa mu se u budžet, "zeje*ao ga operator pa je razočaran i kriva mu odmah država". Smešno!!! Pa ćuti i kupi preko oglasa onda na crno i ćao-zdravo! Tako je kako je ne ulazeći gde je jeftinije ili skuplje, kod nas ili "njih".

Koliko će biti (i da li će biti) kod MTS-a tek ćemo da vidimo, ne mora da znači da ti je računica tačna, pošto nije uvek 1+1=2.

Uz pretplatu 599 je 73800. Dakle 73800+599x24=88176. Po nekoj logici bi trebao biti jeftiniji od te cifre, a i da ne bude, opet je mnogo manje nego kod telenora.

A to u MTS sto ide doplata od 72k din (600eur) u paketu od 599din (5eur) msm da u evropi nema jeftinije :) opet kazem ,ne poredim crno trziste i koje kakve preprodavce nego ostale eu operatere i njihove ponude.

Uz pretplatu 599 je 73800. Dakle 73800+599x24=88176. Po nekoj logici bi trebao biti jeftiniji od te cifre, a i da ne bude, opet je mnogo manje nego kod telenora.

Logika i ekonomija ne idu uvek ruku pod ruku, videćemo.
Ja jedino što sam lično priželjkivao kao benefit legalnog dolaska iPhone-a u Srbiju nisam dobio - nema App Store :(

Ja jedino što sam lično priželjkivao kao benefit legalnog dolaska iPhone-a u Srbiju nisam dobio - nema App Store :(
- neki ovde tvrde da imaju informacije da se radi na srpskom App Store i da će biti, iako ne odmah...
- generalno kupovina preko hrvatskog ili US App Store-a nije neki problem i ne zahteva neke egzibicije kao kupovina preko Google Play u Srbiji
- ja nikad ne bih menjao US App Store zato što je jedan (mali) deo aplikacija US ekskluziva ili se prvo pojavi na US App Store, pa posle izvesnog vremena na ostalima

Kako se kupuje preko us app store? Da li je potrebno samo da se za adresu postavi neka random?

Kako se kupuje preko us app store? Da li je potrebno samo da se za adresu postavi neka random?

Adresa mora biti odgovarajuca gradu koji si selektovao, broj telefona mora da ima pozivni koji odgovara adresi koju si odabrao a desava se da jedan grad ima vise pozivnih brojeva u zavisnosti od dela.

Adresa mora biti odgovarajuca gradu koji si selektovao, broj telefona mora da ima pozivni koji odgovara adresi koju si odabrao a desava se da jedan grad ima vise pozivnih brojeva u zavisnosti od dela.

Па нађеш неки хотел и поставиш њихове податке (или барем сличне), него да ли има нека наша картица која би радила за плаћање?

Nazad
Vrh Dno