Šta je novo?

Opšte znanje u Srba - danas

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
treba ti bolji ram menadzment.

Ozbiljno sam sad poceo da razmisljam jedan rok internet free da odradim. Sad sam bas utripovao da ima dosta uticaja . :D

I ja bih rado otišao na selo. Tamo je budućnost, samo što mi to još ne shvatamo. Selo sa infrastrukturom, zadrugom... Kada bi pare koje utroše na gradnje novih zgrada po Bg-u utrošili na jedno po jedno selo....

Brate u pravu si. Generalno, mnogo je lakse zivjeti u manjem mjestu. Manje naroda, moze da budu bolja organizovanost, lakse za dogovor, ulaganje i sl. Svi bogati prave kuce na periferijama, urbanim mjestascima i sl. *** BG vjecito nake guzve, svega se nagledas, jednostavno nabacano mnogo toga...

Poslednja izmena:
Meni je deal breaker sto na selu nema mnogo dobrih riba :d

Brate u pravu si. Generalno, mnogo je lakse zivjeti u manjem mjestu. Manje naroda, moze da budu bolja organizovanost, lakse za dogovor, ulaganje i sl. Svi bogati prave kuce na periferijama, urbanim mjestascima i sl. *** BG vjecito nake guzve, svega se nagledas, jednostavno nabacano mnogo toga...

Os da ti ja dam svoje imanje u selu za stan u Bg? Ima i kucica, malko je zapustena ali mozes da sredis, kupis traktorce, imas njive, milina bozja. Kupis 3-4 ovce i setkas se po ceo dan po padinama, shatro kao napasas ih.

Brate ne zanosi se... Zaboravio si se u nabrajanju, manje naroda, manje posla, manje plate...

Ponuda vazi i za prashinara pa ko voli...

Selo bez dobre infrastrukture je mrtvo, u najavi.
Mora da se ulaze u selo mnogo, ako ne i vise od grada.
Putevi, brz internet, kablovska, telefonija, hladnjace za otkup, klanice, stocne pijace itd.
Toga u Srbiji ima ali jako malo, zato su sela mrtva.
Treba prvo uloziti pa ocekivati zaradu.
Ovako, eto iz primera. "Hoces da dodjes na selo, kuca je malo zapustena ... " A ZASTO JE ZAPUSTENA ?! Jel ti tu zivis ili kurta i murta ? Eto podji od sebe, frenky. Sta si ti uradio da bi ti bilo bolje na selu, tu gde si trenutno ? Ti bi da svoju inertnost preselis u Beograd, gde je vecina inertna i bezivotna.
Nema ti progresa, prike. Mora da se zapne. A onda si svuda bog.
Drzava je tudja, ali smo mi i dalje pod sopstvenom kontrolom, jos nam nisu razdvojili dusu od tela... Jos ...

Sve sto si nabrojao ima skoro svako selo u Vojvodini... i jel im je bolje?
Toliko im je bolje da je pola Vojvodine pobeglo u inostranstvo...

Nije tacno da imaju sve nabrojano. A plus jos mnogo sto sta fali. Al da ne nabrajam sad.
A mnogi su pobegli i iz grada u INO, al to je druga prica sad.

Zemlja nasa, kojoj smo svi mi neprijatelji. Tako nas tretira.

Selo bez dobre infrastrukture je mrtvo, u najavi.
Mora da se ulaze u selo mnogo, ako ne i vise od grada.
Putevi, brz internet, kablovska, telefonija, hladnjace za otkup, klanice, stocne pijace itd.
Toga u Srbiji ima ali jako malo, zato su sela mrtva.
Treba prvo uloziti pa ocekivati zaradu.
Ovako, eto iz primera. "Hoces da dodjes na selo, kuca je malo zapustena ... " A ZASTO JE ZAPUSTENA ?! Jel ti tu zivis ili kurta i murta ? Eto podji od sebe, frenky. Sta si ti uradio da bi ti bilo bolje na selu, tu gde si trenutno ? Ti bi da svoju inertnost preselis u Beograd, gde je vecina inertna i bezivotna.
Nema ti progresa, prike. Mora da se zapne. A onda si svuda bog.
Drzava je tudja, ali smo mi i dalje pod sopstvenom kontrolom, jos nam nisu razdvojili dusu od tela... Jos ...

Kuca je malo zapustena jer niko ne zivi tamo.
Daleko sam ti ja od inertnosti, zapeo sam ja odavno na 3 strane ali je najveci problem sto sam zapeo na jugu ove nase zemlje pune mogucnosti.
Ti posto znas kako treba, evo dodji i zapni, budi bog. Dodji i bices prvi u buducnosti.
Strasno me nervira kad mi ljudi koji su njivu i generalno poljoprivredu videli na televiziji, pricaju kako nam je selo buducnost.

Narod masovno beži i iz Sombora kao grada (što u inostranstvo što u Beograd).

Selo?
U tekućoj 2014 godini umrlo je osamdeset i nešto ljudi, rođeno 5 beba, dvadesetak osoba se odselilo.

Sve to u selu od ~1600 stanovnika (~4500 stanovnika pedesetih godina prošlog veka).

Ako bude srba, na kraju ce ostati par velikih gradova, vojvodina ce biti jedna ogromna njiva, sumadija jedna ogromna suma itd. :p...

Znam mnogo ljudi koji su u fazonu "eh da mi je da zapalim za Njemacku i da uspem u zivotu tako sto bih bio socijalni slucaj da bi primao socijalnu pomoc".
To je sve do mentaliteta i vaspitanja koje covek nosi iz porodice.

Sto se tice price o selu, citam postove pa sam morao i ja da se ukljucim..

- U selu pogotovu iz sela kao sto je moje jug Srbije (Selo Brza, blizu Vucja (Poznato nekad po tekstilu i Porecju i njihovoj Viljamovoj), situacija je sve losija i losija. Ja sam kao srednjoskolac dosao u BG pre 8 godina i ostao ovde (srednja, pa sad fax, poceo polako i da radim.. sve krenulo nekim prirodnim redosledom..), jednostavno sve manje i manje razmisljam o povratku dole, iako su moji dobrostojeca porodica(roditelji profesori, veliko imanje (kruska, visnja, malina, kukuruz.. ) cak pored svega toga i farma sa 1000 koka nosilja i jos 1000 malih pilica kao podmladak). Sve to ovako napisano deluje super, ali dolazimo do problema. NEMA KO DA RADI.
Primer:
- Jednom mesecno se vrsi izdjubrivanje na farmi, za 2 sata posla moji placaju 15-20e nekome da ocisti i nema ko da uradi to. Tako da sam ja letos kad sam bio uzeo i cistio, kako bi postedeo dedu da on to u 70 i kusur godina radi.. Za berbu visanja ti ljudi koji se i skupe da rade to traze 20 din po kilogramu, to je ok da je cena visnje kao prosle godine 95-120 din, a ove godine kad je cena visnje 35 din, oni takodje traze 20din, gde je tu za proizvodjaca makar povrat ulozenog u sredstva za zastitu, gorivo za obradu itd.. Kao sto neko u nekim postovima ranije rece, problem je organizovanost, ali kako organizovati ljudi koji jednostavno ceo dan provedu sedeci ispred prodavnice i cugajuci pivo, najcesce samo jedno ceo dan, jer babi ili dedi nije legla penzija, a drugih izvora prihoda nemaju jer nigde ne rade, a njihove njive stoje zapustene. Uostalom da ne davim puno, organizacije na selima kod nas skoro i da nema (pricam za jug Srbije, to znam, za ostale ne znam kakva je situacija), tako da nema puno nade za dobar zivot na selu. Konkretno ja da imam istu platu ovde u Bg i tamo u Leskovcu, vratio bi se za LE momentalno, bez obzira sto ovde imam svoj stan i ne placam kiriju i sve to, opet sa istim novcem mozes da zivis tamo daleko bolje, mada je i to pitanje posto po normama za kvalitet zivota mnogi drugi parametri ulaze u tu racunicu, a ako uzmemo u obzir da Leskovac jedva da ima i bioskop, sve je jasno...

što je otišla tema daleko, zavrte mi se u glavi zadnjih 5 strana. heh.

ja sam u boljoj situaciji nego ogromna većina ovde, pa mi opet nije dovoljno dobro. Ni približno onako dobro, kako mislim da treba da bude, i meni i drugima oko mene. Da ne davim, razmišljao sam i razvijao planove na konto seoskog života (što me i nateralo da se javim na topić) ako fejlujem ovaj gradski, ali uglavnom u smislu servis-orijentisane priče: imam jedno jako lepo imanje kod Čačka i vidim ga kao divan potencijal za etno-turizam. Video sam šta su ljudi uspevali da urade sa takvim pričama u npr. šugavoj Ukrajini ili Rusiji, na potpuno neverovatnim mestima i želja mi je da i u Srbiji vidim nešto slično, poput Zasavice. Problem je u tome što je moje selo pijaću vodu, kroz vodovod, dobilo pre 3 godine. Baba i deda nisu dočekali da im teče iz česme. O internetu da ne pričamo. I ako ja svoj teško zarađeni novac uložim u kupovinu pola sela da napravim theme-park iz moje mašte, doćiće mi neki veseljak od Velje Lampeka, da me šikanira. I neću mu moći ništa.

@ProMaster: na konto tvoje priče, sto puta sam čuo istu. Druga baba mi još mrda podno Rudnika, i prokleto sama ide da seče i pali vrzinu po putu, jer nema kome da plati. Da ne govorim da nema ko da okosi i odnese seno sa 4 hektara njive, da se ne parloži. Kapiram što nema mladeži, to je selo pred nestajanjem, ali i ono ljudi što ima, sedi u "Plavom Jadranu" i plače sebi u jedino pivo za taj dan. Srpski seljak je najčudnija fela, majke mi. Rastao sam sa njima i volim ih iz dubine duše, ali ta količina depresivnosti, trpeljivosti, pomirenosti sa strahotom ("bilo je i gore..."). Ja hoću da riknem od toga.

Znam mnogo ljudi koji su u fazonu "eh da mi je da zapalim za Njemacku i da uspem u zivotu tako sto bih bio socijalni slucaj da bi primao socijalnu pomoc".
To je sve do mentaliteta i vaspitanja koje covek nosi iz porodice.

Sve sam vise uveren da tebe neko placa da ovoliko ..... pises...

Dodjes u Nemacku i ako ne nadjes posao za 3 meseca (sto je apsurd) lepo se zahvale i deportuju te.
Ako radis i nije ti dovoljno za zivot,bez problema ces dobiti pomoc (tipa drzava ucestvuje u placanju zakupa stana i dobijes plus neku kintu,zavisi od slucaja).
Skraceno: ako hoces da radis,ne mutis i ne vrdas,sva su ti vrata otvorena i imas gomilu olaksica.
Kao ja npr sada: u Nemackoj imas 6 vrsta poreza na dohodak,ovog meseca sam prijavio da sam hranim familiju tj trenutno jedino ja radim u porodici,vec od 1.11. idem u nizi stepen poreza=vise para,pa auto osiguranje manje zbog toga,komplet familija zdrav. osigurana preko mene iako je stariji klinac vec punoletan,dobio opciju decijeg dodatka bez obzira na godine klinaca,povracaj poreza na kraju godine i jos gomila stvari,ni sam ne znam sta sve ima... i sve to samo zato sto radim,redovno prijavljen i placam poreze... Kontas poentu.

A u Vojvodini ima ko da radi,samo sto tamo za 10 sati teskog fizickog rada dobije 10-12 evra,tj toliko za ceo dan (tako bar bese proslog leta)
Przis se na 37 stepeni ceo dan,bacas bale sta vec i izbije ti oci sa 1200-1500 din.Kupis nesto da pojedes i eventualno pljuga i ostane ti manje od 1000 din.
I onda veliki paori kukaju kako nema ko da im radi,kako su svi lenji itd a oni grade vile i gomila nove masinerije i privatnih automobila... i treba da ima,zato i radi,ali ne zakidaj na radniku pa posle *****s kako niko nece da radi i kako su svi lenji...
Inace veliki paori trenutno najbolje zive u Vojvodini (u globalu),znam ih i previse...

Zahvaljujuci internetu klinci vide kako MOZE da se zivi i kako zive sada i naravno da nece da radi.
Ono sto mene nervira je sto ne kontaju da moras pojesti malo "trave" da bi ti kasnije bilo bolje,ocekuju sve na tacni i imamo mrtvu tacku bez pomaka...

Srbin bi pre dobijao socijalku od 700-800e u Njemackoj nego radio za 2000e. Pogotovo kad je rec o mladjim generacijama.
Ti si neki izuzetak ocigledno.

Kukuruz ok 12 din....sad kad ga prodam ima da gorim od para ne znam gde cu pre....samo seme i djubre i hemiju da isplatim...taman ce mi za zivot ostati nesto....
Trenutno u Srbiji ako imas normalno nesto vise zemlje (ne previse jako) bolje je dati u arendu vise love ostane i manje se nerviras...i probati naci posao neki za bilo koju lovu mesecno i imati za klopu bar da se pokrijes ili sta-god....
Ali ovo nije tema o poljoprivredi tako da bolje da se i ne siri u tom smeru

Duvan, aronija, svo to bobicasto voce, lesnik, maline ... Sve se placa odlicno, koliko je meni poznato. Zasto gajis kukuruz kad ga ima svuda u velikim kolicinama, a samim tim i cena pada ?

Zato sto se kukuruz bere masinski... smo rekli da nece niko da radi, i niko nece da plati radnike..

Ajde dođite malo kod mene na selo pa da vidite kako je lako mašinski raditi.
I ako ne znate nešto, onda ni ne pišite o tome, a i ova tema nije o poljoprivredi, tako da...

Zemlja se daje u arendu jedino ako iz nekog razloga čovek ne može da radi ili ako nema svoje mašine.
Svi ostali su u (velikom) gubitku ako daju zemlju u arendu.

Ja imam zemlju u Sremu a sve sto smo imali smo prodali jer niko nije ziveo tamo, a ostalo su pre toga uzeli.

Srbin bi pre dobijao socijalku od 700-800e u Njemackoj nego radio za 2000e. Pogotovo kad je rec o mladjim generacijama.
Ti si neki izuzetak ocigledno.

Poznajem puno izuzetaka...
Takodje znam dosta slucajeva koji su se vratili u Srbiju jer ovde mora da se radi,citiram jednu zenu: bolje mi je da primam 200e kuci i na miru kafenisem sa koleginicama nego ovde da rintam za 1800e...jeste,200e je malo ali prezivim nekako...
Ako uzmemo u obzir da ima 3 dece,sta imaju deca da vide i nauce?

Budimo realni,srbi su jos dobri,bar sto se tice inostranstva... turci su pravi "ceditelji",napravis copor dece i sedis kuci...

Mada je i hronologija rada interesantna:
moja baba pocela da radi sa 9 godina (predratno i ratno vreme,salasi i sl)
majka sa 12
ja sa 16
moj najstariji sa 19 jos nikad nije radio

Pod radom podrazumevam bilo sta,tipa sezonski,honorarno i sl,nesto za sta dobijes neke konkretnije pare...
Koliko vidim i u ostalim porodicama u mom krugu poznanstva je slicna situacija,znaci nismo izolovani slucaj,a verujem i globalno...
Mozda i previse ocekujemo od klinaca,kad uzmemo u obzir da se "savremenom automatizacijom" skoro wc solja dodje kod tebe kad treba,a ne ti do nje i sl...
Kada odrastas u takvom okruzenju,sve sto je komplikovano i treba zhapeti malo teze pada...
Kao moji klinci sto im bese neverovatno kako rastavljam i popravljam bagere i viljuskare...za mene normalno za njih i njihove drugare wow...

Poslednja izmena:
Ajde dođite malo kod mene na selo pa da vidite kako je lako mašinski raditi.
I ako ne znate nešto, onda ni ne pišite o tome, a i ova tema nije o poljoprivredi, tako da...

Pa lakse nego rucno, da ne znam ne bih pisao ;)...

Pazi, ručno se jedino bere (maline, jagode...) ostalo i tu ode mašinski... I plus oni što se bave voćarstvom imaju mnogo manje zemlje nego oni koji se bave ratarstvom...

@Duke Lander
Ja u decembru punim 20, a radim sa tatom već nekoliko godina, tako da nije sve tako crno za nas omladince ;)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno