Šta je novo?

Sony Xperia Z3

sony je proizvođač a ne android pa moraš da budeš precizniji. ako misliš na z3 jer je ta tema, to nikako ne može da bude prosečan telefon.

We’re bringing Android 5.0; Lollipop to the entire Xperia Z Series

Valjda nece ispaliti, 5.0 navodno stize na sve uredjaje Z serije. To bi bilo vise nego korektno, najjace da su svi ti telefoni ''slabi'' za 5.0.

@ Ivan I
sony je opet prosečan android, nema ništa što ga izdvaja, nešto čime bi se približio apple i samsungu (po broju prodatih mobilnih).

Apple i Samsung su marketing masine sa stotinama miliona fanova. Sony je kompanija u uzasnoj finans. situaciji zbog gluposti iz ne tako davne proslosti (jedan od razloga), logicno je da ne mogu tako lako da ih ugroze.

Ne znam da li si pratio sta sam postavljao ovde, Sony je treci po prodaji u vecem delu Evrope (iza Samsunga i Apple-a), u Japanu drugi (iza Apple-a) a u ostatku Azije ispred htc, LG, tu ih pored samsunga gaze pre svega kinezi :) (pokusavam da nadjem link za to ali postavljeno je vec negde u temi)

Problem za sony je nedostupnost na oba americka kontinenta, ili ocajna dostupnost (a i na ostalim kontinentima) tu imaju 0.x procenata trzista i to mora da se menja, tu recimo LG pravi globalnu razliku.

Ako su treci u ZE (a to je jedno od najbogatijih trzista na svetu) to nesto govori. Uopste ne zaostaju mnogo za Apple-om (kao sto moze da se pomisli) a imaju drasticno slabiji marketing i nemaju tako tvrdo jezgro kupaca/fanova kao jabuka. Uostalom ios je ios a android ima kupus od ponude, od poznatih imena do sve boljih kineza.

A sto se broja na forumu tice pa evo sad pola foruma ima LG telefone, bar prema aktivnosti tema, posecenije su od Samsunga u poslednje vreme (tj od pojave G2) a 20x posecenije od Sony tema pa eto, Samsung drzi broj 1 po prodaji u Evropi a Sony je treci (ispred LG i Nokie) :) U okruzenju u kojem se krecem ima dosta njihovih telefona, svih klasa, ne vise od Samsunga ali tu negde sa LG (od kog prednjace jeftiniji telefoni L serije, kao L520-720 kod Nokie, fazon za male pare kod operatera).

BxvGNfpIEAEH7pH.jpg:large

https://twitter.com/fjeronimo

Sony smartphone market shares in 2Q14: WW (3.1%), Western Europe (11.8%), USA (0,2%), Japan (14.8%). 2nd biggest player in Japan & 3rd in WE

S'obzirom da se se malo uozbiljili oko ponude u USA trebalo bi da im se isplati cimanje oko toga i Z3 serije.

Sto se fotoaparata tice, nema na ovom forumu mozda ni 20 RX100 (ima ljudi koji se ne oglasavaju a imaju taj fotoaparat) pa je svejedno to najpopularnija i najbolja dzepna kamera u svetu vec godinama tj vec trecu generaciju ;)

Poslednja izmena:
We’re bringing Android 5.0; Lollipop to the entire Xperia Z Series

Valjda nece ispaliti, 5.0 navodno stize na sve uredjaje Z serije. To bi bilo vise nego korektno, najjace da su svi ti telefoni ''slabi'' za 5.0.

Receno je bilo pre mozda mesec dana kada je izasao 4.4.4 da je to poslednji update za Z, ZR, ZL i Z tablet. Tek od Z1 pa nadalje moze da se ocekuje 5.0, mada je pitanje koliko ce kasniti. Tipujem do kraja proleca, mada tad ce izaci Z4 sa 5.0 :)

Slikano u potpunom mraku u sobi.
ISO 12800
Znaci ja nisam nista video u sobi golim okom sem onog sata na plafonu i jaako malo svetlosti sa prozora.Kada sam pogledao sliku nisam mogao da verujem,zavese nisam video uopste golim okom.

Ps: probao punjenje sa punjacem od 2A sa originalnim sony kablom i trajalo je duze od punjenja sa originalnim 1.5A koji dolazi u paketu.
Cekam da mi stigne sonyjev magnetni dock da vidim da li ce biti razlike mada cisto sumnjam.

Prilozi

• uploadfromtaptalk1413521440588.jpg
    uploadfromtaptalk1413521440588.jpg
    545.1 KB · Pregleda: 157
Receno je bilo pre mozda mesec dana kada je izasao 4.4.4 da je to poslednji update za Z, ZR, ZL i Z tablet. Tek od Z1 pa nadalje moze da se ocekuje 5.0, mada je pitanje koliko ce kasniti. Tipujem do kraja proleca, mada tad ce izaci Z4 sa 5.0 :)

Ja ne znam da li si ti uopste otvorio link ali to je zvanicno sony saopstenje :) Da li ce ispostovati - videce se, jedno je sigurno, apdejtovanje prve Z serije ce biti sporije od novih.

@ fastdaniel

Ulje na platnu :) Ali dobro, ako je mrkli mrak a sada se nesto uopste vidi..

Evo jos nekih sa 12800 http://oi57.tinypic.com/o0qcmd.jpg

http://oi58.tinypic.com/2pzclyc.jpg

http://i58.tinypic.com/28u5tev.jpg

Ta iso vrednost je glupost ali dobro.. eto omoguci da se bar nesto vidi u mrklom mraku ali bolje bi bilo da su omogucili podesavanje SS bar do 3 sekunde (samo sto za to treba fiksiranje telefona/stativ).

Poslednja izmena:
Hehe bas uljane boje,nego kod mene se ne bi ni ukljucio iso na max sa toliko svetla kao na tim slikama.Pa i da dodaju tih 3sek pa i na stativu,sto da ne ako bi to resilo problem.

Cekamo Z4 :d

Baterija 4 sata na max osvetljenju kod mene... hmmm.

Eeei 4 dana na max. brigtness.Koliko imas scrreen on? :)

4 sata napisah, ne dana :) 100%-5% surfovanje na 100% osvetljenja.

Aha,my mistake :) lep rezultat :)

a Z3 je izašao kad, u septembru? I već posle mesec dana imamo pune specifikacije Z4? Imam utisak da više niko ni ne koristi ove telefone, već ih samo izbacuju kao na traci i benchmark-uju.

Baterija 4 sata na max osvetljenju kod mene... hmmm.
Zato su testovi na Anandu majka i njjihov model testiranja je korak u pravom smeru. Svi testovi se vrše na istom osvetljenju (200 nits), tako da uređaji sa "svetlijim" ekranima ne trpe penale.
Ovako Phone Arena ili (ili neka druga Arena, sve su smešne) "testira" fon i kaže da ima jednu od najboljih autonomija (~10 sati), neko drugi će testirati na brightness 100% i dobiće autonomiju koja je "above average", a kupac je zbunjen i ne zna da li fon u stvari ima dobru ili lošu autonomiju :)

^ ja sam to napisao jos pre mesec dana, Z3 na max. osvetljenju (590-600 cd/m2) nema sta da trazi sto se autonomije tice jer u tom slucaju sija drasticno vise od prosecnog IPS, npr onog sa M8 koji sija oko 480 nitsa.

Zatim, kao i LG i neki kinezi sony verovatno koristi foru sa neravnomernim osvetljenjem pa na 50% displej ne sija toliko jako, recimo da osvetljenje podivlja tek preko 70% kao sto je to slucaj na Z2.

Mislim da sam u Z3c temi napisao (odgovorio Dark Side-u) da Z3 i Z3c svejedno imaju odlicnu autonomiju ali nikako tako drasticno bolju od ostalih boljih androida na tom polju, mrzi me sada da trazim i citiram post :)

Zato sam Gizmu predlozio da prvi na ovim prostorima uvede testiranje autonomije na istoj jacini osvetljenja (npr 250 cd/m2) koju bi sam izmerio i da to bude standard za testove autonomija, samo to moze da bude realan pokazatelj :) Sve drugo je nepouzdano.

Z2 ima preko 150 cd/m2 slabije osvetljenje na 100% i u bench testu drzi preko 2h duze od Z3 na 100% osvetljenju, logicno je zasto je to tako. Zato ih treba podesiti na istu vrednost.

Evo jedan test koji je odradjen na 250 cd/m2, surf i pustanje videa

eUuxAwq.jpg

Znaci oba Z3 su u vrhu ali kao sto sam i napisao vec - nikako onoliko kako to prikazuju raspale bugarske arene ciji su testovi skroz nepouzdani.
Tacno se vidi koliko IPS dominira u surf uslovima a amoled pri pustanju videa (na istoj jacini osvetljenja ;))

@ drgonzo, u pravu si skroz ali svejedno IP6 ne mogu da pridju Z3 po autonomiji, ipak je sirova snaga u mAh na strani oba Z3 :)

Poslednja izmena:
Gizmo poslušaj čoveka, pametno zbori :)

a Z3 je izašao kad, u septembru? I već posle mesec dana imamo pune specifikacije Z4? Imam utisak da više niko ni ne koristi ove telefone, već ih samo izbacuju kao na traci i benchmark-uju.

Koriste se, kako ne? Svi telefoni će dobiti naslednika pa se aktuelni kupuju.
Ti što stalno nešto čekaju, oni zapravo ni nemaju telefon :)

@hsv.stoned
samo takav test što si postavio slike i vredi da se spominje ovde na forumu.

Pa dobro ne mora 200, možda može 300, 350...

Znam da je Gizmo rekao da je u frci sa vremenom i da ima mnogo posla ali mozda bi trebao da batali ovaj test na 100%, ne mora uopste da vrti oba. Lepo izmeri za svaki uredjaj 250cd/m2 i odradi sve isto kao do sada, samo na taj nacin moze da se vidi koji ekran stedi i koliko i kakve su autonomije generalno.

Zamislite sad situaciju istih telefona sa 3200 mAh npr, imaju isti cipset, rez. i dijagonale i iste IPS ekrane ali jedan sija 700 cd/m2 a drugi 350 cd/m2, u testu sa 100% osvetljenja ovaj drugi ce da sahrani prvi telefon a u stvarnosti autonomije ce im biti slicne jer niko nece drzati telefon na 350-700 nitsa 24/7, pitanje je da li je tako nesto potrebno i na najjacem suncu.

samo takav test što si postavio slike i vredi da se spominje ovde na forumu.

Lepo se vidi gde je bolji IPS (surf) a gde amoled (gledanje videa).

S'obzirom da mali broj test ekipa radi precizne testove autonomije (anand i jos neki malo poznati sajtovi) Gizmo i bench bi imali priliku da budu jedni od retkih u svetu sa preciznim nacinom testiranja i podacima, ako ste rame uz rame sa anandom po testiranju kalibracije displeja itd ne vidim razlog da ne odete jos jedan korak dalje :)

Poslednja izmena:
Ozbiljno cu da razmislim da batalim 100% test, sve manje ima smisla jer su ozbiljno poceli da variraju sa maksimalnim svetlinama ekrana. Problem je u tome sto treba onda da prodje neki period testiranja smartfona recimo na 250cd/m2 kako bi se oformila neka uporedna baza i to sve bude imalo smisla.

Oformite samo svoju bazu.. Ovi retki strani sajtovi furaju ili 200 ili 250. Npr vi krenete sa 300 kao sto vojkan rece. Manje ce trebati vremena da se tako iscedi baterija,tako da je i to plus

Gizmo baterija bude bolja i bolja posle nekoliko punjenja,kod mene je takav slucaj bio da je bio na 56% out of the box i ispraznio ga skroz za samo nekoliko sati...sada ako ga mucim izdrzi ceo dan i noc,normalno koriscenje dan ipo.

Nije to problem, razrađena je baterija, mislim da je bio kod još nekog pre mene ovaj primerak. Nego, evo krivca za samo 4h surfovanja na max osvetljenju - ogromnih 631 cd/m2 kaže kolorimetar. Jedino ga je Vibe Z2 zeznuo sa 724 cd/m2.

Evo nečeg što me nervira sve više i više u poslednje vreme, lepo reče hsv kako se testira i posle se kaže da je autonomija nikad bolja. Pazi *****izam, uvek se iznenadim koliko je to glupa fora za autonomiju - na 100% daje 631 cd/m2, na 75% je drastično tamniji pa opada na samo 263 cd/m2, a znate koliko je na 50%? Smеšnih 55 cd/m2, šta možeš da vidiš tu lepo napolju, a posle se ljudi pitaju kako je autonomija na Z3 tako dobra...

Pa naravno da je dobra kad ovi sajtovi uglavnom stave na 50% osvetljenja i cepaj bato, a ekran ono jedva da svetli... Na 25% bolje i da ne gledaš ako nisi u mrklom mraku, 28 cd/m2... Čovek da poludi koliko je to jeftina i trula fora sa kontrolom osvetljenja, a mnogi ljudi neće to skapirati i oduševiće se koliko traje baterija, smor.

Gizmo aj baci u nexus temi te rezultate sa tvog telefona ako si merio... Tako po procentima

@ Gizmo, pa ja pricam to mesecima :) kakvi bre arena testovi i ostale gluposti, postali su smesni u svakom smislu. G2 je jedan od prvih koji je progurao foru sa dosta neravnomernom jacinom osvetljenja a sve to su prihvatili i ostali (sony, kinezi pa cak i Apple sa 5s/5s i sesticama ali ne u tako drasticnom obliku kao ovi prvi).

Dok se sve ne postavi na istu, precizno izmerenu istu jacinu nema tu ni r od realnih podataka autonomije.

Z1c-Z2-Z3(c) imaju odlicne autonomije, jedne od boljih u svojim klasama ali ja sam od samog starta znao da to nikako nisu neki epski rezultati sto sam i ponovio vise puta u Z3c temi u polemici sa Dark Side o Note 4, rekoh da N4 nece imati mnogo losiju autonomiju od oba Z3.

Ali dobro je sto postoji bar onaj jedan test sa 250cd/m2, tu se sve vidi mada fali im u bazi podataka nekoliko novijih telefona a i N4.

A sto se baze podataka svih testova tice.. to jeste smor, podaci stoje na 100% osv. testu ali mozes da guras taj nacin testiranja do kraja godine a onda u 2015. ovo sto sam predlozio (a i ostali sto su predlozili, vojkan i lozn.)

Poslednja izmena:
Lol. Znaci i soni je to odradio.. A secam se kako su svi pljuvali lg g2 zbog toga..

@Vojkan

Mogu i ovde, nije problem, da se vidi kako treba ravnomerno da ide osvetljenje. Izmerio sam sada sveže cifre da budu:

100% - 483 cd/m2
75% - 363 cd/m2
50% - 245 cd/m2
25% - 125 cd/m2

Nije ravnomerno u kandel, ali je prilično blizu ako odradite matematiku. Ovde tačno znam ako hoću pola osvetljenja biće 50% slabije, a ne kao kod Z3...

Nazad
Vrh Dno