Šta je novo?

MTS- poskupljenje od 01.10.2014

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako mi se nesto svidja kod ovih promena to su ovi net paketi. 50GB za svega 1500 dinara, to niko nema. Ja toliko ne potrosim ni na adsl-u

Živeli dual sim telefoni.

Da ih ima malo vise u ponudi kod nas, bila bi druga prica za cene (tarifa) kod operatera:)

Kako bre, ima ih u free prodaji koliko dusha ishte. Od onog samsunga za 2500rsd pa do jacih modela.
Cak ih ima i kod Mtsa i poneki kod Tnora..

To su sve neozbiljni, jedini ozbiljan Dual SIM u ponudi kod operatera je HTC M8 Dual SIM kod MTS-a (ne znam sta im bi!). Ovako cak ni K910/K900 nema ni kod dilera (H/A).
A ozbiljan Dual SIM telefon bi bio nesto tipa S3/S4/S5 Duos. Ko je probao kako to radi (dobro), ni Lenovo P780 nece zvati pravim Dual SIM telefonom.

Kad toga bude kod nas, a ne samo poneki zalutali na KP (ima ih 4 komada ukupno :D), to ce biti to.

Ima na oglasima i htc e8 koji je isto ozbiljan dual sim.

Bice i kod nas jednog dana 25e mesecno flat voice pa nece biti vazno :).

Daj 10e flat voice, pa cemo da pregovaramo, a za 25eur... idi bre! :) Mada realno je imao - MegaNet je bio 25eur, i 4000 minuta je skoro flat, ko ne zeli da zraci glavu 24/7 :)

Realno, ne bunimo se ni za mnogo veće stvari koje su problematične u zemlji, ovo poskupljenje usluga mobilnih operatera je mala maca.

Kakvi smo, tako nam je.

Bravo, bravo, bravo za post, nazalost 101% tacno.

Telekom trziste je stvar dila kod nas tako da "rat" ne postoji vec svako shisha svoju ovcu.
Mora se razumeti - oko vaznih stvari kao sto su cene, oni (operateri) sede i razgovaraju. Oko ostalih stvari i mogu da se takmice.

Ovo drugo, da li postoje zvanicni podaci o broju korisnika, jer cini mi se da je Telekom obavio svoj (dogovoreni) deo posla i vratio nizebudzetne korisnike u svoje okrilje.

Edit: niskobudzetni korisnik je onaj koji zbog svojih mogucnosti ili svoje volje ne zeli da placa preko odredjenog mesecnog iznosa, u ovom slucaju nizeg iznosa.

Sto je najcrnje, za sve je danas tako - mobilni, fiksni, internet, tv i ostale "pretplate" (pa i strujomeri, daljinska i blizinska grejanja, odnosenje smeca, ...), tako da disao - ne disao, dodjes im 10-15k dinara mesecno. A samo to im treba od svakog od nas.

I dok se cuti, samo se popraviti nece.

Pozdrav.

Sumirano:
- Efektivno su poskupele MixNet tarife, dobili minute u mrezi posle minuta ka svima, manje SMS/MB
- Ostao popust 50%, moze da se seta na nove tarife tokom ugovora
- Ko je pod ugovorom, miran je na starim tarifama do kraja ugovora
- Ko nije pod ugovorom, moze ostati na njima, sve dok ne zeli ugovor
- Ko nije pod ugovorom, na tarifama koje nisu bile aktuelne do kraja septembra (starije Mix tarife, 066 postpaid, myBel, itd.), morace da predje na nove tarife od novembra.
- Zaokruzivanje ostaje isto, 60/60s, 1KB.
- Svi paketi sada imaju "neogranicen" net, cak i Prica koja nema brze megabajte.
- KT nije menjan ovog puta, i nema neogranicen net! (sta im bi :D)

Sept, u prvi post, moze?

@alfanautis +1

Dodatno, po mom misljenju ovo je sasvim korektan i logican potez mts-a. Mnogo pametniji i korektniji potez od prethodnih poskupljenja druga dva operatera.
Telenor je najgori bio sa optimizacijom. VIP je korektno postupio sa mogucnosti raskida ugovora uz zadrzavanje telefona, ali su katastrofalno pokvarili utisak sa pilicarenjem, uskracivanjem informacija, poskupljenjem prethodno previse napadno reklamiranih snizenja i nelegitimnim pokusajima da se korisnici zadrze pod pretnjom gubitka broja.

Verujem da se mnogim telekom korisnicima cak i isplati da predju na nove, skuplje tarife a sve u skladu sa nacinom koriscenja paketa. Nisam jos dobro pogledao ali verujem da cu preporuciti starijim clanovima porodice da predju sa starog mix 400 na pricu, povecanje cene ce biti minimalno a dobice gomilu minuta u mrezi po potrosenim osnovnim minutima i mogucnost bezbriznog koriscenja smartphone-a makar za blic, viber, whatsup.
Zakljucak je da dokle god postoji 50% popusta na tarife i vauceri, odlazak sa mts-a ne treba razmatrati ni sekunde iako je mreza katastrofalna u ovom trenutku. Dodatan razlog neodlaska je bez obzira na nepotizam i lencarenje u firmi je da je telekom ipak domaca firma za sada i svojim postupcima ni jednom nisu ispali pilicari, lopovi i sitne duse kao lelenor i vip.
Da je Srbija ozbiljna drzava kao sto nije, tj da su Telenor i Vip ovo uradili u npr Americi, privatne tuzbe i kazne antimonopolskih komisija bi ih najverovatnije dovele na rub propasti, ako ne bi i direktno prouzrokovale gasenje firmi.
Telekom je poskupeo svoje pakete na sasvim legitiman nacin. Jedini problem koji tu moze da postoji je da je postojao prethodni dogovor sva tri operatera o zajednickom postupanju, ali to je vec posao za drzavne organe koji kod nas nazalost ne rade svoj posao cim nije bilo reakcije za prethodna dva slucaja.

Poslednja izmena:
Verujem da se mnogim telekom korisnicima cak i isplati da predju na nove, skuplje tarife a sve u skladu sa nacinom koriscenja paketa

Mislim da bi se i njihovi markting strucnjaci ponosili ovakvom izjavom :):)
Prosto ljudima treba da bude milo i da jedva cekaju svako sledece poskupljenje.

Ima retkih slucajeva da se isplati na novi paket preci, ali i ja mislim da je to velika manjina + klinci. Sada prvi put mogu UNUTAR MTS-a prilicn jeftino da pricaju, uz najmanje pakete.

Ili MixXXL umesto MixNetL-a. Nemamo svi potrebe da zovemo van MTS-a, tako da ce jedan od paketa u firmi preci sa MixNetL na MixXXL, samo da se malo opasulje, jer ako to uradim sad pocetkom meseca, ko zna sta ce biti ;) Ionako tek od sledeceg meseca bi poceo paket.
Ali ne svidja mi se za kucne potrebe, srednji paketi su bas poskupeli, bez pogovora :( MixNetS cu licno prebaciti na Pricu, jer imam net na drugim brojevima, a 30 dinara cu manje placati :)

Poslednja izmena:
Bez zelje i vremena da uporedjujem promenu cene u dinar, ali onako odokativno. Za sve one koji su na nizim tarifama koristili tarifne dodatke omiljeni broj ili pozivi u mts mrezi, ili su internet koristili minimalno i retko, do recimo 150-200 mb mesecno, za one kojima su vecina prijatelja i porodice u mts-u (sto je vrlo cest slucaj) ove promene tarifa cak cesto predstavljaju pojeftinjenje. Odnosno, gore navedene grupe korisnika ce dobijati uslugu po nizoj ceni, tj iskorisceni minut/mb ce im biti jeftiniji nego pre poskupljenja iako ce u nekim slucajevima mesecno izdvajati neznatno vecu sumu za telefonski racun, ali i to ne svi. Na najeftinijem paketu poskupljenje na 50% je manje od cene vecine tarifnih dodataka.

Poslednja izmena:
Ajde da proverim i da pitam za konkretan paket, odnosno tarifu prica...ako se potpisuje ugovor, bez mobinog telefona, znaci ovde bi vazio popust od 50% i samim tim pretplata bi bila 300 din bez ikakvih dodatnih skrivenih troskova. Ako je sve ovo ovako...onda je po meni ovo skroz ok varijanta za one kojima ne treba net i nemaju puno korisnika na drugim mrezama?

Ko nije pod ugovorom, na tarifama koje nisu bile aktuelne do kraja septembra (starije Mix tarife, 066 postpaid, myBel, itd.), morace da predje na nove tarife od novembra.

Radi preciznosti, mybel nije spomenut i na njemu može da se ostane i bez ugovora.

Ilion & Alfa - odlična analiza, dobra zapažanja! :)

Nisi dobio poruku za njega? Super. Mada mislim da nije neka prednost imati ga bez ugovora, Prica daje vise sada, uz ugovor, a ista cena, koliko se secam.

Ajde da proverim i da pitam za konkretan paket, odnosno tarifu prica...ako se potpisuje ugovor, bez mobinog telefona, znaci ovde bi vazio popust od 50% i samim tim pretplata bi bila 300 din bez ikakvih dodatnih skrivenih troskova. Ako je sve ovo ovako...onda je po meni ovo skroz ok varijanta za one kojima ne treba net i nemaju puno korisnika na drugim mrezama?

Yep. Odlicno je bas to sto ne moze vise da se ni u kom (novom) paketu prekoraci net i napravi racun.

Yep. Odlicno je bas to sto ne moze vise da se ni u kom (novom) paketu prekoraci net i napravi racun.
Ekstra....a posto meni ovo jako lepo zvuci tj ova kolicina minuta....nesto se razmisjlam sta je od starih tarifa...bilo najslicnije ovome? Da li je uopste takva tarifa postojala, nesto se ne secam?

Nisi dobio poruku za njega? Super. Mada mislim da nije neka prednost imati ga bez ugovora, Prica daje vise sada, uz ugovor, a ista cena, koliko se secam.

Nisam dobio SMS, ali sam pod ugovornom obavezom. I ne spominje se u MTS obavestenju na sajtu.

300din za 300 MTS minuta, 300 SMS i 300 MB. Meni cool. ;) Sa Pričom po istoj ceni nemam brzi net.

Poslednja izmena:
Rados, nije bilo paketa sa toliko minuta u mrezi ispod 3000rsd. Ali za ostalo je bio Mix400 jeftiniji, samo sto je nogao da se prekoraci net.

Owime, a popust na myBel pa ispada 150?

Hvala Alfa,

koliko vidim, cena mybela bez popusta je 600..tako da sa popustom ispada 300 din.

E sad jos jedno pitanje vezano za tarife koje imaju minute u domacem saobracaju i minute posle toga u mrezi. Dakle, proveru stanja ce raditi na *797#... I kako ce im obracunavati te minute? jasno je da prvo skidaju ove iz domaceg saobracaja ali me zanima kako ce to u poruci stajati koliko transparentno i razumljivo za ljude koji nikad nisu bili na postpejdu.

^ Kao i do sada: "minuti u nacionalnom saobraćaju" i "munuti unutar MTS". To je to, za vise info mora se videti opis tarife ili zapaziti sta se prvo skida bez obzira sta se zove. USSD poruke nisu za prenos veće kolicine teksta. ;)

Hvala Owime :)
Ma ja sve ovo pitam za tarifu priča,,al isto tako..sve to matorcima treba pojasniti šta prvo i kako lelekom skida :) odnosno kako će pisati u USSD poruci..
Thx

USSD kod su zeznuli od kad ne izbacuje odmah celo stanje na prvom ekranu, pa mora da se ide kroz menije (*797#, 2, 2, 1... ponekad i radi direktno *797*221# ili *797*2*2*1#, ne secam koji jer mi sada nijedan ne radi :D).
Isto kao u sadasnjem box paketu (koji inace vise ne izgleda skup:)).

Minuti ka svim mrezama se lako izgube iz vida (i imaj na umu da kod MTS-a pocetkom meseca koji dan uopste ne radi provera stanja, a i kazu neki da nije uvek brza - mada za minute i poruke nisam to primetio).
Ali oni minuti ka svima su prilicno brojni i uz najmanji paket, to nece bas lako istrositi ako bas ne zele ;)

Idealno bi bilo da se neki broj minuta u mrezi ukljuci uporedo sa minutima ka svim mrezama, ali taj film necemo skoro gledati, mozda nikada.
Dok sam bio na telenoru razbijao sam se sa tim minutima u mrezi jer su me obicno svi bliznji pratili u promenama operatera. :)
Problem je sto sam morao da nosim dva telefona da mi racun ne bude 5x veci od pretplate jer ima i dosta poziva van mreze. Smesnih 300 min za sve mreze sam tada trosio za nekih 7 dana.
Predjem u VIP zbog preskupih tada telefona u telenoru i preskupih neprilagodjenih paketa i nadjem se u 700+700+700 uz stednju minuta i mb-a. Nervirala me mogucnost dranja zbog prekoracenja mb-a pa sam bas vodio racuna i jako los internet.
U mts-u me doceka jos losiji internet i losiji signal bez obzira na moje kretanje. Na istim mestima je nekada signal u fulu a posle dva minuta ga nema uopste (da se ne jave redovni dusebriznici sa prekorom tako mi i treba kada nisam proverio signal pre prelaska u mrezu). Ne vredi proveravati signal, svi su sada losi. MTS cu birati dokle god postoji 50% na pretplatu i dokle god se nesto ne promeni kod telenora jer u Vip vise nikada necu ici. Sada dajem smesne pare na mobilni i planiram da tako ostane. Nazalost, tacno je da ako se ovakav trend poskupljenja nastavi da ce dual sim telefoni biti neminovnost za sve koji ne zele da im racuni budu astronomski. Minuti u mrezi su zestoka navlakusa ako se nema dve kartice i ako se puno telefonira. Za male pakete i stedljive ljude su odlicna varijanta kada se povremeno desi da se potrose minuti ka svima kojih obicno ima dovoljno i uz stednju, tj uz izbegavanje drugih mreza, koriscenja vibera i sms mogu veliku ustedu da donesu.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno