Šta je novo?

C/C++ kompajler

Dev-C++ nije kompajler nego razvojno okruženje i interno koristi GCC kompajler, odnosno njegov port za Windows zvani MinGW.

Jesi probao da se igraš sa opcijama za compiler output? Koju verziju Dev-C++ koristiš?

4.9.9.2 je baš stara verzija (iz 2005. godine).
Probaj novi Dev-C++ koji koristi aktuelnu verziju GCC kompajlera, verovatno ima bolji output.

http://orwelldevcpp.blogspot.com/

NetBeans i Eclipse se takođe oslanjaju na GCC kad radiš C/C++ projekte, tako da ako ti novi Dev-C++ ne pomogne, verovatno ćeš morati s nekim drugim kompajlerom (Intelovim ili Microsoftovim npr).

Probaj Qt creator.

ja koristim microsoft visual studio 2010, ima i novija verzija

Ja koristim Visual Studio 2013. Zadovoljan sam, nikad nisam imao problema. Kazes da ti je problem pregled errora, ovde je to fino odredjeno.

Skinuo sam Visual Studio 2013 i svideo mi se. Ima lep pregled errora, nudi pomoć u odklanjanju istih. Sve u svemu bolji je od DEV C++.

Hvala svima na predlozima 🙂

P.S Ja sam početnik u svetu programiranje, tj. 4ti sam razred srednje skole u kojoj sam 1ipo godinu učio Pascal (mnogo smara). Ove godine završavam C i prelazim na C++, a nakon toga i na C#. Ako nešto zaškripi biću slobodan da postavim pitanje na forumu...

Pozdrav :wave:

Ja koristim CodeBlocks 🙂 a na Linuxu Sublime Text 3, tako da je samo stvar ukusa i sta trazis od text editora ili IDE-a

Pogledaj i : http://www.jetbrains.com/clion/. Jos je u razvoju, ali znajuci sta pravi IntelliJ ne bi me cudilo da bude najbolji (iskljucujuci Visual Studio).

Ako se odlučiš za Visual Studio onda ćeš se zarobiti na Windowsu. Neko multiplatformsko okruženje je po mom mišljenju bolji izbor.
Ja lično za c/c++ koristim vs2013, qt creator i xcode, pri čemu qt koristim za razvoj aplikacija koje rade u sva 3 oš-a.

+1 za Qt Creator

Ima dosta gotovih komponenti koje mozes odmah da koristis, ceo framework je dobro dokumentovan i ima kvalitetne primere. Imas i QML koji mozes da koristis za korisnicke interfejse i dosta je lak za koriscenje...

^^ Ako ti izbacuje gresku ili upozorenje za scanf i to ti smeta samo ubaci u Preprocessor definitions: _CRT_SECURE_NO_DEPRECATE
Tako nece da te smara za funkcije koje su "zastarile"

"Project"->"Properties"->"Configuration properties"->"C/C++"->"Preprocessor"->"Preprocessor definitions".

CTRL + F5 ili nadji opciju start without debugging.

Šta god koristiš za čitanje stdin. scanf? Možda getchar() pošto nema argument.

system("PAUSE") bi trebalo da radi, ali možda je baš sad zgodan trenutak da se raspitaš o system funkciji i zašto je izbegavati. 🙂

Šta god koristiš za čitanje stdin. scanf? Možda getchar() pošto nema argument.

system("PAUSE") bi trebalo da radi, ali možda je baš sad zgodan trenutak da se raspitaš o system funkciji i zašto je izbegavati. 🙂

Navikao sam u DEV C++ da kucam scanf(), i sad krenuh u VS kad ono neće 😀 Kaže mi da moram da kucam scanf_s() 😀

Što se tiče tog system("PAUSE"), to su nas u školi terali da pišemo, da bi profesor mogao da pregleda zadatak. Nismo učili ništa o tome osim da zaustavi konzolu kada ispiše nešto.

P.S Probao sam da ubacim system("PAUSE") u VS ali opet izađe iz konzole kada mi ispiše rezultat 🙂

Ma u smislu: koristi nešto što čita sa standardnog ulaza da bi "pauzirao" program. Tj. neka stoji i čeka input. "Press any key" fazon. 🙂 Moj predlog: getchar()

User stisne nešto na tastaturi, al pošto ne radiš ništa s tim i to je poslednja linija program se završava, konzola zatvara i eto, željeni efekat je postignut. I to bez gadnih sistemskih poziva.

Poslednja izmena:
Može li još jedno pitanje.

U DEV C++ sam za zaustavljanje konzole, tj. kada se nešto unosi/ispisuje kucao sledeći blok kod:

Kod:
system("STATUS");
return 0;

Šta treba da kucam u VS da mi ne izađe iz konzole odma.

Sto kaze Bahati sto bi se zezao sa sistemskim funkcijama, stavi na kraju koda da se program zavrsava kada uneses sa tastature rec KRAJ ili bilo sta drugo.

Nazad
Vrh Dno