Šta je novo?

iPhone 6 / 6 Plus

Ko o čemu vi samo o hardveru, brzinama i ostaloj kozmetici. Niko ne pominje upotrebljivost i mogućnosti novih servisa.

verovatno uzimam 6+,a mini retina ide na oglas,pošto mi više neće trebati pored ovog glavonje.Jedan punjač manje :)

Tako sam i ja prodao Nexus 7 tablet i iPhone 4s i uzeo Lumiu 1520. Jedan uredjaj, sve na jenom mestu i zacudjujuce komforno s'obzirom na velicinu. iP6+ nece biti nikakv problem za koriscenje svakome sa malo vecom sakom, garantujem.
I evo, prvi da kazem da sam potpuno pogresio oko pretpostavke za upotrebljivost velikog ekrana (doduse 6 incha je zaista poveliko i nije bas da ce se svakome svideti).

Da li su u debljinu telefona računali i kameru koja štrči ili ne?
Pitam zbog ovog slučaja od pre par godina, biće smešno ako se sada obrukaju.

Sigurno nisu racunali kameru.. Skoro svi proizvodjaci mobilnih mere samo telo,bez kamere koja strci

Poslednja izmena:
jel se neko pitao mozda kako ce biti sa aplikacijama i novom hd rezolucijom?da neve mozda biti da sad svi izbacuju hd verziju i ponovo naplacuju?(ne razumem se zato i pitam)

Na iphone 6 ce sve raditi kao i do sada, za iphone 6+ ne znam.

Tako je, a i prikazali su da se aplikacije sada automatski skale-uju.

ja ne shvatam o cemu neki ljudi lupetaju, samo nesto prozivate iphone a verujem da ga niste ni imali, imam nexus 4 sada muka mi je od njega jedva cekam da uzmem 5S

Biće isto kao na Androidu - isti odnos stranica pa će se samo skalirati prema veličini displeja ...
Moraće u resurse aplikacija da se ubace materijali za sve modele telefona ...
Ukratko fragmentacija, samo manja nego na Androidu ...

E kad je i ona to rekla (zadnja rečenica), onda znaš koliko sati ima ;)

ja ne shvatam o cemu neki ljudi lupetaju, samo nesto prozivate iphone a verujem da ga niste ni imali, imam nexus 4 sada muka mi je od njega jedva cekam da uzmem 5S

Nije mi jasno zašti svi vi tripujete da ljudi koji imaju android telefone nisu nikad koristili iphone ili da nemaju para da ga kupe ?
Ja sam npr koristio 5S vrv pre 99% ljudi na ovoj temi (doduše jedan dan) - kolega pravi aplikacije za iphone pa mu je firma iz Holandije poslala kada je izašao telefon ...

Utisci - mali displej, šarenilo od ikonica koje ne može da se promeni, kućište je super, bazeli ogromni, iOS lepo radi - ali je tužno ograničen ...
Mape, e mape su posebna priča - npr nema Merkatora u KG-u koji postoji godinama, grešaka koliko hoćeš ...
Sve ove mane i po strani da se stave, ali baterija je kriminalno loša u odnosu na npr LG G2-u koja ima duplo više mAh (1560 mAh - 3000 mAh)
Ukratko jedan dobar uređaj za ljude koji od prvog dana ništa ne menjaju na telefonu, papreno skup i ne vredi te pare - pogotovo u Srbiji ;)

Poslednja izmena:
Pošto ti je mali displej,sad imaš 6+,pa možeš njega da probaš da li ti odgovara,ako je to bio problem kod 5s.

Što se tiče šarenila ikonica i ograničen ios,vidi se da ga nisi koristio duže od 1 dan,pošto postoji jb gde možeš da menjaš sve što hoćeš.Mape su se dosta poboljšale u prethodnih par meseci,tako da ne vidim tu neku manu,pogotovo što možeš da skineš navigaciju po izboru i uživaš.

Ukratko iphone je 1 odličan uređaj za one koji znaju da u njemu uživaju,bez ikakvih bugova,lagova...a cena mu je ista kao govnavi šljamusng koji je inače plastikaner i užasno bugovit telefon.

Znam da će većina ipljuvača čim dođe iphone zvanično kod nas "za dinar",da promeni ploču i da krene da priča sve loše o bugdroidu.

Poslednja izmena:
Intersantno je da je prvi komentar kolege kada je uzeo u ruku G2, a u drugu 5S - "U displej je super (G2), ali nije to da se koristi jednom rukom, vidi koliko je ... "
E sad je izlaskom ovih novih modela (ogromnih telefona ) opravdano počela sprdnja na te komentare :D

Što se tiče navigacije - iGO Primo & Google Maps i nema zime kako na Androidu tako i na iOS-u ;)
Stim što je mnogo bolje imati za navigaciju veliki displej i full HD rezoluciju (to do sada nije bio slučaj kod Epl-a)
Realno ko sada kupuje neki epl proizvod jedino ovaj 6 Plus dolazi u obzir ...

taj i uzimam,pošto sam oslepeo crtajući i sad sve uzimam ogromno...prvo 6+,a onda 27 inča ekran :D

jel se neko pitao mozda kako ce biti sa aplikacijama i novom hd rezolucijom?da neve mozda biti da sad svi izbacuju hd verziju i ponovo naplacuju?(ne razumem se zato i pitam)
Naravno da se neće ponovo naplaćivati. A i veliki deo aplikacija su danas univerzalne (kupiš je i dobiješ i ipad i iphone verziju)

Mape, e mape su posebna priča - npr nema Merkatora u KG-u koji postoji godinama, grešaka koliko hoćeš ...
Ne vidim kakve veze imaju mape sa izlaskom ajfona 6, ali nije baš tako. Stvari uopšte nisu tako crno-bele.
Da ne bi bilo da samo pričamo priču, daću konkretan primer preciznosti Google i Apple mapa na primeru velikih ulica u Novom Sadu:
Bulevar Oslobođenja 12 (praktično glavna ulica u Novom Sadu):

Google mape pokazuju neku random lokaciju, verovatno negde oko broja 90+, Apple mape pokazuju tačnu lokaciju.

Drugi primer, Novosadskog Sajma 10

opet ista priča, Apple pokazuje tačnu lokaciju, Google ne. Svako ko ima ove aplikacije i poznaje Novi Sad to može da proveri.
Sve u svemu, "loše" Apple mape imaju tačno unesene brojeve ulica, a toliko hvaljene Google mape nemaju u velikom delu Novog Sada, što ih čini potpuno neupotrebljivim.
Ja u svakom slučaju ne koristim ni jedne ni druge, nego iGO.

iGO Primo je tata što se tiče navigacije ...
Full HD rezolucija i telefon preko 5" i nema bolje navigacije koja staje u džep ;)

Uporedio sam sad Nokia Here mape sa ss koji su okaceni par postova iznad. Na ovim mapama su jos detaljnije prikazane ulice(ima i nekih sporednih kojih nema na apple i google mapama). G2 bas i nije nesto puno preko 5 inca :d

Google mape nikada nisu bile najbolje mape ali su bile besplatne za Android i iOS korisnike. Zato se digla tolika frka oko sklanjanja Google Maps sa iOS, posto su ljudima bile dovoljno dobre a nisu hteli da placaju 3rd party aplikaciju. Sada je situacija gotovo izjednacena posto je Apple licencirao tudje mape pa je njihova aplikacija dovoljno dobra i naravno besplatna za iOS korisnike.

HERE mape su bolje i od jednih i od drugih.

Po meni ako i6 i i6+ imaju samo 1GB RAM-a to znaci da ce iPhone 5 i svi kasniji modeli da budu aktuelni jos dugo!
Takodje drago mi je da i dalje idu na dual-core procesore, jer ne treba bacati tranzistore i potrosnju u djubre samo radi marketinga.
Kao i obicno vrhunska strategija Apple-a.

Poslednja izmena:
Uporedio sam sad Nokia Here mape sa ss koji su okaceni par postova iznad. Na ovim mapama su jos detaljnije prikazane ulice(ima i nekih sporednih kojih nema na apple i google mapama).
Google mape postaju detaljnije sa zumiranjem. Apple mape su vektorske, napravljene sa idejom da budu jednostavne i maksimalno smanje prenos podataka. Ono na šta sam hteo da stavim naglasak je tačnost, koja je valjda najbitnija kod navigacije?

Google mape postaju detaljnije sa zumiranjem. Apple mape su vektorske, napravljene sa idejom da budu jednostavne i maksimalno smanje prenos podataka. Ono na šta sam hteo da stavim naglasak je tačnost, koja je valjda najbitnija kod navigacije?

Jeste tacnost najbitnija, ali kakva je tacnost kad fale ulice? I u poredjenju sa here mapama, apple prikazuje prakticno istu lokaciju. Kakav prenos podataka, apple mape nisu offline?

Ovde stoji i bez zoom-a.. Kao sto se da i videti sa slike :) Samo sam prokomentarisao na prvu loptu. A ono sto je bitno, pokazuju istu lokaciju :)

Biće isto kao na Androidu - isti odnos stranica pa će se samo skalirati prema veličini displeja ...
Moraće u resurse aplikacija da se ubace materijali za sve modele telefona ...
Ukratko fragmentacija, samo manja nego na Androidu ...

E kad je i ona to rekla (zadnja rečenica), onda znaš koliko sati ima ;)

A ona je inace diplomirani doktor nauka sa MIT-a i dobitnik visestrukih nagrada iz oblasti novih tehnologija...kako mi je muka od tih samoproklamovanih "tech nerdova" i ostalih po youtube-u...

A ona je inace diplomirani doktor nauka sa MIT-a i dobitnik visestrukih nagrada iz oblasti novih tehnologija...kako mi je muka od tih samoproklamovanih "tech nerdova" i ostalih po youtube-u...

Imaš predrasude, devojka je vrlo dobro potkovana :D i čak šta više prilično simpatiše epl uređaje, a ipak je to rekla ...
Počela je i za BBC da piše koliko vidim :)

Nazad
Vrh Dno