Šta je novo?

iPhone u Srbiji - diskusija o ponudi

Ko god ucenjivacke taktike i strategije u poslovnim planovima nazove lopovlukom - to se moze smatrati legitimnim, ali ne i legalnim.

Generalno se slažem sa tobom, ali mislim da si ovde permutovao...jeste legalno, ali ne i legitimno. Iliti, jeste potkovano zakonom, ali nije korektno.

Generalno se slažem sa tobom, ali mislim da si ovde permutovao...jeste legalno, ali ne i legitimno. Iliti, jeste potkovano zakonom, ali nije korektno.
hteo sam da kazem da je legitimno reci da su lopovi, ali ne moze se reci da su njihove cene nelegalne - prvenstveno zato sto skoro sve rade u "okvirima" zakona.

To je bilo u okviru razgovora tj diskusije koja je prethodila - apple i drugi bezobrazno naplacuju korisnicima / apple i drugi sve to rade legalno i tvoje je da kupis ili ne.

Oba argumenta su tehnicki u pravu, a ipak su nekako upereni jedan protiv drugog, pa sam samo hteo da razjasnimo to da je potpuno legalno da ti neko trazi nesto sto bi se moglo smatrati nelegitimnim. Na zalost.

A šta se vidi na slici? Kutija iphone-a 5s i vizit-karta radija Košava. Mogao sam i ja da stavim svoju vizit kartu, čak i mts-ovu kesu u kadar, da izgleda uverljivije :D

Telekom Srbija nije niti hoce dobiti uskoro bilo kakve iphone-ove. Vest je izmisljena valjda sa razlogom da se promovise uspesnost u Srbiji pre izbora.
Da bi bilo moguce da neki operater u Srbiji ima Iphoneove mora prvo da se uradi lokalizacija. Apple sve vreme odbija da zapocne sa procedurom (koja btw traje 6 meseci do godinu dana) iz sledecih razloga.

1.) Provera svih kriminalnih radnji vezani za terminaciju VOIP saobracaja iz inostranstva ka Srbiji. Provera glavnih i odgovornih za te kriminalne aktivnosti Draska Petrovica, Jovana Radunovica, Dragana Kovacevica i slicnih.
2.) Resavanje spora koji postoji trenutno oko imena i prodaje proizvoda sa jednom firmom iz Srbije.
3.) Konacan pad monopola u Telekomunikacijama (otpetljavanje lokalne petlje) ili prodaja Telekoma Srbija nekom stranom operateru.

Sve dok se to ne resi Apple nece poceti sa prodajom iPhone telefona. Dakle nije problem u Appleu i "komplikovanim procedurama" vec nece da se petljaju sa kriminalnim aktivnostima. Aktivnosti vezane za Telekom Srbija i VOIP koji ide mimo Telekoma Srbija su najveci kriminal u Srbiji koji se krije jos od 2003. godine. Naravno niko iz Applea nece doci i reci resite prvo vi te kriminalne biznise koje obavljate pa ce biti nesto od toga. Dakle ceka se konacan pad monopola i promena politicke klime. Ono sto jeste potpisano je NDA (Non disclosure agreement) i neki ugovor o namerama. Prakticno Apple jeste dosao do tacke da "proveri" da li su se kriminalne aktivnosti zavrsile (posle 10 godina od prvog zahteva) i dosli su do odgovora da nisu. Zato se samo povuku i cute i daju klasican odgovor "nemamo vise informacija o tome" kada ih Telekom pozove i pita sta se desava. Ovo su proverene informacije od nasih ljudi koji rade u Appleu u Kupertinu.

Poslednja izmena:
@teoreticar: ne znam odakle su te informacije ali deluju potpuno realno i naravno očekivano za ovu tzv državu.

NDA ugovor/ugovor o namerama obicno prethodi potpisivanju LSA ugovora. Ako Apple zna za sve to, zasto je uopste potpisivao bilo kakav ugovor. Izgleda da je neko saznao za nesto i stopirao potpisivanje u zadnji cas. Ili se na kraju ipak nisu pogodili oko uslova, ili su u zadnji momenat odlucili da sacekaju privatizaciju... Kao i svaka druga strana kompanija, mogu da posluju transparentno na nasem trzistu. Hocete da kazete da u Kini nema monopola i kriminalnih aktivnosti. Da, oce to...

Sve gore navedeno stoji, osim što je poređenje nas i Kine u najmanju ruku naivno, s obzirom da tamo potencijalnih novih korisnika Apple uređaja ima mnogostruko više nego što će ikada biti građana Srbije.

Blah, moj izvor i dalje tvrdi da ćemo 9. biti najavljeni a da ćemo u drugoj turi dobiti iPhone 6. videćemo šta je tačno za nedelju dana.

to sam gotovo siguran da se nece desiti,al kao sto kazes videcemo...

Sve gore navedeno stoji, osim što je poređenje nas i Kine u najmanju ruku naivno, s obzirom da tamo potencijalnih novih korisnika Apple uređaja ima mnogostruko više nego što će ikada biti građana Srbije.

Али зато је све регуларно у Румунији, Бугарској, Црној Гори или огромној већини држава са ове листе: http://www.apple.com/choose-your-country/

Blah, moj izvor i dalje tvrdi da ćemo 9. biti najavljeni a da ćemo u drugoj turi dobiti iPhone 6. videćemo šta je tačno za nedelju dana.

И мој такође исто тврди да ће бити ове године у МТЅ међутим ја нисам сигуран не због овога што је овај ”теоретичар” навео јер то Apple уопште не занима. Њих занима искључиво профит и повећање истог.

Izvor te laze ja ti garantujem to. Procedura da se uradi lokalizacija i da se dodeli "kerijer" u sistemu Applea traje najmanje 6 meseci i to ono ako Tim urgira kao na primer za pomenute kineze ali na primer za Hrvatsku je to trajalo godinu dana. Veruj mi ta procedura nije ni pocela.

Ovo sto se sada desava u Srbiji je isto sto se desavalo i ranije sa Telenorom. Vesa Jevrosimovic je bio 30-40 puta u Appleu (da zastupa Apple i prodaje iphone) i svih 30-40 puta mu je receno NE.

Srbija je kupila TEOL (za vreme Kostunice) samo iz razloga da bi sprecila da neko iz BiH vrsi terminaciju (da im uleti u biznis) jer je TEOL imao direktnu interkonekciju sa Telekomom Srbija. Ponuda je bila za tricavih 200 miliona veca nego drugo plasirani na tenderu.
http://www.mycity.rs/Domaca-IT-scena/Telekom-Srbije-kupio-Telekom-Srpske.html
Takodje Mobtel je imao direktnu interkonekciju sa Telekomom pa je zatvoren CIM je pustio medjunarodni VOIP preko Pantela (Madjarska) i tadasnjeg provajdera Verat koji je imao interkonekciju sa Vivendijem.

Ovo sto su pomenute Crna Gora, Bugarska i slicne drzave u okruzenju kao kriminalne mozda jeste tacno ali su sve zemlje u EVROPI resile pitanje poslednje milje. Tj bakarne parice od Razdelnika do korisnika ali Srbija nije. Svuda je pao monopol u Telekomunikacijama ali u Srbiji nije. U Srbiji je osmisljeno svetski jedinstveno resenje da Telekom IPAK zadrzi fiksnu telefoniju a da se korisnicima ponudi neki ADSL preko satro provajdera. (preprodavci). U Hrvatskoj na primer svako stavlja svoju opremu u razdelniku dok u Srbiji Telekomova je sva oprema a provajderi preprodaju. Srbija to ne moze da dozvoli jer ako to dozvoli neki od provajdera ce moci da puste i VOIP i ta garnitura onda nece imati prihoda.

Pogledajte samo situaciju. Mobtel su oteli zbog VOIP-a. Telenoru su prodali Mobtel uz uslov da se ne bavi terminacijom VOIP saobracaja iz inostranstva.
Telenor je jos 2010. godine kupio licencu za fiksnog operatora http://www.vesti.rs/HiTech/Telenor-novi-fiksni-operator.html a dan danas nije to pustio u rad. Kupio samo da bi ucinio ovoj drzavi petljanciju vezanu za VOIP. Ako na to dodate jos i da je Boris Tadic licno "savetnik" Telenora.
http://www.24sata.rs/vesti/aktuelno/vest/boris-tadic-dobio-posao-savetnika-u-telenoru/114694.phtml polako sve dolazi na videlo.
Telenor je u saradnji sa mafijom iz Srbije kupio Mobtel i najurili su Bogoljuba Karica onog trenutka kada je pustio VOIP.

Pored toga imamo i VIP koji je dobio licencu onda kada je Austrija predsedavala EU. Dobio je licencu maltene na poklon samo uz uslov da se ne bavi VOIP-om i medjunarodnim saobracajem.

Da li zaista mislite da je nekoj velikoj firmi potrebno da se petlja sa takvim stvarima. Apple je hteo da dodje jos 2003. godine ali ....

Pogledajte neke stare tekstove i od kada postoji ta VOIP-Telekom Mafija.
http://enki.beograd.com/cgi-bin/dada/mail.cgi?flavor=archive&id=20040223230746&list=YUISPA
http://enki.beograd.com/cgi-bin/dada/mail.cgi?flavor=archive&id=20040303113951&list=YUISPA

Kada Drasko Petrovic i Jovan Radunovic budu uhapseni optetljace se velika petlja koja je povezana sa svim tim. Dakle ceka se rasplet dogadjaja. Premijer je najavio prodaju Telekoma ali to su najavljivali i 10 godina unazad mnogi pa se nikada nije desilo.

Procitajte i ovaj tekst.
http://arhiva.elitesecurity.org/t13062-Provajderi-protiv-Telekoma

Tako je sve pocelo i traje dan danas.

Poslednja izmena:
Ispade apple najveći borac protiv monopola.

Ja verujem @teoreticaru iz samo jedog razloga a to je da kad kod Francuskih operatera gledas besplatne minute ili po jako povoljnim cenama za pozive u inostranstvo, nigde nema Srbije, dok Hrvatska je na spisku, i to ne od kako su u EU, vec ima pa jedno skoro 10godina koliko su otvorili svoje trziste telekomunikacija.

Taj thread provajderi vs telekom sam nazalost citao kada je poceo :( neke stvari koje su nas tada mucile su resene, ali nove stvari dozivljavaju isti otpor...

Moj info iz telenora kaze da nece :) sta cemo sada ;)

Ja sam imao info iz telenora jos pre tri godine da dobijaju iP4. Tako je i bilo, nasao sam se sa likom ispred telenorovog shop-a i kupio od njega iP4 ;)
@teoreticar a sa cim je to apple hteo da dodje 2003-e? Da me ne shavatis pogresno, tvoja prica ima smisla...

Sinoc sam sanjao, nikoga drugog vec samog Steve-a. Pricamo onako, i on mi kaze, Apple ce 9.9 predstaviti novi iPhone6 4.7 i prva zemlja u kojoj ce se poceti prodavati, dva dana pre ostalih ce biti Srbija. Pitam ga kako to. On kaze pa bilo je dosta vise, treba taj napaceni narod obradovati sa necim. Ja onako sav sretan , od srece zatvorim oci , dignem ruke u vis i kazem, jupiiiii. Kad sam otvorio oci njega vise nije bilo.

Izvinjavam se na OFF, ali to je bio moj san

Ja imam 100% proverenu informaciju. Bice iPhone u Srbiji kada ga budete videli izlozenog u poslovnicama operatora sa istaknutom cenom i dostupnim paketima.

Nije Apple nikakav borac protiv korupcije nego samo juri profit kao i svi. Telenor npr sa bazom u skandinaviji ulazi na trzista sa ubedljivo najvisom stopom korupcije na svetu (bugarska, srbija, pakistan, indija, rusija i ukrajina...) a norvezani najpostenije i najtransparentnije posluju i na svaki pomen nezakonitog se zgrazavaju. Ako mozete da zamislite taj kulturni dijapazon i ekstremne razlike u shvatanjima nacina kako se vodi posao, ljudskih vrednosti.... Oni su dovoljno znali u sta se upustaju zbog pristupa trzistu i vodili su legalne bitke svuda, sa drzavom i mafijom koja im je namestala skandale i afere. U Indiji su preziveli nevidjenu zaveru sa licencama i lobiranje da se isteraju samo zahvaljujuci tome sto su tvrdi i bore se za investiciju, oslanjajuci se na sve poluge zakona koje su na raspolaganju u okruzenju a i sire. Apple jednostavno zabole za srbiju, njih niko i nista na svetu ne moze da ugrozi a nasi su pajseri pa su NDA prikazali u fazonu "sve je gotovo". Apple nema ama bas nikakve veze sa fiksnim delom Telekoma. Postoje Telenor fiksno mobilna konvergencija, SBB pa i Orion. Ta infrastruktura ne vredi vise kao ranije i nije trzisni faktor kao nekada. Mobilni i kablovski provajderi su daleko jaci, a bazna stanica naravno vredi mnogo vise od kablova i fiksnih centrala. Svet ubrzano postaje mobilan a afera je bilo i bice do kraja sveta. Te afere pogadjaju Apple isto koliko i sverc cigareta za koji je pod istragom Milo u CG. Dakle ni najmanje... Uz duzno postivanje prema izvorima iz Kupertina prica smrdi na tezak bullshit. Nemam info iz prve druge i trece ruke, ali pokusavam da razmisljam logicno

Poslednja izmena:
Sinoc sam sanjao, nikoga drugog vec samog Steve-a. Pricamo onako, i on mi kaze, Apple ce 9.9 predstaviti novi iPhone6 4.7 i prva zemlja u kojoj ce se poceti prodavati, dva dana pre ostalih ce biti Srbija. Pitam ga kako to. On kaze pa bilo je dosta vise, treba taj napaceni narod obradovati sa necim. Ja onako sav sretan , od srece zatvorim oci , dignem ruke u vis i kazem, jupiiiii. Kad sam otvorio oci njega vise nije bilo.

Izvinjavam se na OFF, ali to je bio moj san

Au koja noćna mora. :d:d:d

videcemo ljudi proci ce i ova godina a ovaj topic ce biti tu :) pa se vidimo u sledecoj. :)

Ahahahahah objasnio covek:D

Nazad
Vrh Dno