Šta je novo?

Rudarenje GPU?

Molim da komunicirate kao normalni ljudi a ne kao devojčice koje se raspravljaju oko barbike.

Ovo je ocigledno razgovor gluvih. Na jednoj strani su oni koji tvrde da je jedina zarada u trgovini, a na drugoj oni koji tvrde da nista osim kopanja i istovara u "pravom trenutku" nema smisla. Poenta je da su obe strategije u jednom trenutku nekome donele dosta para i hajde sad ti njega ubedi da ta strategija ne valja.

Dodatan je problem sto vecina onih koji trguju ne bi umela da podesi sitem za kopanje, a vecina onih koji kopaju ne bi umela da navede razliku izmedju market i limit ordera ni da im zivot zavisi od toga. Poenta price je da u kriptovalutama ima toliko svezih para da ocigedno obe strategije mogu da rade posao, i ja stvarno ne razumem tu potrebu da se druga strana ubedi u ispravnost svog gledista. Lepo su kinezi rekli, "Neka cveta hiljadu cvetova", ako se pojavi klinac koji pita da li je isplativo da kupi dve grafike za 400 EUR i pocne da kopa pustite da mu oni koji kopaju objasne kako je to najgenijalnija stvar na svetu, klinac nece da osiromasi za 400 EUR a moze mnogo da nauci, sigurno vise nego da odustane od svega. Ubedjujuci drugog sta je dobro za njega mozda mu sacuvate malo para, ali mu (dugorocno) slomite rebro. Takodje ako klinac nabavi 500 EUR da kupi malo LTC-a nemojte da skocite na njega da ce da se upropasti, sanse da mu tih 500 EUR donesu pare jesu nikakve, ali ako ga odgovorite od toga mozda ga sprecite da nauci nesto sto moze da mu bude jako vazno u zivotu. Niko se nije naucen rodio.

pa normalni ljudi tako komuniciraju. uspeh im daje za pravo.

a istina je zapravo da je uvek bolje dobiti na frikomovom sladoledu bmw i znati da je pao sa neba, nego umisliti da si bmw napravio svojom pameću. ovaj prvi će ga prodati, uzeti keš, i obrnuti ga možda, dok će ga ovaj drugi sasvim sigurno sprćkati. malo po malo.

pa normalni ljudi tako komuniciraju. uspeh im daje za pravo.

a istina je zapravo da je uvek bolje dobiti na frikomovom sladoledu bmw i znati da je pao sa neba, nego umisliti da si bmw napravio svojom pameću. ovaj prvi će ga prodati, uzeti keš, i obrnuti ga možda, dok će ga ovaj drugi sasvim sigurno sprćkati. malo po malo.

Pokusavam da ti objasnim da gresis, uspeh ti ne daje za pravo da drugome tvrdis da njegov metod ne valja. Otkud ti znas sta ce neko drugi da uradi i da njegov metod mozda nije bolji od tvog?

Ne tacno
Ovaj drugi ce napravitu jos 2-3 bmw-a , a nekom magarcu mozes dat svo blago sveta i ne vredi, jer ne kaze nas narod dzabe "dzaba volu skole"

Pokusavam da ti objasnim da gresis, uspeh ti ne daje za pravo da drugome tvrdis da njegov metod ne valja. Otkud ti znas sta ce neko drugi da uradi i da njegov metod mozda nije bolji od tvog?

a, koji je to metod?

i, još bitnije, je l' je to uistinu metoda, ili čista sreća? je l' neko uistinu bolje liže sladoled od drugoga?

istina je da se ljudi drže "proverenih metoda" kao pijan plota. lik koji je umislio da je pametno polizao sladoled će svaki naredni sladoled lizati jače, dok će onaj prvi nastaviti dalje.

Ovo je ocigledno razgovor gluvih. Na jednoj strani su oni koji tvrde da je jedina zarada u trgovini, a na drugoj oni koji tvrde da nista osim kopanja i istovara u "pravom trenutku" nema smisla. Poenta je da su obe strategije u jednom trenutku nekome donele dosta para i hajde sad ti njega ubedi da ta strategija ne valja.

Dodatan je problem sto vecina onih koji trguju ne bi umela da podesi sitem za kopanje, a vecina onih koji kopaju ne bi umela da navede razliku izmedju market i limit ordera ni da im zivot zavisi od toga. Poenta price je da u kriptovalutama ima toliko svezih para da ocigedno obe strategije mogu da rade posao, i ja stvarno ne razumem tu potrebu da se druga strana ubedi u ispravnost svog gledista. Lepo su kinezi rekli, "Neka cveta hiljadu cvetova", ako se pojavi klinac koji pita da li je isplativo da kupi dve grafike za 400 EUR i pocne da kopa pustite da mu oni koji kopaju objasne kako je to najgenijalnija stvar na svetu, klinac nece da osiromasi za 400 EUR a moze mnogo da nauci, sigurno vise nego da odustane od svega. Ubedjujuci drugog sta je dobro za njega mozda mu sacuvate malo para, ali mu (dugorocno) slomite rebro. Takodje ako klinac nabavi 500 EUR da kupi malo LTC-a nemojte da skocite na njega da ce da se upropasti, sanse da mu tih 500 EUR donesu pare jesu nikakve, ali ako ga odgovorite od toga mozda ga sprecite da nauci nesto sto moze da mu bude jako vazno u zivotu. Niko se nije naucen rodio.

boldovao sam kljucno, akcenat je na donele, proslo vreme. ovde se prica o trenutnoj isplativosti a ne o tome kako je nekada bilo. to sto je neko usao na vreme i sa ozbiljnim kesom pa kupio BMW - kapa dole. treba i to znati, imati cime i skupiti 00.
medjutim, to ne menja cinjenicu da je sada isplativost negativna i da koliki god i kada god pump da bude da je bolje docekati ga sa kupljenim nego sa iskopanim coinima jer za mesecni trosak kopanja moze da se za kes kupi vise coina ili isto za manje para. a ako moze da se kupi isto za manje para onda moze da se kaze da GPU mining nije isplativ.

niko nikoga ne ubedjuje ni u sta, svako radi kako mu je volja. iznose ljudi svoja misljenja, ako neko hoce da udje u pricu kupujuci polovan rig moze da procita argumente obe strane pa neka razmisli svojom glavom ko je u pravu.

Kopanje sa grafikama? Zaista? Budimo realni i nemojmo se lagati. Kupiti 2-3-4 kartice i rudariti je komicno, smesno, glupo... Rudari se ili sa 10-20 kartica ili vise ili se NE RUDARI. Nismo pilicari. 10x 280x rudari trenutno MANJE nego sto kosta struja, jer 10x 280x ulazi u crvenu tarifu. O kradji struje i mufte varijanti NECU DA CUJEM. To je kriminal, a ne biznis. Dakle grafike 10x 280x trenutno kopaju kao sto neko lepo rece na Monero 0,3BTC/mesecno, a to mu dodje manje nego sto izadje struja za te grafike. Tu nema nikakve matematike. morate prodati coine da platite struju i jos vam fali para. Kaze neko pa cuvajte coine. HA HA HA HA HA!!!! koja glupa logika. Cuvati novcice, a kesom iz dzepa placati struju i biti u minusu. Pa bolje za te pare kupiti coine, nemati ni grafike, ni cirkus, ni obavezu i borbu sa vrucinom, internetom, poolovima, strujom, cudima. Jos kada realno pogledamo da grafikama pada svaki dan cena, pa cak i da ih kupite polovne danas po smesne pare nemaju NIKAKVE logike. Proslo je nekada vreme CPU rudarenja, sada je proslo vreme i GPU rudarenja, ostali su ASICI i to je to, nema dalje.

Svakako se može promeniti nešto, kao što je bilo sa dolaskom scrypt-a a kasnije i gomile drugih algoritama.
Problem je što za sada ne postoji ništa ni u najavi da će se isplatiti pa da se kao ltc kopa desetine ili stotine sa grafikama kako je bilo pre nešto više od godinu dana.
Tržište je prezasićeno sa kriptovalutama, pa ima ih gotovo 500 aktivnih u ovom trenutku.
Po mom mišljenju sve će to brzo da se okrene, ostaće par novčića koji vrede a ostalo će otići u zaborav.
Treba biti pametan i investirati novac na pravi način a gpu mining je svakako daleko od toga.

cak i da se pojavi postoji iznajmljivanje rigova gde se diff za par minuta digne u nebo. tako je za najsmrdljivije pump and dump shitcoine, sta mislite kako bi bilo za nesto sto ima potencijal i stvori se hype. GPU mining je mrtav da mrtviji ne moze biti.

gpu mining moze da posluzi u slucaju izlaska nove valute pa se u prvih pola sata nakopas kao zmaj, i prodas posle uz zaradu, problem je samo ubosti pravi jer sitkoini svakog dana nicu kao korov posle kise,

sa druge strane uzmemo prosek od kolege da monero sa 10x 280x daju mesecno 0.3BTC, taj hardver trenutno vredi oko 2.600evra (3.500$)+ struja oko 80e (100$) svakog meseca

0.3BTC -> 152$ -> 29LTC (neracunajuci divljanje diff-a)

ako se proda hardver 3.500$ -> 660LTC
Struja 100$ -> 19LTC

znaci bez promene diff-a rig da bi otplatio 660LTC-a, onoliko koliko bi dobio da ga prodas, treba da radi neprekidno 22.76 meseca ili 1.9 godina ALI da struju placas iz dzepa

od mesecnog dobitka odbijemo struju, 29LTC - 19LTC = 10 LTC mesecno cisto, sto mu uz onih 660LTC-a dodje na 66 meseci ili 5+ godina

sa druge strane kad kupis novcice kupio si, dok sa rigovima imas mogucnost da kopas sta ti se cefi (ako u medjuvremenu izadje nesto isplativije), ili neki novcic propadne, ode u bunar ti predjes na drugi, ali imas i ogromno iskustvo koje steknes u pravljenju i odrzavanju rigova

pa sta se kome vise isplati

primer, dok nije pocelo sve ovo sa stancanjem sitkoina racunao sam da ce FTC biti broj 3 ali sam se zahebo, ulozio sam nesto manje kesha i X dana kopanja, onda sam to mislio sa UTC om... da ne nabrajam, da sam u njih ulozio po 1000evra sad bi imao oko 100-200 mislim da bi se vecina obesila, sa druge strane rigovi radili i imao sam nekakvu kontrolu stete, nisam mnogo izgubio, trgovinom/kupovinom moze da se zaradi mnogo vise ali isto tako moze i da se izgubi

Poslednja izmena:
Zamarate vise s tom temom, danima traje a vi i dalje ne razumete zbog cega neko kopa i dalje. Nema veze, ja sam glup. Uzivajte :)

Neśiću ko bi pri zdravoj pameti uložio živ keš u neki tamo feathercoin ili utc? Uostalom u bilo koji shitcoin?
Ova rasprava postaje tragikomična i čini mi se da će uskoro lock.

Saj niko te nije nazvao glupim osim ti samog sebe.

Poslednja izmena:
Ja bih rekao da jeste i ne samo mene ali nebitno je, zaboravi, ja se ne ljutim. Ovo je bio pokusaj da se vodi neka konstruktivna rasprava da se ljudima objasni i druga strana a ispalo je da su svi koji kopaju glupi. Aj neka bude, ja sam priznao prvi. Glup sam sto trosim vreme ovde i sto sam se mesao uopste.

Besmislena je prica i jako glupa rasprava, otislo je u totalno pogresnom smeru . Ja se povlacim iz teme.

I ja kopam i dalje pa šta? To nema veze sa temom koja je započeta ovde a to je "ulaganje danas u gpu mining" što je većina nas se složilo da je krajnje rizičan i a sigurno minorno profitabilan posao ako se uopšte i može napraviti profit.

Problem je što se većina vas lično upušta u rasprave sa "emotional side" kao što se vezujemo za novčiće koje kopamo. Ako hoćete da pravite profit zaboravite emocije.

Poslednja izmena:
Ha ha ima nas svakakvih, realno svako za prvu godinu kopanja baci 1-2k evra veoma lošom procenom i ulaganjem u šit coine a ima i dosta opljačkanih, jednostavno škola mora da se nauči na sopstvenoj koži...

Kupuje se, prekjuce je to bio ftc, juce max, danas je drk, sutra ko zna sta vec monero ili nesto trece, ovo dajem samo kao primer i nemoj da mi neko kaze da novcici ne mogu da se uporedjuju, tako da nista nije sigurno

Poslednja izmena:
Morate razumeti da ima gomila ljudi koji nisu kupovali hardware a uložili su živ novac u novčiće i to tokom najvećeg hype-a tamo Nov 2013te... zamislite sada kako je njima?
Ne postoji sigurna investicija u kriptovalute niti kupovina novčića, asic ili gpu-a. Samo smatram da je ovo poslednje najbliži put u finansijski debakl.

Po meni ovo je sasvim dobra tema, da se čuju razna mišljenja, različiti pogledi i iskustva. Baš ovih dana sam gledao neke cene i situaciju BTC iz 2011-12 i video da je i najgora situacija u tom nekom periodu bila mnooogo bolja nego sad...ma ne može da se poredi. Bio je samo BTC (kasnije LTC i ponešto), stabilan za kopanje znalo se koja karta koliko daje itd i nije bilo mnogo filozofije. Naravno nije ni tad bilo sigurno ali ovo u poslednjih par meseci a pogotovo sad je ubedljivo najgore za GPU kopanje (ASIC neću da spominjem pošto nemam dovoljno iskustva).
Ali sve u svemu najpametniji/najsrećniji da kažem su ispali oni koji su kupili BTC, LTC štagod jeftino u prodali skupo i zaradili gomilu. Mi ostali smo kombinacija svega i svačega :D. No to je bilo, problem je šta sad uraditi...lako/lakše je onima koji imaju dosta zarade već sad pa i ako zeznu nešto od sadašnjeg ulaganje nije toliki problem, ali sad krenuti...ajao :).

Poslednja izmena:
Ja sam totalno zanemario ovu karticu x290 - tesko tu da ima isplativosti rudariti samo sa njom.

Iz nekog mog iskustva, nemoguce je rudariti sa jednom karticom, ma bilo koja to kartica bila. Mislim, moguce je rudariti, ali to se ne isplati. Isplati se samo ukoliko se pojavi neki shitcoin, rudaris ga neko vrijeme uzmes bruku novcica, i taj shitcoin skoci na berzi i ti ga prodas ili zamjeniz za BTC. Ajd sad budi pametan pa pogodi 1-100 tih shitcoina koji ce da skoci, pa svi bi zaradjivali bez problema :).

Sto se tice ASICA, imam miner 1TH/s koji mi daje 700 GH/s na BTCGuild livestatsu, a na localhostu 950 Gh/s i na sve i jednom poolu isto. Ko zna da to nije fejk statistika na localhostu? Moram da je rastavim da vidim sta je problem, a nemam iskustva sa njihovim hardware-om. Support za ASIC uredjaje je ravan 0. Update, interfejs itd. nista nema na supportu.

Ali ajde da sumiramo, r9 290x refenrenta grafika je oko 450€ nova za garancijom, da isplati sebe treba joj bruku vremena.
ASIC 1TH/s sam platio 1600€ - koristim ga nepun mjesec i do sada je zaradio 320$.

Iz moje tacke gledista, ovu grafiku r9 290x tesko cu da isplatim, a ASIC bi trebao.

asic gledaj u novčićima. koliko si mogao da ih kupiš u trenutku kupovina uređaja vs koliko ćeš ih iskopati njime. ako ne iskopaš onoliko koliko si mogao da kupiš, nije bio dobar posao. ne znam koliko troši struje, ako je značajna stavka onda se i ona ubacuje u trošak.

Poslednja izmena:
Pretpostavljam da je svaki asic posle Avalon prve i eventualno druge ture bila situacija da je moglo vise da se kupi novcica za pare za koliko je placen asic nego sto je iskopao za radni vek. Tako je bar bilo do kraja prosle godine kadgod sam racunao ;).

U postovima iznad mog se pominje (neodredjeno) radni vek asic mašina i zarada na osnovu toga...zato sam i postavio to pitanje...

Ja konkretno sam mislio na radni vek dok vise kopa nego struje potrosi, ali moze i pre toga da crkne naravno :).

Ozbiljne operacije asic na industrijskom nivou gde imaju ozbiljan hash kopaju i prodaju instant.
Mali house mineri većinom kopaju i čuvaju, u suprotnom sumnjam da će dostići ROI.
Meni je glupo da gledam uopšte ROI pre investicije u asic kada postoji toliko izmenjivih faktora koje je nemoguće predvideti dugoročno poput diff-a i same vrednosti BTC-a ili LTC-a prema dolaru.
Jasan cilj je akumulirati što veću količinu novčića i čuvati do sledećeg buble-a.
Greed is good.

Poslednja izmena:
Jasan cilj je akumulirati što veću količinu novčića i čuvati do sledećeg buble-a
Ovo meni na zalost nije bilo jasno kad sam krenuo malo manje od 2godine (a ni par meseci posle), sad je to vec mnogo teze izvesti no plivamo koliko mozemo ;).

Nazad
Vrh Dno