Šta je novo?

Sony Xperia Z2

[YOUTUBE]p5x0yHyaoKI[/YOUTUBE]

Conclusion - The Bad

Noise and pixel-level artifacts across the ISO range
Strong blurring of fine low-contrast detail from base ISO
Soft spots in the lens of our sample unit

o ovome ja pričam... dok ne srede ovo džabe im specifikacije, šteta, na papiru ubedljivo najbolja android kamera (ne računam k zoom kvazimodo)

Conclusion - The Bad

o ovome ja pričam... dok ne srede ovo džabe im specifikacije, šteta, na papiru ubedljivo najbolja android kamera (ne računam k zoom kvazimodo)

Conclusion
Conclusion - The Good

Good exposure and color up to the highest ISO settings
ISO sensitivity up to 3200 and fast aperture allow for usable results in very low light
Physical two-position shutter button
Good build quality, dust- and waterproof
Efficient HDR-mode
4K video
Efficient digital video stabilization (but not as good as optical systems)
MicroSD-slot
Good battery life

Conclusion - The Bad

No control over exposure in Superior Auto mode
Camera app lacks structure and does not remember last shooting mode
Small and low-quality panorama images
Several special modes only produce 1080p output
Severe focus pumping in video mode, even in bright light
Lens location means it's very easy to shade with your finger

Overall Conclusion

From a mobile photography perspective the Sony Xperia Z2 is in many ways very similar to its predecessor, the Xperia Z1, and that's good and bad thing at the same time. The Z2 has the same environmental protection and premium-level build quality as the Z1 and the two-position shutter button give it a real camera-feel when taking pictures.

However, the camera app is not too well structured and some of the special modes produce lower-quality results than the competition in the high-end bracket. Image quality itself has not noticeably improved from the Xperia Z1 and, when viewed at 100%, the 20.7MP output shows a lot of of noise, artifacts and blurring of fine detail which means that shooting at the default 8MP resolution is arguably the better option for most users.

On the upside the Z2 images maintain good exposure and color even in very low light and even pictures taken at extreme ISO settings are still usable for social sharing and web use. Overall, the Z2 is still a good option for Android users but if pixel-level image quality or powerful camera features are a priority there are better alternatives around.
Features & Operation

The Z2 takes over most of the imaging features from its predecessor and the ability to install further shooting modes and apps from the Sony Store means that just trying the camera functions alone can keep you busy for days. However, when having a closer look at some of the special modes it becomes obvious that not all of them are as powerful as those we've seen on some competitors.

Some modes, such as Timeshift Burst and Creative Effects, only capture output at 1080p full-HD video size. Panorama mode, arguably one of the most used special modes (and originally introduced to the camera market by Sony), produces much smaller images than on the Samsung Galaxy S5 or iPhone 5S. The stitching quality is not great either.

In terms of ergonomics the Xperia Z2's big plus is its two-position shutter button that, in combination with the phone's angular shapes, almost makes you feel like using a real camera. However, like on the Z1, the camera app needs to be easier to use. Superior Auto mode works well for point-and-shoot operation but overall the user interface design is not intuitive. For example 4K-video has its own mode instead of being implemented as just another video resolution and HDR mode and the full ISO range are not available at the full 20.7MP resolution which can take a while to get your head around.
Image Quality

In terms of image quality the Xperia Z2 gets a lot of things right. Exposure and white balance are generally reliable and thanks to the combination of an ISO 3200 maximum sensitivity (in 8MP mode) and fast F2.0 aperture the Sony is capable of maintaining good exposure and color in lower light levels than some of the competition.

However, when you start zooming into your images things turn ugly. In its 20.7 MP mode the Sony's images show a lot of noise, blurring of fine detail and artifacts right from base ISO upwards. The lens of our test sample also had several soft spots. Overall, the Xperia Z2 is definitely not recommended for pixel-peepers. That said, chroma noise, chromatic aberrations and moire patterns are all well under control across the ISO range. The pixel-level imperfections become less intrusive in the camera's 8MP mode and given the reduced storage requirements and better choice of shooting modes the latter is arguably the better resolution option for most users of the Xperia Z2.

In both its dedicated 4K and standard video mode the Sony captures smooth footage but constant focus hunting, even in bright light, rendered many of our sample videos pretty much unusable. Hopefully Sony can improve things here with a firmware update, otherwise the Z2 can hardly be recommended to frequent video shooters.
The Final Word

The Xperia Z2 offers high-end specs all around and a nicely made body that offers premium materials and environmental sealing. However, on the imaging front Sony has not made any significant progress from last year's Xperia Z1 and in terms of both image quality and camera features there are currently better alternatives around.

Among the Android competitors the Samsung Galaxy S5 only comes in a plastic shell but offers better pixel-level image quality and more powerful features including panorama images that are multiple times larger than the Sony's. If the Windows Phone operating system is an option for you Nokia's Lumia 1520 and 930 models offer excellent image quality, Raw capture and arguably the best camera app in the business. App availability is still an issue though. The iPhone 5S is getting close to being superceded but is still the obvious choice if you're invested into Apple's mobile OS.

That said, with its physical shutter button, environmental sealing and attractive exterior the Sony Xperia Z2 is still a great option for mobile photographers who are mainly operating in full-auto mode and not too concerned about pixel-level image quality.
...

@ vojkan

^ pa to je tacno i slozili smo se odavno, 20mpix mod je los, panorame su dosta losije od S5 (manja rezolucija i lose ih spaja). 8mpix manual valja na Z2, vise rezolucuje skripe.

A K Zoom i Z2 daju slicne rezultate u snapshot modu (znaci bez low light rucnih podesavanja i bez optickog zoom-a)

Evo i dokaza http://pocketnow.com/2014/08/02/samsung-galaxy-k-zoom-vs-sony-xperia-z2

K zoom http://pocketnow.com/wp-content/uploads/2014/08/20140802_092254.jpg
Z2 http://pocketnow.com/wp-content/uploads/2014/08/DSC_0014.jpg

K zoom http://pocketnow.com/wp-content/uploads/2014/08/20140802_090843.jpg
Z2 http://pocketnow.com/wp-content/uploads/2014/08/DSC_0010.jpg

U ovom poredjenju je Z2 cak i bolji ali slicne su to kamere, samo sto je nekim ljudima k zoom vrh (i jedna od najboljih kamera) jer je samsung a z2 fail :)

Poslednja izmena:
sonyju malo fali, da doteraju taj postprocessing slika i srede šum/detalje, i kršteno sočivo da stave i to će razbijati već sa ovim hardverom
fora je što se to "malo" reflektuje na slikama kao "mnogo" :d

Relno n5 ga sije kada se slika u hdr+ modu. A to nije mala stvar,ipak se soni reklamira kao telefon sa bruka kamerom

^ ako se vec ide u te detalje sony z1/z2 reklamira kao - The world’s best camera and camcorder in a waterproof smartphone

Sto je i tacno jer je S5 zvanicno water resistant kao i S5 Active (IP67, to proof ili resistant je odredjeno sertifikatom a ne slobodnom voljom proizvodjaca). Zvanicno nigde nisu pogresili tj za sada su se ''ogradili'', ako nokia izbaci 1030 sa IP sertifikatom ta marketing fraza im pada u vodu :) al ispod 1,5m :d

Poslednja izmena:
Evo i ja da se pohvalim, uzeo sam Z2 danas. Prvi utisci su odlicni, baterija je mnogo bolja nego na nexusu 5. :)

Evo i ja da se pohvalim, uzeo sam Z2 danas. Prvi utisci su odlicni, baterija je mnogo bolja nego na nexusu 5. :)

Hoces li moci da prenes utiske posle par dana? I ja trenutno vozim N5 i u planu mi je da krajem godine predjem na Z2 kada cene padnu...

Interesuje me u direktnom poredjenju sa N5-izrada (pre sve koliko krhko deluje kuciste), handling, UI i kako se ponasa u 1080p zapisu i slikanju i koliko je "kriticno" to zagrevanje o kome se prica... Bilo bi mnogo kul ako mozes da prenes kvalitet zvuka pri slusanju muzike (320kbit/flac) sa sluskama uz Sonijev Walkman plejer..

Unapred hvala!

Naravno. Jel propustam neko podesavanje ili na z2 radi samo donji zvučnik kada dobijam poziv i kada mi stize notifikacija?

E pa ja hocu da isprobam ali nemam vremena,najgore sto ljudi neki ubedjuju da je S5 mnogo bolji od Z2 ali meni je nekako bolji Z2 :)

^da nisi iz pozarevca pa i da ti poverujem... :D

Kad uzmes u ruke Z2 i S5, shvatis da je Z2 klasa naspram S5, bar meni licno. Posto Z2 posedujem dva dana, a presao sam sa nexusa 5 iskustva su odlicna. Sam Sony UI sam mislio da ce me mnogo nervirati posto sam koristio slimkat na nexusu, ali ima od opcija sve sto je potrebno, i najbitnije od svega, nema nikakvih lagova, bar ih do sada nisam iskusio. Kako sam ga upalio, dobio sam update firmware-a. Testirao sam 4K snimanje zbog navodnog pregrevanja, napravio sam snimak od 10 minuta, i primetio sam da se telefon zagrejao u predelu kamere, ali nista dramaticno kao sto je negde pisano, verovatno je sada taj problem resen. Takodje zvuk je sinhronizovan sa videom, video sam da je to takodje bio problem u pocetku, i to je sada reseno. Baterija je ono sto je mene najvise impresioniralo, sa osvetljenjem na nekih 75% izvlacim 7 sati SOT-a, sto je za mene shock jer sam sa nexusom i custom romom i kernelom jedva ivlacio tri sata. Zvuk preko slusalica je takodje odlican. Jedina ozbiljnija zamerka je sto zvucnici rade u stereo modu samo kada pustam muziku i filmove, pri dolaznom pozivu i obavestenjima radi samo donji zvucnik. Video sam da preko root-a i nekog moda, moze da se stavi da rade oba, ali sacekacu malo, mozda sony odluci da to sredi u sledecem firmware-u. Ekran je odlican, boje su odlicne, jedino je osvetljenje slabije na max nego na nexusu pa na jakom suncu to predstavlja problem, ali sta je tu je, ne moze sve biti savrseno. Sve u svemu, jako sam zadovoljan za sada, palac gore za sony ;)

@SretenBG

Hvala na utiscima (again)! Ostaje jos da se vidi kakav je update plan Sonija za Z2, nadam se makar do jeseni/zime 2015. Sa padom na neke pristupacnije cene krajem godine verovatno cu uskociti u Sonijev Z2 tabor... :D

I ja se razmisljam do kraja godine da uzmem Z2,iako imam Z1,Z2 mi se bas svidja,jos ako izadje Z3 i obori malo cene bice dobra kupovina. ;)

Kakva je kamera na z2 u odnosu na SGS5, Note III, g2,3 i sl.

Poslednja izmena:
Bolja od Note 3, G2, G3, a u klasi sa S5.

Hvala, uzeo sam s5 juce pa da pitam, jako je lak i ima ruzan dizajn ali je sve ostalo vrhunski odradjeno

^dok opet na z2-ci je sve vrhunski u poredjenju sa s5.... ;)

Imao sam Z i bio sam razocaran u telefon, presao na one m7 koristio godinu dana i juce probao sve zivo s5 je bio najbolji. Svako ima svoj ukus

Da ,ali je z stvarno djubre od mobilnog. Ortak ga ima i stvarno ne znam kako su uspeli da stave onaj bedan displej na njega,pa da su trazili najgori moguci ne bi nasli taj..

Da ,ali je z stvarno djubre od mobilnog. Ortak ga ima i stvarno ne znam kako su uspeli da stave onaj bedan displej na njega,pa da su trazili najgori moguci ne bi nasli taj..

To je tacno, onaj jedan panel na XZ je verovatno najgori koji se ikada ugradjivao u neki iole skuplji smartfon, evo i dokaza https://www.youtube.com/watch?v=UMZAneIcRyQ

Za ovako nesto ja ne bih dao preko 150e i to u trenutku kada je XZ kostao 500e.

Ali je fazon sto postoji i sasvim solidan displej na XZ (sharp panel) evo kako to izgleda u praksi
P2rIAw2.jpg

uMAvgT7.jpg

mngdOLe.jpg

Ovakav primerak sam koristio par puta i znam da mnogi nece verovati ali ima slican displej kao N5, malo slabije uglove gledanja ali visi kontrast i malo zivlje boje (posebno sa braviom tj pregled multimedije).

XZ i dalje valjaju za 230+evra sto je nebulozno jer za 20e vise moze da se nadje N5 koji je bolji od cele te generacije (S4, XZ, One). Takodje tu su i polovni G2 i exynos S4 (gotivim exynos pa mi je bolji od snapdragon verzije).

Poslednja izmena:
Idem u veliki off ali nexus 5 nije bolji od s4, htc one, pusti specifikacije gleda se realan rad i izgled telefona, a izasao je pola godine posle htc one

U realnom radu S4 i One rade bolje od N5...?

Vrh Dno