Šta je novo?

Nokia PureView - SLR kamera u mobilnom.

Madrfakr...šta su kamera gripovi skupi...ima li kod vas u Srbiji jeftinije malo? Do nekih 25€?

P.S.
hidrogen...jesi pokušavao običnu prozirnu kesicu za meso tj. da telefon staviš u nju i zategneš je di dođe objektiv da se izravna?

Jedino mi to pada na pamet iz kućne radinosti...:p

P.S. 2

Pošto mi je riknula Garmin navigacija, da li se isplati uzeti L520 za korištenje iste?

Poslednja izmena:
Sto bi uzimao L520 da koristis kao navigaciju, kad imas 1020?

Nemam je još hahaha :d

Nema mi smisla kad će se pregrijavati i trošiti bateriju bezveze.

P.S.
Ljudi skidam Vam kapu koliko ste vi aktivni na forumu na temi WP i WP uređaja. U Hrvatskoj te gledaju poprijeko ako koristiš WP, samo Android i iOS na forumima većinom :wall:

Ja ****** se jutros prepucavam sa drugom budalom gdje on tvrdi da iPhone 5s radi najbolje slike :wall:
Odustao sam...:smash:

Poslednja izmena:
Ne znam koliko pratite hrvatske sajtove za recenzije, preporučujem www.mob.hr
Momci rade iscrpne recenzije i nisu copy/paste stranica. Vlasnik je Krešimir Blažev i samo bi napomenuo da ne radim nikakvu reklamu nikome.
Tako su radili nedavno usporedbu K Zoom i L1020 i Nokia je na kraju bila bolji uređaj za slikavanje.
http://mob.hr/usporedba-kamera-nokia-lumia-1020-vs-samsung-galaxy-k-zoom/
Čak je jedan lik napisao komentar na recenziju da je Nokia stara 100 godina i da je WP loš, citiram:

sunrise :
26/06/2014 at 16:22
glupost. ova nokia ipak nije hibrid ko ovaj k galaxy, a i izašla je prije 100 godina. glupa usporedba

Krešimir Blažev :
26/06/2014 at 17:20
Taman da je izašla i prije 1000 godina, očito je još uvijek paradigma u ovom segmentu i kao takva predstavlja referentnu vrijednost.

S obzirom da meni sutra dolazi Nokia a žena mi ima S5 dat ću si truda pa raditi par dana usporedni test fotografija jer sam se bavio 7-8 godina profi fotografijom.
Radio bih testove fotografija od auto postavki do manualnog podešavanja, macro slikavanja, kvalitete detalja u cropu, HDR-a i panorama.
Bit će malo zezanja sa podešavanjem slika na odgovarajuću rezoluciju zbog senzora i megapiksela.

A uostalom taj šta tvrdi da su slike lažirane od N808, ne znam jel on ikad čuo za exif datoteku i geo tagiranje...jer očito nije.

Čak bih i napravio temu ovdje samo ne znam na kojoj rubrici (vi mi preporučite).

Mislim da neće imati mnogo efekta na razvijenu Android zajednicu. I dalje će S5 praviti bolje slike.

Aktivno koristim 808 zadnjih par dana na letovanju, stvarno pravi slike bruka. Drugi telefon mi je sgs znam da nije za poredjenje ali nije do kolena. Posebno me odusevilo video snimanje na 808 samo fali stabilizacija ali ne mozes sve dobiti.

Od skoro imam Nokia 808 fon,pa ako neko ima savet kako da odradim dobar makro mod? Imao sam i n82 i n95 i n86,da ne nabrajam androide,poslednji je bio S4 mini. I pre neki dan sam ga menjao za ovaj fon,ne kajem se. Ali,makro mod nula. Nema teorije da izostri sliku sa 10-15 cm udaljenosti. To me malo bedaci... Jesam li ub'o neki falican ili sta je u pitanju? Ovako pravi vrh slike,video zapis je,kad tako moram da se izrazim,bolesno dobar =D
Da,a napravili video reklamu,kao snima inje na granama??? =(
Sad gledam i fotke sa flickr... Bas me bedaci,u cemu je fora sa tim makro modom?

Poslednja izmena:
Mislim da rekose vec, pureview, udaljis se pa loseless zoom i tako uslikas :)

moraš da znaš da je kod 808 20cm minimalna daljina za makro, a za 1020 15cm. na 20cm će sigurno da ti fokusira.

Snasao sam se,opciju close up su bas zavukli... Znam za to da zumiram pa tako da dobijem makro,to mi je vec receno,ali nije to to. ***,malo je razocarenje sto makro moze samo u 5,3mpx,a ne u svih 41,5 kako sam se ja nadao,ali dobro,u kojoj god rezoluciji da se slika fotke su vrh,za mobilni telefon.

može makro i u 41, tj. 38 ili 33.6 mpix, samo rekoh ti, moraš 20 cm da budeš udaljen od objekta....

pazi, 20cm je podosta. ne znam da li možda misliš da si na 20cm, a bliže si. moj fokusira na 20cm skoro uvek, a kad ga približim na oko 15 on pokaže crveno, ali kad opalim bude to bistro. ako neće, možda ti kamera ima problem.

ako u scenes ili kako se vec zove ta opcija,ne namsetim na close up,nema teorije da slikam sa 20cm daljine. u prevodu uvek ce izostravati ono u pozadini,daljini,nikako ono sto je najblize kameri. kada to namestim dobijam makro mod koji zelim,ali slika nije veca od 5,3mpx. ali snasao sam se i za to,camera pro aplikacija mi je resila sve probleme,makro mod u svih 41,5mpx. iz nekog razloga fabricka kamera aplikacija ne moze da izostri sa nekih 20cm kao sa aplikacijom camera pro koja izostri sa manje od 20cm daljine,nisam blesav. bar kod mene nece. a fon sam dobio u neraspakovanoj kutiji.
a mozda je i do OS problem? moj je na belle,nisam eksperimentisao da probam da flesujem neki drugi symbian.

Poslednja izmena:
idi na creative mod. tapni i drži na sred ekrana i izaberi close up. ja nisam nikad ni probao scenes, koristim isključivo creative

Jel' moze neka slika tako izbliza, ispod 15-20cm, bas me zanima kako izgledaju?
Vrlo cesto mi treba tako nesto, Androidi mi to ne rade nikako, a ni nesto aparata koje imam (low-end realno svi) nece. Ako za 150-200e mogu da to uradim kroz N808, eto meni razloga za malisu :)

BTW, zanima me vise iz L930/1020/1520/1320 ako moze, njih bi vec mogao i da iskoristim kao telefon.

Vrlo cesto mi treba tako nesto, Androidi mi to ne rade nikako

Kako ne rade? Pa ako su kamere na telefonima danas za nesto sposobne onda je to makro mod, cak i bolji telefoni iz 2010/2011 mogu da naprave ok makro fotografiju a da ne pricam noviji.

1020 ti je bolji za makro fotografije. 808 ne može da slika ispod 20cm, 1020 ne može ispod 15. ako slikaš sa daljine od 20 cm sa 808 u full razoluciji ti opet možeš da izvučeš crop od 5mpix, ali isto postižeš i tako što staviš pv mod na 808 i koristiš losless zoom. mogu lepe slike da ispadnu, video si šta je ivan radio, da ti ne tražim sad.

^ kao što je napisao, bitno je da zadržiš prst na displeju i selektuješ macro, izabereš 8MP u PV modu, odaljiš aparat na potrebnu distancu sa koje fokusira, onda zumiraš, tako si sve bliže, kao da si primakao kameru a ne gubiš na kvalitetu slike zumiranjem. Rezultat je npr:

Kako ne rade? Pa ako su kamere na telefonima danas za nesto sposobne onda je to makro mod, cak i bolji telefoni iz 2010/2011 mogu da naprave ok makro fotografiju a da ne pricam noviji.

Ne uspevam ni na jednom Androidu (SXS, S3, S4, P780 sam isprobavao bas). Cim pridjem blizu zamuti se previse. Sto je najsmesnije, ako kliknem na ekran (da fokusira), on uspeva na kratko super da fokusira, ali kao da ga namerno vrati nazad u zamuceno!

Ivane, ovo je za N808, jel' tako?

^kako covece? :)

Pa cak sa wave I iz 2010 godine sam napravio gigabajte odlicnih nazovi makro fotografija, sa 6,7cm udaljenosti od fokusiranog predmeta, evo jedan primer (bez ikakve obrade, ovo je bre sa 5cm rastojanja)

Ej bre 4 godine stara 5mpix 1/4'' kamera, treba li da ti kacim sa XP? :) pomenuo si XS, zeko ili kako bese nick je u onoj foto mob. temi postavio sjajne makro fotografije sa XS, djilkos i ostali koji su imali S3 sa tim telefonom.. novije i bolje androide da i ne pominjem, jel ti uopste aktiviras makro mod?

Evo ti iz gizmovog testa S3 (XS je apsolutno na ovom nivou) http://img.benchmark.rs/38415/20120527_163740.jpg

Pa cak i one m7 pravi dobre fotografije u ovom modu.

Poslednja izmena:
Ne, nemam ga kao opciju uopste.

Jesi ti ozbiljan ili.. ? :) koji fon sad imas? Ako ne pisa ''macro'' onda koristi touch to focus opciju u podesavanju fokusa, probaj prvo sa 10-ak cm i mora da radi dobro.

Poslednja izmena:
alfa, ono što je ivan slikao jeste sa 808, to možeš i da vidiš na linku. i to je primer dobre makro fotografije sa 808, on baš ume to. ja ne slikam macro skoro uopšte...

iz one slike koju je ivan postavio, možeš da izvučeš brutalno dobru sliku za izradu, za štampu u formatu 10x15, evo ja sam uradio crop, i malko sam samo uvećao, znači nije 100% crop, nego ajde oko 110%, nije izgubilo na kvalitetu. ovako bi izgledalo na 10x15 slici. ja mislim da je ovo odlično, vide joj se dlake na dupetu, ne depilira se :d
10x15.jpg

Poslednja izmena:
Jel' bi S4 ili neki slican Android sa dobrom kamerom mogao priblizno ovakvu sliku da napravi?
Bas sam i touch focus koristio, i prvo dobro fokusira, ali u roku od 1 sekunde dzaba, vrati na mutnu sliku uvek!

Ako je moguce sa Androidom, skoknucu u druge teme, da ne trujem ovu :)

Poslednja izmena:
Ja sam video jedan jako dobar shot neke gusenice koju je slikala žena mog brata sa S4. E sad, kako, zašto, ne znam :)

Alfa covece naravno da moze, ne znam sta je problem kod tebe.. pa pogledaj samo po netu, flickru makro fotografije sa bilo kog novijeg androida. Nije mi jasno kako ne mozes sa S4 i XS da ''ubodes'' fokus.. ako jos uvek imas S4 ili XS nema potrebe da samo zbog makro fotografija kupujes drugi telefon.

Evo nekoliko sa S4 https://www.flickr.com/photos/leepictures/9170920943

https://www.flickr.com/photos/leepictures/9393473106

https://www.flickr.com/photos/martyngill/14795876882

https://www.flickr.com/photos/frenkelvdm/9254568039

Poslednja izmena:
hsv, isprazni PM malo da ne vodim ovu temu u offtopic ipak.

Vrh Dno