Šta je novo?

Nokia PureView - SLR kamera u mobilnom.

jos jedno pitanje za one koji imaju ovaj fon duze od tri dana,koliko ga ja imam. sa camera pro moze da se fotografise u svih 41,5 mpx,slike su tada 25-30+ mb pod uslovom da se ne zumira u toku fotografisanja. ali,fabrickom kamerom sa 33,6 mpx dobijem sliku jednakog kvaliteta sa jednakim maksimalnim zumiranjem slike na kompu,sa tada jednakim detaljima. razlog je odnos kod 41.5 mpx 4:3 a kod 33.6 mpx 16:9.pa je samim tim vec kod fotografisanja slika blize nego sa 4:3. vidim da sam zapetljao,nadam se da ce me neko razumeti i reci da,ili jesam u pravu i da mi ne treba camera pro program,ili nisam u pravu i da camera pro pravi ipak bolje fotke,u sta ja nesto nisam ubedjen,naveo sam vec moja zapazanja. i pitanje za one koji se bas razumeju u sve brojke sto se fotografija tice. i fabricka kamera i camera pro prave fotke u 300dpi,tj. piksela po incu,sa tim sto je jedna ista fotka na fabrickoj kameri recimo 14mb dok na camera pro prelazi 30mb. kao sto sam rekao kod 41.5 (4:3) i 33.6 (16:9) nisam uocio ama bas nikakvu razliku slikajuci blize ili dalje predmete. pa cak ni kad slikam neku zgradu u daljini pa posle zumiram na kompu ne vidim razliku u jasnoci detalja,kao da je isto. interesuje me zasto je onda jedana te ista fotka 14mb i 30+mb ako je slikana sa camera pro.

Najbolje da postaviš slike, onda možemo da ti kažemo ima li razlike. Ovako je teško razumeti šta zapravo hoćeš da kažeš, šta ti vidiš, šta je tebi isto... ne možemo napamet komentarisati.
I fabrička i app koju pominješ može da slika u 4:3 i 16:9, fabrička ne može u 41MP, ide do 38MP u 4:3, a sa dodatnom app u možeš da slikaš u 41MP u 4:3. Naravno da je veći fajl, više MP, veća slika u 41MP. Zašto nisu iste veličine u MP? Zato što fabrička kamera i dodatna app nisu iste, zavisi i od podešavanja. I ne treba da budu iste veličine slike, nokia ima svoju kameru i njen softver za obradu. Šta je čudno tu?
Jesi li pogledao ovu temu?
http://forum.benchmark.rs/showthrea...like-sa-kamere-vaseg-mobilnog-telefona-THREAD!!!
Imaš slike koje smo postavljali sa 808. Možeš tu postaviti tvoja poređenja koja pominješ, možeš ih i uporediti sa našim slikama.

Poslednja izmena:
Najbolje da postaviš slike, onda možemo da ti kažemo ima li razlike. Ovako je teško razumeti šta zapravo hoćeš da kažeš, šta ti vidiš, šta je tebi isto... ne možemo napamet komentarisati.
I fabrička i app koju pominješ može da slika u 4:3 i 16:9, fabrička ne može u 41MP, ide do 38MP u 4:3, a sa dodatnom app u možeš da slikaš u 41MP u 4:3. Naravno da je veći fajl, više MP, veća slika u 41MP. Zašto nisu iste veličine u MP? Zato što fabrička kamera i dodatna app nisu iste, zavisi i od podešavanja. I ne treba da budu iste veličine slike, nokia ima svoju kameru i njen softver za obradu. Šta je čudno tu?

nije mi nista cudno,sve je logicno,lose sam se ja u svemu izrazio. nego me samo interesuje misljenje onih koji ovaj fon imaju godinama,treba li mi uopste camera pro. a pitam jer me nervira taj program,bagovit je,usporava telefon,jako dugo cekam da u galeriji otvori fotku. a kao sto sam rekao 33.6 mpx 16:9 , je isto sto i 41.5 mpx 4:3. isti detalji,jednako zumiranje na kompu itd. zasto ja to pitam? da bih kasnije mogao da upotrebljavam te fotke za shutterstock,da od ljudi pravim siluete,a opet sve to diskretno da fotografisem,da sve bude prirodno itd. dok je makro vise za mene,to je ono sto bas volim. pa eto,savet.
gde da okacim fotke kao primer,na sendspace ne prima vise od 300mb a fotka je 25mb.

Poslednja izmena:
Da li će ti trebati ta app... na to pitanje ćeš sam sebi odgovoriti posle nekog vremena i druženja sa 808. Slikaj iste slika sa obe kamere, upoređuj i videćeš koja dalje bolje rezultate. Ja je imam u telefonu, ne smeta, ako nekad zatreba tu je. Nisam je detaljno testirao, možda sam se navikao na fabričku app, ali ima dosta podešavanja i nekom mogu da znače, npr. opcija da ćuva istovremeno manju fotku i u punoj rezoluciji (kao npr. nokia 1020).
Mi kao što vidiš u temi sa slikama koristimo flickr.

^ upravo si čačno pandorinu kutiju :d

dacha84, slike koje ti daje camerapro su po 30mb jer si nasvirao jpeg kompresiju na 100%, u odnosu na 95 koliko je superfine kod default aplikacije. Razlike gotovo da nema. Ja koristim iskljucivo default app i mislim da je najbolja aplikacija ikad na svim telefonima, samo da sama kamera nije ogranicena kratkom ekspozicijom...

drdekzar, stvarno otvaras pandorinu kutiju. Ja se time patim vec neko vreme, nemam sad vremena da nadjem hard shell da zalepim prsten...

drdekzar, stvarno otvaras pandorinu kutiju. Ja se time patim vec neko vreme, nemam sad vremena da nadjem hard shell da zalepim prsten...

Ja tebe čekam, pa da budžimo full ;)
Ili daj link da probam kad imam vremena (znam da si već psotavljao, ali ako te ne mrzi) :)

Vazi, Ivane, samo da izadjem iz guzve, pa cu pisati. Sad ne mogu nista, u gradu sam, sa mobilnog pisem. Inace ja cu to lepiti super lepkom, na plasticnu futrolu, na silikonsku nisam uspeo nicim da zalepim. Moram prvo da nadjem plasticnu futrolu da kupim, zapeo sam kod koraka 1 :d

dacha84, slike koje ti daje camerapro su po 30mb jer si nasvirao jpeg kompresiju na 100%, u odnosu na 95 koliko je superfine kod default aplikacije. Razlike gotovo da nema. Ja koristim iskljucivo default app i mislim da je najbolja aplikacija ikad na svim telefonima, samo da sama kamera nije ogranicena kratkom ekspozicijom...

pomalo laicko pitanje,100% kompresija bi u realnosti trebalo da da najostriju i u svemu naj fotografiju? u smislu,kompresija od 50% daje losiju fotku od 100%?

ja nisam video razliku izmedju 95% nativne aplikacije i 100% camera pro aplikacije, a vidim nisi ni ti...

Hmmm...sto je manje kompresije veca je kvaliteta fotografije. Evo uzmi RAW format za primjer. 0% kompresije, fotografija je onakva kakvu ju je senzor uhvatio bez obrade.

Ma de znam sta to znaci u Camera Pro aplikaciji, tamo tako pise...

meni se ta aplikacija stvarno ne sviđa. ali imam je, čisto neka je na telefonu možda zatreba. lepo je što mogu da se menjaju parametri dok se snima video, to default app ne može. inače sva ograničenja koja ima default app se odnose i na camera pro, jednostavno to su ograničenja kamere, ili sistema (manuelni shutter, manuelni fokus recimo)

hidrogen.net
ja nisam video razliku izmedju 95% nativne aplikacije i 100% camera pro aplikacije, a vidim nisi ni ti...
iskreno nisam,gledam,gledam,na full hd tv,ama bas ne vidim. ni kad nesto slikam iz blizine ni kad slikam nesto u daljini. ali opet nekako radije fotkam sa camera pro... mada,probao sam da kompresiju stavim na 5%,probaj i ti i videces sta se dogadja,fotka bude uzasna.

Charlie Wax
Hmmm...sto je manje kompresije veca je kvaliteta fotografije. Evo uzmi RAW format za primjer. 0% kompresije, fotografija je onakva kakvu ju je senzor uhvatio bez obrade.
probacu sa nekim programom koji slika u raw.

nego. kako da igram Hooked on Creatures of the Deep,n-gage igricu? to mi je najomiljenija,igram je od kad se pojavila,meni naj igra za opustanje. dugo godina je nisam igrao,na androidu nema te igrice. a jos uvek na kompu cuvam save data =) zna li neko foru da instalira n-gage na n808?

Poslednja izmena:
RAW fotografiraju SLR fotoaparati i nekolicina naprednijih kompakta. L1020 radi DNG fajlove ali u finalu razlike nema izmedju RAW i DNG (digital negative) fajlova. DNG je nesto manji u terminu memorije ali razlike u kvaliteti fotografije nema.

^ kao što je napisao, bitno je da zadržiš prst na displeju i selektuješ macro, izabereš 8MP u PV modu, odaljiš aparat na potrebnu distancu sa koje fokusira, onda zumiraš, tako si sve bliže, kao da si primakao kameru a ne gubiš na kvalitetu slike zumiranjem. Rezultat je npr:

Interesuje me koja si podesavanja koristio? Da li si pojacavao ostrinu ili nesto slicno. retko kad uspem da napravim bas cist makro,poput ovog tvog sa muvom.

2014-08-07-0124.jpg

eto primer,cesto mi ovako ispadne makro mod,ne bas jasan... 8mpx,pure view,close up,ostala podesavanja nisam dirao.

2014-08-07-0113.jpg

cak ni ova nije kao ta tvoja sa muvom,nedovoljno jasna fotka...

Poslednja izmena:
evo na primer kako izgleda makro sa s4 mini,koji sam menjao za nokiu 808. daleko od toga da s4 mini prvai bolje fotke,glupo je porediti,ali makro... sa 808 nema teorije da napravim ovakav makro. ne umem. pa,ako neko zna,neka mi pomogne,neka me uputi.
20140719_142820.jpg

Poslednja izmena:
ta njuška od mačke ti je tuga božija u odnosu na drugu sliku sa 808 koja je pritom prilično ok. ja sam slikao njušku od mačke u mrklom mraku sa blicem u 34 MPix, ako oćeš mogu da postavim. i to je totalno bezveze opaljeno.

evo njuške, crop od 34 MPix:
njuska.jpg

Poslednja izmena:
moja njuška ili njegova njuška? da, to jeste crop veće fotke. ali i dalje upotrebljiv, jer se nije ušlo u domen digitalnog zuma, te je slika savršeno bistra. to je poenta tolikih pixela.

palo mi napamet da napravim još jedan crop. ova slika me sad oduševila, jer na "actual size" gotovo da nema šuma. a imajući u vidu da je slikana u potpunom mraku, ovo je zaista impresivno.

actual.jpg

edit:
aj i celu mačku da postavim, da se vidi odakle je krop (i ovo je opet, pogađate krop :d )

macka.jpg

Poslednja izmena:
eto,opet bolja fotka. valjda imas mirniju ruku,sta god. a mozda imam neku losije spakovanu 808... made in china,tako pise na nalepnici na ploci. eeee,kinezi... da,naravno da je tuga,samo sam hteo da pokazem da jednostavno ima ostriji makro. nego,vidim na netu ima tutorijal kako hakovati kameru. kapiram da mi nista nece vredeti,kad slikam u makro 34mpx i napravim krop,pa to isto slikam u 2mpx sa maksimalnim zumom dobijem fotku istih detalja. nista,necu dalje gnjaviti ovoliko,samo jos jedno pitanje. podesavanja su ti
full resolution
16:9
superfine
normal
normal
saturation 0
contrast 0
sharpness 0
i sve drugo na automatsko?
posto vidim da su drugima fotke kakve bi se i ocekivale od ove kamere,samo meni budu lose. za ovih 4-5 dana napravio sam 2 fotke da su bas kvalitet. a ispucao na stotine.
'ebem mu zivot, softver verzija 113.010.1507, RM 807, jel i kod tebe tako =P

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno