Šta je novo?

kakav srafciger

Jeste inbus pravilno ali meni je u mozak urezan kao imbus i tu pomoći nema :)
According to Google, može i jedno i drugo. Po engleskom bi ispalo nešto kao IN -Bus, unutrašnja konekcija (dodir).
Torx, od "Torque" obrtni moment, zbog veće pofršine naleganja između šrafa i alata može bolje da se zategne a zbog više zuba automatske mašine mogu brže da se uklope sa šrafom. "Torx" je i brand name istoimenog proizvođača. Ima is poljašnjih i unutrašnjih. Od '80ih godina sve više zastupljeni u industriji. Naravno da razne firme mogu da prave po "svom" standardu, recimo firma Caterpillar ima svoje standarde za hidrauliku od početka, nijedan drugi standard ne pajsuje. Uh,kavih sve šrafova ima, ovo na kompjterima nije ništa.

Poslednja izmena od urednika:
Šta nije u redu sa tom PowerColor PCS+ R9 270X 2GB GDDR5 pa joj skidaš hladnjak ? Meni je baš hladna oko 50 stepeni, a boga mi i tiha

According to Google, može i jedno i drugo. Po engleskom bi ispalo nešto kao IN -Bus, unutrašnja konekcija (dodir).
Kao i većina imena za alat koja se koriste na ovim prostorima priča ima veze sa Nemačkom.
U tom smislu da ga i oni ponekada prekrštavaju u imbus.

Innensechskantschlüssel [der Firma] Bauer und Schaurte.
Kako ga u Kanadi zovu, allen, hex ili evropske varijante?

Allen key, za imbus ili inbus nisu ni čuli. Philips za krstasti a Robertson za četvrtasti a Slot za ravni.

Poslednja izmena od urednika:
Sad me podseti,jednom smo neku ogromnu masinu popravljali sa nekim englezom u banatu,lik do pola naglavacke u masini,ja za alatom i dodajem sta kaze i pored nas sef magacina kojem je ime Alen,inace madjar,ali fino prica engleski,naravno tehnicki deo mu slab i koji se max trudio da nam bude pri ruci i od koristi...
I kaze mi Peter englez izvlaceci se iz masine polu besno: "Give me Allen keys!" ,prirucni set jer nije dobro video koja mu velicina treba pa je pizdeo,ja se saginjem i preturam po alatu gde je set,nadjem,uzimam i dizem pogled a ono Alen zbunjeno daje svoje kljuceve magacina jos zbunjenijem Peteru... ja sam vristao...

Poslednja izmena:
Sad me podseti,jednom smo neku ogromnu masinu popravljali sa nekim englezom u banatu,lik do pola naglavacke u masini,ja za alatom i dodajem sta kaze i pored nas sef magacina kojem je ime Alen,inace madjar,ali fino prica engleski,naravno tehnicki deo mu slab i koji se max trudio da nam bude pri ruci i od koristi...
I kaze mi Peter englez izvlaceci se iz masine polu besno: "Give me Allen keys!" ,prirucni set jer nije dobro video koja mu velicina treba pa je pizdeo,ja se saginjem i preturam po alatu gde je set,nadjem,uzimam i dizem pogled a ono Alen zbunjeno daje svoje kljuceve magacina jos zbunjenijem Peteru... ja sam vristao...
Ha ha dobar Alan. Kad sam stigao '74e u Kanadu počeo da radim u obezbeđenju u nekoj bolnici i trebalo je preko dana da emergency vrata stoje otključana a to se po uptstvima radi sa "Allan key", ja se ubih prvih 2 dana da nađem taj "Ključ" a imbus mi stoji na stolu.

Ih,al si mator! :)

Jedino niste rasprvili da li je metricki ili colovni standard "Allen key" a :p

imao sam negde taj nastavak al ga nisam koristio to je sa dva useka pod 180'. nemoj da kupish los srafciger il nastavak ako ti treba malo jace srafljenje, brzo oblajzu.

Vrh Dno