Šta je novo?

Tom Clancy’s: The Division [PC]

Sve je to lepo, samo što sam ja vrlo sumnjičav i nepoverljiv kada je izgled ove igre u pitanju. Cenim da će verovatno na kraju da smanje poligone i izbace gomilu sitnica ili da prepolove objekte koji su ovde prikazani razbacani okolo a sve to kako bi ovo bilo igrivo na kozolama. Daj Bože da grešim, ali... hm :trust:

Iskreno mene zabole kako ce izgledati konzolaska verzija samo da PC verzija ne bude osakacena, to da li na kutijama igra ima losije efekte i manju rezoluciju bas me briga.
Cim sam video specifikacije ovih next-gen (next-gen su bili dok nisu izasli) odmah sam znao da za jedno godinu dve imam dobre nabudzene naslove za PC i posle opet krece muljanje, kako su glupi mogli su malo jaci hardver da stave.

I da znam, da je drugacija arhitektura hardvera PC i konzola, i da se stvari drugacije prave za jedno i druga.

Fenomenalno izgledaju ovi klipovi, ali ako bar jedno jos 10% nece moci na se nasvira grafika na PC onda nisu nista uradili.

Ceo bench pametniji od Sony-a :D
Nista od onoga nije neizvodljivo samo je pitanje koliko Ubi laze...
Pogledaj samo par ekskluziva za ps4 pa ce ti biti jasno sta moze i sta ce moci s'obzirom da je ovo tek pocetak.

Njeee.
Jos jedan assassins creed sa strap-on dildom :trust:

Ceo bench pametniji od Sony-a :D
Nista od onoga nije neizvodljivo samo je pitanje koliko Ubi laze...
Pogledaj samo par ekskluziva za ps4 pa ce ti biti jasno sta moze i sta ce moci s'obzirom da je ovo tek pocetak.

To za pocetak ne pije vodu kao prosli put, posto je po recima Naughty Dog PS4 divna platforma za razvoj (u prevodu mnogo bolja od kripticnog PS3). Jedino ako namerno nisu ostavili rezervu za sledeci nastavak. Ne ocekujem draticne skokove u kvalitetu grafike jer su nove konzole nesto sto je poznato vecini programera za razliku od prethodne generacije.

Vazno je napomenuti da usled prirode arhitekture i inicijalne cene konzola (PS4 je samo 60% cene PS3) sasvim je moguce da se ova generacija zameni posle 4-5 godina. Sto ne ostavlja dovoljno prostora za vise od dva Uncharteda posto ovaj novi izlazi skoro 2 godine po predstavljanju konzole.

Budi siguran da ako Valve uspe sa SteamMachinama, onda ce i Sony a pogotovo Microsoft zameniti konzole u jos kracem roku. Microsoft bi najradije to uradio vec koliko sledece godine, nego se boje ostre reakcije kupaca fejla zvanog Xbone.

Not one to continue a PC vs Console war... but!

Sta vredi nama i da dodju nove konzole 2019 kad ce biti napravljene od hardvera koji danas imamo da kupimo za PC tj. ovog nivoa performansi kad cemo mi moci za nase PC-eve da kupujemo delove napravljene 2019 godine.

Dokle god bude konzola bude primarna platforma za izdavace dotle ce PC gaming da bude unzadjen po pola decenije.

Mozemo samo da se nadamo nekoj revolucionarnoj tehnologiji koja bi smanjila troskove proizvodnje komponenata i omogucila da cene gaming PC-a padnu toliko da oni postanu primarna platforma. OR da Sony i M$ polude i naprave konzole od $1000 (yeah... right)

Veruj mi pre bih se odlucio na kupovinu konzole od 1000 evra ili dolara nego sada ove koja ce da bude koliko aktuelna 4-5 godina a samo zbog nje ce da tripi cela zajednica, konzolasi ce da uzivaju jer njima je sve jedno jer se samo na tome igraju a oni koji imaju pc/konzola njima opet nije sve jedno jer imaju komp koji vredi 5x vise nego trenutna konzola ali ne mogu da ga iskoriste u podpunosti.

Najpametnije bi bilo da prave jedno 3 verzije konzola po jacini, i lepo cim pustis igru odmah ti se zakljuca na odredenim podesavanjima.

Neko mozda hoce da igra samo sportske igre i gleda filmove i ne pati za grafikom pa njemu ona najeftinija je OK.

A neko oce da se isprsi i lozi se na grafiku pa nek da za najaci model koji bi recimo bio 800$ - 1200$, i kraj price.
Developeri umesto na 1 konzolo od 1 proizvođača moraće na 3-4 da testiraju, ako hoće pare neće im biti teško.

Najpametnije bi bilo da prave jedno 3 verzije konzola po jacini, i lepo cim pustis igru odmah ti se zakljuca na odredenim podesavanjima.

Neko mozda hoce da igra samo sportske igre i gleda filmove i ne pati za grafikom pa njemu ona najeftinija je OK.

A neko oce da se isprsi i lozi se na grafiku pa nek da za najaci model koji bi recimo bio 800$ - 1200$, i kraj price.
Developeri umesto na 1 konzolo od 1 proizvođača moraće na 3-4 da testiraju, ako hoće pare neće im biti teško.

To je sve jako lepo, ali u praksi to je tesko izvodljivo, jer proizvodni procesi su jednostavno drugacije koncipirani i vrlo je tesko da ce tako nesto da se uopste desi, svakako se slazem sa tobom, koliko para toliko muzike. Generalno konzole se prave da bi bile pristupacne i tu je kraj price, njima je u interesu da prodaju sto je moguce veci broj konzola i da pokriju sto vece podrucje trzista, a zarada dolazi sa prodajom igara, stvar je vrlo prosta. Naravno kompromis je ono sto usere celu stvar(kako za koga naravno).
Jedino moguce resenje koje ja vidim, je da se naprave konzole koje bi mogle da se tvikuju, proizvodni proces bi bio u velikoj meri uproscen, pa tako recimo osnovna verzija ima cpu/gpu u sebi, a po zelji, ko zeli, dokupi upgrade boundle koji bi bio neka vrsta ketridza koji se jednostavno negde pozadi/ispod/sa strane, sve jedno, ubode i upadne u predvidjeno mesto za to, i tako se odradi pojacavanje same konzole(dodatni cpu/gpu/memorija...), i samim tim, kao sto kazes jaca setovanja se otkljucaju, poput onih na PC-u(low/medium/high). Secam se ranije da je sega imala, ako se ne varam segu saturn, na koju je kacena sega mega drive, i tako su se pustale igre sa CD-a i grafika je bila slicna ili priblizna sony kecu.
Posto se zna da su konzole sada, po hardware-u vrlo bliske PC-u, ovo je vrlo moguce odraditi, ali naravno pitanje je koliko je tako nesto interesantno proizvodjacima. Na primer nintendo je imao upgrade za svoju konzolu 64, u vidu, ako se dobro secam, valjda memoriskog ketridza, i znam da bez njega neke novije igre nisu mogle da rade, jer su jednostavno bile prezahtevne za osnovnu verziju konzole.

Sve u svemu, ovo jako lepo zvuci da bi bilo istinito. ;)

Slepci... Sto se ne ugase vise, mada kako su krenuli to ih i ceka. Sve sto su najavili i izdali u poslednje vreme upropastili su :mad:

A filipenko se baš potrudio da objasni da ovakve stvari nemaju veze sa konzolama :D

Nije tu isključivo ubisoft kriv, Sony i M$ imaju tu najveću krivicu, jedina Ubisoftova krivica je što su se izleteli sa onakvim gameplay snimcima pre nego što su saznali za snagu next-gen konzola, za razliku od drugih izdavača koji nisu ništa prikazivali, tj. čekali su da vide snagu referentnih mašina za narednih 5-6 godina...

Mada stvarno bi ovi iz ubisofta mogli da konsultuju svoje vlastite izveštaje pre nego što krenu sa ovakvim stvarima...

untitled.jpg

Poslednja izmena:
Ko je krenuo?

Fina tabela, ali tu tabelu oni nikad nebi trebalo da vide, posto ce onda parama da se uguraju u mmo, moba, "ftp" i sl. s obzirom da to predstavlja vecinski deo pc gaminga i zarade. Koliko god da su $ony i M$ problem u ovoj prici oko multiplatformskih naslova, toliko je i dobro sto ih zadrzavaju od toga da drze primat na PC trzistu u neku ruku.

Inace iako ovo nije iznenadjenje i vise manje smo svi svesni da su i WD i Division bili ultra prepucani "demoi", The Crew me prijatno iznenadio napredkom na grafickom polju od prvobitnog demoa i nadam se da ce igra odlicno proci, ako nista drugo ono da im pokaze da pravljenje hajpa nerealnim prezentacijama nije obaveza za dobar uspeh igre, vec zaista unapredjivanje igre ako se vec prica o grafickom aspektu.

Dok je ovaca, bice i dzempera. :d

U slučaju ove igre downgrade ima smisla. Division je MMO-lite igra, u interesu im je da što veći broj igrača može udobno da ga igra. Uspeh i životni vek ovakve igre zavisi od broja aktivnih igrača i ne isplati im se da ganjaju neki grafički vrh ako će tako značajno umanjiti broj igrača na PC-u.:)

Stoji to, ali ne opravdava namerno lazno predstavljanje igre i marketing jednog a prodavanje drugog.

...i ne isplati im se da ganjaju neki grafički vrh ako će tako značajno umanjiti broj igrača na PC-u.:)

A što su ga onda ganjali od starta, pa sad kao mora downgrade?

Ma hau jes nou, ako je zaista istina da će biti downgrade-a, to može da bude samo još jedna klasična ubijeva prevara i ništa drugo... a nekada davno sam ih čak i gotivio.

U slučaju ove igre downgrade ima smisla. Division je MMO-lite igra, u interesu im je da što veći broj igrača može udobno da ga igra. Uspeh i životni vek ovakve igre zavisi od broja aktivnih igrača i ne isplati im se da ganjaju neki grafički vrh ako će tako značajno umanjiti broj igrača na PC-u.:)

Da, treba takva pomoć PC igračima pošto sami ne znaju da pogase grafičke opcije ako im mašina to ne dozvoljava :d

Kopaju sebi duboku raku.

Q3OjVSu.gif

Ne kapiram čemu čuđenje, ljudi već X godina predstavljaju jednu igru, tobože u ultramegaturbo varijanti, da bi je do izlaska degradirali, i uvek jedan te isti izgovor, koji se interpretira da su navodno konzole krive. Kao da se PC verzija igre mora degradirati u PC izdanju da bi konzolna varijanta igre radila dobro (!?!)

Istina je naravno da oni te demoe rade na ko zna kakvom hardveru i da ih budže ko zna kojim postprocesing efektima, jer je apsolutno nemoguće da nešto sjajno radi i izgleda fenomenalno, a da onda do nas dođe finalna verzija igre koja je tobože degradirana u odnosu na najavljivano, radi na boljem hardveru nego tada kada je inicijalno predstavljeno jer je prošlo 1-1,5-2 godine u međuvremenu, i u takvom stanju secka animacija do stadijuma neigrivosti, čak i kada fps bude recimo 50.

Mislim, to je Ubisoft, i sa gomilom igara radi upravo tako, od Far Cry-a preko Assassins Creeda do Watch Dogsa, evo sada to isto rade i sa ovim Divisionom. Jedno od rešenja je prosto ignorisati te igre, nešto poput EA, pa ako nekad ubodu nešto, odlično (za razliku od EA, oni mogu nešto i solidno da naprave). Opet, ne znam da li je danas samo grafika dovoljan povod da se ljudi nalože na neke igre, pa da se samim tim toliko bedače da li će biti ovakva ili onakva. Meni je kod Ubisoft igara zapravo potpuni bedak što znam da će, bude li se igra pokazala iole uspešnom, pretvoriti u franšizu koja će neumoljivo biti eksploatisana na godišnjem nivou, samim tim mi nuditi ne tako puno razloga da joj se vratim ukoliko bude gejmplej unapređenja (ako ih bude), a priča će biti osakaćena i miš-meš, džumbus i rusvaj svega i svačega. U tom smislu, poodavno je grafika prestala da mi bude veoma bitan motiv kod isprobavanja igara, više je to procena kakav će biti gejmplej i dugoročna osmišljenost univerzuma uz dopadljivost okruženja.

Imajuci u vidu grafiku koja je bila prikazana, ne sumnjam da bi ovu igru probao bez obzira na kvalitet price.

Ja ih vec bojkotujem jer jedine njihove igre (Splinter Cell i Far Cry, ove druge nisam ni probao) igram kao pirata. Eto mog doprinosa

Vrh Dno