Šta je novo?

RTS HD!

Ja imam stari D3 dekoder od SBB-a, pretpostavljam da ptcHD nije vidljiv na njemu?
I na kom kanalu je comedy central?

Sada ide partizan nefchi i deluje da je 1080i neverovatno ostrija slika od jucerasnjeg chelse-juve kojie bio verovatno 720p i cela olimpjiada mislim da je bila 720p

Po cemu procenjujes da je 1080i, a ne 1080p? Nemam RTS HD, samo me interesuje.

stisnem info na daljinskom i pise: 1080i, 16:9, HD i ukratko sto se prikazuje u datom momentu na kanalu

Na Areni HD je daleko bolja slika - na ligu sampiona mislim.

Razlika u slici se najbolje videla za vreme prenosa otvaranja olimpijade. Slika (i ton) na EuroSport HD je bila neuporedivo bolja i življa nego na RTS HD.

Pre sam imao preko logo antene pa odem na info i vidim da li je 1080i ili 720

A sada na SBB samo pogadjam jel TV info izbacuje kako je risiver naštelovan, što znači da će tv info i za FOX LIFE tako da izbaci (barem meni jel nije na passtrough nego na 1080i)

A fudbal i ostali sportovi idu 1080i zato što 1080p nije dobar za sport previše secka i nije gledljivo. Barem koliko sam ja čitao u letu o ovim stvarima, ai ono što sam video se sa time poklapa

kako da pustim 5.1 na kućnom bioskopu? vidim u ćošku RTSHD-a piše 5.1 pa rekoh da probam. da li ide iz televizora onaj digitalni(kockica sa 2 zasečene ivice) ?

To što je neko na slici napisao 5.1, ne znači da možeš doći do njega. Kako primaš signal? Kablovska? DVB-T2? Spoljni tjuner?

• DVB-T2 tjuner, interni u TV-u:Audio dugmetom na TV-u izabereš odgovarajuću audio traku (jezik) i povežeš TV SPDIF kablom sa risiverom (optički ili koaksijalni). Eventualno treba negde u podešavanjima TV-a namestiti da na SPDIF izlaz daje Dolby zvuk, a ne da ga dekoduje u PCM. Višekanalni PCM ne može da prođe kroz SPDIF
  • DVB-C tjuner, interni u TV-u:Isto kao gore, osim što provajder kablovske mora imati 5.1 zvuk u signalu. Znam da SBB ima, za ostale ne znam
  • DVB-T2 tjuner, eksterni:Zavisi šta ima od konekcija. Može HDMI u risiver, pa iz risivera HDMI u TV pri čemu risiver treba namestiti da ekstraktuje zvuk. Može HDMI u TV, a SPDIF iz STB-a do risivera. Može i HDMI do TV-a, pa isto kao i prethodne dve varijante SPDIF do risivera...
  • DVB-C tjuner, od provajdera:SBB-ov D3 risiver trenutno u sopstvenom signalu ne prepoznaje AC3 zvuk, tako da ovako ne može. Inače, isto kao prethodna tačka.

Poslednja izmena:
vektor kablovska. imam njihov risiver. nisam kući ali videću šta ima od audio izlaza.

vektor kablovska. imam njihov risiver. nisam kući ali videću šta ima od audio izlaza.
Njihov resiver mora da ima opciju za AC3/DOLBY, PCM signal ako ide može samo stereo.
Koji signal detektuje tvoj resiver od bioskopa?

Poslednja izmena:
Ja sam ranije probao 5.1 sa internog DVB-T2 tjunera preko spdif-a do risiver-a.
On ga prepoznaje, sve radi ali komentator nije isao samo na centralnom zvucniku (sto je uobicajna praksa i kako treba da bude) nego i na frontalnim zvucnicima sto je totalni *****izam i cini taj njihov 5.1 katastrofalnim.

Da li se nesto promenilo povodom toga?

p.s. sto se tice same slike nije kao sto su kanali recimo u SBB ponudi, reicmo premier liga na SK...

Poslednja izmena:
Nije, i dalje komentator ide na frontalnim. Slika je fantasticna!

Pa i nije bas da je slika fantasticna.. Na Vektoru imamo recimo Das Erste u HDu za dz, dosta bolja slika nego na RTS HDu. Na RTS HD se bas vidi dosta artefakata/pikselizacija pri brzem pomeranju kamere.

Ne znam baš za fantastiku. SP ne izgleda baš nešto dobro. Ali nisam siguran da li je do njih. Mislim da je stream loš. Odnosno izbliza i ne izgleda loše. Ali kada je preko celog terena izgleda veoma loše, SD nivo.

ja ne videh nista od tih artefakata. mozda zavisi do instalacije u kuci/naselju i opreme... extra slidza

Pogledaj bolje posebno publiku ili sacekaj neki vaterpolo, definitivno postoje artifakti na vektorovom RTS HD, ali u svakom slucaju bolje nego sd RTS1 .

sd rts je mazonizam!!!

bar su stavili 16:9 i nema vise rezultata i logoa van slike da mi buni televizor! genijalci

Slika je fenomenalna a i zvuk 5.1, glupo je sto komentator nije samo na centralnom, jos samo da je bolja atmosfera na stadionima :D
Kada prebacim na "digitalnu" sd dodje mi da :vomit: koliko je to mutno,uzasna je

U nekim slučajevima je tehnički nemoguće da TV sam prepozna 16:9. Recimo, ako je TV povezan preko HDMI-a i ako risiver za SD kanale "daje sliku" u 576i rezoluciji (4:3) tada je nemoguće kroz HDMI preneti informaciju o DAR-u (Display Aspect Ratio, tj dati TV-u komandu da razvuče sliku)

Normalno je da ton komentatora ide u prednje zvucnike, kao sto ide i tamo gde nije 5.1 dakle stereo. Razlike u kvalitetu slike poticu iskljucivo od lokalnog provajdera, SBB, Vektor...ETV recimo spusta ponekad RTS HD i na 5 Mb/s sto daleko ispod ocekivanih 8. Zamucena publika je rezultat dve stvari prvo optickog dela kamere a zatim i procesa MPEG encodinga koji onim "strasno komplikovanim procedurama" ovaj deo slike smatra nebitnim pa ga tako i tretira. Nesto to bolje izgleda kod manjih terena vaterpolo, kosarka itd....

Normalno je da ton komentatora ide u prednje zvucnike, kao sto ide i tamo gde nije 5.1 dakle stereo.
Nije normalno!

5.1 nije proširenje stereo sistema prostim dodavanjem zvučnika. Ako produkciju radiš u 5.1, onda se po nekom pravilu govor snima na centralni kanal i samo na centralni kanal. Stereo se potom izvodi iz 5.1 signala downmix-ovanjem, tj mešanjem 6 kanala u 2 u određenoj proporciji. Svaki televizor da bi dobio HD ready sertifikaciju mora da bude u stanju da dekoduje Dolby Digital kodek i mora da bude u stanju da downmix-uje 5.1 u stereo.

Imam čudnih problema sa RTS HD-om (SBB) pa me zanima da li neko zna do čega to može biti. Hvatam RTS HD preko DVB-C tjunera na tv-u, nemam nikakav dodatni uređaj samo obična kablovska, i taj kanal je negledljiv.

U meniju na tv-u piše za RTS da je Signal Strenght: 100% a Signal Quality: 10%. Pre jedno godinu dana je bilo sve kako treba i onda se naglo pogoršao, u međuvremenu sam zaboravio da imam taj kanal a setio se sada za vreme Mundijala :). Preko DVB-C hvatam samo još jedan otključan kanal i to SBB Info koji radi bez problema.

Da li je ovo do SBB-a ili može biti do kabliranja u mom stanu ili na kutiji u zgradi?

Sto ne bi zvao tehnicku podrsku da posalju nekoga da proveri? Proveri spojeve na ulazima, meni je jednom slabo dotegnut koaksijalni kabl na modemu dodavao sum od 20dB (cini mi se) - kasnije se ispostavilo da to nije pravilo problem sa internetom, vec se ruter pokvario, ali svejedno treba proveriti.

Nazad
Vrh Dno