Šta je novo?

Brisanje Harda

Ajde vec kad pricamo o ovome koji je najbolji nacin da se vrate obrisani podaci? Ja imam jedan disk skojwg bi vole9 da vratim podatke ali pokusao sam svasta delimicno nisam uspeo da povratim jel ima 100% tno resenje?

Da li je disk ispravan ili neispravan? Zatim, da je prvi put obrisan/formatiran onda znam da se bez problema mogu vratiti svi podaci. Iz mojeg iskustva, sa diskovima u kvaru koji još uvek nekako rade, podaci se samo delimično vraćaju, kao i oni koji su više puta čačkani da se vrati nešto, a urađeno neuspešno. Ima raznih programa, ja sam koristio neku verziju EaseUSDataRecoveryWizardPro kad mi se desio neki kvar sa raidom 2x640 GB, radio je u dosu i sve vratio. Probaj recimo iCare data Recovery Software koji lepo radi u windowsu, ima par opcija, ostaviš ga da odradi na Advance ili deep scan, nešto će sigurno naći, ako nije urađeno previše koraka od "tačke" na koju želiš da se vratiš.

Meni je tokom instalacije nekog linux cuda formatirao disk 1.5tb ja nzm zasto nisam iscupao taj disk no moja nepaznja, on ga je formatirao u neki cao format ja sam ga prebacio u ntfs i ima podataka koje nisam uspeo da povratim disk je 100% ispravan, nista pokusacu bas sa ovim softwwer sto si rekaom hvala

Ajde vec kad pricamo o ovome koji je najbolji nacin da se vrate obrisani podaci? Ja imam jedan disk skojwg bi vole9 da vratim podatke ali pokusao sam svasta delimicno nisam uspeo da povratim jel ima 100% tno resenje?

Meni je tokom instalacije nekog linux cuda formatirao disk 1.5tb ja nzm zasto nisam iscupao taj disk no moja nepaznja, on ga je formatirao u neki cao format ja sam ga prebacio u ntfs i ima podataka koje nisam uspeo da povratim disk je 100% ispravan, nista pokusacu bas sa ovim softwwer sto si rekaom hvala

Meni je pomogla Recuva, ali to je bio slučaj pogrešnog Shift + Delete i momentalnog pokretanja programa. Mislim da zbog formatiranja nećeš moći povratiti podatke, ali ništa te ne košta da probaš Deep Scan opciju.

Da, ali može biti Quick format, gde u suštini ništa ne briše (podaci ostaju), samo adresiranje podataka, dok full format i wipe briše komplet. Naravno, sigurno postoje i softveri koji i tako vraćaju podatke, no ja nisam uspeo nabaviti takav, a i procedura obrade je sigurno mnogo duža...

Poslednja izmena:
neko je rekao da ni 'full format' ne brise nista, (barem kod windowsa),vec samo proveri dal disk ima lose sektore.

Mislim da mu posle full formata nema pomoći, barem kad smo mi obični smrtnici i nama dostupni software u pitanju.

Ако стварно full format сада попуњава простор нулама, то онда могу да реше Хорејшио и његови сарадници, евентуално нека научна институција која то ради па умеју мало да искористе сенке које остају после овога.

Zapravo, Windows 7 kada radi full format, prepisuje ceo hard nulama (za razliku od quick formata koji samo brose tabele i lako se sve vraca).
Заправо, кад мало размислим, одакле ова информација? Колико се сећам, full format значи quick format плус чекирање харда на лоше секторе, никако не пуњење нулама. Ја радим фул формат само када први пут убацим неки хард, чисто да проверим како стоји са лошим секторима а касније радим само брзи формат.

Може ли да се документује ова тврдња?

То се односи и на поруку:
Ako nekome treba:
Full format post-Vista will supposedly zero the drive, ensuring that all data is erased. If the formatting that is done obeys the Microsoft documentation, the data will be completely erased.

Заправо, кад мало размислим, одакле ова информација? Колико се сећам, full format значи quick format плус чекирање харда на лоше секторе, никако не пуњење нулама. Ја радим фул формат само када први пут убацим неки хард, чисто да проверим како стоји са лошим секторима а касније радим само брзи формат.

Може ли да се документује ова тврдња?
Više izvora na internetu to potvrdjuje.
I meni je bilo novost pa sam uradio test kada je čovek to napisao.
320 gb hdd full formatiran iz windowsa 8.1, programi za data recovery ne pronalaze ništa od bivših fajlova.

Ima u mom linku, link koji vodi ka toj informaciji. Informacija je provjereno tacna iz vise izvora.

Nazad
Vrh Dno