Šta je novo?

AMD R9 290 Zvanicna tema

1080p, sve na max, PhysX iskljucen.
Mada, to je bio test u prvih 20 minuta igre. Kasnije sam limitirao fps na 60 i presao igru bez vecih dropova.

Poslednja izmena:
Mora se priznati da karta daje vrhunske performanse. 8% skuplja od 280X, ali daje mnogo vece performanse. Probao sam da je otlkjucam u 290X, ali nemam dobar primerak :/

jesi probao sa safir 290x biosom?kazu da je veca sansa.

Uh, takva masina, a monitor od 19'. :smash:
Ne spominji. Kada skrpim 200e, nabavljam ASUS VX238H. Taman mi se uklapa u cenu i ima sve sto mi treba. Samo sto ja pojma nemam oko monitora. Moram otvoriti ili naci temu za ovaj monitor da vidim kakav je. To ce biti za koji mesec :D
EDIT: I kada smo kod tih rezolucija. Nvidin driver je komotno mogao da potera 1600x1280 rezoluciju na mom monitoru bez ikakkvih problema. Dok ovaj Catalist, nece nema sanse, cak i kad ubacim rez preko aCRU programa. Moguci razlog je sto teram sliku preko HDMI-VGA adaptera :)

Poslednja izmena:
jesi probao sa safir 290x biosom?kazu da je veca sansa.
Ima jedno programce koje ti pokaze da li mozes da otkljucas 290 u 290X. Trebaju 4 polja da budu ista. Meni su 3 od 4 polja ista, i znaci ne moze. A ako nagrdim taj bios, onda fino bios switch i vozi :D
EDIT: Sad instalirah Trixx i videh da moze da se dize napon :D
EDIT2: Przio sam je u Furmarku 8XMSAA Burn in test i nije presla 74C sa 42% vent posle pola sata. Naponske 73C i 55C. Jos je relativno tiha. Pohvala za Sapphire za vrhunski odradjeno hladnjenje :)

Poslednja izmena:
ja bih probao sa safir 290x bioaom,jednom se zivi. :)

Pitanje je ako i uspe BIOS flash, da li ce VRM biti adekvatan, u cemu se razlikuje PCB 290X od 290, i gde da nadjem BIOS od Sapphire R9 290X ?

trebalo bi da ima na rechpowerup sajtu,tamo sam svaki bios nalazio,cudime da prost gugl ti ne izbaca,sigurno nisi jedini koji je pokusavao.

Aha, nasao sam. Sad imam problem sto hawaiinfo12 info kaze da nemam odgovarajuci cip i da nije preporucljivo to raditi ako nema odogovarajuce parametre :(
EDIT: Odmah batalite fleshovanje. Ako nemate neku R9 290 iz prve proizvodne serije, ove ostale sigurno nece moci da se fleshnu :( Gledah po drugim forumima i izgleda samo prve serije referntnih XFX i PowerColor karti su mogle to da urade. Posle te serije nista.
Znaci da uopste moze da se fleshne Hawaiinfor12.exe mora da ocita sledece:
RA1: F8000005 RA2: 00000000
RB1: F8000005 RB2: 00000000
RC1: F8000005 RC2: 00000000
RD1: F8000005 RD2: 00000000

Ako se bar i jedan razlikuje ne pokusavajte, ima da brikujete kartu !

Poslednja izmena:
eh,kako nema xfx-a kod nas...jel bio pwclr kad si ti uzimao?

Odmah batalite fleshovanje. Ako nemate neku R9 290 iz prve proizvodne serije, ove ostale sigurno nece moci da se fleshnu Gledah po drugim forumima i izgleda samo prve serije referntnih XFX i PowerColor karti su mogle to da urade. Posle te serije nista.
Znaci da uopste moze da se fleshne Hawaiinfor12.exe mora da ocita sledece:
RA1: F8000005 RA2: 00000000
RB1: F8000005 RB2: 00000000
RC1: F8000005 RC2: 00000000
RD1: F8000005 RD2: 00000000

Ako se bar i jedan razlikuje ne pokusavajte, ima da brikujete kartu !

Nego da li se iko setio da trazi AMD Never Settle Forever uz svoju kartu, posto na sajtu AMD kaze da bi to trebalo da se proveri prvo kod prodavca ako vec ne dodje u kutiji ? Mislim ako vec moze, sto da ne :)

nemam pojma,nista te ne kosta da zategnes mejl prodavcu,tako sam ja betmene dobio kad su isli uz 760,poslao mejl em**u,ljubazna teta mi odmah odgovorila,trazila koliko se secam brojeve fiskalnih i cim sam poslao mejl poslala mi nazad kodove.

Pa koliko se ja secam, ww radnja daje uz sapphire i powercolor taj gold vaucer za 3 igre a koliko vidim ova na e nema, mada okreni pa pitaj. Najbolje je da ti oni kazu.

Batali sad te vaucere. Ja sad da upalim koju god igru samo se citav komp zamrzne i moram da drzim power dugme 10S da bi se ugasio. Ni BSOD ni nista ne dobijem. A justros igrao Crysis 3 i Metro LL. Ne znam sta mu bi ?!! Nece ni jedna igra, samo krene zvuk da loopuje. WTF ?! To mi se desilo jednom ranije, ali restart je resio problem, ali sad nece ?

Pa dal je moguce da i ta za****va? Probaj da je ponovo bocnes

Sad cu da probam driver da reinstaliram ili neki drugi da stavim. Jutros fino radila, samo sto upalih komp ja Borderlands 2 da pokrenem, kad oces, samo crn ekran i loop zvuka.

Radi sad fino. Driver *****avao, crko majci svojoj. Znaci 14.4. hoce da zeza, ali 14.1. mi deluje u redu. Me isprepada, krvi im se napijem :mad:

e burazeru,sad je vec alarmantno,cekiraj struju u stanu,napajanje,sve po redu.

Gledah input voltage, 11.75V konstantno. Tako bar GPU-Z ocitava. HWMonitor i odstupanja na granama su max +-0.040V. One djavole kao Killawat za ocitavanje napona sa uticnice nemam. Moze li multimer da se iskoristi za to ?

pitaj na temi za servis i/ili za napajanja,da ja polupriuceno ne lupam.a ako znas nekog korektnog elektricara da ti iscekira struju u kuci bilo bi isto pozeljno.mozda ipak da se ne panici,cist reinstall zadnje bete pa vidi hoce li isto da se desava,jer brate koja je sansa da te bas zabode 3 mucka u manje od pola godine.plojka ne verujem da je,nemas problema sa tom starom nvidiom.

edit: a mene napusavaju na forumu sto ja spocitavam amd-u sto nemoz' da se apdejtuje drajver preko drajvera,tj najcesce ode dodjavola,ispada da lazem.ja stvarno ni sa 7970ghz ni sa 270x cf nisam ni priblizno imao problema kao ti.sto izbegavas zanju betu,koliko vidim na guru3d dogurali su do 14.6 rc.

Poslednja izmena:
Opet imam vrlo poznat Black Screen problem kod R9 290 karti. Resava se sa:
1. 14.6. Beta driver
2. 13.9.5. Beta.
3. RMA same karte
Drugih opcija nema. Samo me zivo interesuje gde ja bas da naletim na svaki problem poznat u seriji ovih karti pa to je neverovatno. I ostali HW sam testirao do u besvest sa Memtestom, Prime, Crystaldisk, itd. Jedino moze da bude grafa.

da ponovim,posto ocigledno me ne citas: a u cemu je problem da stavis zadnji beta drajver?

pa valjda je logicnije da prvo odradis najjednostavniju soluciju tj da cisto roknes zadnju betu.sto je nisi u startu stavio vec stavljao one gluposti sa safir sajta meni nije jasno.

struja negde pre ce biti,ili gremlini,ili oboje.kreni redom od uticnice na zidu,produznog,strujnog do napajanja,pa napajanje,plojka i na kraju grafa.sto nemas rezervno uzajmi,a uticnice izmenjaj po kuci.

Icicu kasnije po kuci da setam izmedju uticnica. Imam neku strau plojku na kojoj cu da probam i proc na kojoj cu da probam. Imam i drugo napajanje, ali ono je LC 600W, pa nemam poverenja u isto, mada ne verujem da je do napajanja jer ocitavanja su 11,75V u GPU-Z, a HW monitor cita isto sve fine napone, i UEFI isto vidi ciste napone.

14.6. BETA driver izaziva black screen cim se ucita Win 7. Ovo kucam iz Safe Moda. Koristicu DDU da skinem ovo ****** i onda da stavim bilo sta drugo. A onda idem po kuci da trazim uticnicu ako to ne proradi.

Eureka. 13.12. daje korektne klokove bez upotrebe afterburnera. Tj. daje tačno kao sto kažu specifikacije 1000/1300. Vrlo zanimljivo. Isto jedino sa njim ocitavam rpm venta, dok svi ostali ništa. Za sad se vrti Heaven i Valey.

Vrh Dno