Šta je novo?

Najbolji monitor od 24" sredinom 2014.

Zeha

... ispod radara ...
Učlanjen(a)
01.09.2007
Poena
785
Moja oprema  
CPU & Cooler
i5 13600K, Deepcool AG620 - CPU hladnjak
Matična ploča
Asus ROG MAXIMUS Z790 HERO
RAM
Kingston DDR5 32GB (2x16GB) Fury Renegade KF564C32RSK2-32
GPU
Asus TUF-RTX3070-O8G-V2-GAMING
Storage
Sasmung NVME 990PRO 1TB, Sasmung NVME 970EVO plus 2TB, Seagate hdd 16TB IronWolf Pro, Seagate Archive HDD 8TB
Zvuk
Sound Blaster Z, Sennheiser HD 599SE, Logitech X-230
PSU
FSP Hydro PTM PRO Platinum 1000W
Kućište
Fractal Design Define 7, 4x Be Quiet SILENT WINGS 4 140mm PWM high-speed
Monitor
Dell Alienware AW2723DF
Miš & tastatura
Logitech MX Master 3S, Logitech MX Keys S Graphite
Ostale periferije
HP LaserJet P1006
Laptop
Lenovo Legion 5 (82JN003EYA)
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S21 Ultra
Pametni uređaji
LG 43UM7600PLB LED
Pristup internetu
  1. Optički internet
Koji je najbolji, najkvalitetniji, po specifikacijama i u radu, sto bolje boje, osvetljnej , kontrast, dakle "naj" monitor od 24" da se moze kupiti u zemlji Srbiji?
Licno me "zanimaju" monitori od 24" u 16:10 razmeri ekrana (ne volim izduzeni 16:9 format), volim imati sto vece radno polje.

Dajte vase "vidjenje" ponude koja se moze naci kod nas...

Ja sam za sada zapazio DELL U2413, a vi?

Onaj najskuplji. :p

Trebao si napisati šta je po tebi najbolji, onajnajskuplji ili onoj za koj dobijaš najviše za najmanje novca

Pa najbolji je onaj koji ima makar 120 Hz osvežavanje slike, integrisan G-Sync modul u samom monitoru i IPS ili druge ne-TFT panele. A takvo nešto košta minimum 500 evra, pa ako voliš slobodno pogledaj.

Po meni, trenutno najbolji je EIZO FORIS FG2421. Pogledaj sam na netu zašto !!! Cena je 550 evra otprilike ali se svaki evro ulaganja isplati !!!!!!!!!

Kosta, procitaj sta si napisao i dobro razmisli o tome.

Hint: G-Sync i IPS paneli...

Kao što rekoše, šta podrazumevaš pod najbolje ? Zavisi za šta treba da služi.

Ja sam ranije postavljao pitanja u vezi HP Z24i

postoje review-i na nemačkom Prad-u (sa ocenom "gut"), i na ruskom overclockers-u

Ono što sam uspeo da skontam pomoću gugl prevodioca, radi se o korektnom monitoru namenjenom opštem radu.
Ako ovde ima neko da se bolje snalazi sa ruskim ili nemačkim, biću zahvalan za tumačenje zaključaka sa pomenutih review-a.

Ohrabrujuće je što se monitor našao na listi "flicker free" modela na tftcentral-u.

Mnogo dobar ovaj Eizo, ali je 16:9 i malkice preskup. A i pitanje je da li se moze nabaviti ovde.

DELL U2413 je bolji od HP Z24i ...
Gledao sam im poredjenja sa zvanicnog sajta, onako na brzaka i bez istrazivanja po specijalizovanim sajtovima i kopanja po raznim osvrtima na ova dva modela, tvrdim da je delča bolji.

Neko upita "sta je tebi" bolje (jel ono bi "kritika"), pa naravno da najskuplje ne mora biti bolje ali gledajuci ova dva modela skuplji jeste bolji...
Zanimaju me pre svega 16:10 velicine ekrana...

A sta je sa 27" modelima, ima li neki madju njima da je sto brzi, odlican panel koji daje odlicnu sliku, da ne "treperi" i da je 16:10 ?
Ima li uopste 27" modela da su 16:10 ?

da bi ti monitor kao što je U2413 sa opravdanjem uopšte stajao na stolu, moraš da imaš grafičku kartu posebnih karakteristika koja iz takvog monitora može da izvuče njegove posebne mogućnosti, i da koristiš softver koji iz takve grafičke kartice i takvog monitora može da izvuče njihove posebne mogućnosti.

čak i da imaš para na bacanje i kupiš takav monitor i takvu grafičku kartu, njihove specifične mogućnosti nećeš videti izvan korišćenja softvera koji mogu da iskoriste te mogućnosti, dakle grafički dizajn i srodno tome.
sve drugo će izgledati isto kao na hardveru bez tih posebnih mogućnosti.

to je ona priča, lako ćeš naći na netu, o 10-bitnim i 8-bitnim panelima.

ne postoje 27" monitori koji su 16:10 , ali ima 30" koji su 16:10

Pa sta onda uzimati ako se ne bavimo grafickim dizajnom, foto obradom i sl. graficki zahtevnim poslovima...?
Uzeti onda HP Z24i umesto U2413 ili nesto trece ?
Primeti li se medju njima razlika u igrama, filmovima...?
Kakve su i kolike razlike izmedju njihovih panela ...?

I ne nemam nameru kupovati monitor, ali razmisljam sta bi to moglo ovaj moj da zameni jednog dana u slucaju da crkne, a i nisam se uopste duuuugo vremena bavio monitorima pa mi je trenutno ovo nepoznata oblas... sve je ovo teoretsko informativnog karaktera da se vidi sta je to sto nam treba i za sta nam treba, da ne trosimo previse para ako nam ne treba skuplji i po karakteristikama bolji monitor.

Poslednja izmena:
Pa sta onda uzimati ako se ne bavimo grafickim dizajnom, foto obradom i sl. graficki zahtevnim poslovima...?
Uzeti onda HP Z24i umesto U2413 ili nesto trece ?
Primeti li se medju njima razlika u igrama, filmovima...?
Kakve su i kolike razlike izmedju njihovih panela ...?

I ne nemam nameru kupovati monitor, ali razmisljam sta bi to moglo ovaj moj da zameni jednog dana u slucaju da crkne, a i nisam se uopste duuuugo vremena bavio monitorima pa mi je trenutno ovo nepoznata oblas... sve je ovo teoretsko informativnog karaktera da se vidi sta je to sto nam treba i za sta nam treba, da ne trosimo previse para ako nam ne treba skuplji i po karakteristikama bolji monitor.

Rekao sam ti gore, kad nekad kupuješ uzimaj SAMO ovaj EIZO koji sam gore spomenuo. Taman će dok ti se odlučiš njemu cena pasti za 100 evra sigurno. Sad je oko 550 evra, čini mi se. Pročitaj zašto je ovaj EIZO toliko dobar, imaš prikaze na netu.

Sexy-NOT
Možeš da pojasnis ovaj deo o GPU kartama?

Rekao sam ti gore, kad nekad kupuješ uzimaj SAMO ovaj EIZO koji sam gore spomenuo. Taman će dok ti se odlučiš njemu cena pasti za 100 evra sigurno. Sad je oko 550 evra, čini mi se. Pročitaj zašto je ovaj EIZO toliko dobar, imaš prikaze na netu.

Druze nije ovo ovde Nemacka pa da se moze birati ;) , nema jos u nas tog modela :( ... http://www.itsvet.com/proizvodi/eizo/comp_comp_monitor/producer/1156 a i 16:9 je , ja licno volim da bude 16:10...

Sexy-NOT
Možeš da pojasnis ovaj deo o GPU kartama?
nisam ni ja neki stručnjak, i tek pre nekog vremena sam i ja (informišući se o kupovini novog monitora) ovo saznao.

Ali evo citata iz review-a za Dell U2413 sa TftCentral sajta:
Like the U2410 which it is replacing, the new U2413 offers support for 10-bit content through the use of its 8-bit + FRC panel. This gives a colour depth support for 1.07 billion colours. However, you need to take into account whether this is practically useable and whether you're ever going to truly use that colour depth. You need to have a full 10-bit end to end workflow to take advantage of it which is still quite expensive to achieve and rare in the market, certainly for your average user. This includes relevant applications and graphics cards as well, so to many people this 10-bit support might be irrelevant. Given the U2413's position as a professional grade, high-end screen, it's pleasing to see the support included.

Hvala Sexy-NOT, nisam bio pažljiv pri čitanju... Imaj na umu da je tehnologija koja je ugrađena u U2314 nije tzv. nativ 10bit već 8bit+FRC (flicker rate control). Da imam ovaj monitor, lično se ne bih opterećivao sa isterivanjem čitavog lanca na 10bit. Bio bih krajnje zadovoljan sa 8bit-a, što podržavaju sve ''gejmerske'' kartice.

Elem, pitanje na koje P307 treba da odgovori je namena monitora, igranje ili neka profesionalna primena koja zahteva preciznost prikaza boja? IPS ili može i xVA ili TN?

Vrh Dno