Šta je novo?

Moj 771 na 775 mod (FAQ u prvom postu)

naruči preko aliexpressa sa sve stikerom, koštaće te mnogo manje nego preko naših nakupaca.

ja cu moj e5430 da maknem nista mi ne treba jer nmg da nadjem krstenu plocu. ako kome bude trebao neka se javi i napominjem da sam u CG

poz drustvo,imam gigabyte p35-ds3p plocu sa nekim sugavim dualcorom,kako bi pasovao neki xeon ovde?znam da ce morati da se prepravlja,tj da se odstrane oni reperi gde upada procesor,to nije problem,nego koji xeon da bucnem unutra? evo i ploce http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2533#sp cela specifikacija
ovo sam ostavio jel sam apsolutni duduk sto se tice moda...ali jako brzo ucim :D

Poslednja izmena:
ljudi imam staru plocu Asus p5k-epu. razmisljam da je modujem na xeon tipa 5440 ili tako neki. procesor moj je e7200 tako da bi xeon bio jaci sigurno.
skinuo sam bios sa onog sajta, da li da radim mod uopste?

poz drustvo,imam gigabyte p35-ds3p plocu sa nekim sugavim dualcorom,kako bi pasovao neki xeon ovde?znam da ce morati da se prepravlja,tj da se odstrane oni reperi gde upada procesor,to nije problem,nego koji xeon da bucnem unutra? evo i ploce http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2533#sp cela specifikacija
ovo sam ostavio jel sam apsolutni duduk sto se tice moda...ali jako brzo ucim :D

GA-P35-DS3P bi trebalo jako lepo da radi u kombinaciji sa modovanim Xeon-om. Moj predlog je da pokušaš da pronađeš E5420, E5430, E5440 ili E5450. Investicija ne bi smela da bude veća od 60e, i to za najjači od tri navedena procesora sa sve stikerom! To ako kupuješ kod nas, jer su podivljale cene. Preko možeš naći i jeftinije. Za tu ploču ima već pripremljenih BIOS-a, tako da nema šta da brines, samo cepaj! :)

ljudi imam staru plocu Asus p5k-epu. razmisljam da je modujem na xeon tipa 5440 ili tako neki. procesor moj je e7200 tako da bi xeon bio jaci sigurno.
skinuo sam bios sa onog sajta, da li da radim mod uopste?

Apsolutno! Gore navedeni procesori ima da pocepaju tvoj E7200. Navodim njih jer su najbolji odnos snage, potrošnje struje i cene. Ima i lošijih, koji takođe završavaju posao i za manji ulog, ali i jačih i skupljih. P5K EPU je još jedna dobra P35 ploča!

Poslednja izmena:
Slucajno naidjoh na temu pa rekoh da se pohvalim :-D.
Juce sam modovao Gigabyte GA-P45-DS4 i ubacio Xeon E5450 (krecu se od 45e do 65e kod nas). Radi super, nisam imao nikakvih problema prilikom secenja soketa i lepljenja stikera, malo sam i klokovao radi probe i to radi odlicno, koristim stok intel kuler, samo onaj vislji (temperatura ne prelazi 40 stepeni u normalnom radu, kad je klokovan ide do 50). Moja preporuka da se upustite slobodno u avanturu :).
Pozdrav.

Slucajno naidjoh na temu pa rekoh da se pohvalim :-D.
Juce sam modovao Gigabyte GA-P45-DS4 i ubacio Xeon E5450 (krecu se od 45e do 65e kod nas). Radi super, nisam imao nikakvih problema prilikom secenja soketa i lepljenja stikera, malo sam i klokovao radi probe i to radi odlicno, koristim stok intel kuler, samo onaj vislji (temperatura ne prelazi 40 stepeni u normalnom radu, kad je klokovan ide do 50). Moja preporuka da se upustite slobodno u avanturu :).
Pozdrav.

Odlična kombinacija ploče i procesora! Jesi li sredio BIOS? Ne bi bilo loše da share-uješ mikrokodovanu verziju, kako bi i drugi imali koristi od post-a i upustili se, što kažeš, u avanturu. Da se ne oslanjamo samo na inostrane forume :)

Hvala u ime svih!

Odlična kombinacija ploče i procesora! Jesi li sredio BIOS? Ne bi bilo loše da share-uješ mikrokodovanu verziju, kako bi i drugi imali koristi od post-a i upustili se, što kažeš, u avanturu. Da se ne oslanjamo samo na inostrane forume :)

Hvala u ime svih!

Bios sam update-ovao poodavno na zadnju verziju (nisam radio microcode update), seko socket, zalepio stiker, stavio cpu i to je to. Nisam ni bios resetovao. Kao da sam stavio bilo koji drugi 775 procesor. Pratio sam uputsvo sa ovog linka
Kod:
http://www.delidded.com/lga-771-to-775-adapter/

Bios sam update-ovao poodavno na zadnju verziju (nisam radio microcode update), seko socket, zalepio stiker, stavio cpu i to je to. Nisam ni bios resetovao. Kao da sam stavio bilo koji drugi 775 procesor. Pratio sam uputsvo sa ovog linka
Kod:
http://www.delidded.com/lga-771-to-775-adapter/

Da li ti rade sve instrukcije i kojim software-om si merio temperature jezgara?

Da li ti rade sve instrukcije i kojim software-om si merio temperature jezgara?

Temperturu sam merio sa CoreTemp i HWMonitor. CPU-Z pokazuje da mu nedostaje SSE4.1, i mnozioc je zakljucan na 9. Mozda bi neki microcode update resio problem, pogledacu ovih dana da resim problem ako je moguce.

Poslednja izmena:
Temperturu sam merio sa CoreTemp i HWMonitor. CPU-Z pokazuje da mu nedostaje SSE4.1, i da ne radi stepping, mnozioc je zakljucan na 9. Mozda bi neki microcode update resio problem, pogledacu ovih dana da resim problem ako je moguce.

Naravno da je moguće. Provrti malo temu i sve će ti se kaz`ti. Potrošnja ide dole, kao i temperature kada proradi stepping. Takođe, ne zaboravi da podesiš tjmax za svoj procesor..

Stigao mi je e5420, pise SLANV, kakav je taj u odnosu na SLANQ i neke jos sto sam citao da postoje? Sta znaci to SLAN tamo vamo? Steta samo sto nemam gde da ga probam jos XD

Stigao mi je e5420, pise SLANV, kakav je taj u odnosu na SLANQ i neke jos sto sam citao da postoje? Sta znaci to SLAN tamo vamo? Steta samo sto nemam gde da ga probam jos XD

Dobio si processor sa starijim, C0 stepping-om. SLANQ je drugi processor, tj. E5450, takođe sa starijim, C0 stepping-om. Noviji stepping za navedene procesore je E0.

Razlika u dva stepping-a je minorna. Jednim delom se odnosi na potrošnju u leru, a drugim na dva nova seta instrukcija - XSAVE i XRSTOR - koji "perform a full save/restore of the extended state in the processor to/from memory".

Pričalo se onomad da su E0 verzije procesora raspoloženije za OC, međutim, ta priča baš i ne pije vodu..

Ja takođe imam C0 verziju E5440 Xeon-a trenutno i radi jako lepo.

Čekamo rezultate kad pribaviš ploču :)

@pega koliko je realno da ocekujem od e5420 2.5ghz def da dodje do recimo 3.0 ili 3.2ghz oc?

@pega koliko je realno da ocekujem od e5420 2.5ghz def da dodje do recimo 3.0 ili 3.2ghz oc?

Zavisi od ploce i primerka procesora, to se nikada ne zna. Mislim da 3.0 mozes da izvučeš bez problema

Kao što Roberto kaže, zavisi od ploče, CPU se sigurno neće buniti na oko (i preko) FSB400.

Međutim, problem može da nastane ako zabodeš jaču grafu i očekivanja ti budu prevelika. Primera radi, moj E5440 na 3.2GHz i isti CPU na 3.6GHz u kombinaciji sa HD6850 pravi veeeeliku razliku. U smislu FSB-a, to je 400MHz prema nekih 425MHz.

Ploče o kojima mi pričamo znaju da zabadaju posle tih famoznih 400MHz..

Za E5420 treba tražiti samo G31/G33/P31/P35/P43 chipset, ništa jače, i zadovoljiti se nekim optimalnim klokom. P35 prednjači.

Ideja je jeftina quad kombinacija i mala potrošnja :)

Poslednja izmena:
ne razumem se puno u oc, oko podizanja voltaza i to, znam samo da mi fsb ide do oko 420, znaci e5420 je 7.5 x 420=3150mhz, kako da pojacam tu cifru? Jel ima neke veze ako se koristi ddr3 ili ddr2 ram, ploca mi je asus p5kc. Kolika je razlika u igrama izmedju 3.2 i 3.6 ghz?

ne razumem se puno u oc, oko podizanja voltaza i to, znam samo da mi fsb ide do oko 420, znaci e5420 je 7.5 x 420=3150mhz, kako da pojacam tu cifru? Jel ima neke veze ako se koristi ddr3 ili ddr2 ram, ploca mi je asus p5kc. Kolika je razlika u igrama izmedju 3.2 i 3.6 ghz?

Probaj da klokijes, mada mislim da ta tvoja ploča nije najsrecnija za OC. P5K je vec druga prica, tu cu dobiti od druga i nadam se nekom besnom Xeonu kada se vrati iz Amerike :)

cini mi se da je p5k isto sto i p5kc samo bez ddr3 rama, mozda... da li ima veze ako koristim ddr3 ili ddr2 ram pri oc procesora, vidim neki ljudi postizu bez problema 450+ fsb sa ddr2 ramom dok ja sa ddr3 420 max?

P5K je raspolozenija za OC. Da, P5K ima samo ddr2. Zavisi od ploce do ploce koliko fsb-a ces da izvuces, nije na svakoj isto.

Naravno da je moguće. Provrti malo temu i sve će ti se kaz`ti. Potrošnja ide dole, kao i temperature kada proradi stepping. Takođe, ne zaboravi da podesiš tjmax za svoj procesor..

Napokon sam stigo da odradim i microcode update bios-a i resio sve probleme, uputstvo na:
Kod:
http://www.overclock.net/t/1431723/mod-lga775-support-for-lga771-xeon-cpus
Jedino ne kontam bas kako da podesim tjmax, u biosu ne postoji opcija a ocitava mi da je na 100 stepeni, ako moze neka pomoc?
Evo patch-ovan bios za xeon procesore za Gigabyte GA-EP45-DS4 radi kod mene, zadnja verzija biosa f10b.

Prilozi

• EP45DS4_XEON.rar
    556.7 KB · Pregleda: 48
Poslednja izmena:
Napokon sam stigo da odradim i microcode update bios-a i resio sve probleme, uputstvo na:
Kod:
http://www.overclock.net/t/1431723/mod-lga775-support-for-lga771-xeon-cpus
Jedino ne kontam bas kako da podesim tjmax, u biosu ne postoji opcija a ocitava mi da je na 100 stepeni, ako moze neka pomoc?
Evo patch-ovan bios za xeon procesore za Gigabyte GA-EP45-DS4 radi kod mene, zadnja verzija biosa f10b.

U BIOS-u ti čita 100 C?? Ako meriš software-ski hwmonitor-om, ides u C:\Program Files\CPUID\HWMonitor, otvoriš "hwmonitorw" Configuration Settings Note Pad-om i uneseš dole vrednost za svoj CPU. Pogledaj ranije u temi, sve je na početku objašnjeno i foto uputstvima potkrepljeno.. :)

U BIOS-u ti čita 100 C?? Ako meriš software-ski hwmonitor-om, ides u C:\Program Files\CPUID\HWMonitor, otvoriš "hwmonitorw" Configuration Settings Note Pad-om i uneseš dole vrednost za svoj CPU. Pogledaj ranije u temi, sve je na početku objašnjeno i foto uputstvima potkrepljeno.. :)

Ne, u biosu pokazuje oko 32 C.
TJ MAX treba da podesim da bi mi pokazao prave vrednosti temperature?

Nasao sam taj post, zato i pitam, dok skontam o cemu je rec. Hvala na pomoci, sad je sve kako treba.
Probao sam da uradim oc na 4,0GHz, naravno vodio sad racuna i o memorijama ali krene da bootuje win i odma restart, to je fsb 450, na 400 sve radi bez greške,cpu 3,6GHz memorije 1066MHz (toliko su i deklarisane) .

Evo i patch-ovan bio za Asus P5QD-Turbo v0301 proban i radi.

Prilozi

• P5QD-TURBO-ASUS-0301-XEON.rar
    704.8 KB · Pregleda: 46
U trenutnoj masini mi se nalazi Gigabyte P35-DS3L ploca, a imam jos jednu EP43-DS3L sa strane, pa je pitanje koju iskoristiti za mod?
P35 mi je proverena varijanta, ali sa druge strane EP43 nudi Pci-e 2.0 kao i brze sata portove (ICH10), samo je pitanje koliko zapravo ima razlike u realnom radu, pretpostavljam da je minimalna?
Pitanje je da li cu uopste klokovati E5450 posto ce raditi u kombinaciji sa ati 7850 za koju mislim da nije usko grlo ni na stock frekvencijama.

U trenutnoj masini mi se nalazi Gigabyte P35-DS3L ploca, a imam jos jednu EP43-DS3L sa strane, pa je pitanje koju iskoristiti za mod?
P35 mi je proverena varijanta, ali sa druge strane EP43 nudi Pci-e 2.0 kao i brze sata portove (ICH10), samo je pitanje koliko zapravo ima razlike u realnom radu, pretpostavljam da je minimalna?
Pitanje je da li cu uopste klokovati E5450 posto ce raditi u kombinaciji sa ati 7850 za koju mislim da nije usko grlo ni na stock frekvencijama.

Ja bi GA-EP43-DS3L ima vecu mogucnost za OC ako ti je to uopste bitno, E5450 ce raditi verovatno na obe ploce, i pitanje da li ce ti trebati da ga uopste klokujes.

Vrh Dno