Šta je novo?

Ikom - Digitalna tv

Slika sinoćne utakmice na RTS HD je bila primetno jasnija nego na RTS 1 sa digitalnim signalom. Nije neki wow efekat ali je prikaz udaljenih igrača ili publike značajno bistriji.

Što se tiče zvuka, gledam RTS HD preko tjunera u TV-u i dešavalo se povremeno da zvuk beži,tj da nije savršeno sinhronizovan ali je za vreme utakmice sve bilo ok.
Običan RTS program je prijatnije gledati na "običnom" digitalnom signalu nego na RTS HD.
Nisam kačio 5.1 zvučnike na TV.

Pa naravno da je slika primetno jasnija kada na RTS HD-u neke emisije (uglavnom sport) idu u 1080i, dok RTS 1 i 2 idu u 576i rezoluciji.

Problem je što osim LŠ, Mastersa i još ponekog sportskog prenosa, sve ostalo na RTS HD-u ide u 576i rezoluciji, koja je očajno apskejlovana na 1080i, tako da sve što ide RTS HD-u za šta oni nemaju 1080i mastere izgleda dosta lošije nego na RTS 1 ili 2.

Dakle, RTS HD će imati sav sadržaj u 1080i kada oni budu prebacili kompletnu proizvodnju njihovog programa u 1080i, kao i da kupuju ostali program isto tako u 1080i varijanti... što se skoro neće desiti.

Zna se da para nemaju ili su izračunali da im se to još uvek ne isplati, a dodatan problem predstavlja što treba dosta više platiti licencu za program sa 1080i masterima nego sa 576i varijantama.

Vidim da ove novije serije (koje sve postoje u 1080i varijantama) idu i na RTS HD-u u toj apskejlovanoj sd rezoluciji, a to je zato što nisu hteli da plate da dobiju 1080i mastere, pa da na RTS HD-u puštaju te serije u nativnoj 1080i, a na RTS 1 ili 2 u 576i.

Tako da dok RTS ne odreši kesu, možemo da se zadovoljavamo samo sa sportom, a s obzirom da je RTS kupio licencu za tenis masterse, bolje išta nego ništa.

Da li si siguran da televizor u AVR vraća 5.1 zvuk?
..Ja mislim da su zbog nekih copyright-a optički izlazi iz televizora srezani na stereo.

Već sam rekao da mi najnormalnije izbacuje 5.1 zvuk kad puštam nešto preko internog media plejera na TV-u, tako da ta varijanta otpada.

Meni deluje najverovatnije da je IKOM krivac, tj. da on dobije od rts-a 1080i strim sa 5.1 zvukom, a da IKOM posle downconvertuje zvuk na stereo. S obzirom da su tek pokrenuli rts hd i dorcel hd, verujem da još nisu ni skapirali da treba da srede da ide i 5.1 zvuk. :d

Videću kad mi na D3i uključe HD paket da li ostali HD kanali puštaju nešto u 5.1 ili ne. Njegov STB ima u opcijama za zvuk stereo i dolby (pretpostavljam da je to dolby digital 5.1).

Onda ću moći da proverim da li ostali HD kanali puštaju nešto u 5.1, a isto tako ću da vidim da li će rts HD preko D3i ići u 5.1 ako podesim na dolby.

Onda ćemo valjda da saznamo ko je krivac, samo je pitanje da li će rts HD pustiti nešto u 5.1 pre revanš tekmi LŠ.

Poslednja izmena:
Naravno da je krivac nesrećni Ikom, kod SBB ide 5.1 zvuk sa RTS HD.

Од када, знам да се неки жале да не ради? Немам 5.1 па не могу да проверим.

Jedino ako su nešto zeznuli u međuvremenu, drugar na sbb-u mi je još pre godinu dana rekao da je gledao neku utakmicu uz sjajan 5.1 ugođaj na RTS HD.

5.1 zvuk na RTS HD-u moze sam preko DVB-T2, niko od kablovskih operatera ni SBB nema 5.1 zvuk na ovom kanalu! Na D3i SBB ne emituje ni jedan kanal sa 5.1 zvukom, na SBB kablu je takodje mali broj kanala u 5.1!

Ima li neko ideju za IKOM koji transpoder u Nemackoj da stavim da bi mi pretrazio opsege. Upetljao sam se kao pile u kucinu 🙁

I dalje ti izgleda pretražuješ terestrijalnu, umesto kablovske tv, čim pominješ transpondere, mada je to termin koji se odnosi na satelitsku tv, tako da nemam ideju otkud tu. Proveri opet da li ti je kabl u pravom tuneru i da li je prebačeno na kablovsku.

Dobio sam ja sve kanale oni koji su zakljucani ok ne mogu da ih gledam jer nemam citac kartice na ovoj tv karti. Ali ovi drugi kanali su uzasni, seckaju i svi su u kockicama. Los signal?
Evo kako to izgleda kod nas na IKOMU
http://postimg.org/image/y58bvr8yx/
a evo kako to izgleda sa istom kartom u Svajcarskoj dok je bila tamo
http://postimg.org/image/6kt4hkybf/
Bas nema razlike?
Jos me budale iz IKOMA ubedjuju da je kod mene problem? Signal mi je verovatno zavijen na minimum.

Poslednja izmena:
Proveri kontakte, signal je kod mene super. Probao na nekom tv-u?

Imam ja 32inch tv koji dobija signal preko njihovog dekodera,ni tamo slika bas nije bajna. Rekao mi je iz tehnicke sluzbe da mi je signal na minimumu

Pa dok čekaš da ti oni to eventualno poprave, možda će da ti pomogne pojačavač za kablovsku tv, na buvljaku je neka smešna kinta, da ne lupam ali oko 300-500 kinti. Izgleda ovako:
http://www.kupindo.com/LCD-i-plazma-televizori/14500273_Pojacavac-signala-za-CATV (prodato, pa nije reklama)🙂
Bitna stvar je da nije za ant. nego za CATV!
Postavlja se posle razdelnika sa filterom koji odvaja granu za net i granu za tv!

Poslednja izmena:
Lepo je to sa pojacivace ali ne vidim potrebu da kupujem to kada ja kod mene imam zakaceno samo 1 Tv i kablovski modem. Znaci da je signal od kutije na banderi ka mei uzas. Neka ga jednostavno pojacaju i to je to. Da sam u zgradi sam bih pojacao ,ovako mi glupo da se ja penjem na banderu.
Pa dok čekaš da ti oni to eventualno poprave, možda će da ti pomogne pojačavač za kablovsku tv, na buvljaku je neka smešna kinta, da ne lupam ali oko 300-500 kinti. Izgleda ovako:
http://www.kupindo.com/LCD-i-plazma-televizori/14500273_Pojacavac-signala-za-CATV (prodato, pa nije reklama)🙂
Bitna stvar je da nije za ant. nego za CATV!
Postavlja se posle razdelnika sa filterom koji odvaja granu za net i granu za tv!

ne moze
moras sa svaki televizor novi ugovor za digitalnu
ili da povezes vise televizora na jedan dekoder,ali ce onda na svima biti isti program

ako imas lcd tv bolje uzmi onu karticu sto se bode u tv,kosta 100 din pretplata za to pa mozes i na vise televizora da je uzmes jer je jeftina

E koji su papci ovi iz IKOMA to je sou. Ubedjuje me da mi je dobar signal, a ja na prvom tv-u imam signal 80%,a na drugom 25% do 30%. Cekam da se smiluju da dodje "tehnicar" da pogleda vec 5 dana. Stvarno su dzukci. 5 dana cekam da mi se signal na banderi pojaca? PA to samo ima kod nas.Stavio sam moje splitere od drugara iz SBB-a i dobio bolji signal za 10% sa njihovim mogu da se slikam,a jos mi koci i trokira sve.

Verovatno je tačno da ti ne valjaju kontakti na banderi, dešavalo se i meni par puta. Ali blage veze nema to sa procentima jačine signala, jer svaki uređaj pokazuje jač. u procentima onako kako ga je Kinez "naštelovao". Meni isti sat receiver na istom kanalu u dva različita OS-a pokazuje razliku u prijemu od 40%. Tako tvojih 80% na mom tv-u može da bude 100%, a može i 60%.
Bitno je samo ovo što je kod tebe veliki pad jačine signala do drugog tv-a, zato ti rekoh da proveriš kontakte/kablove po stanu, kvalitet tih splitera i sl.

Spliteri su ok ovi koje sam stavio ,a njihove skiuo. Jer kada sam stavio moje poboljsao se signal. Nema mi fruge nogo da cekam, danas sam opet zvao oi ako ne dodju rekli su da zovem sutra pa da ce sefovica da urgira (uzas). Sto se tice signala i Kineza. Na drugom uredjuju nije Kinez vec Tv DVB-C karata koja i nije Ding Dong karta.

Poslednja izmena:
Kod digitalne ili imas dovoljno signala i slika je najbolja sto moze biti ili gledas crn ekran.
Ako ekran nije crn i slika ne kocka ili koci, onda nije problem do signala vec do njihove kompresije pa je slika losa, mutna, pikselizovana.

Meni isti sat receiver na istom kanalu u dva različita OS-a pokazuje razliku u prijemu od 40%. Tako tvojih 80% na mom tv-u može da bude 100%, a može i 60%.
Baš tako, meni dva LG iz dve različite serije, na istom kablu pokazuju 88% i 40%.
Ali je bitan kvalitet signala koji je 100% a ne jačina.

Kod digitalne ili imas dovoljno signala i slika je najbolja sto moze biti ili gledas crn ekran.
Ako ekran nije crn i slika ne kocka ili koci, onda nije problem do signala vec do njihove kompresije pa je slika losa, mutna, pikselizovana.
JEste koci u kockama je negde na nekima crn lepo sam napisao u par postova. Vidim daa je signal slab i ne interesuju me Kineski risiveri moja TV karta kosta 200e

Da li neko zna da li ce Ikom da menja ove Kaon risivere za neke sa hdmi kablom da bi mogao da pusti RTS HD? Ili da sam kupujem do Svetskog u fudbalu?

Danas su bili iz IKOMA promenili jedan kabl i spliter i rekli da moraju na banderi da pojacaju signal. Ja sam nekim pojacalom pojacao signal za 5% i sve radi kako treba. Na kablovskoj ako je signal ispod 40% ne moze se gledati ,koci pikselizuje i td. Samo ih treba goniti da pojacaju signal

Da li neko zna da li ce Ikom da menja ove Kaon risivere za neke sa hdmi kablom da bi mogao da pusti RTS HD? Ili da sam kupujem do Svetskog u fudbalu?

:laugh: Joj, davno se nisam ovako smejao...

Menjaj taj Kaon za Conax modul, pa njega turi u TV.

Sumnjam da ćemo do 2020. preko IKOM-a dobiti STB sa HDMI-jem... a do tada će verovatno izaći i HDMI verzija 6. 😛

Posle ovoliko diskusija, pravo pitanje bi bilo, Kada ce Sbb da kupi Ikom?
Iz vise razloga, a ne samo zbog TV signala.

Posle ovoliko diskusija, pravo pitanje bi bilo, Kada ce Sbb da kupi Ikom?
Iz vise razloga, a ne samo zbog TV signala.

To se i ja odavno pitam, ali ako se to nije do sada desilo, sumnjam da će ikada.

SjBB kad nešto 'oće, on to i uzme, što najverovatnije znači da njima IKOM nije čak ni vredan para.

Nadam se da grešim, jer ako bi se to zaista desilo, ne znam šta bih uradio od sreće.

Uh stavio bi ja odavno Conax ali tuzna prica sa tim kod mene imam Panasonic pv 42pv8p tako da moram da trazim neko drugo resenje.

Nazad
Vrh Dno