Kobayashi Maru
Slavan
- Učlanjen(a)
- 23.10.2006
- Poena
- 380
Slika sinoćne utakmice na RTS HD je bila primetno jasnija nego na RTS 1 sa digitalnim signalom. Nije neki wow efekat ali je prikaz udaljenih igrača ili publike značajno bistriji.
Što se tiče zvuka, gledam RTS HD preko tjunera u TV-u i dešavalo se povremeno da zvuk beži,tj da nije savršeno sinhronizovan ali je za vreme utakmice sve bilo ok.
Običan RTS program je prijatnije gledati na "običnom" digitalnom signalu nego na RTS HD.
Nisam kačio 5.1 zvučnike na TV.
Pa naravno da je slika primetno jasnija kada na RTS HD-u neke emisije (uglavnom sport) idu u 1080i, dok RTS 1 i 2 idu u 576i rezoluciji.
Problem je što osim LŠ, Mastersa i još ponekog sportskog prenosa, sve ostalo na RTS HD-u ide u 576i rezoluciji, koja je očajno apskejlovana na 1080i, tako da sve što ide RTS HD-u za šta oni nemaju 1080i mastere izgleda dosta lošije nego na RTS 1 ili 2.
Dakle, RTS HD će imati sav sadržaj u 1080i kada oni budu prebacili kompletnu proizvodnju njihovog programa u 1080i, kao i da kupuju ostali program isto tako u 1080i varijanti... što se skoro neće desiti.
Zna se da para nemaju ili su izračunali da im se to još uvek ne isplati, a dodatan problem predstavlja što treba dosta više platiti licencu za program sa 1080i masterima nego sa 576i varijantama.
Vidim da ove novije serije (koje sve postoje u 1080i varijantama) idu i na RTS HD-u u toj apskejlovanoj sd rezoluciji, a to je zato što nisu hteli da plate da dobiju 1080i mastere, pa da na RTS HD-u puštaju te serije u nativnoj 1080i, a na RTS 1 ili 2 u 576i.
Tako da dok RTS ne odreši kesu, možemo da se zadovoljavamo samo sa sportom, a s obzirom da je RTS kupio licencu za tenis masterse, bolje išta nego ništa.
Da li si siguran da televizor u AVR vraća 5.1 zvuk?
..Ja mislim da su zbog nekih copyright-a optički izlazi iz televizora srezani na stereo.
Već sam rekao da mi najnormalnije izbacuje 5.1 zvuk kad puštam nešto preko internog media plejera na TV-u, tako da ta varijanta otpada.
Meni deluje najverovatnije da je IKOM krivac, tj. da on dobije od rts-a 1080i strim sa 5.1 zvukom, a da IKOM posle downconvertuje zvuk na stereo. S obzirom da su tek pokrenuli rts hd i dorcel hd, verujem da još nisu ni skapirali da treba da srede da ide i 5.1 zvuk. :d
Videću kad mi na D3i uključe HD paket da li ostali HD kanali puštaju nešto u 5.1 ili ne. Njegov STB ima u opcijama za zvuk stereo i dolby (pretpostavljam da je to dolby digital 5.1).
Onda ću moći da proverim da li ostali HD kanali puštaju nešto u 5.1, a isto tako ću da vidim da li će rts HD preko D3i ići u 5.1 ako podesim na dolby.
Onda ćemo valjda da saznamo ko je krivac, samo je pitanje da li će rts HD pustiti nešto u 5.1 pre revanš tekmi LŠ.
Poslednja izmena: