Šta je novo?

AMD ili INTEL u economy klasi..poređenje

Je l' koristi neko virtualbox ili vmware na celeronu / athlonu? Kako bi to radilo? Često testiram razne linux dstribucije u vbox-u, pa me zanima da li bi u tom slučaju jedno intel jezgro bilo bolje od 2 AMD-ova? Pošto moj i3 ima 4 thread-a, uvek 2 odvojim za mašinu u vbox-u, a 2 pokreću ostalo, i to radi sasvim ok.

taj AM1 "quad" core je rame uz rame s intelom 1007u (dual na 1.5 ghz). grafika je gcn sa 128sp (u klasi hd3650 ). pa ti vidi za šta možeš da iskoristiš taj krš.
po istoj ceni možeš da uzmeš dual intela i ITX ploču , still, tvoje su pare i tvoj izbor.

da, i gde videste molim vas quad core na dijagramu piledriver i buldozer modula ? jedino ako ste ih gledali u kompletu, pa čak ni u tom slučaju to nikako ne bi bio quad ,
obzirom da dva threada dele jednu FPU jedinicu.

amd je jeftiniji , baš onoliko koliko je i gori . točka . (uz izuetak najjeftinijih modela, gde je i skuplji)

pozdravlja vas vaš cocane , i sve najbolje u novoj godini !

Covek ti okacio litografiju gde se vidi da AMD ima fizicka jezgra koliko i pise Quad 4 Six 6 Octa 8 a to sto ima manje Thretova koja dele po dva jezgra za tebe je novost al sto se ne raspita pre nego gurnu FX 6300.
Ne vidim to kao neki veliki problem ali da bilo ko tvrdi da nisu to sto pise malo me cudi, al vec napisah zasto i kako AMD koristi takvu arhitekturu, ukratko da ne bi placao tantijeme Intelu
da nema FX-ova I 5 bi kostao 300 EUR tolko o tome kolko su skuplji tolko su i bolji ne bih bas rekao trenutno FX 8320 kosta 133 EUR vs Intel i5 3330 koji kosta 149 EUR, i taj i5 3330 je slabiji od 10 % do 50 % zavisno od testa od FX 8320 cene na danasnji dan 19.04.2014 sa ITsveta, tako da ne stoji ni to da kolko para tolko muzike i dalje vise muzike ima kod AMD za manje para (treba se o svemu raspitati pre nego gurnes npr CPU :smash🙂

AMD-FX-Core.jpg

Poslednja izmena:
Mi se sada ovde napisasmo da za low budzet office/surf treba uzeti G1610 i H61 plocu? Ista cena, duplo vece performance. Jedino ako ti nije bitno da je miniITX ploca...

Ma ja od AMD-a direktno dobijam za 0€, pa imam izbor Sempron ili Athlon 😉
I nije mi bitno koji je duplo snažniji jer neće ništa osim Chromea i Word ni pokretati, a tu mi je bitniji RAM od procesora.

Ma ja od AMD-a direktno dobijam za 0€, pa imam izbor Sempron ili Athlon 😉
I nije mi bitno koji je duplo snažniji jer neće ništa osim Chromea i Word ni pokretati, a tu mi je bitniji RAM od procesora.

E to je vec druga stvar, najbolji procesor je besplatan procesor 🙂

dovlagenja druže, prvi april je odavno prošao . jedan amd fx modul (fizičko jezgro) obradjuje dva threada i ima jedan deljeni floating point blok (najčešće korišćeni deo cpu-a) .
takodje sadrži dve integer jedinice , za kalkulacije sa celim brojevima .

dakle radi se o amd varijanti hyperthreadinga, a ne o jezgrima, iako to piše u cpu-z, iz čisto marketingških razloga.
pusti cinebench, pa vidi i sam .

ipc je kod fx-a užasno nizak (otpr 60% sandy bridge performansi),
memorijski kontroler je toliko slab , da 1600 mhz kod amd radi kao 1066 mhz kod intela.

potrošnja je skoro duplo veća, što podrazumeva skuplju ploču sa 8+2 naponskom , i skuplji hladnjak, za bilo kakav overklok.

sve to ukazuje na nedovršen proizvod, koji ne košta slučajno toliko koliko košta .

nemam nikakav razlog da hejtujem amd, pošto i sam trenutno vozim amd grafiku i cpu , ali isključivo iz razloga što sam ih dobio džabe .
informišite se malo o dizajnu procesora, proguglajte i ne ocenjujte napamet.

Poslednja izmena:
Znači, modul je postao fizičko jezgro, koje sadrži dva... nečega -> što obrađuje jedan thread, ima svoju integer jedinicu i deli FPU sa još jednim... nečim (valjda polumodulom). Nategnuto... :sceptic:

Gledam sad nešto cifre kod ova "dva duala" i i5 i nikako da uklopim tu filozofiju (inače jedino mesto gde sam video da dele takve ideje).

Poslednja izmena:
Je l' koristi neko virtualbox ili vmware na celeronu / athlonu? Kako bi to radilo? Često testiram razne linux dstribucije u vbox-u, pa me zanima da li bi u tom slučaju jedno intel jezgro bilo bolje od 2 AMD-ova? Pošto moj i3 ima 4 thread-a, uvek 2 odvojim za mašinu u vbox-u, a 2 pokreću ostalo, i to radi sasvim ok.

Koristim ja na laptopu, imam Celerona na 1.8 DC, nije savrseno, ali bitno da radi.

(za kokana) Cinebench ga vidi (FX 8XXX) kao Quad zato sto ima 4 thread a 8 jezgara aj poslednji put da okacim fotku po 2 jezgra dele 1 thread na L2 Cache memoriji AMD-FX-Core.jpg

dovlagenja druže, prvi april je odavno prošao . jedan amd fx modul (fizičko jezgro) obradjuje dva threada i ima jedan deljeni floating point blok (najčešće korišćeni deo cpu-a) .
takodje sadrži dve integer jedinice , za kalkulacije sa celim brojevima .

dakle radi se o amd varijanti hyperthreadinga, a ne o jezgrima, iako to piše u cpu-z, iz čisto marketingških razloga.
pusti cinebench, pa vidi i sam .

Gresis Kokane, silno gresis sine..

Evo jedno jako dobrog objasnjena

nije šija nego vrat . znam da se ne radi o klasičnom hipertredingu, uostalom, lepo se vidi na mapi procesora .

klok za klok fx je slabiji od phenoma i thubana (respektivno fx-4xxx vs phenom i fx-8xxx vs thuban), a da ne govorimo o intelu. - osporite, molim vas .

memorijski kontroler je daleko slabiji od intela . - možda grešim ?

procesor srče struju gotovo duplo i zahteva jaku ploču i veoma visok overklok za i5 performanse . - i tu grešim verovatno .

8 jezgarni procesor ima na rasploaganju 4 fpu jedinice. - i ovde lažem, moguće je da ih ima 8 .

a možda fpu rad uopšte nije bitan kod cpu-a ....

FX 8350 vs Phenom X6 1100T razlika je 34 % u korist FX ( daje klok na klok bila bi 15 % za FX)

http://www.game-debate.com/cpu/index.php?pid=1140&pid2=649&compare=fx-8350-vs-phenom-ii-x6-1100t

FX 4300 VS Phenom X4 965 razlika je 7 % za 4300 (ovde je gotovo i nema ;-) )

http://www.game-debate.com/cpu/index.php?pid=1142&pid2=311&compare=fx-4300-vs-phenom-ii-x4-965

Ali poenta je da AMD i dalje daje vise za manje para FX 8320 je best-buy u srednje-visem segmentu za 133 EUR

Za kraj FX 8350 vs i7 3770 (u igrama je cak bolji 8350 ali ukupno razlika je 4% za 3770 ) u ceni duplo

http://www.game-debate.com/cpu/inde...compare=fx-8350-vs-core-i7-3770-4-core-3-4ghz

Poslednja izmena:
I dalje je to jedan FPU po modulu, što je danas bitno, nažalost. Kada se budu masovno koristile nove tehnologije poput HSA, biće to još bolje. Sa svojim 5800K na FM2+, sam više nego zadovoljan i HSA čekam spreman. 😉

nije šija nego vrat . znam da se ne radi o klasičnom hipertredingu, uostalom, lepo se vidi na mapi procesora .

klok za klok fx je slabiji od phenoma i thubana (respektivno fx-4xxx vs phenom i fx-8xxx vs thuban), a da ne govorimo o intelu. - Ovde gresis u odnosu na Thubana, clock per clock kod mene (a i sire) fx je isti ili brzi do 10% u zavisnosti od baterije testova memorije itd a ako na to dodamo visoci def takt dobijamo sveukupno brzi cpu.

memorijski kontroler je daleko slabiji od intela . - možda grešim ?

procesor srče struju gotovo duplo i zahteva jaku ploču i veoma visok overklok za i5 performanse . - I ovde bi dodao da sam stabilno gurao 8320 na 4.7 ghz na gologuzoj msi G43 i jednim ventom na naponskoj gde nisam siguran da 3570 moze na def taktu da parira(mozda na 4.4-4.5g)
8 jezgarni procesor ima na rasploaganju 4 fpu jedinice. - i ovde lažem, moguće je da ih ima 8 .

a možda fpu rad uopšte nije bitan kod cpu-a ....
Ako imas neku sumnju u ovo sto velim posedujem SS za svaku tvrdnju navedenu sa sve sintetikom.

Evo još jednog sjajnog teksta vezanog za celu priču koja se vrti ovde zadnjih nekoliko stranica:

Intel & AMD, Architectural Discussion, How Far Ahead Is Intel ?

nemam nikakav razlog da hejtujem amd, pošto i sam trenutno vozim amd grafiku i cpu , ali isključivo iz razloga što sam ih dobio džabe .
informišite se malo o dizajnu procesora, proguglajte i ne ocenjujte napamet.
Da ja dobijem za džabe FX-6300 i R7 260X sigurno ne bih reagovao poput tebe. 😛arty:

Poslednja izmena:
стилгаре, мај фремен френд, поредиш 8320 ("окта" кор) на 4.7гхз (на том такту и на 1.45в троши 210 вати http://www.extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp)
и 30 евра скупљим квад и5-3570 на 3.4 гхз и 65в . конкуренција мани га мито .

тубан је вршњак нехалема, а у 2014 амд нису поправили ИПЦ свог топ призвода. срамота . наф сед .

@ лм81
нисам незадовољан својим компјутером, бољи је од атома, фенома х4 , кор 2 дуо... али кад би рекао да (и оверклокован) може да се пореди са и5 , макар и сендијем , зверски би слагао .
примера ради, синебенч фх-6300 на 4.3 гхз је исти као код тубана на 3.2 гхз, линкс скор (АВХ) такође.

Poslednja izmena:
@ лм81
нисам незадовољан својим компјутером, бољи је од атома, фенома х4 , кор 2 дуо... али кад би рекао да (и оверклокован) може да се пореди са и5 , макар и сендијем , зверски би слагао .
Ljudi obraćaju pažnju i na sitnicu zvanu cena:

FX-6300 10.700din
i5-4440 18.000din

Izjava da je bolji od atoma i ostalih spomenutih ne ide baš u prilog tvojoj objektivnosti.

P.S.
Ne znam zašto se mrcvarenje teme AMD ili INTEL u economy klasi..poređenje nastavlja i dalje i moderatori ne prekinu ovo dosadno prepucavanje.

Nije dosadno.
Ja sam za to ds se ako je cifra 10k i 15k granica za plocu procesor i adekvatan ram, napise sta moze da se kupi u te dvije kombinacije i onda kace rezultatu procesora i to poredi a ne ovako dodjemo do cifre procesora koja je veca od cijene konfiguracije.

Meni je pravo čudo i da je AMD sa 0din prevagnuo kod tebe, ili da ga nisi zamenio makar i za Celeron. :d

Ja bih po ceni B85+i5 uzimao UD3P ploču, FX-6300 (ili dodao još za FX-8320) i Themis kuler, ali nemam tolike prohteve po pitanju procesora, tako da bih zapravo uzeo A10-7850K i zadržao se na integrisanoj grafici.

Kefalo, ja sam ranije izdvojio kao meni najzanimljivije u kategoriji 10-15K Celeron G1820, Athlon 5350 ili A6-6400K, najjeftinija ploča i 4GB RAM-a (kod A6 2x2GB).

Celeron i ploča izađu oko 8.300din i to bih dao roditeljima ili sestri za čitanje novina, Office, fejsbuk i slične zavrzlame bez igrica.
Athlon 5350 od 25W i Mini-ITX koštaju 9.500din (Athlon 5150 bi tu uštedeo 1.550din, to jest ukupno oko 8.000din) i to mi je fin materijal za jeftin HTPC.
A6-6400K i ploča idu od 10.000din i to je meni omiljena kombinacija za sve gore navedeno, plus neka igrica na minimalcu.

Dodaj na to oko 4.200din za RAM i dobijaš ukupnu cifru u rasponu od 12.500din do 14.200din (mada bi svako uzeo možda neku bolju ploču).
To je moje viđenje stvari.

Nije mi jasno zasto se ovde prica o procesorima od 100+ evra a ne o AM1 Athlonu/Sempronu i Celeronima.

Kokane, AM1 procesori nisu FX dizajn. Oni zaista imaju 4 puna jezgra, ali performanse nisu bog zna kakve.

Nije mi jasno zasto se ovde prica o procesorima od 100+ evra a ne o AM1 Athlonu/Sempronu i Celeronima.

Pokušao sam da povučem priču u tom smeru, ali nastavili su po starom. 🙂

U tom, najnižem, cenovnom rangu, rekao bih da je G1610 najbolji izbor. Očekivao sam bolje cene (mada su zaista niske) od AM1 ili bolje performanse.

@lepi kokan

Benčmarkova smo porilično nakačili u zadnjih nekoliko stranica, pa svako neka pažljivo zagleda i tumači prema svom nahođenju i potrebama, ovde više ništa novo nema da se kaže.
Economy klasa u zemlji Srbiji nije 200€.

@Corvus Corax

Još cene kod nas nisu stabilne, tek je Kabini izašao. Trebalo bi pre da bude ovako nešto za ploče i procesore.

Za ono čemu je Kabini namenjen uz 25W TDP-a, plus kada sagledam ponašanje starog i osetno slabijeg Athlona 5000+ na Win8.1u1 u kućnim uslovima, dolazim do zaključka da su Athlon APU-i zapravo dorasli svojoj nameni.

Poslednja izmena:
@Corvus Corax

Još cene kod nas nisu stabilne, tek je Kabini izašao. Trebalo bi pre da bude ovako nešto za ploče i procesore.

Cene koje ovde stoje nisu puno povoljnije od naših. Ploča je 2700din, a procesor 3000din. Grubo računajući, to je 400din povoljnije nego kod nas. Opet nije isplativo kada se uporede cene i performanse sa G1610 kombinacijom.

AMD mora još da spusti cene u ovom segmentu.

E tu ga cekam. Kad spusti, onda ce da dobije lovu. Do tada se obuzdavam da ne potrosim pare na celeronce u najlonce 😀

Sve ploče za ovu platformu su nekih 3.000din, a kod procesora bih rekao da ovde svakako ima mesta za niže cene, 5350 bi trebao biti ispod 6.000din.
Ja lično ne bih uzimao G1610 i H61 ploču pored G1820 i H81.

Ne verujem da će AMD spuštati cene, pogledaj cenu Celerona J1900 integrisanog na ploči, kao i poređenja u testovima, budući da su ovo zapravo konkurentske platforme.

Cene koje ovde stoje nisu puno povoljnije od naših. Ploča je 2700din, a procesor 3000din. Grubo računajući, to je 400din povoljnije nego kod nas. Opet nije isplativo kada se uporede cene i performanse sa G1610 kombinacijom.

Ljudi zaboravljaju da treba platiti i dostavu tako da nije bas jeftino tj jeftinije, a i nema garancije.

Ili naši prodavci. Preporučena cena za Athlon 5350 je 55$ (~4600RSD). Mindfactory ga prodaje za 46€(~5300RSD), kod nas ga nema ispod 6500RSD(~56€). I taj Mindfactory treba da plati carinu, porez i prevoz iz Malezije. Tako da ne znam čemu razlika od 20% u odnosu na maloprodajnu cenu u Nemačkoj.

Ako bi gledao komplet - ploča, procesor, 4GB memorije, 120GB SSD i mini ITX kućište razlika je oko 30€.

Poslednja izmena:

Vrtim upravo ESXi na Celeronu G530. vCenter (linux) appliance + nekoliko mašina. Radilo bi bolje da je više momorije i SSD. Procesor gura 🙂.

Pre nego sto nesto napisete razmislite da li je u skladu sa nazivom teme.
Ovo vs ono mozete da otvorite na mestu predvidjenom za to i da diskutujete, a ne da gusite temu koja nije za to.

Evo jedne zanimljive integrisane varijante http://www.fudzilla.com/home/item/34542-biostar-launches-a68n-5000-kabini-board-but-it’s-not-an-am1
Ispade da AMD sam sebi pravi konkurenciju 🙂 Ali bitno je da postoji dobar izbr u ovoj klasi, imajući u vidu da su sva Intel/AMD rešenja sasvim dobra za home/office upotrebu.

Ja sam pre 7 godina kupio najjeftiniju Sempron kantu koja je tada mogla da se nađe (~ 20.000 rsd) i moji je i dalje koriste. Moje mišljenje je da je bolje uzimati PC od 170-230€ i menjati ga na 3-4 godine, ako znaš da se neće koristiti za nešto zahtevnije od standardne office/web upotrebe

Nazad
Vrh Dno