Šta je novo?

AMD ili INTEL u economy klasi..poređenje

Ja sam prešao sa amd-a nakon dugo godina na prvog intela, ima možda već dvije godine mislim i više da ga guram (druga mašina u potpisu)
U momentu kad sam kupovao (dakle dvije godine ili više) bili su athlon II procesori kao najjeftinije iz amd-a a opet skuplji od najjeftinijih intela u tom trenutku, tako da dileme nije bilo.

Zadovoljan sam i mislim da je to ono što je bitno običnom koristniku, da za što manje dobije što više.
Intel je to postigao i koliko pratim situaciju ranije to nije bilo tako, tu je amd gospodario.

E sad ovi novi amd-ovi sa integrisanom grafikom djeluju vrlo vrlo interesantno i rado bi ih probao.
Ako neko pita zašto ,iskreno ne znam razlog da pojasnim zašto niti baratam ciframa, grafikonima, možda recimo podsvjest da sam se kao što neko reče najviše naigrao na amd 780 čipsetu, možda zato.

Pisano iz ugla običnog korisnika.

Grafika u Athlonu 5350 je u svakom slučaju bolja od one u Haswell Celeronu ili Pentiumu (koje su zapravo iste), više od toga me i ne zanima, nemam nameru da jurim poređenja sa matorom 3650.

Intelov rival za quad-core Kabini APU-e je quad-core Celeron J1900 i u svim testovima gde su ih poredili došli su do zaključka da je Athlon bolja kupovina. Što se tiče nekog poređenja sa 1007U i E-350, meni je ovo poređenje dovoljno.

Athlon 5350 realno treba da košta 5.500din (tek je izašao) i ima TDP svega 25W, a sve ploče, uključujući tu i Mini-ITX imaju realnu cenu ispod 3.000din. E-350 je 3 godine star low-power 18W model integrisan na ploči i ne vidim čemu služi u svemu ovome. Tvoj problem je što se tada nisi informisao pre kupovine istog.

Poslednja izmena:
....4 jezgra koja su jednaka po učinku 2 intelovih jezgara mi u svakom slučaju ne ulivaju poverenje....ne koristi se uvek sva četiri jezgra...moje je mišljenje da je intel brži i odzivniji...
ja sam u zadnjih par meseci kupio dva G1610 i prezadovoljni smo i sin i ja...bilo bi dobro da neko ko je probao oba prenese utiske kao što je već rečeno na forumu od ljudi da je G1610 bolji od AMD A4 5300

Za 25W TDP-a to je puna kapa, i još jednom, Intelov rival za quad-core Kabini APU-e je quad-core Celeron J1900.

ni jedan ni drugi nema šta da traže u klasičnoj univerzalnoj desktop mašini,SFF rešenja za malo specifičniju upotrebu gde bi imali smisla su skuplja i izlaze iz economy klase....

Poslednja izmena:
Moje lično mišljenje je da je testiranje procesora, posebno u ekonomskoj klasi, kojekavim benchmark programima potpuno beskorisno. Prosečan korisnik će prilikom startovanja računara pokrenuti mail klijent, browser sa bar 10 tabova, audio/radio player, verovatno otvoriti neki .doc/.pdf dokument i možda uključiti torrent/download/chat klijent... I to bi morala biti polazna pozicija prilikom bilo kakvog testiranja, jer je to najpribližnije realnim radnim uslovima. Tada je procesor već poprilično opterećen, ali to je realno stanje. Onda može da se meri kompresija fajla od 300MB, Monte Karlo simulacija u Excelu i FPS u igrama na FullHD rezoluciji... Samo ne znam koliko je to bitno, imajuću u vidu učestalost ovih operacija u ekonomskoj klasi računara.
Npr. u Monte Karlo simulaciji Athlon 5350 i Celeron G1620 imaju isti rezultat.
http://bozzabench.com/Portals/1/test/cpu/Kaveri/excelMC.png
http://bozzabench.com/Portals/1/test/cpu/Kabini/excelMC.png
U MP3 konverziji razlika je jedva primetna. Kome je to zaista bitno i koliko u svakodnevnom radu?

Dalje dolazi na red softver. Posebno imajuću u vidu u kakvim se uslovima testiraju procesori, a u kakvom je stanju prosečan računar (ne)iskusnih korisnika. Ili npr. novi LibreOffice je optimizovan za HSA, i u tim testovima AMD ima znatno bolji rezultat, ali ne znam koji procenat ljudi koristi LO, ili kada/da li će Microsoft ubaciti HSA u MS office. I koliko će softwer u budućnosti koristiti prednosti heterogene arhitekture ovih procesora? Da li će to biti 10% ili 90% programa?

Sve u svemu, klasični benchmark testovi procesora (posebno u ekonomskoj) klasi ne govore ništa (bar meni) o njihovoj upotrebljivosti. Mogu samo da pretpostavim kakvi su u odnosu na Atom N270, AMD E-450, i3-2330M ili i5-3437U, pošto sam imao prilike da ih koristim i da ih uporedim međusobno za svakodnevne zadatke.

Na kraju, najbitiniji deo gore navedenog testa je:
OS je radio izuzetno brzo uz adekvatan odziv koji nije "stvarao nervozu", a to je izuzetno bitno. Koliko god zaboravljali na korisničko iskustvo, ono je na kraju krajeva bitnije od cifara koje se dobiju u testu

Ne mogu da verujem da Athlon 5350 ne podrzava dual chanel, kakva greska u koracima od strane AMD-a..

Sa dual-channel CPU bi bio možda 3-5% brži, grafika bi imala više koristi.

Vec par dana koristim Celeron G1820. Ranije sam koristio Phenom II 955BE. I nisam se pokajao. Bilo mi je bitno da uzmem sto jeftiniji procesor koji ce raditi slicno kao 955BE u windowsu (office, net, multimedija).

Isti proc teram i ja.
Kupio plocu, procesor i 4gb RAM-a za 12500din i ubacio u postojece kuciste.
Haswell Celeroni imaju dodatu podrsku za Intel QuickSync sto znaci hardversko dekodiranje video sadrzaja i cak h264 enkodiranje.
Kvalitet nije nesto ali brzina je cak preko 300fps.

Evo sad kratko laičko pitanje.
Kad bi čovjek trebao da naruči najjeftiniju mašinu a novu to bi bilo šta ?
AMD ili Intel ?
I šta od komponenti.

Za ovo prvo Celeron, a za drugo A6. Dosta smo raspravljali o tome unazad, malo prelistaj i pogledaj linkove.

Inače, za office i home upotrebu je dovoljan bilo koji današnji PC. Ja sam upravo umesto Win7 instalirao Win8.1+u1 i Office 2013 na staroj mašini sa Athlonom X2 5000+ i 780G čipsetom sa integrisanom grafom i sve radi brže nego nekada davno sa XP-om i offisom 2003/07

Za ovo prvo Celeron, a za drugo A6. Dosta smo raspravljali o tome unazad, malo prelistaj i pogledaj linkove.

Inače, za office i home upotrebu je dovoljan bilo koji današnji PC. Ja sam upravo umesto Win7 instalirao Win8.1+u1 i Office 2013 na staroj mašini sa Athlonom X2 5000+ i 780G čipsetom sa integrisanom grafom i sve radi brže nego nekada davno sa XP-om i offisom 2003/07

Čekaj a sad ovi novi amd mislim da su AM1 socket, zar oni nisu jeftiniji od celerona ili su totalni krš pa ih i ne treba razmatrati.

Moja amd mašina je slična tome gdje si ti stavio 8.1. , koliko si imao rama? Da li je 2gb rama ograničenje ?
Na mojoj amd mašini je linux i leti brže nego xp na ovom celeronu g530.

Čekaj a sad ovi novi amd mislim da su AM1 socket, zar oni nisu jeftiniji od celerona

Pa i nisu.

LGA1155 Celeron Dual-Core G1610 2.6GHz - 3.355 dinara

AM1 AMD Sempron X2 2650 1.45GHz - 3.387 dinara

Evo i odgovarajućih matičnih ploča:

AsRock H61M-VG3 - 3.790 dinara

AM1 MSI AM1I - 2.999 dinara

G1610+H61 = 7.145 dinara

X2 2650+AM1I = 6.386 dinara

Zbog razlike u ceni matičnih ploča, može se uzeti u obzir i:

AM1 AMD Sempron X4 3850 1.3GHz - 4.199 dinara

X4 3850+AM1I = 7.198 dinara

Poslednja izmena:
Athlon 5350 košta(će) kao A6, a grafika mu je osetno slabija, što je slučaj i kod Celerona. Jedino što su ploče smešno jeftine, do 3.000din čak i Mini-ITX, i što je TDP 25W, pa je naročito dobar za jeftin HTPC. Nisu loši u svakom slučaju niti verujem da bi se osetila neka razlika u brzini između sva tri, a sa pločom sve ovo košta dosta slično...

Imam 2GB RAM-a, od čega 256MB otpada na grafiku.

Max Memory Allowed (x64)
Windows 8 Core = 128GB
Windows 8 Pro = 512GB
Max Memory Allowed (x86)
All Editions = 4GB

ne može i ovce i novce...
G1610 je najisplativija kupovina danas, ja sam samo radi probe instalirao PES 2013 -radi bez problema na high 1280x1024 samo se u biosu podesi Internal Grafics Memory Size na 256M.
Jednostavno ,kupiš, probaš,ako treba jača grafika dokupiš diskretnu grafiku,a ima ih baš povoljnih,mada verujem da će mnogima biti dosta i intelova HD grafics u procesoru,mnogo igara starih 5+ godina se može igrati s njom(U rangu je sa nvidia 8500GT koje u svoje vreme bila solidna)
http://www.emmi.rs/grafičke-kartice...0-powercolor-1gb-ddr3.11.html?productId=17630
http://www.emmi.rs/grafičke-kartice...0-powercolor-1gb-ddr3.11.html?productId=40552

Neki maksimum za procesor gde će raditi odlično je nvidia GTX 650.
Znači široko upotrebljiva mašina!

6450 nije jaca od integrisane celeronove grafike. Tako da bi se razmatrala jedino ako treba kao izlaz za vise monitora.

G1610 moze bez problema da gura Radeon 7770, a verujem da moze i novi GTX 750. 🙂

Moja amd mašina je slična tome gdje si ti stavio 8.1. , koliko si imao rama? Da li je 2gb rama ograničenje ?
Na mojoj amd mašini je linux i leti brže nego xp na ovom celeronu g530.

Mislim da te je ovo zanimalo:

2014-04-19_154734.jpg

Isto zauzeće je bilo i kod Windowsa 7 Home Premium.

U praksi nije. Prvenstveno zbog toga sto ima 64bit magistralu i time vise od dva puta manji memorijski protok nego intel hd. Znaci jedva da su tu negde, a nikako vredna kupovine.

Za tih 3 hiljade i kusur dinara koliko se prodaje, kome treba komp za igre, moze da nadje dosta bolje polovne kartice.

Poslednja izmena:
Razlika između Sempron 3850 i Athlon 5150 je samo u radnim taktovima procesora i grafike? Sve ostalo je isto?

Sklapam neki low budget office/surf komp pa ne znam šta da uzmem od ta dva.

Kos Semprona 3850 CPU radi na 1.3GHZ, a grafika na 450MHz, dok je kod Athlona 5150 1.6GHz i 600MHz.

Razlika između Sempron 3850 i Athlon 5150 je samo u radnim taktovima procesora i grafike? Sve ostalo je isto?

Sklapam neki low budget office/surf komp pa ne znam šta da uzmem od ta dva.

Mi se sada ovde napisasmo da za low budzet office/surf treba uzeti G1610 i H61 plocu? Ista cena, duplo vece performance. Jedino ako ti nije bitno da je miniITX ploca...

Jedini benefit od tih Athlona je mala potrosnja i zagrevanje, ako ti je to bitno. 🙂

Nazad
Vrh Dno