Šta je novo?

Kineski manje poznati brendovi, clones-free (FAQ u prvom postu)

Колико пратим jiayu је отворио своју радњу и у немачкој. Друга европска земља са њиховом радњом ,прва ваљда шпанија

Stigao mi Lenovo S650, carinili su ga po racunu 3600 dinara, jako je lep duplo je tanji i laksi od mog Jiayu G3T ali Jiayu je ipak zakon zbog baterije

@Djilkosh_Ns i fklozinica
Ne treba vam nikakva veza, možda eventualno u NS carini, u Bg su još uvek prilično nežni, bar je takvo moje iskustvo.
Ne znam za BG, ali ocajni su u NS-u... E bre narucim case i folije oni me odrase... Nekih 400 dinara platio, ovi naplatili jos toliko skoro.
Misliš da nemaju podršku, svi kinezi ili? Koliko novih modela izbacuju, nije ni čudo...
Da, svi kinezi. Zakucani su na 4.2.1 vec 2 godine.

Ne racunam ove koji koriste custom android tipa MIUI, Color OS itd.

Da, uvek zaostaju, ali ga dobro opeglaju, pa radi odlicno.
Fakticki svim ovim proizvodjacima koji imaju svoje ui-je, osnova je 4.2 android, ali ui neki redovno azuriraju.
Kitkat ce im verovatno biti osnova kad bude aktuelan neki nutella android 5.5

A to je bitno zbog?

Ne mislim da pokrecem pro et contra raspravu.
Stvarno me zanima sta se u konkretnom radu gubi i dobija sa Kitkat-om? Ne pratim tu scenu bas detaljno pa ne znam.

Windows XP vs Windows 7 vidi sta ti je bolje itd. Nije isto, ali je slicno.

Ako pogledamo vesti i brojeve na koliko racunara se zadrzao XP posle ovoliko godina, da neke firme placaju produzenje podrske onda tvoje poredjenje vise naginje na stranu JB nego KtK.

Na pola racunara u firmi imamo XP a na drugoj polovini Win7.
Rade i jedni i drugi jednako brzo i pouzdano. Cak smo neke novije masine morali da vratimo na XP jer kolege nisu hteli da se navikavaju na novi interfejs.
U pocetku smo imali i prilicno problema sa FX klijentom, nekim usko namenskim programima...
Moje iskustvo sa ove distance je da nema prakticne razlike osim sto proizvodjaci HW vestacki guraju na 7cu zbog neizdavanja drajvera za XP.

Moje iskustvo sa ove distance je da nema prakticne razlike osim sto proizvodjaci HW vestacki guraju na 7cu zbog neizdavanja drajvera za XP.

Upravo to... Aplikacije ce poceti da traze noviji android (a traze dosta novih popularnih), kao sto je slucaj i na iOS-u kad ne mozes da update-ujes Facebook, jer nemas iOS 7.

Veliki je napredak kernel-a (koji je i mozak svega) odradjen (cini mi se 3.4.xx ver) i samog sistema. Vec i 4.3 je napredak jer je ubacen tada OPENGL 3.0 na 4.4. je jos utegnut vise. Onda TRIM veoma VAZNA opcija...

Ma ima dosta stvari, veliki je napredak. To je dve godine, nije to malo u SW odeljenju.

Sve ovo sto ti ja pricam mozda ne razumes, a ako ne razumes ili ces se informisati dobrano, provrsljati malo po Google-u i xda ili ce te boleti uvo i koristiti eto tako. *** ipak smo na Bench-u, nismo na nekom drugom forumu.

Fakticki svim ovim proizvodjacima koji imaju svoje ui-je, osnova je 4.2 android, ali ui neki redovno azuriraju.
Pa sad ne znam sta ce im biti osnova dal nutella ili eurocrem ali znam da vec imaju telefon sa KitKetom, za razliku od vecine ovde koji setaju "brendirane" evropske i J.Korejske telefone.
Verovatno ne znas ali vec postoji kinez sa KitKetom.
Za tvoju informaciju.

Pa sad ne znam sta ce im biti osnova dal nutella ili eurocrem ali znam da vec imaju telefon sa KitKetom, za razliku od vecine ovde koji setaju "brendirane" evropske i J.Korejske telefone.
Verovatno ne znas ali vec postoji kinez sa KitKetom.
Za tvoju informaciju.

Koji?

Skoro sve sto sam nalazio ima 4.2, cak i high end komadi, poput xiaomija m3, thl t100, Oppo n1, tek ovogodisnji modeli dolaze sa 4.3 kao npr Oppo Find 7, huawei g6...

Kao sto rekoh osnove im jesu stariji androidi, ali su jako dobro opeglani i sa svojim ui-jem rade odlicno.Cinjenica je da su mahom 4.2, tj osnova starija verzija androida.

Da ne bude zabune, ne smeta mi sto su te verzije na njima, onako sam iz zezanja krstio , posto ce 4.5 biti zvan Lollipop.:D

Poslednja izmena:
I to bi bio tek drugi kineski telefon sa kitketom u ponudi( huawei p6 je dobio kao update kitket, ali samo za kinesko trziste trenutno) dakle izuzetno retko, a i pise da su novi na trzistu.Mozda ima jos koji za koji ne znamo, ali niko jos od vecih kineskih proizvodjaca ne uvodi kitkat, iako su prezentovani vec dosta jaki telefoni( po dizajnu, po radu i po snazi) otkad je izasao kitkat.

I dalje stoji cinjenica da su mahom uredjaji, sto jeftiniji, sto high end, sa androidom 4.2 i sada vec 4.3 pod haubom.
Sto ja ne smatram trenutno losim jer funkcionisu odlicno, neki bolje od poznatih high end telefona, ali tako stoje stvari.

Upravo to... Aplikacije ce poceti da traze noviji android (a traze dosta novih popularnih), kao sto je slucaj i na iOS-u kad ne mozes da update-ujes Facebook, jer nemas iOS 7.

Dakle, opet se vestacki, bez preke potrebe gura tzv. napredak samo da bi se u ver. upisao jedan broj vise. Barem kod otvorenih sistema se uvek pojavi workaround.

Veliki je napredak kernel-a (koji je i mozak svega) odradjen (cini mi se 3.4.xx ver) i samog sistema. Vec i 4.3 je napredak jer je ubacen tada OPENGL 3.0 na 4.4. je jos utegnut vise. Onda TRIM veoma VAZNA opcija...

Sta konkretno donosi taj "veliki napredak u kernelu" u svakodnevnom radu? Lako cu ja da iscitam reklamne slogane i pamflete po internetima ali ja na Nexusu ne primetih da ista bolje radi. A samo zbog toga sam ga updatovao iako sam iscitao i dosta losih stvari. Kako je aparat bio firmin, pokiven garancijom ipak sam pokusao i sve je proslo ok jedino sto, osim par simpaticnih kozmetickih zezalica, ne videh nista sustinski bolje.

OpenGL? Igrice ili to na telefonu sluzi jos necemu?
TRIM? Nemam pojma sta je ali cu saznati.

Ma ima dosta stvari, veliki je napredak. To je dve godine, nije to malo u SW odeljenju.

Sve ovo sto ti ja pricam mozda ne razumes, a ako ne razumes ili ces se informisati dobrano, provrsljati malo po Google-u i xda ili ce te boleti uvo i koristiti eto tako. *** ipak smo na Bench-u, nismo na nekom drugom forumu.

Ako si od tih dosta stvari uspeo da izdvojis kernel (za koji niko ne ume da napise sta je konkretno unapredjeno ali sigurno mora da bude dobro cim ima veze sa Linuxom), OpenGL i TRIM, onda taj JB i nije tako zastareo sistem. To za bench je moglo da vazi do pre 5-6 godina, sada vise ne.

Ponavljam, sve ovo pitam da saznam da li ja stvarno ne uspevam da vidim ta poboljsanja u svakodnevnoj upotrebi telefona ili to zaista nije bas tako kako zvuci na bombasticnim najavama.

Dakle, opet se vestacki, bez preke potrebe gura tzv. napredak samo da bi se u ver. upisao jedan broj vise. Barem kod otvorenih sistema se uvek pojavi workaround.

Sta konkretno donosi taj "veliki napredak u kernelu" u svakodnevnom radu? Lako cu ja da iscitam reklamne slogane i pamflete po internetima ali ja na Nexusu ne primetih da ista bolje radi. A samo zbog toga sam ga updatovao iako sam iscitao i dosta losih stvari. Kako je aparat bio firmin, pokiven garancijom ipak sam pokusao i sve je proslo ok jedino sto, osim par simpaticnih kozmetickih zezalica, ne videh nista sustinski bolje.

OpenGL? Igrice ili to na telefonu sluzi jos necemu?
TRIM? Nemam pojma sta je ali cu saznati.

Ako si od tih dosta stvari uspeo da izdvojis kernel (za koji niko ne ume da napise sta je konkretno unapredjeno ali sigurno mora da bude dobro cim ima veze sa Linuxom), OpenGL i TRIM, onda taj JB i nije tako zastareo sistem. To za bench je moglo da vazi do pre 5-6 godina, sada vise ne.

Ponavljam, sve ovo pitam da saznam da li ja stvarno ne uspevam da vidim ta poboljsanja u svakodnevnoj upotrebi telefona ili to zaista nije bas tako kako zvuci na bombasticnim najavama.

Da, ti olaksam posao linkovi su dole... ALI posto i ne vidis razlike, onda mozda i nema potrebe da citas i da se zamaras.

4.3 > https://developer.android.com/about/versions/android-4.3.html
4.4 > https://developer.android.com/about/versions/kitkat.html

Sto se tice kernela, to ces morati da vijas changelog-ove, xda i lepo procitas. Mrzi me da pisem kad vec ima napisano.

I to bi bio tek drugi kineski telefon sa kitketom u ponudi( huawei p6 je dobio kao update kitket, ali samo za kinesko trziste trenutno) dakle izuzetno retko, a i pise da su novi na trzistu.Mozda ima jos koji za koji ne znamo, ali niko jos od vecih kineskih proizvodjaca ne uvodi kitkat, iako su prezentovani vec dosta jaki telefoni( po dizajnu, po radu i po snazi) otkad je izasao kitkat.

I dalje stoji cinjenica da su mahom uredjaji, sto jeftiniji, sto high end, sa androidom 4.2 i sada vec 4.3 pod haubom.
Sto ja ne smatram trenutno losim jer funkcionisu odlicno, neki bolje od poznatih high end telefona, ali tako stoje stvari.

Kao sto sam rekao ONO je prvi kitkat kineski telefon izasao je pre nego sto je P6 primio update, ako cemo da teramo mak na konac, posto vidim da ti hoces, ali hebi ga moram da te razocaram doogee dg550 je prvi kineski fon koji je izasao sa 4.4, P6 NIJE.(tacka)
Drugo ovo jeste mlada ali perspektivna komapnija, elem postali su zvanicni sponzori Viljareala iz Spanije(ne znam da li pratis fudbal, stadion im se zove El Madrigal)

Vidim da se ne kapiramo, i da juris raspravu, pa izlazim iz dalje diskusije.

Cinjenica koju je djilkos izneo ostaje a to je da su skoro svi kineski telefoni mahom sa sada starim androidom(4.2 ili 4.3) tj zaostaju sto se aktuelnosti softvera tice(sem dva navedena, koji su medju tolikom brojem modela u ponudi zanemarljivi) , i to je ono sto sam samo potvrdio, ali ponovio sam, to ne smeta u njihovom radu i to je to.

Nikakva specijalna poboljšanja ne možeš ni da vidiš. Konkretno za Galaxy S3 koji bi trebalo da važi za neki ozbiljan, i kvalitetan telefon, ubacivanje Androida 4.3 nije donelo praktično ništa sem preslaganih ikonica u toggle meniju. Šta reći kad telefon ne možeš da koristiš ni za slušanje muzike jer ima neke prekide povremeno, a da bi se upalio iz stand by mu treba preko 3 sekunde. Ulazak u phone book, i dialer je već tradicionalno problem kod Samsunga, na to se više niko ni ne žali. Mada, i kernel je ipak ostao na nekoj starijoj verziji.
Windows phone 8 i "poboljšanja" bolje da ne komentarišem.
Naravno, napredak postoji, ali daleko je to od poređenja Win7 i XP, ovde se radi o sitnim koracima, gde običan korisnik nema nikakve potrebe da se zamara sa praćenjem svake sledeće verzije.
Ono što je meni bitno je da, konačno, za relativno male pare mogu da kupim telefon koji može bez štucanja da odradi praktično sve svakodnevne potrebe.

Poslednja izmena:
Vidim da se ne kapiramo, i da juris raspravu, pa izlazim iz dalje diskusije.

Cinjenica koju je djilkos izneo ostaje a to je da su skoro svi kineski telefoni mahom sa sada starim androidom(4.2 ili 4.3) tj zaostaju sto se aktuelnosti softvera tice(sem dva navedena, koji su medju tolikom brojem modela u ponudi zanemarljivi) , i to je ono sto sam samo potvrdio, ali ponovio sam, to ne smeta u njihovom radu i to je to.
Batali te decije izgovore. kakva rasprava kavi bakraci, pricao si o "starim" Androidima, ja ti rekao da postoji kinez sa najnovijim androidom i ti onda dalje pises ne znas ni sam sta, nije ni bitno, nema poterebe da pisemo nesto sto ne znas.
A cinjenica je da su mahom na ta dva Androida i to jeste istina, ali to nije uopste tema onoga sto smo pisali. kako god bilo saznao si nesto novo, Batali sad da mi pises apsolutno nema poterebe.
HVALA!!!

Inače više od 90% aplikacija sa play store - a radi i na androidu 2.3

Onda da ti objasnim post posto vidim da ti nije bio jasan

Danas je kitket 4.4.2 aktuelan.i aktuelan je jos od kraja prosle 2013. godine.
"Zaostaju", znaci da skoro svi kineski telefoni dolaze sa androidom 4.2 to je, ako ne znas, stara verzija andrlida, takozvani dzelibin.a taj 4.2 zaostaje za 4.4.2 verzijom.Jel sad razumes?

A kada kineski proizvodjaci budu u osnovi koristili danasnji 4.4.2 kitket android, na trzistu ce biti aktuelan neki novi, koji sam iz sale krstio sa nutela, s obzirom da se androidu daju nazivi slatkisa.

Isto tako su kasnili i ranije.kada se ics android pojavio, oni su na svojim uredjajima i dalje drzali dzindzerbred, isto tako kada se pojavio dzelibin, drzali su starije verzije androida na svojim uredjajima.Jesi li sad i to razumeo?

Super sto si naveo taj prvi kineski telefon sa kitketom, ali 99, 9% kineskih telefona i proizvodjaca i dalje na svoje telefone stavlja starije verzije androida,jer je dzelibin star vec dve godine, sto je djilkos i naveo.I ne vidim nikakvu poentu opovrgavanja toga, jer jedan model telefona ne cini kompletnu kinesku mobilnu industriju niti cini vecinu.
Nadam se da sam sad bio kristalno jasan, i da sam jasno naveo poentu svog posta, bez decijih fora.Ako hoces shvati sta je bila poenta posta , ako neces, produzi.

O cemu se ovde radi sad,ako cete da raspravljate o verzijama androida koji su na kineskim telefonima,otvorite novu temu,pa raspravljajte do mile volje,ali nemojte da spamujete ovu temu bespotrebnim stvarima... :smash:
Jel narucivao neko Lenovo A850+,posto je najjeftiniji medju 8-core telefonima,a i prilicno je poznata marka...? :)

Onda da ti objasnim post posto vidim da ti nije bio jasan

Danas je kitket 4.4.2 aktuelan.i aktuelan je jos od kraja prosle 2013. godine.
"Zaostaju", znaci da skoro svi kineski telefoni dolaze sa androidom 4.2 to je, ako ne znas, stara verzija andrlida, takozvani dzelibin.a taj 4.2 zaostaje za 4.4.2 verzijom.Jel sad razumes?

A kada kineski proizvodjaci budu u osnovi koristili danasnji 4.4.2 kitket android, na trzistu ce biti aktuelan neki novi, koji sam iz sale krstio sa nutela, s obzirom da se androidu daju nazivi slatkisa.

Isto tako su kasnili i ranije.kada se ics android pojavio, oni su na svojim uredjajima i dalje drzali dzindzerbred, isto tako kada se pojavio dzelibin, drzali su starije verzije androida na svojim uredjajima.Jesi li sad i to razumeo?

Super sto si naveo taj prvi kineski telefon sa kitketom, ali 99, 9% kineskih telefona i proizvodjaca i dalje na svoje telefone stavlja starije verzije androida,jer je dzelibin star vec dve godine, sto je djilkos i naveo.I ne vidim nikakvu poentu opovrgavanja toga, jer jedan model telefona ne cini kompletnu kinesku mobilnu industriju niti cini vecinu.
Nadam se da sam sad bio kristalno jasan, i da sam jasno naveo poentu svog posta, bez decijih fora.Ako hoces shvati sta je bila poenta posta , ako neces, produzi.

Auuuuu brate imas opak problem u vugla.
Koje bilo sta rekao o starim androidima????WTF, ja sam samo spomenuo da su kinezi izbacili prvi fon sa 4.4 a ti pises o nekim stvarima koje ja nisam ni pominjao.
Joj sto mi tvoj mozak nije na bar 5 minuta.... uf kako bih se odmorio od svega.
Srecno.

Moze neko da mi kaze -

koje mreze treba da podrzava telefon da bi radio u srbiji ? sta treba da pise ?

nekoliko artikala koje sam nasao, imaju navedeno: china unicom 3g WCDMA < oce ovo da radi u srbiji ?

DA. Da pojasnim stvari tebi i onima koji ne znaju China Unicom koristi WCDMA sto znaci isto kao i kod nas, a China Mobile koji je najveci operater u Kini koristi takozvani TD-SCDMA standard i to nigde na svetu osim u Kini i kod tog operatera neces naci.
Dakle ako pise to sto si napisao radice.
Elem sta bi sa onom zverkom pa ne putuje iz Kine pa da je nema vise od mesec dana :D ahahaa
Kod nas 3G radi na 2100Mhz

Poslednja izmena:
O cemu se ovde radi sad,ako cete da raspravljate o verzijama androida koji su na kineskim telefonima,otvorite novu temu,pa raspravljajte do mile volje,ali nemojte da spamujete ovu temu bespotrebnim stvarima... :smash:
Jel narucivao neko Lenovo A850+,posto je najjeftiniji medju 8-core telefonima,a i prilicno je poznata marka...? :)

Za vrlo malu razliku u ceni (10ak eura) imas Coolpad F1, cesto ovde spominjan kao odlicna kupovina. Dobijas vise RAM-a, ROM-a, vecu rezoluciju ekrana, bolje kamere i brzi procesor (jezgra su na 1.7, a ne na 1.4...ako je to bitno)
A za to poznato moramo da uvedemo neki kriteriujum :) ; Da li je nesto poznato, ako je poznato medju 25 miliona balkanaca ili medju 1.300.000.000 kineza, ;)

Poslednja izmena:
Da za vrlo malu razliku ima taj fon koji je jako zanimljiv, ALI jedino ako mu nije bitan 3G i ako zeli bas sad da ga kupi, zato sto jos nije izasla verzija za wcdma, ali ocekuje se uskoro, naravno bice i malo skuplja tada, tako da ima sve to svoje. AKo mu nije bitan 3G super fon mada bih ja licno sacekao jos malo i eventualno ga kupio kad izadje verzija koja podrzava wcdma frekfencije.
A ima i Cubot X6 za 135 eur.

Poslednja izmena:
Vrh Dno