Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Ako bude prodat Telekom onda nikad...garantujem. Nikada nigde ni jedan privatnik nije uložio ni dinara u nijednu kompaniju koju je otkupio. Stranac uloži ali samo ukoliko dobije gratis: lokaciju, infrastrukturu i novac za ulaganje od naše države.

Tako je. Generalno imamo bolji net nego tamo gde je čuveni DT preuzeo. Ovi što misle drugačije ne vide dalje od svog nosa.

@Sky Uk
U čemu je problem sa tih 50m bakra do sledećeg ulaza? Kad je taj bakar kako treba to ne pravi nikakav problem.
Svi digli noge na optiku kao da je to sveti gral...

Idu tri bakarna kabla za jos tri ulaza.Kopanje preko podruma ,busenje,stemovanje armiranog betona i posle opet za nekoliko godina ima da rade FTTH.

Pa moci ce kroz iste kanale da proture i opticke kablove, nikakav problem.

Javise se danas gospoda iz Telekoma, sutra po opremu idem :smoke:

Nesto su se olenjili ili su u stvari poceli vise da rade, pa i dostavljaci rade nesto u centralama? Meni su donosili opremu, nisam nista morao da radim. Kod mojih je januara sve stiglo zajedno - oprema i ugovor. Nisu ni videli poslovnicu.

Poslednja izmena:
Samo da kazem da su vredni,dva puta sam prijavio sustanje na telefonu i oba puta za 24h su bili tu i namestili...

Vaznije htedoh da kazem, da je merenje udaljenosti preko modema netacno jer sam iskoristio majstora da mi kaze koliko sam udaljen,pogledao je u PLAN koji je imao u rukama i rekao 550m...
Merenje na onom sajtu mi je bilo 770m...a sad je i palo za 1db kako sam sve kontakte ocistio pa je 720m...rekao je da pustaju VDSL svima do 1000m...
Tako da bash ne verujete previse podacima iz modema...

Ja prvi ne verujem podacima iz modema, jer lezim na isturenom stepenu, a kao max mogu da povucem 97-98 Mb/s. Jes, kako da nije :p

Kako sam sada popizdeo, meni u Kragujevcu nisu hteli da puste na 850 metara.

Vide slucajno ormaric pa znaju :) (to je moje sazeto misljenje nekolicine postova iz teme :))
Ima i RATELova baza nekih stanica, ali dobar deo tih imena ti ne znaci nista (IS Dorcol I recimo - cik pogodi da li je to u Knezu ili u Skadarliji :))

Ima onaj spisak na eunet sajtu. Bilo je linkova i ovde na benchu. Malo guglajte. Ima i tacne adrese, cak i broj ulaza.

Taj link sa EUNeta je samo za ADSL centrale - nema za VDSL samo.

Na toj listi su i adsl i vdsl centrale i istureni stepeni.

Da, ali ne znas da li je VDSL centrala/IS, ili je samo ADSL - znaci ne znaci ni nista, skoro svi znaju da li mogu da dobiju ADSL, pa nema nista dodatno da se sazna na EUnetovom linku.
Bio je neki link ka RATELovom sajtu, gde listaju samo VDSL, i objasnjenje kako da se lista.

Mislim da ovo do sada nije kaceno, zvanicno je moguce uzeti veci upload:

Povećajte upload brzinu uz uslugu Upload Booster
Ukoliko vam je potrebna veća upload brzina protoka, a koristite Net 20, Net 30, Net 50 ili Net 100 paket, na raspolaganju vam je dodatna usluga Upload Booster.
Ova usluga vam omogućava da povećate upload brzinu do 5, 10 ili 15 Mbps u zavisnosti od toga koji Net paket koristite.
Cena mesečna pretplate za uslugu Upload Booster zavisi od izabrane upload brzine.

Meni su ovde zanimljive dve stvari:

prva, da se na ovaj nacin moze dobiti novi vdsl modem i verovatno malo brzu DL brzinu kao sto je neko ovde vec pominjao, a druga po meni mnoga bitnija stavka ta, da se ovako moze saznati da je uopste moguce preci na vdsl jer adsl veza ne moze postici ovaj upload :)

Za mene koji sam na ovom net20 paketu ovo je super stvar jer ne moram da prelazin na 30/1, barem ne jos hehe :)

Poslednja izmena:
Ja prvi ne verujem podacima iz modema, jer lezim na isturenom stepenu, a kao max mogu da povucem 97-98 Mb/s. Jes, kako da nije :p
Teško da možeš da ležiš na isturenom stepenu, a čak ne možeš ni da pipneš niti vidiš optički kabl (fizički) jer taj istureni stepen je u najboljem slučaju u prizemlju/podrumu tvoje zgrade, ili u većini slučaja u nekom šahtu na ulici ili nekoj drugoj zgradi odakle opet piče bakarni kablovi sa sve (na kraju) postojećom telefonskom instalacijom (naravno bakarnom) u zgradi...

Šta bi tek rekao da imaš ovaj žuti kablić i ONT u stanu:
Targo FTTH.JPG
FTTH GPON has a downstream capacity of 2.488 Gb/s and an upstream capacity of 1.244 Gbp/s

Ako (kako kažeš da) "ležiš" na isturenom stepenu (VDSL), šta mu ovo dođe ?

P.S. "Upload Booster" TS-a je stvarno po meni logična i očekivana stvar, svaka pohvala za taj potez! Imati 100 Mbps download, a upload od zvaničnih 2 Mbps (ili čak u promotivnom flajeru 1 Mbps!?) je po meni suludo (za tu down brzinu). Cene su po meni (pre)skupe trenutno, ali bar da ima u zvaničnoj ponudi (za obične smrtnike), pa ko voli nek izvoli.

Mislim da ti se neko mesa u frekvenciju.
Aj saberi se pa procitaj sta si napisao.

@mikiPSY
Citirao sam Tebe, dao komentar zasnovan na opisu VDSL tehnologije koja je nepobitna činjenica, i u smislu optike spomenuo FTTH tehnologiju i postavio ti jedno pitanje (vezano za citiran Tvoj komentar) uz prikačenu sliku... Međutim nikakav konkretan odgovor od Tebe nisam dobio, ali ne ljutim se, nije ni bitno... Zaboravi celu priču i uživaj u VDSL-u :D Nek te dobro služi :type:

Mislim da ti se neko mesa u frekvenciju.
Aj saberi se pa procitaj sta si napisao.

Miki imenjače, pusti Targovca, znaš da neki od njih doživljavaju blaženstvo čim vide i pipnu taj žuti kablić, nema veze što se mreža u poslednje vreme raspada a niko da se javi i objasni im šta je razlog. To stvara određeni nivo frustracija pa se to mora negde kanalisati, najlakše prema nekom članu na forumu :p Ne očekuj od tako nekog da piše smislene postove i vodi argumentovanu konverzaciju. Sećam se da je na sva usta terao iz Targo teme sve koji ga ne koriste ili nemaju reči hvale za isti, a sada se meša u temu sa kojom nema nikakve veze, i radi upravo ono što je drugima savetovao da ne rade. Kontraverzna ličnost :)

Primetio sam da sa momkom nesto nije bas ... khm. Ali ajde da ne sirimo pricu, VDSL radi sasvim zadovoljavajuce za razliku od nekog tamo FTTH provajdera koji je pred bankrot, firma se mozda jeste predala ali nisu njeni korisnici usluga :)
U slucaju da propadne totalno prica sa Targom (ne likujem vec analiziram) sta mislite kod koga ce se njegovi korisnici ucepiti ?

Targo je ušao na prostor gde su već bili pojedini kablovski provajderi, kao i ADSL tako da alternativa, kakva takva, postoji. Ali sramota je što kod nas sve što je dobro po krajnje korisnike obavezno krene nizbrdo (nevezano za razloge), otkad pamtim tako je bilo :mad:

Primetio sam da sa momkom nesto nije bas ...
Ja tebe (niti bilo kog drugog) nisam vređao, pa očekuje se bar da budeš pristojan prema meni. U dalju diskusiju ne bih da ulazim jer je sve već rečeno. A moj tekst je bio vezan za citiran Tvoj post, koji je očigledno vezan za ovu temu...

Na toj listi su bila i dva isturena stepena u mojoj neposrednoj blizini, jedan od njih ispod moje sobe :D
Dakle, lista je bila azurirana.

Vrh Dno