Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Zanimljivo. :)

I evo parametera kada se opet pusti UploadBooster:
Upstream max rate (kbit/s) 35764
Downstream max rate (kbit/s) 122288
Upstream line rate (kbit/s) 5119
Downstream line rate (kbit/s) 20533
Line standard VDSL2

Channel type
None
Upstream SNR (dB) 31
Downstream SNR (dB) 32.5
Upstream line attenuation (dB) 3.5
Downstream line attenuation (dB) 8.3
Upstream output power (dBmV) -9.1
Downstream output power (dBmV) 9.6
Upstream HEC 0
Downstream HEC 61673
Upstream CRC 0
Downstream CRC 0
Upstream FEC 5
Downstream FEC 8223

Jos jaci max. rate nego prvi put uz 30/10 :)
Ali, WTF sa ovoliko FECova i HECova? Jel' to normalno? Ne koristim net za igrice trenutno, a iskreno to je jedino gde bih primetio :)

Imam ih brdo i ne primećujem problem u igrama niti u protoku. Zašto se javljaju kad mi je parica savršena to mi nije jasno.

Ja ih nisam imao ni % od ovoga ranije.

@alfaunits
da li se broj grešaka konstantno uvećava ili je ovo jednokratno?

Meni se broj gresaka ne mice sa ovih 720 koje su se napravile dok sam valjda kablovima menjao mesta, i vrsio radove po kucnoj instalaciji. Evo, vec 4 dana ruter ima uptime, i ni jedna greska se nije pojavila.

@alfaunits
ako te zanima detaljnija statistika, skini ovo i:
1. pusti neki download na nekih 10min (da proverimo da li šta zavsi od protoka)
2. pokreni !start.bat
3. okači/postuj ovde output.txt

@mikiPSY
ako te zanima max down/up i još poneka statistika probaj i ti ovo

Prilozi

• modem_stats.zip
    190.1 KB · Pregleda: 146
Evo moj txt fajl

Po ovome, ne mogu da uzmem 100 Mb paket :D
Lol, pa sedim na isturenom stepenu. Mislim da ova statistika nema veze sa realnoscu.

Prilozi

• output.txt
    3.2 KB · Pregleda: 99
Poslednja izmena:
...
Po ovome, ne mogu da uzmem 100 Mb paket :D
i ja sam očekivao nešto bolju max procenu, mada i ovo izgleda vrlo dobro čak ti je i margina za download porasla u odnosu na pre tri dana :d
mada uvek mogu da ti puste onaj profil za 200mbps :d
broj grešaka zanemarljiv - prethodnog dana nisi imao ni jednu.

...
Lol, pa sedim na isturenom stepenu...
istureni stepen je kod tebe u zgradi/kući?

sad čekamo da alfa okači njegov rezultat pa da uporedimo.

ispod moje sobe u ulazu u zgradu

Here ya go.
Jel' ovo samo ima veze sa DSL vezom, ne i sa WLAN-om?

Prilozi

• output.txt
    3.2 KB · Pregleda: 120
Alfa jel tebi neko bio na gajbi od tehnicara ? Pitam zbog toga jer me interesuje dal su ti merili onim njihovim uredjajem kvalitet parice i to koliko mozes da izvuces na njoj.

...
Jel' ovo samo ima veze sa DSL vezom, ne i sa WLAN-om?
da, samo dsl.

moje (grubo) tumačenje: slabljenje i margina su dobri, ali nekako mi izgleda da ima previše grešaka za te parametre.
po logu modem je na vezi oko 5h ali je posle 2h ponovo uradio resync zbog greške !?

nekako mi se to ne slaže. ili bi margina trebalo da je u stvari manja ili da je veza malo stabilnija.

ovako ispada da je linija odlična ali nekako se to u praksi i ne vidi (npr errored seconds >50% od ukupnog broja !?).
nije strašno ali nekako bode oči.

@mikiPSY
imaš bolju liniju po svim parametrima izuzev max d/u :d
pretpostavljam da je u pitanju jačina signala koju modem trenutno drži nešto niže tako da je kod tebe max d/u potcenjen dok bi kod alfe trebalo da je precenjen.
takođe ako ti je IS ispod sobe onda ti je atenuacija još i velika :p

Kad je bio na 20/1, meni je max. down bio duplo manji skoro - licno mislim da moze da se postigne ono sto kaze modem, ali da trenutni pokazatelji zavise od toga kakav su signal pustili (kakvu slavinu je otvorio zvrcko u centrali :D)

Not cool! (greske)

Sta predstavlja atenuacija ?

Moje iskustvo. Imao sam IPTV HD I stari Click 4. Posto nisam hteo Box (ne treba mi mobilni, a hteo sam vecu brzinu od 6mbps) pozovem ih ja pre par dana (dva meseca pre isteka starog paketa), i oni predloze novu varijantu istog paketa samo vecu brzinu (20/1). Nazovu me 2 dana kasnije, kazu moram na VDSL2 da bi izdrzalo HD plus ovih 20. Kurirom sam danas dobio taj novi ruter, i krenuo u akciju. Sve radi bez greske, a evo i prvih rezultata (testirao dok je HD kanal upaljen, da budem siguran da slucajno ne spusti brzinu kao sto mi je spustao na adslu).

3418140508.png

Prilozi

• 3418124059.png
    3418124059.png
    31.3 KB · Pregleda: 126
Poslednja izmena:
Od juče je Telekom počeo da cenzuriše Internet, naime više nije moguće pristupati portu 25 (SMTP) na adresama izvan njihovog domena.

To je naravno učinjeno "zarad naše bezbednosti", tj nisu znali kako da se bore sa odlaznim spamom, pa su se odlučili na genijalno rešenje zvano "seci".

A to što ja više ne mogu da šaljem email sa adrese koju posedujem skoro četvrt veka, nije njihov problem...

Malo je samo cudno sto je saopstenje Telekoma od 02.03. a problemi su slanjem mailova su poceli u aprilu.

Da li je to ogranicenje za njihov inbox ili se prenosi na gmail I slicno? Izvinjavam se na glupom pitanju. :d

Webmail bazirani servisi kao sto je GMail nisu ovim ugrozeni.Dakle samo ako koristis klasican POP mail nalog kod nekog od domacih provajdera i smtp server koristi port 25 i za pristup mailu koristis neki mail klijent.Pri tom webmail za taj isti mail najnormalnije radi.

Hvala na brzom odgovoru :wave:

Jel jos aktuelna akcija NET 50 po ceni NET 10 ? Pitao me komsa, pa da vidim dal je neko potpisao u mesecu aprilu ...

Pitao sam ih za 50 za 10, ali su rekli da je to bila specijalna promotivna cena i to islkjucivo po nekim flajerima koji su slali postom odredjenim korisnicima (potpisao 30 marta). Ja nista u posti nisam dobio, ali moguce da me farbaju... Mozda ako ti komsija proba da kaze da ce se prebaciti kod nekog drugog provajdera upali?

Mozda samo preko interneta? Sve u svemu, u kol centru me oladili za tu promociju...

Koliko si udaljen od centrale/isturenog stepena ? Kojim brojem ti pocinje fiksni broj ?

Nazad
Vrh Dno