Šta je novo?

iPhone u Srbiji - diskusija o ponudi

Pretpostavka je da ce pojeftiniti, obzirom da je i VIP u svom saopstenju dao izjavu da ce ih i oni imati. Samo ne treba ocekivati pad cene od 50% u prvih mesec dana, ao sto se vecina nada... :)

350-400e zakljucan na mrezu (VIP/MTS) je sasvim kul cifra za 5s, odnosno 550-600 za iPhone 6.

Eh sto ne moze iOS na G2! :)

U zadnje vreme prosto vapi za vecim ekranom, barem 4,5".

iPhone u Srbiji konacno

4.5 inca bi bio max po meni - vise od toga bi bilo suludo. Sto se tice mapa - manja mesta imaju ulice i sve na google maps, dok na apple nemaju. Medjutim NS mi iskreno bolje izgleda na apple...

Edit: jedna poveca zamerka zbog navike - ako kucate bulevar oslobodjenja nece naci a bulevar oslobodenja hoce...

Poslednja izmena:
Ako sam dobro video, po glasinama prica se o 4.7" ekranu... To je to, jedina stavka koja fali Apple-u da napravi ozbiljan smartphone po meni.

ako bude 4.7 a cenim da hoće, oduvaće konkurenciju..

To im je kec u rukavu kojeg se svi plase :)

Spominju se dve veličine, ta i jedna 5+, valjda će obe da izbace.

Meni na mapama pokazuje ulice i u manjim mestima, konkretno u mom mest

Napokon mape. Automatski brisem google maps aplikaciju. Ah divote.

Fala jarcu. Vec neko vreme mi LinkedIn nudi TomTom kao poslodavca, tako da su verovatno nesto radili u medjuvremenu. Vidim da nije bas sve popunjeno, ali ok bar ce neke aplikacije poput FourSquare sada biti upotrebljive.

Nema tu sta je gramaticki pravilno. Koliko ja znam u Srpskom jeziku se pise Oslobođenja, a kada nema đ pise se dj. E sad Google je tu ispao bistriji tako da ce oba detektovati kao ispravna i d i dj.

Nema tu sta je gramaticki pravilno. Koliko ja znam u Srpskom jeziku se pise Oslobođenja, a kada nema đ pise se dj. E sad Google je tu ispao bistriji tako da ce oba detektovati kao ispravna i d i dj.

Ceo ios tretira ovakve slucajeve jednako

Meni je ceo imenik u cirilici, recimo za сања je dovoljno da upisem sana i nacice ono sto sam trazio. Iz ovog primera ti je kasno da sa latinicnom tastaturom mogu da koristim spotlight pretragu i kad trazim stavke upisane cirilicom. Implementacija pretrage u google mapama je ista ocigledno sto je po meni dobra stvar.

Ceo ios tretira ovakve slucajeve jednako

Meni je ceo imenik u cirilici, recimo za сања je dovoljno da upisem sana i nacice ono sto sam trazio. Iz ovog primera ti je kasno da sa latinicnom tastaturom mogu da koristim spotlight pretragu i kad trazim stavke upisane cirilicom. Implementacija pretrage u google mapama je ista ocigledno sto je po meni dobra stvar.

Сад си ме дао задатак за вечерас... пребацивање целог именика на ћирилицу (кад већ ионако пишем скоро искључиво истом).
Не очекујем превише од мапа, за сада, па зато и нисам обрисао GoogleMaps. ;)

Што се тиче прављења неког путовања са упутствима, ту је ViaMichellin далеко бољи од оба ова сервиса.

Da pojasnim - google mape prikazuju i zemljane puteve za auto, tako da tipa kad je blokiran neki put a lepo vreme proci ces 2 km umesto tipa 30 km.

Ulica u kojoj moja mama zivi, i skoro sve u selu su zemljane, cak se ni ne zovu ulice, vec krajevi, ( Garosev kraj, Vukovic kraj, Lebovic kraj,.....) i pokazuje ih normalno, isto kao i google maps. Ne kazem da su bolje od google maps ali da su za mene, tj moje selo i kraj, iste kao i google maps. Druge delove Srbije nisam gledao, jer ih svakako necu koristiti kao sto ni ne koristim google maps.

Svakako super vest da su poceli da obradjuju teritoriju Srbije i da unose u Maps, pokrenuo se TomTom.

Mozda ce biti nesto detaljnije.

Ulica u kojoj moja mama zivi, i skoro sve u selu su zemljane, cak se ni ne zovu ulice, vec krajevi, ( Garosev kraj, Vukovic kraj, Lebovic kraj,.....) i pokazuje ih normalno, isto kao i google maps. Ne kazem da su bolje od google maps ali da su za mene, tj moje selo i kraj, iste kao i google maps. Druge delove Srbije nisam gledao, jer ih svakako necu koristiti kao sto ni ne koristim google maps.
Usporedi sela i putice po Fruskoj Gori :)

Ok, pobedio si google maps su bolje, apple maps su sra...
Rekao sam da me ni jedne mape ne interesuju, i da su verovatno bolje google maps, ali da kod mene apple maps ovako koliko sam pogledao pokazuju putice u mom selu, meni je to dovoljno. Ali kao sto kazem nikad ih ne koristim, ni jedne ni druge.

Svakome njegov sokak najbitniji.

Realno, ni jedne ni druge mape mi neće zameniti Igo... Čitava priča oko mapa je nastala kao marketinški hype konkurencije zbog Apple mapa...

Osim pretrage naziva ulica mozes i broj da napises i prilicno tacno locira brojeve.
Probao sam nekoliko nasumičnih adresa u NS (bulevar osloođenja 153, kolo srpskih sestara 3, antuna urbana 7, Šekspirova 11), Apple mape prilično tačno pokazuju gde se nalaze dok su se Google mape nalupetale... Jedino je šekspirovu google pokazao tačnije... Ako ne verujete, proverite i sami koje su tačnije...

Edit: jedna poveca zamerka zbog navike - ako kucate bulevar oslobodjenja nece naci a bulevar oslobodenja hoce...
piši kako govoriš ;) ja sam kucao oslobođenja i našao je bez problema...

Ako vec d gledaju kao đ, ne shvatam u cemu je problem implementirati dj da se gleda kao đ. Kada koristim mobilni posto koristim latinicnu tastaturu, pre cu otkucati dj nego drzati d da mi se pojavi đ. Takodje poenta mobilnog je da sto pre dodjes do informacije i tako i samog koristim. Ako ne treba negde da gubim vreme zasto bi gubio. Sto se tice programerske implementacije pomenutog to je manje od 5 minuta kodiranja kod pretrage...

Ok, pobedio si google maps su bolje, apple maps su sra...
Druze nema sta da se ljutis, ni da se osecas uvredjenim... I ja koristim iOS a ne Android, ali realno sagledavam situaciju. Nisam rekao da su Apple mape ****** vec sam rekao da su Google Maps detaljnije sto se tice ulica i putica bar ovde po Fruskoj gori, Novom Sadu i okolini. Slazem se da Apple Maps imaju prednosti u odnosu na Google Maps, ali ne shvatam toliki fan boy-izam da kada uputis kritiku potkrepljenu cinjenicama odma krece hate-ovanje... Ja objektivno gledam na stvari, zao mi je...

Poslednja izmena:
Ne ljutim se, vec sam samo rekao da su u mom selu dosta precizne, a ti se rekao da se ne mogu porediti sa google mapama, na sta sam ja rekao da se ne mogu porediti ali da su dovoljno detaljne, i da ih svakako necu koristiti kao sto ni google mape ne koristim. Za mene je gps navigacija ( navigon, igo, garmin,...) Upotpunosti se slazem sa @drgonzo

Otvorite temu Google maps vs Apple maps pa se tamo raspravljajte čije se mape bolje...
Bespotrebno gušite temu.

Drzimo je zivom dok se ne javi neki insider i najavi datum i/ili cenu. :)

Ako vec d gledaju kao đ, ne shvatam u cemu je problem implementirati dj da se gleda kao đ. Kada koristim mobilni posto koristim latinicnu tastaturu, pre cu otkucati dj nego drzati d da mi se pojavi đ.
Zato što dj nije već godinama đ, ostala navika sa kucaćih mašina? Ne mešaj gramatiku sa nepostojanjem adekvatnog slova na tastaturi. Ja na papiru rukom nikada nisam napisao "dj", to je apsolutno neispravno u Srpskom jeziku a i u drugim bliskim jezicima. Recimo "djelovati" ili "sudjelovati", dj se čita a ne đ. Jedino dvoslovno "dž" se tretira kao glas.

Nazad
Vrh Dno