Šta je novo?

MTS Telekom ADSL

Vec par meseci citajuci ovu temu zagrejao sam se i ja da predjem na VDSL i BBTF. U mom mestu ( Prokuplje) do moje kuce ima tehnickih uslova jer sam na 200m od centrale i to mereno dužina kabla. Vazdušnom linijom sam oko 150m. Sutra mi ističe ugovor za ADSL kod PTT NET pa nek prenoci odluka i sutra da odem do Telekoma. Nego brzina od 50Mbit/s mi je ipak overkill jedino da delim sa komsilukom.

Poslednja izmena:
Jel moze neko da napise, ako je imao iskustva, sa BBTF, ili jos bolje, ako je presao sa ISDN na BBTF. Sta ste sem odvojene linije dobili, kako stoje stvari sa tim sistemom, kako vam radi internet u odnosu na ISDN, kvalitet, protok i slicno, sve sto je mozda i vas zanimalo pre nego sto ste uveli BBTF, sta se dobija i da li se nesto gubi... Prvenstveno me zanima prelazak na VDSL sa ADSL2+, i da li ste iskusili neke neugodnosti ili probleme prilikom uvodjenja BBTF, tipa sa telefonom i slicno. Hvala

Vec par meseci citajuci ovu temu zagrejao sam se i ja da predjem na VDSL i BBTF. U mom mestu ( Prokuplje) do moje kuce ima tehnickih uslova jer sam na 200m od centrale i to mereno dužina kabla. Vazdušnom linijom sam oko 150m. Sutra mi ističe ugovor za ADSL kod PTT NET pa nek prenoci odluka i sutra da odem do Telekoma. Nego brzina od 50Mbit/s mi je ipak overkill jedino da delim sa komsilukom.

mene zanima koja je procedura i koje su cene za VDSL

NET 20
NET 30
NET 50
NET 100

Zvanicen cene sa sajta. Svi su ti ovi paketi samo za vdsl rezervisani sem NET 20, njega imas i u adsl varijanti.

I kod nas imas i ove pakete sa VDSL brzinama i one sa ADSL brzinama
Svako ko ima tehnickih mogucnosti moze uzeti vece brzine

Nije bas kod nas ista ponuda kao u inostranstvu, kod nas cena zavisi samo od brzine, dok u inostranstvu cene se formiraju prema tehnologiji pristupa - infrastrukturi.
Primer: Usluga ADSL 20/1 Mbps ili VDSL 20/5 Mbps ili FTTH 20/20 Mbps imaju skoro istu cenu.

Kakvi linovi?Zar je teško otići na Telekomov sajt i pogledati adsl ponudu i cenovnik?

Nemam mobilni, nikada ga nisam ni imao, niti pratim pakete i cene :) Što se Telekomovog sajta tiče kada god odem zaglavim se na strani BOX paketu koji i sam posedujem. Nisam video da je posebno istaknuto ili da se reklamira VDSL. Tako da, moja poruka nije spam.

Našao sam ovo

http://www.open.telekom.rs/home/Content.aspx?temp=0&sid=176&id=1449

ali kao što rekoh nigde se ne pominje VDSL

Ako imas Box, moraces prvo da zavrsis ugovornu obavezu i da razdvojis posle ADSL iz Boxa. Mislim da tek tada moze da se podnese zahtev ako hoces VDSL (a pitanje je da li mozes uopste, jer nema svugde).

Obavezno prvo pogledaj koja je najbolja aktuelna promocija.

o.k. Hvala

da li ima neki paket kao BOX a da je internet brži ?

Nema, ali mozes sam da iskombinujes. Ja sam uzeo kombinaciju fiksni + 50/2(vdsl akcija) + mix 400(100 minuta + 100 poruka, akcija 50%), koja me izadje: 516+1899+240=2655

A ako nemas mogucnost za vdsl onda mozes da kombinujes sa 20/1 paketom i to ce ti biti 516+1662(sa trenutnom akcijom 3 meseca po 1 din)+240=2418 ili ako hoces mix750(250 minuta + 250 poruka) bice 2628. Da ne duzim, ako te zanima neki drugi paket pretpostavljam da ti nije problem sam da izracunas.

http://www.open.telekom.rs/home/News.aspx?temp=8&cid=56490
http://www.mts.telekom.rs/index.php/tarife.1446.html

Ovo je sve pod pretpostavkom da ti ne treba IPTV, posto to nisam uzimao u obzir

@djalex Nemoj da zaboravis da je pored razdaljine uslov i da na tvojoj centrali bude omogucen vdsl

Poslednja izmena:
Nema, ali mozes sam da iskombinujes. Ja sam uzeo kombinaciju fiksni + 50/2(vdsl akcija) + mix 400(100 minuta + 100 poruka, akcija 50%), koja me izadje: 516+1899+240=2655

A ako nemas mogucnost za vdsl onda mozes da kombinujes sa 20/1 paketom i to ce ti biti 516+1662(sa trenutnom akcijom 3 meseca po 1 din)+240=2418 ili ako hoces mix750(250 minuta + 250 poruka) bice 2628. Da ne duzim, ako te zanima neki drugi paket pretpostavljam da ti nije problem sam da izracunas.

http://www.open.telekom.rs/home/News.aspx?temp=8&cid=56490
http://www.mts.telekom.rs/index.php/tarife.1446.html

Ovo je sve pod pretpostavkom da ti ne treba IPTV, posto to nisam uzimao u obzir

A kako si uspeo da uzmes vdsl 50/2 za 1899 din?Jel to bila neka posebna promocija?

@markomix

Evo sad sam iscitao malo o toj promociji, ali meni to dzaba jer sam po kalkulatoru 1.6km udaljen od centrale, a doswnstream attenuation mi je 23.2db, tako da mogu da se slikam, a VDSL dok prodje kroz Prokuplje, proci ce vecnost, mada su poceli sa radovima. Druga opcija mi je exenet wireless, ali su skupi tako da i to pada u vodu i opet spadam samo na telekom. Sta ti meni savetujes, da uzimam 20/1 ili da uzmem nesto slabije privremeno bez ugovora, dok ne "dorade" infrastrukturu, jer kontam da 20/1 najvise i mogu trenutno? Usput da li bih mogao ovaj upload boost da uzmem, tj da li bi adsl2+ standard podrzao jer sam negde citao da nece moci?

Poslednja izmena:
I kada prođe vdsl ti nećeš imati nikakve koristi jer si predaleko od centrale(kao i ja).
Povećanje uploada preko 1Mb/s nema na adsl-u,a i teško da će ti 20/1 raditi na toj daljini(kod mene 10/1 radi na granici)

Ne lažu ali uzimaju idealne uslove koje teško možeš naći na Telekomovoj infrastrukturi(podzemni kablovi nastavljeni na 100 mesta,kutije na banderama zakisle i zarđale do neupotrebljivosti,zastarela oprema u centralama,nestručno osoblje koje nema pojma o čemu priča...)
Ovo u zagradi je sve iz ličnog iskustva,inače znam o čemu govorim jer radim na održavanju telefonske opreme u nekoj drugoj firmi

I da,možeš preći kod Telekoma ili ako ti je istekao ugovor,na paket bez ugovorne obaveze i testirati maximalnu brzinu na tvojoj parici pa ako je sve u uredu onda i potpisati ugovor na 24 meseca.

Poslednja izmena:
a VDSL dok prodje kroz Prokuplje, proci ce vecnost, mada su poceli sa radovima.
Nece vecnost, ali proci ce taman dovoljno da se ne isplati da ne iskoristis neku sadasnju promociju ili odes na ExeNet.
Bas sam gledao cene ExeNeta, upravo, i nisu mi izgledale skuplje od Telekom ADSL-a? (jos ako ti ne treba fixni, milina :))

@veljadj

Znaci da gledam u pasulj i da se nadam...Vidim ja da ce ovde da padne exenet, ako je uopste dobar taj wireless, makar dok ovi ne poboljsaju nesto ili dok ne doje neki kablovski...

@alfaunits

Cene se kod exe-a su odlicne za kabal, ali za wireless su malo paprene, mada ne znam, kazu da prave frku sa torentima itd. kao rade neko filtriranje sadrzaja koji moze da se skida...

Poslednja izmena:
*** onda, najbolje da se prvo raspitas u temi o ExeNetu (ima je na ovom podforumu), mozda cak i neko iz tvog mesta ima njihov net pa moze iz prve ruke da ti kaze kako radi tamo. Nije isto da ti kaze neko iz Nisa ipak. Ja sam imao kod njih pre 10 godina, cini mi se, odlican link (samo zezao kad je kisa :p), ali mi imamo jednu od najidealnijih lokacija u gradu za wireless :D

U svakom slucaju, pametno rece velja - prvo uzmi isprobaj paket jedan mesec (najbolje je pri kraju meseca da pocne, jer se proporcionalno dobija racun, sto znaci 15-20 da podneses zahtev, a negde 25+ da odes i uzmes modem). Pa vidi po tome koliko mozes da isteras (trazi 20/1 bez ugovorne obaveze).

Nista ljudi, hvala vam. Probacu u exenet temi, da vidim sta kazu, taman mi za 20-ak dana istice ugovor sa telekomom, pa da vidimo, ne moze vise na 4/0.5. :)

Moje iskustvo. Imao sam IPTV HD I stari Click 4. Posto nisam hteo Box (ne treba mi mobilni, a hteo sam vecu brzinu od 6mbps) pozovem ih ja pre par dana (dva meseca pre isteka starog paketa), i oni predloze novu varijantu istog paketa samo vecu brzinu (20/1). Nazovu me 2 dana kasnije, kazu moram na VDSL2 da bi izdrzalo HD plus ovih 20. Kurirom sam danas dobio taj novi ruter, i krenuo u akciju. Sve radi bez greske, a evo i prvih rezultata (testirao dok je HD kanal upaljen, da budem siguran da slucajno ne spusti brzinu kao sto mi je spustao na adslu).

3418140508.png

Eto odgovora Armoru na "kako veci Box" i iz prakse :)

Pa imaju neku promociju IPTV i VDSL po nizoj ceni 3 meseca po dinar (ne reklamiraju, moras da ih pitas telefonom), ali mogli su kao pre dve godine da daju iptv celu godinu dinar... Sve u svemu mogao sam da prodjem neznatno jeftinije kod drugih provajdera (Radius Vektor, Targus nude), ali sam imao losa iskustva sa radiusom, a mrzi me da raskidam/potpisujem ugovore... Ono sto su mi rekli iz telekoma, da mogu da imam 50/10 sa HDTV iptvom, ali ta brzina mi je preskupa.

Jel' ti shvatas da si napisao totalni non-sequitor, i da to ne menja bukvalno nista? :D

Vrh Dno