Šta je novo?

MTS Telekom ADSL

Box je osudjen na "Do 6/1", nema veze da li mozes VDSL. Valjda ce to skoro izmeniti na barem 20/1.

trenutno jeste osudjen jer velika vecina ljudi i nema tehnickih mogucnosti za VDSL

i s' obzirom na takvu situaciju na terenu nisu ni pokusali da naprave BOX paket sa vecim internet brizinama, vise umrezenih mobilnih telefona i vise uparenih TV aparata kod IPTV usluge

da bi imao pristojan net od bar 20/1 i recimo 3 TV-a sa IPTV-ijem treba do tvog stana/kuce da bude konstantan protok od bar 50-60Mbps

koliko takvih lokacija ima danas na terenu?

Ne znam, ali ne bi izgubili glavu da daju novi Box20 paket: 20/1, 1000min/3GB mobi, fixni za nekih 3000, pa 4000 sa IPTV-em.
Ili da povecaju barem sadasnji box na 10/1, a +300RSD za 20/1, da se nekako izjednaci sa sadasnjom ADSL cenom.

Nisam se preterano trudio da razradim ove cene, kao da kreiram ideje za Telekom, jer vec dva dana nesto ne vijugam zbog alergije :(

Ne znam, ali ne bi izgubili glavu da daju novi Box20 paket: 20/1, 1000min/3GB mobi, fixni za nekih 3000, pa 4000 sa IPTV-em.
Ili da povecaju barem sadasnji box na 10/1, a +300RSD za 20/1, da se nekako izjednaci sa sadasnjom ADSL cenom.

Nisam se preterano trudio da razradim ove cene, kao da kreiram ideje za Telekom, jer vec dva dana nesto ne vijugam zbog alergije :(

znas li ti uopste koliko ljudi sada zbog udaljenosti od centrale ne moze da uzme BOX paket?

bice nekih promena to je sigurno ali optika je neophodna za bilo kakvu vrstu paketnih i drugih modernih telekomunikacionih usluga

oni su box vise stavili da koliko toliko smanje jaz u odnosu na konkurenciju ali glavni i sustinski problem telekoma je njegova zastarela mreza

covece 540000 jos uvek je vezano na stare analogne centrale

u nekim mestima mreza funkcionise na infrastrukturi iz 1945god.

a mi ovde pricamo o novim BOX paketima

Није проблем са Бокс брзинама ... када понуде vdsl Бокс. До тада ове adsl варијанте не могу више ... уз Бокс 3 може него су тако одлучили. Ако се ови који су увели vdsl буду распитивали о Бокс пакету, можда то и раније ураде. Мислим да ће да буде 20/2 са 3 СТБ или 50/2 ... без телевизије.

Pazi, armore, investiranje u manja mesta nece ometati da oni u Beogradu, Nisu, KG, KS i NS ponude jace Box pakete, jer iskreno sumnjam da i 10% Beograda i NS recimo ne moze da dobije do nekih 20Mbit/s, a to znaci da bez problema moze 10/1 Box + IPTV.
A za ono malo koliko mogu VDSL, nema razloga da im se ne ponudi Box sa vecim protokom i cenom.

Mada, razumem da kada bi imali takve Box pakete u ponudi, vise bi izgubili vremena da objasne onima koji to ne mogu da dobiju zasto je tako :) (iz tih razloga sigurno ne nude odredjene stvari koje mogu da ponude :))

Pazi, armore, investiranje u manja mesta nece ometati da oni u Beogradu, Nisu, KG, KS i NS ponude jace Box pakete, jer iskreno sumnjam da i 10% Beograda i NS recimo ne moze da dobije do nekih 20Mbit/s, a to znaci da bez problema moze 10/1 Box + IPTV.
A za ono malo koliko mogu VDSL, nema razloga da im se ne ponudi Box sa vecim protokom i cenom.

Mada, razumem da kada bi imali takve Box pakete u ponudi, vise bi izgubili vremena da objasne onima koji to ne mogu da dobiju zasto je tako :) (iz tih razloga sigurno ne nude odredjene stvari koje mogu da ponude :))

ici ce nova varijanta samo kad se bude oprema sa mogucnoscu vecih brzina instalirala kod vecine

da barem svi veliki gradovi imaju mogucnost u bilo kom delu svoje teritorije za VDSL tehnologiju pa da pricamo

a koliko sada ima BOX prikljucaka negde oko 100000 u odnosu na broj korisnika ADSL kojih ima oko 700000

i sta ti to govori?

da barem svi veliki gradovi imaju mogucnost u bilo kom delu svoje teritorije za VDSL tehnologiju pa da pricamo
To se nece desiti, delovi velikih gradova nece dobiti VDSL i pre nekih mestasaca cak. Ogroman deo velikih gradova, OK. svi delovi, mislim da to nece biti nekoliko godina.

a koliko sada ima BOX prikljucaka negde oko 100000 u odnosu na broj korisnika ADSL kojih ima oko 700000
i sta ti to govori?
Govori mi da ima dobar broj Box paketa, i da ima veliki broj korisnika kojima nije bitan internet brzi od 6/1 :)
Sta si mislio da ce reci?

Ne slazem se da se iz ovoga moze to izvuci.
Veliki broj nema potrebu - ne znaci da ne postoji veliki broj onih koji imaju potrebu. Nego, nemaju ponudu.
Ovaj "veliki broj" Box korisnika je sedmina ADSL korisnika - to jeste primetan, ali nije ni vecina.

Ne slazem se da se iz ovoga moze to izvuci.
Veliki broj nema potrebu - ne znaci da ne postoji veliki broj onih koji imaju potrebu. Nego, nemaju ponudu.
Ovaj "veliki broj" Box korisnika je sedmina ADSL korisnika - to jeste primetan, ali nije ni vecina.

cekaj jer po tebi oni treba da daju ponudu od ulice do ulice?

ili od centrale do centrale?

mreza im se krece od najmodernije GPON (Belvil i Stepa) do trulih bakarnih kablova gde se vise isplati da prosetas do nekog i ragovaras sa njim nego da ga zoves telefonom

i sta sad oni u Stepi i Belvilu treba da imaju svoje pakete dok drugi treba da gledaju u pasulj da li ce uopste moci da okrenu telefon i cuju nekog?!

niko to tako ne radi dok traje remont opreme i mreze nove usluge se ne pustaju komercijalno.

problem je samo sto se taj remont radi kilavo i odugovlaci se, a to je pitanje i finansija i organizacije.

onomad culibrk u jutarnjem programu rekao da telekom na godisnjem nivou ima ulaganja u mrezu koliko svi ostali telekomunikacioni provajderi zajedno

mora da se ceka, a verujem da je vec ljudima u marketingu telekoma odavno pala na pamet ideja da se napravi takav BOX paket

Poslednja izmena:
Napravi se novi Box paket, koji nudi 20/1 a kosta 300RSD vise, ili nesto slicno. Ko moze, moze, ko ne, ne.
Isto kao ADSL - ima 5/1, ima 100/2 - ko moze veci i zeli, moze, ko ne, ne.
Ako postoji ta mogucnost, nema razloga deo stanovnistva da ceka, da se drugi deo ne ljuti sto i oni vec ne mogu. To ne doprinosi napretku drzave, niti profitu kompanije. Dostupnost takvog Box paketa uopste nece usporiti razvoj VDSL tehnologije u ostalim delovima. Ne traze oni sa VDSL-om da im se omoguci sada optika do racunara - traze da se omoguci koriscenje postojecih kapaciteta.
Nemas razloga to da mesas sa investicijama za druga podrucja.

A osim malo programiranja takvog novog Box profila, nije neki problem da bude u ponudi.

Kazem, jedino ce ih smarati korisnici "zasto i ja to ne mogu da dobijem".

Poslednja izmena:
Istekao mi BOX set pre 3 meseca i hteo da se prebacim na ADSL 20/1 ali su mi rekli : pa neće moći da radi IPTV , pa ne znaju da li mreža može da izdrži , pa box je najeftiniji ....
Ja sam im rekao da mi televizija ni ne treba ako može net od 20/1 a oni bi pustili 10/1 pa da probamo , pa ako radi , pa ....
Pa šta onda reklamiraju ako ne mogu to da ispune ??
Za sada sam zakasnio jer navodno kad uđeš u tekući mesec sa BOX setom moraš ga do kraja meseca koristiti
Ruter mi pokazuje Max. Bandwidth Down/Up(kbps) 20692 / 1201 Bandwidth Down/Up(kbps) 10240 / 1022
Od sutra će se moći i birati operater ,, Zamena operatera u fiksnoj telefoniji od 1. aprila" pa će mo videti šta će se dešavati .

Poslednja izmena:
Napravi se novi Box paket, koji nudi 20/1 a kosta 300RSD vise, ili nesto slicno. Ko moze, moze, ko ne, ne.
Isto kao ADSL - ima 5/1, ima 100/2 - ko moze veci i zeli, moze, ko ne, ne.
Ako postoji ta mogucnost, nema razloga deo stanovnistva da ceka, da se drugi deo ne ljuti sto i oni vec ne mogu. To ne doprinosi napretku drzave, niti profitu kompanije. Dostupnost takvog Box paketa uopste nece usporiti razvoj VDSL tehnologije u ostalim delovima. Ne traze oni sa VDSL-om da im se omoguci sada optika do racunara - traze da se omoguci koriscenje postojecih kapaciteta.
Nemas razloga to da mesas sa investicijama za druga podrucja.

A osim malo programiranja takvog novog Box profila, nije neki problem da bude u ponudi.

Kazem, jedino ce ih smarati korisnici "zasto i ja to ne mogu da dobijem".

Istekao mi BOX set pre 3 meseca i hteo da se prebacim na ADSL 20/1 ali su mi rekli : pa neće moći da radi IPTV , pa ne znaju da li mreža može da izdrži , pa box je najeftiniji ....
Ja sam im rekao da mi televizija ni ne treba ako može net od 20/1 a oni bi pustili 10/1 pa da probamo , pa ako radi , pa ....

Zamisli alfa po tom tvom scenariju kada bi uveli kako ti kazes i te nove pakete sta bi ovakvi korisnici kao sto je duke183 i slicni razmisljali i pricali?

Moras da shvatis da vecina ljudi uopste se ne razume u telekomunikacione tehnologije i da ono sto im je napisano u ponudi mnogi uzimaj zdravo za gotovo

Iz usta mnogih ljudi ovde oko mene sam cuo price da kada je telekom uveo ove nove VDSL brzine kao to je super sada ce moci da uzmu paket od 100Mbps, a njemu kuci jedva radi i onaj paket od 5Mbps :D

I kada pocnes da mu objasnjavas da to bas i nije tako vec da mora nova oprema i mreza da se remontuje on te gleda kao tele u sarena vrata

Po meni je greska sto su uopste ovako rano objavili ovaj spisak za VDSL brzine jer pustiti nesto u komercijalne svrhe sto je nemoguce obezbediti u praksi je pravi apsurd i glupost:wall:

Ali konkurencija pritiska i morali su da popuste tako da novi BOX bi uneo veliku pometnju kod prosecnog korisnika i onda bi se spravom mnogi ovo pitali

;)

Naravno da će b iti Aprililiii
Nema tu šta da se promeni ipak je to linija od Telekoma i da odabereš bilo kog od drugih operatera to će biti i dalje kako je .
I nema tu šta mnogo da se razume , ako ti nude devojku zar bi ti uzeo babu??

Poslednja izmena:
Nema tu šta da se promeni ipak je to linija od Telekoma i da odabereš bilo kog od drugih operatera to će biti i dalje kako je .

Nije linija od Telekoma jer operateri preuzimaju realizaciju na sebe, nezavisno od Telekoma i njihove infrastrukture. Npr. u HR je njihov Telekom (privatizovan) omogućio iznajmljivanje sopstvene infrastrukture tako da je omogućeno biranje operatera bez dodatnih tehničkih problema (kablovska, optika) nego koriste njihove vodove, što u našem slučaju to je druga priča i neće biti korišćenja infrastruktura Telekoma nego šta koji provajder ima (SBB kablovska), (Orion WiFi) i opet je usko ograničeno područje gde usluga može biti dostupna.

U svakom slučaju Telekom i ovo prebacivanje neće puno uticati na gubitke, jer ipak bakarni vod i klasična linija je kod nas ustaljena baš iz razloga (resetuj, okreni, obrni) i slični problemi, plus nestanak struje i slično što može odvratiti korisnika.

Sa druge strane npr. kod SBB je uslov da poseduješ njihov priključak pa na to dodaš održavanje od 1136 din plus 390 din telefon daleko je od isplativog, Orion i njegova tehnologija tu i tamo mahom korisnici nezadovoljnije nigde stabilnosti.

Ako se poredi isplativost i pored harača od 516 dinara pretplate uz koju ide "vazduh" Telekom je najisplativije rešenje za krajnje korisnike, a ako gledamo uporedni prikaz kod SBB uvođenje novog telefonskog broja se naplaćuje, onda naplaćuju održavanje (ug 1 ili 2 godine) i plus pretplata, kod Telekoma uvođenje i pretplata od 516 dinara, što ispada da je Telekom najjeftiniji bar za sada...

Poslednja izmena:
mreza im se krece od najmodernije GPON (Belvil i Stepa) do trulih bakarnih kablova gde se vise isplati da prosetas do nekog i ragovaras sa njim nego da ga zoves telefonom

i sta sad oni u Stepi i Belvilu treba da imaju svoje pakete dok drugi treba da gledaju u pasulj da li ce uopste moci da okrenu telefon i cuju nekog?!

U naselju Belville je ETTH (Ethernet to the Home), a u naselju Stepa Stepanovic i u jos nekim novijim zgradama je GPON (Gigabit Passive Optical Network).

Pogledaj malo ponude internet paketa u inostranstvu i videces da brzine i cene paketa zavise od tehnologije pristupa, isti operater ima razlicite cene i brzine u zavisnosti od tehnologije pristupa, samo kod nas to nije slucaj. Da li je to dobro ili lose, ne bih da diskutujem.

Npr. u HR je njihov Telekom (privatizovan) omogućio iznajmljivanje sopstvene infrastrukture tako da je omogućeno biranje operatera bez dodatnih tehničkih problema (kablovska, optika) nego koriste njihove vodove, što u našem slučaju to je druga priča i neće biti korišćenja infrastruktura Telekoma nego šta koji provajder ima (SBB kablovska), (Orion WiFi) i opet je usko ograničeno područje gde usluga može biti dostupna.

Isto tako je i u Sloveniji. Telekom je drzavna firma i posto je drzavna po zakonu mora da daje svoju infrastrukturu u najam, i bakar i optiku. Tako da je mnogo veca konkurencija i ponuda od vise razlicitih operatera, a na istoj infrastrukturi.

Ja sam primetio da odavno van Srbije nema garantovanog protoka. U UK jos 2003. nije bio garantovan protok (imali smo 20/nesto na poslu koji je radio sporije nego SBB 512/512Kbit kod mene - za torrente je bio manje upotrebljiv cak).
U Nemackoj je kolega imao sporiji net nego ja ovde.
U Koreji jeste da 100/100 postoji kao minimalna opcija vec 10 godina skoro, ali van Koreje i dan danas to nije preko 20/20 (iako unutar Koreje Gbit/Gbit nije Gbit obicno samo zato sto jedna strana ne moze da podnese Gbit vezu zbog diskova :D)

Jedino bi mozda sa nekim severnoevropskim zemljama se menjao trenutno.

Meni odgovora BOX pakert kao rešenje, smatram i da je cena koliko toliko o.k. , ali me ubija net zbog igrica. Meni bi trebalo minimum 10/1 za neku konforniju igru. Platio bih i 500 din više :D

Inače osim IPTV a, imam još jedan dodatni STB.

Oko 4 - 5 puta sam im pričao i pisao mejlove vezane za brzinu neta. Za sada mi ništa nisu odgovorili.

Pogledaj malo ponude internet paketa u inostranstvu i videces da brzine i cene paketa zavise od tehnologije pristupa, isti operater ima razlicite cene i brzine u zavisnosti od tehnologije pristupa.

I kod nas imas i ove pakete sa VDSL brzinama i one sa ADSL brzinama

Svako ko ima tehnickih mogucnosti moze uzeti vece brzine

Meni odgovora BOX pakert kao rešenje, smatram i da je cena koliko toliko o.k. , ali me ubija net zbog igrica. Meni bi trebalo minimum 10/1 za neku konforniju igru. Platio bih i 500 din više :D

Inače osim IPTV a, imam još jedan dodatni STB.

Oko 4 - 5 puta sam im pričao i pisao mejlove vezane za brzinu neta. Za sada mi ništa nisu odgovorili.

2 IPTV-a uzimaju valjda oko 12Mbps, tako da ti stvarno (na ADSL tehnologiji( i ne bi mogao vise dobiti. Mozda na parici kao kod mene bi se nekako iscimalo (max. po ruteru je bio 24/1.3 dok sam bio na ADSL-u, ali kod mene odavno postoji VDSL, u stvari; pa ako je kod tebe samo ADSL, ne verujem da i to moze).

Ja sam prosli mesec isprobavao 30/10 (posto sam vec pod ugovorom, nisam mogao da uzmem 50/2 po promo ceni :().
Iskreno - vracam se na 20/5. 10/5 vec znam da se oseti da je sporije - ali vidim da jos uvek ne moze toliko cesto da se iskoristi preko 20Mbps DL. (imam upload booster, nije to tipican paket :p)
Tako da, iz probe, prihvatio bih verovatno Box i sa 15/1, mada radije sa 20/5 uz nesto vecu cenu, kao sto kazes. S' tim da 500RSD veca cena znaci da se vise placa kroz Box:
1900 za 20/1
500 fixni
990 za mobilnu tarifu koja je u svemu bolja od Box tarife (MixNetL)
------
3300
Box 3 (ne 3+, jer valjda on ne bi mogao da bude primarni, tj. ne moze IP fixni?) je 2660. +500=3160. Za 150RSD vise bi se dobio bolji net i bolji paket. A fora je da se u Boxu dobije sve bolje.

I kod nas imas i ove pakete sa VDSL brzinama i one sa ADSL brzinama
Svako ko ima tehnickih mogucnosti moze uzeti vece brzine

Ne daju svima, ja sam morao prilicno puta da ih cimam, jer sam izgleda 400+ metara od IS-a. Taj IS je postojao tu barem godinu i nesto (tako rece cova koji je dosao da sredi VDSL), imam strava signal, i mogucnost verovatno i za 100/30 net, ali dok ih nisam cimao i cimao prilicno puta, nisu dali :(
Jedino ako me je slagao, ali IS Gundulicev Venac je oko 400m od mene (taj IS sigurno postoji, po RATEL bazi).

Ne daju svima, ja sam morao prilicno puta da ih cimam, jer sam izgleda 400+ metara od IS-a. Taj IS je postojao tu barem godinu i nesto (tako rece cova koji je dosao da sredi VDSL), imam strava signal, i mogucnost verovatno i za 100/30 net, ali dok ih nisam cimao i cimao prilicno puta, nisu dali :(
Jedino ako me je slagao, ali IS Gundulicev Venac je oko 400m od mene (taj IS sigurno postoji, po RATEL bazi).

pa to tvoji "beogradzani" :D dok ne navatas vezu nema nista

svi koji su udaljeni od centrale ili IS 500m imaju mogucnosti da dobiju VDSL brzine

2 IPTV-a uzimaju valjda oko 12Mbps

ko nema HD paket, a onaj ko uzme i HD ide i do 20Mbps (1 HD kanal vuce od 4-6Mbps protoka)

Ali vidim da jos uvek ne moze toliko cesto da se iskoristi preko 20Mbps DL.

I kako ce oni onda po tebi da ponude BOX sa 20Mbps intenetom i 3 STB-a recimo??

Tako da, iz probe, prihvatio bih verovatno Box i sa 15/1, mada radije sa 20/5 uz nesto vecu cenu, kao sto kazes. S' tim da 500RSD veca cena znaci da se vise placa kroz Box:
1900 za 20/1
500 fixni
990 za mobilnu tarifu koja je u svemu bolja od Box tarife (MixNetL)
------
3300
Box 3 (ne 3+, jer valjda on ne bi mogao da bude primarni, tj. ne moze IP fixni?) je 2660. +500=3160. Za 150RSD vise bi se dobio bolji net i bolji paket. A fora je da se u Boxu dobije sve bolje.

Ama ne moze covece jer Vas koji imate tehnicke mogucnosti za takav protok i brzine mozes da izbrojis na prste (dobro malo vise :D)

I kako ce oni onda po tebi da ponude BOX sa 20Mbps intenetom i 3 STB-a recimo??
BOX NIJE IPTV! Box 3/3+ NEMAJU IPTV.
Eto kako :)
A za one koji bi hteli 20Mbps i 3 STB-a, jedino ako su na VDSL-u. Eto kako.

Ama ne moze covece jer Vas koji imate tehnicke mogucnosti za takav protok i brzine mozes da izbrojis na prste (dobro malo vise :D)
Ima mnogo vise IS-ova i centrala nego sto mislis - samo sto jos uvek ne pustaju da se koriste ocigledno.
A i sta da je samo 50.000 takvih? Zasto da mi cekamo na ostatak, kad necemo time zaustaviti vas napredak? Ti zaboravljas da mi ne ocekujemo da se nasa infrastruktura unapredi pre vase - vec samo da se postojeca nasa infrastruktura iskoristi. Znaci, mi uopste ne smetamo vama, ako nama puste vece Box pakete.

I ja ocekujem Gbit/Gbit za <20e, na koliko sam navikao u Koreji - ali ne ocekujem da se i njima ne da to, jer ono... kolicko njih moze da dobije takvu brzinu, kad 90% sveta ne moze?:) I sta sad, oni ne bi trebali da ponude tako nesto, sto bi iskoristilo njihovu infrastrukturu, jer 90% sveta ne moze ni 10% toga da dobije?
Mani se takvog razmisljanja, zaustavljas napredak covecanstva ;)

Mani se takvog razmisljanja, zaustavljas napredak covecanstva ;)

hahahaha koji si ti kralj :d

aj da zavrsimo sa ovim gotovo da sam siguran da pre 2015 god. ili preciznije proleca 2015 god. nema nista od jednog takvog BOX paketa

svidjalo se to tebi ili ne :)

hahahaha koji si ti kralj :d

aj da zavrsimo sa ovim gotovo da sam siguran da pre 2015 god. ili preciznije proleca 2015 god. nema nista od jednog takvog BOX paketa

svidjalo se to tebi ili ne :)

Na žalost slažem se sa ovim. Još je tužnije što mi iz unutrašnjosti nemamo alternativu :)

I zato što su to preneli nama kao "vrh vrhova" :wall:

:D
To sto nece biti tako ne znaci da ja nisam u pravu i da treba da ponude :)

Vrh Dno